Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου βλέποντας την τουριστική κίνηση του τελευταίο δεκαπενθημέρου να έχει κορυφωθεί και τις κρατήσεις για το επόμενο αντίστοιχο διάστημα να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, θυμίζοντας τις παλιές καλές τουριστικές χρονιές του 2018-2019. Το κλίμα άλλαξε απροσδόκητα δημιουργώντας συνθήκες και προϋποθέσεις για μια αντίστοιχη καλή συνέχεια και το επόμενο δίμηνο, χωρίς ωστόσο τίποτα να μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο και δεδομένο, αφού η πορεία της σεζόν καθορίζεται κατά κύριο λόγο από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και πανελλαδικά και ευρωπαϊκά. Ταυτόχρονα το ζήτημα, όπως έχει αποδειχτεί, είναι πολυπαραγοντικό, αφού οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και δη η επιβολή καραντίνας σε όσους επισκέπτες επιστρέφουν από τη χώρα μας αποτελούσε έναν από τους κυριότερους λόγους που η Ελλάδα και η Κρήτη δεν αποτελούσαν επιλογές των δυνητικών επισκεπτών. Αυτό άλλωστε είναι ένα ζήτημα που χαρακτηρίζεται ως μείζον για τους τουριστικούς φορείς, οι οποίοι συνεχίζουν να απευθύνουν εκκλήσεις για αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων και επίσπευση των εμβολιασμών, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο να μπει στο «κόκκινο» η Κρήτη και ο νομός.
Από την άλλη ο προγραμματισμός πτήσεων των τουρς οπερέιοτορς κυρίως σε ό,τι αφορά την αγορά της Αγγλίας φαίνεται ακόμα να μην έχει οριστικοποιηθεί με αποτέλεσμα το κλίμα να είναι ευμετάβλητο.
Ωστόσο παρά την επισφάλεια που επικρατεί και την αβεβαιότητα για το μέλλον της σεζόν, αυτό που είναι δεδομένο μέχρι στιγμής είναι ότι το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου οι πληρότητες ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ τον Ιούλιο καταγράφηκε σημαντική ανάκαμψη, με αποκορύφωμα το τελευταίο δεκαπενθήμερο, όπου οι πληρότητες ήταν πολύ υψηλές αγγίζοντας τα νούμερα του 2019. Η εικόνα αυτή συνεχίζεται μέχρι και τον δεκαπενταύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία των κρατήσεων που έχουν στη διάθεσή τους οι ξενοδόχοι. Το μεγάλο ζητούμενο για όλους είναι η τάση αυτή να συνεχίσει και τον Σεπτέμβριο. Όπως λένε οι ξενοδόχοι, υπάρχουν μέχρι στιγμής οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές για να συμβεί αυτό, καθώς από την έναρξη των τουριστικών κρατήσεων οι περισσότερες αφορούσαν τον μήνα Σεπτέμβριο με το σκεπτικό ότι μέχρι τότε θα έχει υποχώρησε η πανδημία. Αυτή την περίοδο οι κρατήσεις για τον επόμενο μήνα στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου κυμαίνονται στο 70% και εφόσον δεν αλλάξει κάτι στην επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος και να αυξηθούν στο 100%.
Τα μηνύματα είναι θετικά και μετά από την παρατεταμένη ύφεση ο τουρισμός αποδεικνύει στην πράξη τη σημασία που έχει για την τοπική οικονομία, αφού ήδη η παρουσία των επισκεπτών είναι εμφανής στα καταστήματα εστίασης και στις εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης τόνισε πως στον κλάδο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα και τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή: «με τα μέχρι τώρα δεδομένα βλέπουμε ότι υπάρχει σημαντική ανάκαμψη το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ανάκαμψη η οποία, όπως δείχνουν οι κρατήσεις μέχρι στιγμής τουλάχιστον και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, θα συνεχιστούν και τον Αύγουστο και ενδεχομένως και τον Σεπτέμβριο. Σκανδιναβοί και Άγγλοι έχουν μείνει λίγο πίσω στις κρατήσεις λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που υπάρχουν, ενώ περιορισμένες πτήσεις έχουμε και από τη Ρωσία. Ο κρητικός τουρισμός ωστόσο στηρίζεται από τις αγορές της Γερμανίας, της Πολωνίας. Θέλω να πιστεύω και ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα έχει καλές κρατήσεις. Αρκετοί ενδιαφέρονται να επιμηκύνουν για τον Νοέμβριο και ίσως μας βγει στο τέλος, μια χρονιά που δεν περιμέναμε. Μπορεί όμως να ανατραπεί κιόλας».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, Μπάμπης Μπιρλιράκης, ανέφερε: «Η Αγγλία όπως ξέρουμε είναι η δεύτερη δύναμη για την Ελλάδα γενικά και ιδιαίτερα για την Κρήτη, οπότε είναι σημαντική η έλλειψή της, παρόλα αυτά το κενό έχουν συμπληρώσει οι υπόλοιπες αγορές δηλαδή η Γερμανία έχει εξελιχθεί καλά, η Πολωνία πάντα πολύ καλά, η Γαλλία, η Σκανδιναβία όλοι οι υπόλοιποι πετάνε κανονικά.
Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι το δεύτερο 15νθήμερο Ιουλίου και πρώτο 15νθήμερο Αυγούστου κινούνται σε πληρότητες υψηλές αντίστοιχες με το 2108 και το 2019. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο είμαστε τώρα σε κρατήσεις, στο 70% κάτι, που σημαίνει ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να έχουμε υψηλές πληρότητες αν δεν αλλάξει κάτι επιδημιολογικά».
Όπως εξήγησε ο κ. Μπιρλιράκης εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της φετινής σεζόν και της κατάστασης που επικρατούσε το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, οπότε και τα τουριστικά πακέτα πωλούνταν με έκπτωση, η έκπτωση αυτή δόθηκε για το επόμενο τρίμηνο, με αποτέλεσμα πολλές κρατήσεις να έχουν γίνει σε χαμηλές τιμές, με ελάχιστο κέρδος για τους επιχειρηματίες.
«Στις συνηθισμένες χρονιές Γενάρη και Μάρτη, την πρώτη περίοδο πωλήσεων υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες εκπτώσεις, είναι τα early booking που λέμε, που για κάθε ξενοδοχείο είναι διαφορετικά τα ποσοστά έκπτωσης. Είναι ένα ποσοστό έκπτωσης που παίρνει ο πελάτης ή ο πράκτορας μόνο και μόνο για να δημιουργείται κίνηση και να προκαθορίζονται το ποσοστά των πωλήσεων. Αυτό λοιπόν που δεν έγινε φέτος γιατί ήταν «νεκρή περίοδος» γιατί τα πάντα ήταν ακόμα υπό covid. Οπότε η περίοδος των εκπτώσεων μεταφέρθηκε και έγινε τον Μάιο-Ιούνιο, και το διάστημα αυτό λειτούργησε σαν προπωλητική περίοδος. Από εκεί και πέρα μπήκαμε στον Ιούλιο που έχει αρχίσει να έχει μια καλύτερη ροή και περιορίστηκαν οι προσφορές. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε προς το παρόν να μιλήσουμε για τζίρους στα ξενοδοχεία όμως σίγουρα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα από το ‘20, αλλά θα υπολείπονται πολύ των προηγούμενων χρονών. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε χάσει Απρίλιο και τον Μάιο και κάποιοι και τον μισό Ιούνιο και τον Ιούλιο που τέλος πάντων μπήκαμε ήταν πολύ υποτονικά τα πράγματα γιατί δούλεψαν τα ξενοδοχεία με πληρότητες 20-25%, αλλά είμαστε σαφώς καλύτερα από την προηγούμενη χρονιά. Σίγουρα όμως υπολείπεται πολύ για να φτάσουμε μια νορμάλ χρονιά».
Για τον Οκτώβριο η εικόνα ακόμα είναι θολή, όπως είπε ο κ. Μπιρλιράκης και οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, καθώς η σεζόν κρίνεται από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής: «Δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για τον Οκτώβριο, καθώς οι κρατήσεις είναι της τελευταίας στιγμής. Πάμε βδομάδα βδομάδα. Υπάρχει γενικά μια μεγάλη επιθυμία του κόσμου για διακοπές, αλλά κι από την άλλη μεριά η υγειονομική ασφάλεια το αντισταθμίζει κάποιες φορές» σχολίασε.
Αυξημένες οι αφίξεις τον Ιούλιο
Εν τω μεταξύ σε επίπεδο χώρας οι αφίξεις του Ιουλίου ξεπέρασαν τα 2,36 εκατομμύρια σημειώνοντας αύξηση 70% σε σχέση με πέρσι και ανακτώντας το 65,5% των επιδόσεων του Ιουλίου του 2019.
Τον Ιούλιο του 2019 -τελευταίου κανονικού έτους πριν την πανδημία και χρόνια ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό- οι αφίξεις ήταν στα 3,6 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Τον Ιούλιο του 2020 περιορίστηκαν στα 1,4 εκατομμύρια ήτοι στο 38% περίπου της δραστηριότητας του 2019.
Από τον Μάιο στη χώρα έχουμε υποδεχθεί 3,7 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό. Πέραν των στατιστικών αυτών πληθαίνουν οι αναφορές από Έλληνες ξενοδόχους πως σημειώνουν φέτος μεγέθη παρόμοια και σε περιπτώσεις ακόμα και καλύτερα από αυτά του 2019.
Πόσο επηρεάζουν οι ταξιδιωτικές οδηγίες
Οι ΗΠΑ (από τις οποίες τον Ιούλιο ήρθαν στην Ελλάδα 80.955 ταξιδιώτες) αποφάσισαν των θέσουν τη χώρα στην υψηλότερη κλίμακα κινδύνου (κατηγορία 4), καλώντας παράλληλα τους Αμερικανούς να αποφύγουν τα ταξίδια προς τους ελληνικούς προορισμούς. Την ίδια ώρα το Ισραήλ έβαλε τη χώρα στην «πορτοκαλί» λίστα, κάτι που σημαίνει ότι όσοι Ισραηλινοί επιστρέφουν στην πατρίδα τους από την Ελλάδα θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών (ή 7 ημερών με δύο αρνητικά μοριακά τεστ).
Οι δύο αυτές χώρες συνολικά έχουν δώσει μέχρι στιγμής μικρό αριθμό επισκεπτών στο σύνολο των φετινών αφίξεων αλλά αφενός υπήρχαν προσδοκίες για μεγαλύτερους αριθμούς το επόμενο διάστημα και αφετέρου «οι συστάσεις από αυτές διαμορφώνουν ένα κλίμα όχι εποικοδομητικό», σχολιάζουν κύκλοι της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.
Οι αφίξεις από τις ΗΠΑ έφθασαν τις 125.000 τον Ιούλιο, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2020 η αμερικανική αγορά ήταν παντελώς κλειστή, προσφέροντας μηδενικά έσοδα. Η σημασία της αμερικανικής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό αποκτά όμως πρόσθετο ειδικό βάρος αν λάβει κανείς υπόψη πως έχουν ως επισκέπτες πολύ υψηλή μέση κατά κεφαλήν δαπάνη.
Σε κάθε περίπτωση οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, που την περίοδο αυτή πραγματοποιούν ημερησίως επτά απευθείας πτήσεις από αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα, δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή του προγραμματισμού τους. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς «όλα δείχνουν πως οι κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει δεν θα ματαιωθούν από αυτή την εξέλιξη. Οι περισσότεροι των επισκεπτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εμβολιασμένοι αφού σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν να αντιμετωπίσουν καραντίνες πολλών ημερών κατά την επιστροφή τους, οι οποίες δεν ισχύουν ούτε τώρα που η χώρα κατατάχτηκε στην κόκκινη λίστα».