Αυξάνονται σταδιακά τα τελευταία χρόνια οι πολίτες του Ρεθύμνου που έχουν υιοθετήσει και εφαρμόζουν στην πράξη τη φιλοσοφία της ανακύκλωσης. Η ευαισθησία για το περιβάλλον, η ευσυνειδησία αλλά και η συνεχής ενημέρωση που γίνεται μέσα στα σχολεία στους μικρούς μαθητές, φαίνεται να έχει αποτελέσματα, αφού τα παιδιά δείχνουν να κατανοούν περισσότερο από τους μεγάλους τη σημασία της επαναχρησιμοποίησης υλικών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Ρεθύμνου, τα ανακυκλώσιμα υλικά το 2013 ήταν 3.978 τόνοι, ενώ ένα χρόνο αργότερα το 2014, έφτασαν τους: 4.661. Τη φετινή χρονιά μέχρι και τον Αύγουστο τα ανακυκλώσιμα έφτασαν τους 3.234 τόνους, ενώ πέρυσι το πρώτο οχτάμηνο του έτους ήταν 3.020 τόνοι, στοιχείο που αποδεικνύει ότι η ανοδική πορεία στην ανακύκλωση συνεχίζεται. Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός πως αν και θα περίμενε κανείς με την αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών να μειώνονται τα σύμμεικτα απορρίμματα που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ Αμαρίου, κάτι τέτοιο ωστόσο δεν συμβαίνει.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας το 2013 τα σύμμεικτα απορρίμματα ήταν 27.717 τόνοι. Το 2014 ο αριθμός αυξήθηκε κατά δυο τόνους περίπου, φτάνοντας τους 29.021 τόνους μέχρι τον Αύγουστο του 2015, τα σύμμεικτα απορρίμματα φτάνουν τους 20.017 τόνους όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν 19.787 τόνοι.
Τα ποσοστά δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών, όμως αυτή δεν είναι αρκετή. Ο στόχος του Δήμου Ρεθύμνου και της αρμόδιας υπηρεσίας Καθαριότητας, είναι να μειωθούν τα σύμμεικτα απορρίμματα που φτάνουν στο ΧΥΤΑ Αμαρίου γι’ αυτό και επενδύει σε ενέργειες και δράσεις που αφορούν εκστρατείες ενημέρωσης σε σχολεία, αλλά και σε τοπικές κοινότητες προκειμένου με τον τρόπο αυτό να καλλιεργηθεί ή να ενισχυθεί η περιβαλλοντική συνείδηση και η ανάγκη επαναχρησιμοποίησης των υλικών. Για το λόγο αυτό άλλωστε η ανακύκλωση εκτός από πλαστικό και χαρτί, έχει επεκταθεί σε γυαλί με εδικούς κάδους να έχουν τοποθετηθεί σε αρκετά σημεία της πόλης -τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τοποθετηθούν κι άλλοι- ενώ ήδη τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει και η διαδικασία συλλογής τηγανόλαδου.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δημήτρης Λελεδάκης, ανέφερε: «Θα ξεκινήσουμε τις επόμενες ημέρες εκ νέου την ενημέρωση στα σχολεία και στις τοπικές κοινότητες, με στόχο να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Σαν Δήμος θεωρούμε ότι η ανακύκλωση κυλά ικανοποιητικά. Ο κόσμος ανταποκρίνεται και εμείς θα επεκτείνουμε το πρόγραμμα σε άλλους οικισμούς και ήδη τον επόμενο μήνα περιμένουμε 500 νέους κάδους. Στην παλιά πόλη έχουμε τοποθετήσει έναν υπάλληλο, ο οποίος εποπτεύει την περιοχή με στόχο να εφαρμόζεται αποτελεσματικότερα το πρόγραμμα, ενώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα επεκταθεί και στην παραλιακή οδό Σοφοκλή Βενιζέλου και Άρη Βελουχιώτη, όπου δεν θα υπάρχουν κάδοι αλλά η αποκομιδή σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων υλικών θα γίνεται συγκεκριμένες ώρες, όπου τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι κάτοικοι θα βγάζουν έξω από το σπίτι τους τα απορρίμματα για να γίνεται η αποκομιδή. Παράλληλα προχωρά και το πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης τηγανόλαδου στα σχολεία αλλά και σε διάφορα σημεία της πόλης».
Σημειώνεται ότι σε όλο τον μητροπολιτικό δήμο Ρεθύμνου βρίσκονται περισσότεροι από 750 κάδοι και καλύπτουν γεωγραφικά σχεδόν όλο τις περιοχές, ενώ την περισυλλογή την κάνουν έξι απορριμματοφόρα.
Αναλυτικότερα από τον πρώην Δήμο Λαππαίων καλύπτονται τα χωριά Επισκοπή, Κούφη, Καρωτή και Αργυρούπολη, καθώς και όλη η παραλιακή-τουριστική ζώνη έως τα όρια του Δήμου Γεωργιούπολης. Στον πρώην Δήμο Νικηφόρου Φωκά από τους μπλε κάδους καλύπτεται η διαδρομή Άγιος Ανδρέας-Ρέθυμνο, συμπεριλαμβανομένων επίσης των χωριών Ατσιπόπουλο και Γεράνι. Από τον πρώην Δήμο Ρεθύμνης καλύπτεται ολόκληρη η πόλη του Ρεθύμνου. Τέλος στον πρώην Δήμο Αρκαδίου καλύπτεται όλη η παραλιακή- τουριστική ζώνη έως τη Σκαλέτα, καθώς και τα μεγάλα χωριά όπως το Άδελε, η Πηγή και άλλα.
Από την πλευρά της η προϊσταμένη της υπηρεσίας Καθαριότητας Νικολέτα Γκολφινοπούλου, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Κάθε χρόνο παρατηρούμε αύξηση στην ανακύκλωση. Ήδη τον Οκτώβριο περιμένουμε νέους κάδους, γιατί θα επεκτείνουμε το πρόγραμμα σε οικισμούς του Βρύσσινα. Ο κόσμος είναι συνειδητοποιημένος ως προς την ιδέα. Δεν είναι τόσο συνειδητοποιημένος ως προς την εφαρμογή. Δηλαδή παρατηρούμε κούτες στους κοινούς κάδους. Οι επιχειρηματίες για παράδειγμα δεν διπλώνουν τις κούτες όπως πρέπει. Οι κάτοικοι είναι πιο συνειδητοποιημένοι και έχει αυξηθεί σημαντικά η ανακύκλωση στα νοικοκυριά σε σχέση με τις επιχειρήσεις. Ο νέος πληθυσμός είναι πιο ευαίσθητος και πιο συνειδητοποιημένος. Ο στόχος μας είναι να μειωθούν τα σύμμεικτα απορρίμματα και να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα ανακυκλώσιμα, ώστε να γίνεται η διαλογή στην πηγή. Μακροπρόθεσμα αυτό που θέλουμε είναι να φτάνουν το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ. Όσοι ενδιαφέρονται ακόμα και σήμερα να προμηθευτούν σακούλες ανακύκλωσης, μπορούν να απευθυνθούν στη Διεύθυνση Καθαριότητας στα τηλέφωνα 28310 57940 ή το 40977».