Εκδήλωση του Συλλόγου Διπλωματούχων Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών Ρεθύμνου
Επιστημονική συνάντηση διοργάνωσε το τοπικό Περιφερειακό Τμήμα Ρεθύμνου Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Π.Σ.Δ.Μ.Η, το περασμένο Σάββατο. Περίπου 20 Διπλωματούχοι Ηλεκτρολόγοι Μηχανολόγοι Μηχανικοί του νομού είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον έμπειρο συνάδελφο κ. Βασίλη Σαμοΐλη, επί θεμάτων μονάδων μετασχηματιστών ηλεκτρικής ενέργειας. Να σημειωθεί ότι το θέμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον από τεχνικής και οικονομικής σκοπιάς, για αρκετούς οργανισμούς/επιχειρήσεις (νοσοκομεία, πανεπιστήμια, μεγάλες ξενοδοχειακές και βιομηχανικές μονάδες που διαθέτουν ιδιόκτητους μετασχηματιστές, συνήθως υψηλού κόστους) μέσω των οποίων βασίζεται η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις τους, ειδικά σχετικά με κρίσιμες αποφάσεις, όπως είναι π.χ. η επισκευή ή η αντικατάστασή τους, λόγω πολυετούς λειτουργίας, ή επιταχυνόμενης γήρανσης ή πεπαλαιωμένης τεχνολογίας.
Η επιστημονική συνάντηση περιστράφηκε σε θέματα αντιμετώπισης ζητημάτων της ωφέλιμης ζωής μετασχηματιστών όπως είναι: η ασφαλής, αξιόπιστη και οικονομική λειτουργία, η παρακολούθηση της λειτουργικής κατάστασης, η διάγνωση για τυχόν μη κανονικές συνθήκες λειτουργίας και η εκτίμηση και αξιολόγηση της απόδοσης τους.
Ο κ. Βασ. Σαμοΐλης αναφέρθηκε στα συμπεράσματα από την μακρόχρονη απασχόληση και εντρύφησή του πάνω σε θέματα λειτουργίας και συντήρησης μετασχηματιστών, από πολλές δημοσιεύσεις και από την ανάπτυξη πολλών σχετικών θεμάτων σε διεθνή συνέδρια, τα αποτελέσματα έρευνας χρηστών μετασχηματιστών, τα που διενεργούν μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί, οι αναθεωρημένες πρόσφατα εκδόσεις κανονισμών και οι τελευταίες απόψεις για τη διαχείριση του κύκλου ζωής τους με τη βοήθεια διαγνωστικών μεθόδων. Επίσης ο συνάδελφος κ. Νικ. Μωραΐτης, παρουσίασε τις σημερινές δυνατότητες της τεχνολογίας, οι οποίες αφορούν στην παρακολούθηση της λειτουργικής κατάστασης μετασχηματιστών, τις μεθόδους ερμηνείας των αποτελεσμάτων των ηλεκτρικών και φυσικών μετρήσεων, των χημικών αναλύσεων, των σχετικών με το μετασχηματιστή, καθώς και οι σημερινές απόψεις για την μόνωση εντός του μετασχηματιστή, αλλά και την μεταφορά ενέργειας με υπόγεια καλώδια σε συσχέτιση με το οικονομικό κόστος τους.
Περιληπτικά αναφέρθηκε ότι οι μετασχηματιστές είναι συσκευές, οι οποίες μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ δύο συστημάτων διαμέσου επαγωγικά συζευγμένων ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Κύρια χρήση τους είναι ότι αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία ενός Συστήματος διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Όλοι έχουν την ίδια αρχή λειτουργίας την μαγνητική επαγωγή, αν και υπάρχει πληθώρα διαφορετικών υλοποιήσεων. Αν και δεν έχουν κινούμενα μέρη συγκαταλέγονται στις ηλεκτρικές μηχανές και μάλιστα στις πιο αποδοτικές, αφού ορισμένοι να αποδίδουν έως και το 99,75% της ισχύος εισόδου τους στην έξοδό τους. Οι μετασχηματιστές έχουν μεγάλο εύρος μεγεθών, από άποψη όγκου που κυμαίνεται από μέγεθος φακής (όπως αυτοί που βρίσκονται μέσα σε ένα κινητό) έως τεράστιες μονάδες με βάρος εκατοντάδων τόνων που χρησιμοποιούνται για τη διασύνδεση τμημάτων των εθνικών δικτύων ηλεκτροδότησης. Ως μέσω ψύξης συνήθως είναι το ορυκτέλαιο, ενώ από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60 άρχισαν να κατασκευάζονται μετασχηματιστές ξηρού τύπου, τα τυλίγματα των οποίων εμποτίζονται με μια εποξική ρητίνη υπό κενό. Η ρητίνη αυτή δεν είναι τοξική. Όμως το ορυκτέλαιο των μετασχηματιστών είναι πετρελαιοειδές με γνωστά τα περιβαλλοντικά μειονεκτήματα του. Πιθανώς θα παρουσιαστούν περιβαλλοντικά φιλικοί μετασχηματιστές την επόμενη δεκαετία με τη χρήση των υπεραγώγιμων υλικών χρησιμοποιείται υγροποιημένο άζωτο ως μέσο ψύξης. Αναφέρθηκαν οι πηγές απωλειών και τα προβλήματα των μετασχηματιστών που προκύπτουν εξαιτίας κάποιων σφαλμάτων κατά τη λειτουργία τους ή απλά με την πάροδο των ετών. Τονίστηκε η σημασία της μόνωσης των μετασχηματιστών σε σχέση με τη λειτουργική τους κατάσταση και της διάρκειας ζωής τους και στα βασικά χαρακτηριστικά τους, στις απώλειες, την προστασία καθώς και το διαγνωστικό έλεγχο των μεγάλων μετασχηματιστών λαδιού.
Η παρακολούθηση της λειτουργικής κατάστασης του μετασχηματιστή μπορεί να επιτευχτεί μέσω μετρήσεων, που βοηθούν στη διάγνωση μη κανονικών συνθηκών λειτουργίας, Παρουσιαστήκαν και αναλύθηκαν οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι για την παρακολούθηση και τη διάγνωση σφαλμάτων στους μετασχηματιστές καθώς και πως μπορεί να επιτευχθεί για μεγαλύτερη ασφάλεια και αξιοπιστία, σε συνδυασμό με χαμηλό κόστος.
Ο Πρόεδρος του τοπικού Τμήματος Ρεθύμνου των Διπλ. Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων κος Αλέξανδρος Μαριδάκης, κλείνοντας την συνάντηση ευχαρίστησε τους ομιλητές και αναφέρθηκε ότι στα πλαίσια του ρόλου του συλλόγου είναι η επιμορφωτικές εκδηλώσεις και σκοπός της συγκεκριμένης συνάντησης είναι παροχή τεχνογνωσίας και η παροχή τεχνικής αρωγής σε συναδέλφους, οι οποίοι θα ήθελαν να προσεγγίσουν σχετικά προβλήματα στους χρήστες μετασχηματιστών, να τα επιλύσουν, όσο είναι εφικτό και να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις σχετικά με την αξιοποίηση τους.
Συμπερασματικά από την συνάντηση προέκυψε ότι ο συνεχής έλεγχος της σωστής λειτουργίας, της απόδοσης, των καταπονήσεων και των απωλειών των μετασχηματιστών και συνολικά της αξιοπιστίας τους είναι καίριας σημασίας.
Να σημειωθεί ότι την υλοποίηση της εκδήλωσης υποστήριξαν οι συνάδελφοι των τεχνικών γραφείων ΑΝΥΣΜΑ (www.anysma.gr) και Pyrolisis (www.pyrolisis.gr) και τους οποίους το τοπικό παράρτημα ευχαριστεί.
Περιφερειακό Τμήμα Ρεθύμνου