Αυξημένη παραμένει μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου η τουριστική κίνηση στο Ρέθυμνο γεμίζοντας ικανοποίηση τους επιχειρηματίες του κλάδου, που μετά από ενάμιση χρόνο, ήδη από τον Ιούλιο, νιώθουν ότι αποζημιώνονται τόσο οικονομικά όσο και θετικά, αφού η ενισχυμένη προσέλευση τουριστών στο νησί αποτέλεσε για τους ίδιους μια ευχάριστη έκπληξη την οποία δεν είχαν φανταστεί. Ο μήνας Σεπτέμβριος ήταν ιδιαίτερα θερμός και μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία του Τοπικού Συλλόγου Ξενοδόχων έκλεισε με υψηλές πληρότητες και συγκεκριμένα σε σχέση με το 2019 οι διανυκτερεύσεις στις μονάδες του Ρεθύμνου υστερούν μόνο κατά 26,74%, ποσοστό αρκετά υψηλό, ενώ σε σχέση με την περσινή χρονιά κατέγραψαν αύξηση για τον ίδιο μήνα που ξεπερνά το 132.25%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, Μανόλη Τσακαλάκη, οι υψηλές πληρότητες θα συνεχίσουν μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, οπότε και θα ξεκινήσουν σιγά σιγά να κατεβάσουν ρολά τα ξενοδοχεία, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις μονάδων που θα μείνουν ανοιχτές μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, καθώς υπάρχουν προγραμματισμένες πτήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής σεζόν που ξεκίνησε μετά τα μέσα Ιουνίου οι Γερμανοί επισκέπτες επιβεβαίωσαν την αγάπη τους για την Κρήτη και πρωταγωνίστησαν σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις. Ακολουθούν οι Πολωνοί που φέτος εν μέσω πανδημίας κατέγραψαν σημαντική αύξηση στις αφίξεις τους και ακολουθούν οι Γάλλοι, οι οποίοι επίσης φέτος έδειξαν μεγάλη προτίμηση για το νησί μας, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην μεγάλη τουριστική έκθεση που ολοκληρώθηκε στο Παρίσι που δείχνει ότι και το 2022 οι αφίξεις των Γάλλων επισκεπτών θα είναι ενισχυμένες.
Όπως λένε οι παράγοντες του τουρισμού για τη φετινή χρονιά, αν δεν είχαμε απώλειες από την Μεγάλη Βρετανία και τη Ρωσία τότε η χρονιά θα ήταν εξαιρετική μιας και οι επισκέπτες από αυτές τις δυο χώρες μεταφραζόταν σε 1 εκατομμύριο.
Σε γενικές γραμμές η χρονιά για το νησί δείχνει σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ότι θα κλείσει στο 60%-62% της τουριστικής κίνησης που καταγράφηκε το 2019 στην Κρήτη.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου και γενικός γραμματέας της ΠΟΞ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων), Μανόλης Τσακαλάκης, ανέφερε: «Έχουμε τουρίστες μέχρι και το τέλος του μήνα και σιγά σιγά τις τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου θα αρχίσουν να κλείνουν τα ξενοδοχεία. Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου θα κλείσουν σχεδόν όλα με εξαίρεση ελάχιστα ανά περιοχή που θα κρατηθούν ανοιχτά μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου. Σε ό,τι αφορά τον Σεπτέμβριο του 2021 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019 είμαστε μείον 26,74% και σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020 στο +132,25%.
Είναι φανερή η προτίμηση των επισκεπτών μας για τα πεντάστερα ξενοδοχεία την φετινή χρονιά, ενώ οι επιθυμίες των υποψήφιων πελατών μας είναι αντίστοιχες και για του χρόνου. Υπάρχει ένας εξαιρετικός προγραμματισμός για το 2022, γιατί δείχνει η τουριστική κίνηση να ξεκινά από τον Απρίλιο, καθώς στις 17 του ίδιου μήνα είναι το Πάσχα των Καθολικών. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα είναι τι θα γίνει με τους Ρώσους επισκέπτες για τους οποίους το τοπίο παραμένει θολό και αυτό συγκαταλέγεται στα αρνητικά για τον τουρισμό της Κρήτης, καθώς οι Ρώσοι τουρίστες αποτελούσαν μια πολύ καλή αγορά για το νησί» είπε.
Πώς κινήθηκαν οι αφίξεις το 8μηνο
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στη χώρα μας το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021 και η σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, που έδωσε στη δημοσιότητα το Insete Intelligence.
Τα στοιχεία, λοιπόν, δείχνουν ότι οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο 8μηνο ήταν μειωμένες κατά 51,2% έναντι του 2019, τη μεγαλύτερη ανάκαμψη είχαν τα αεροδρόμια Σαντορίνης και Μυκόνου (συνολικά οι Κυκλάδες περιόρισαν τη μείωση αφίξεων σε 24,3%), ενώ σε επίπεδο απόλυτων διαφορών η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Κρήτη (-1,5 εκατ./-46,3%).
Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021 καταγράφηκαν 7,7 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έναντι 15,8 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά -51,2%/-8,1 εκατ. αφίξεις.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021, τρία αεροδρόμια κατέγραψαν μείωση μεγαλύτερη από 1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Συγκεκριμένα στο Διεθνές Αεροδρόμιων Αθηνών καταγράφηκαν 2,0 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -2,4 εκατ./ -54,0%. Ακολούθησε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου όπου καταγράφηκαν 1,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -1,1 εκατ./-44,1%. Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν 603 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -1,0 εκατ. / -62,9%.
Στα υπόλοιπα αεροδρόμια η μείωση ήταν μικρότερη από 1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 869 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -885 χιλ. /-50,5%.
Στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας σημειώθηκε μείωση κατά -538 χιλ./-47,6%, ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 592 χιλ. και στο αεροδρόμιο της Κω σημειώθηκε μείωση κατά -461 χιλ./-51,8% ενώ καταγράφηκαν μόλις 428 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Στο αεροδρόμιο των Χανίων καταγράφηκαν 411 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -450 χιλ. /-52,3% ενώ στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου καταγράφηκαν 339 χιλ. παρουσιάζοντας μείωση κατά -344 χιλ./-50,4%.
Αναφορικά με τις αφίξεις εσωτερικού, στην Κρήτη καταγράφεται ρυθμός ανάκαμψης κατά -336 χιλ./-50,6% ενώ οι αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 327 χιλιάδες.
Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από τη γαλλική αγορά
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι για την Κρήτη τα μηνύματα από την γαλλική αγορά, όπως αυτά καταγράφηκαν στην μεγάλη τουριστική έκθεση στο Παρίσι. Όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, φέτος οι Γάλλοι κατέγραψαν αυξημένες αφίξεις σε σχέση με άλλες χρονιές σε όλη τη χώρα που ήταν περίπου 1,5 εκ ευρώ. Δεδομένων των συνθηκών, όπως είπε, προοιωνίζεται μια καλύτερη αύξηση για του χρόνου. «Μέχρι πρότινος οι Γάλλοι έκαναν διακοπές σε Τυνησία, Μαρόκο, Αλγερία, Αίγυπτο, χώρες γαλλόφωνες. Δεδομένο όμως ότι οι χώρες αυτές έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που δεν ξεπερνούν το 5%-6%, πλέον οι Γάλλοι τουρίστες φοβούνται να πάνε εκεί. Ο άλλος λόγος είναι ότι αυτοί δεν πάνε εκ πεποιθήσεως στη Τουρκία, άρα μένουν ή Ελλάδα ή Ισπανία ή Κύπρος Από αυτές τις χώρες εμείς στην Ελλάδα είμαστε οι καλύτεροι σε σχέση ποιότητα και τιμής. Από την άλλη, όλη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών με τις φρεγάτες έχει δημιουργήσει ένα καλό κλίμα.
Οι Γάλλοι έχουν προγραμματισμένες θέσεις για την Κρήτη πολύ περισσότερες από το 2019 για το 2022, όλα αυτά υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας», τόνισε ο κ. Τσακαλάκης.
Εν τω μεταξύ συμφωνία με τη γαλλική αεροπορική Transavia για 50% αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων, σε σχέση με το 2019, για την επόμενη σεζόν ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.
Στο πλαίσιο των επαφών του στη διεθνή τουριστική έκθεση Top Resa στο Παρίσι, ο κ. Κικίλιας πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τη διευθύνουσα σύμβουλο της αεροπορικής εταιρείας Transavia, Nathalie Stubler, και τον γενικό διευθυντή της εταιρείας, Nicolas Henin. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε η αύξηση κατά 50% σε σύγκριση με το 2019 των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων για ελληνικούς προορισμούς. Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα επέκτασης των δρομολογίων της εταιρείας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ο υπουργός Τουρισμού ευχαρίστησε τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας για τη σταθερή και αυξανόμενη εμπιστοσύνη της Transavia στους ελληνικούς προορισμούς, στους οποίους προστίθεται πλέον και η Σκιάθος, ενώ κυοφορείται και απευθείας σύνδεση με τη Γαλλία της Κεφαλονιάς. «Θέλω να ευχαριστήσω την Transavia για τη σταθερή και διαρκώς αυξανόμενη εμπιστοσύνη που δείχνει σε προορισμούς της χώρας μας» δήλωσε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε ότι «η CEO της εταιρείας ενημέρωσε ότι την επόμενη σεζόν προσδοκά αύξηση 50% των αφίξεων σε σχέση με το 2019, καθώς και την προσθήκη της Σκιάθου ως νέου προορισμού της εταιρείας. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα για το 2022. Όμως, παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και στη δυνατότητα να υποστηρίξουμε χειμερινούς προορισμούς, καθώς και τον θεματικό τουρισμό.
Με μια σταθερή πολιτική βελτίωσης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, με διεύρυνση των τουριστικών προορισμών, προσδοκούμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα πιο ευνοϊκό, προσδίδοντας μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στη χώρα μας» κατέληξε ο υπουργός Τουρισμού.