Με δεδομένο το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, το βράδυ της Τετάρτης, καθώς αφενός το ελληνικό κείμενο προτάσεων δεν ικανοποίησε τους δανειστές και αφετέρου η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τα επιπλέον μέτρα που επίμονα ζητούν οι τελευταίοι, παρατείνεται το θρίλερ της συμφωνίας της χώρας μας με τους θεσμούς και επανέρχεται στο προσκήνιο ακόμα και η πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες.
Έτσι υπό την πίεση των γεγονότων και του ασφυκτικού κλοιού των δανειστών προς την Ελλάδα, για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πρωτοβουλία να φέρει σήμερα στην Βουλή το θέμα της διαπραγμάτευσης και να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για τις κρίσιμες εξελίξεις, στις 18:30.
Στη διάρκεια της συζήτησης ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει αναλυτικά τόσο για το κυβερνητικό κείμενο προτάσεων -που ήδη χθες έγινε γνωστό- όσο όμως και για το κείμενο προτάσεων που του παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο κ. Γιούνκερ, το οποίο απορρίπτεται ως βάση συζήτησης από την ελληνική κυβέρνηση, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα το σημείο που αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ο πρωθυπουργός, από βήματος της Βουλής θα καλέσει και τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν πάνω στις εξελίξεις και στις προτάσεις που κάθε ένα από τα δυο κείμενα περιλαμβάνει.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα δύο συντελεστές Φ.Π.Α. (11% και 23%) με στόχο έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2015. Οι δύο μόνο συντελεστές σημαίνουν σημαντικές αυξήσεις στην ενέργεια, στην εστίαση και στα φάρμακα.
Επίσης, προτείνουν περικοπές δαπανών στον ασφαλιστικό τομέα κατά 1% του ΑΕΠ για το 2015 και το 2016 και κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2015.
Για τα πρωτογενή πλεονάσματα θέτουν τους στόχους για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, η πρόταση μεταξύ άλλων προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ για φέτος, 1,5% του ΑΕΠ το 2016, στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2017 και στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Στην πρόταση περιλαμβάνονται αναλυτικά τα μέτρα για τον Φ.Π.Α., την εισφορά αλληλεγγύης, την έκτακτη εισφορά σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ περιγράφει επίσης με αναλυτικό τρόπο τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν φέτος και τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, προβλέπεται αύξηση του φόρου πολυτελείας για τα αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε. και επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις στο ίδιο πλαίσιο που είχε επιβληθεί και το 2010.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν βρίσκεται αντιμέτωπος μόνο με τις επιπλέον απαιτήσεις των δανειστών αλλά και με την άρνηση στελεχών των κομμάτων της συγκυβέρνησης ακόμα και σε ότι αφορά μέρος των προτάσεων της ελληνικής πλευράς.