Το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο του «Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης Κρήτης για την Ισότητα των Φύλων 2023-2025», συνεχίζουν τη συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποιώντας τον 4ο Κύκλο Ενημερωτικών Δράσεων για την «Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο, τους Διαδικτυακούς Κινδύνους και τις Πρακτικές Αντιμετώπισής τους», από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου έως και το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024.
Οι ενημερωτικές δράσεις θα υλοποιηθούν από τον Ψυχολόγο της Διεύθυνσης Δρ. Γεώργιο Νάκο σε σχολικές μονάδες στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, τους/τις διευθυντές/τριες των σχολείων, τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, από τις 30/9/2024 έως τις 4/10/2024.
Αντίστοιχη ενημέρωση θα γίνει στα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης στην Π.Ε. Λασιθίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων και Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρήτης.
Τέλος, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 6:00-8:00μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ανοικτή ενημερωτική δράση για γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και πολίτες, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών ΜΚΟ Ίριδα και την ΕΓΕ Παραρτήματος Χερσονήσου, στην Παλιά Αμερικανική Βάση Γουρνών (αίθουσα παλιάς εκκλησίας).
Οι δράσεις αυτές είναι πολυεπίπεδες και εδράζονται στο μοντέλο έγκαιρης κοινωνικής παρέμβασης (πρόληψης, αγωγής, ευαισθητοποίησης) στο άτομο, στην οικογένεια και στην κοινότητα και αποσκοπούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της διαδικτυακής κακοποίησης/παρενόχλησης παιδιών και εφήβων.
Οι θεματολογίες των ενημερωτικών δράσεων αναπτύσσονται βασιζόμενες σε πραγματικές υποθέσεις που έχει χειριστεί η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφορικά με τα ακόλουθα:
• εκφοβισμός μέσω διαδικτύου
• φαινόμενα διαδικτυακού εξαναγκασμού και εκφοβισμού
• φαινόμενα διαδικτυακής παραπλάνησης μέσα από λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και διαδικτυακών παιχνιδιών
• ψεύτικοι διαδικτυακοί λογαριασμοί
• φαινόμενα προκλήσεων μέσω διαδικτύου
• φαινόμενα εκδικητικής πορνογραφίας και στοχοποίησης θυμάτων στον πραγματικό κόσμο
• διαδικτυακά παιχνίδια και χρόνος παραμονής σε αυτά
• διαδικτυακές απάτες