Ενημερωτική εκδήλωση για τα προβλήματα της αιγοπροβατοτροφίας διοργάνωσε την Τετάρτη το γραφείο Παροχής Γεωργικών Συμβουλών ΣΥΠΑ Ο.Ε σε συνεργασία με το εργοστάσιο Ζωοτροφών Χριστόφορος Δασκαλάκης ΑΒΕΚΤΕ.
Οι εισηγητές Δρ Αλέξανδρος Στεφανάκης κτηνίατρος, Δρ Σμαράγδα Σωτηράκη, κτηνίατρος, και ο γεωπόνος Msc Γιώργος Γεωργουλάκης κράτησαν ανέλυσαν τα θέματα που αφορούν την καλλιέργεια των κτηνοτροφικών φυτών, τα σύγχρονα προβλήματα της κτηνοτροφίας, την αντιμετώπιση των παρασίτων των αιγοπροβάτων και των ενισχύσεων της κτηνοτροφίας με τη νέα ΚΑΠ.
Αναλυτικά, όπως αναφέρεται επισημάνθηκαν τα παρακάτω:
Καλλιέργεια των κτηνοτροφικών φυτών: Οι απαιτήσεις της κάθε καλλιέργειας ώστε να μην γίνονται σπατάλες σε σπόρο και λίπασμα, οι σωστές επιλογές λιπάσματος (είδος, ποσότητα, εποχή εφαρμογής) σε σχέση με την καλλιέργεια, οι σωστές επιλογές καλλιέργειας για την περιοχή (με βάση το είδος των εδαφών, το ύψος βροχών) και τέλος η σωστή διαχείριση των καλλιεργούμενων κτηνοτροφικών φυτών για βόσκηση ή θερισμό.
Τα σύγχρονα προβλήματα της κτηνοτροφίας και οι τρόποι αντιμετώπισης τους: 1. Τα νέα εισαγόμενα νοσήματα της Πανώλης και της Ευλογιάς και ανάλυση των τρόπων προφύλαξης, 2. Τα προβλήματα από την κλιματική κρίση (ασθένειες) και τρόπος αντιμετώπισης βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. 3. Το πρόβλημα της αύξησης του κόστους της ενέργειας και η ανάγκη για αριστοποίηση της παραγωγής. 4. Το πρόβλημα του αυτοσχεδιασμού σε όλες τις φάσεις της κτηνοτροφίας από την παραγωγή ως την μεταποίηση και η επιτακτική ανάγκη της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων για την κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου παραγωγής και προώθησης των προϊόντων της αιγοπροβατοτροφίας.
Οι μηχανισμοί ανάπτυξης των παρασίτων των ζώων: Ανάλυση του τρόπου μόλυνσης και εξάπλωσης των παρασίτων στα κοπάδια μας. Αναλυτική παρουσίαση της αντιμετώπισης των παρασίτων που περιλαμβάνει 1. Τις σωστές πρακτικές για αποφυγή των μολύνσεων που αφορούν την διατροφή, την βόσκηση και το πρωτόκολλο εισόδου νέων ζώων στο κοπάδι 2. Τη χρήση αντιπαρασιτικών φαρμάκων με αξιολόγηση των φαρμάκων που υπάρχουν σήμερα σε σχέση με την αποτελεσματικότητα τους. 3. Την ανάπτυξη μηχανισμών ανθεκτικότητας των παρασίτων και των τρόπων που πρέπει σε συνεργασία με τον κτηνίατρο να χρησιμοποιήσει ο κτηνοτρόφος για να τις αποφύγει.
Οι ενισχύσεις της Κτηνοτροφίας με την νέα ΚΑΠ: Ανάλυση όλων των χρηματοδοτήσεων που προβλέπονται για την αιγοπροβατοτροφία, οι προϋποθέσεις χορήγησης τους και η αξιολόγηση της ένταξης των κτηνοτρόφων σε αυτές. Αναλυτικότερα έγινε ιδιαίτερη μνεία στην ένταξη στη Βιολογική Κτηνοτροφία είτε μέσω της αναμενόμενης προκήρυξης του προγράμματος είτε μέσω της διατήρησης. Επίσης για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις (γάλα, σανοδοτικά) έγινε αναφορά στην υποχρεωτική συνεργασίας με γεωργικό σύμβουλο από 1/1/2025. Για τα λοιπά οικολογικά σχήματα έγινε ανάλυση των προϋποθέσεων και των νέων τρόπων ελέγχου (τιμολόγια, monitoring, natura).
Στην συζήτηση που ακολούθησε απαντήθηκαν ερωτήματα που αφορούσαν:
1. Την αντιμετώπιση των ψύλλων (βιολογία του ψύλλου, χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων στα ποιμνιοστάσια και στα ζώα, αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας).
2. Αξιολόγηση Μίγματος και πέλλετ.
3. Αξιολόγηση ενσιρώμματος.