Διερευνητική είναι η στάση που τηρούν προς το παρόν γονείς και μαθητές, λίγες ημέρες μετά την έναρξη των εγγραφών στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης του Ρεθύμνου. Όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία, που έχει στη διάθεσή της η Ένωση Φροντιστηρίων του νομού Ρεθύμνης, η κίνηση τις πρώτες αυτές ημέρες των εγγραφών κρίνεται υποτονική, ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, όσο πλησιάζουμε στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης των ιδιοκτητών φροντιστηρίων κ. Κωνσταντίνο Μαρκαντώνη, υπάρχει ένα αρχικό ενδιαφέρον γονέων που διερευνούν τις τιμές, δίχως ωστόσο να προβαίνουν ακόμη σε εγγραφές.
«Τις πρώτες ημέρες τα πράγματα είναι λίγο μουδιασμένα, σαφέστερη εικόνα για τον αριθμό των εγγεγραμμένων μαθητών της νέας σχολικής χρονιάς θα έχουμε μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Πιστεύω ότι η κίνηση θα αυξηθεί όσο πλησιάζει η έναρξη της σχολικής σεζόν» αναφέρει ο κ. Μαρκαντώνης.
Οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων δηλώνουν ότι το νέο σύστημα, που εφαρμόστηκε πέρυσι για πρώτη χρονιά για τους μαθητές του Λυκείου, έχει οδηγήσει τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια, παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν.
«Υπάρχει μεγαλύτερο άγχος για τους γονείς, για τις τάξεις της Α’ και της Β’ Λυκείου, το οποίο δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Ακριβώς λόγω του ότι το νέο σύστημα, από τη μία με την τράπεζα θεμάτων του υπουργείου Παιδείας οι εξετάσεις είναι πιο απαιτητικές κι από την άλλη επειδή υπάρχει μία, έστω και μικρή, συμβολή των βαθμών της Α’ και Β’ Λυκείου στην είσοδο των μαθητών στα πανεπιστήμια. Αυτοί οι δύο παράγοντες έχουν ωθήσει τον κόσμο να κάνουν περισσότερα μαθήματα (φροντιστήριο), από ότι τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Φροντιστηρίων νομού Ρεθύμνης.
Να σημειωθεί πως η εμπειρία της περσινής χρονιάς, με το Νέο Λύκειο και τις πολυάριθμες αλλαγές που έκανε το υπουργείο Παιδείας μέχρι και τα τέλη της σχολικής χρονιάς, προκάλεσε αναταραχή και αγωνία σε γονείς και μαθητές, η οποία δημιούργησε την ανάγκη της διδακτικής ενίσχυσης των μαθητών. Κάτι που δεν άρεσε στην πλειοψηφία των μαθητών, οι οποίοι συνήθως αντιδρούν αρνητικά σε κάθε ενδεχόμενο πρόσθετων εξετάσεων.
«Οι μαθητές, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, όταν ακούν περισσότερες εξετάσεις ή όταν ακούν γενικότερα αναταραχή είναι αντίθετοι. Οι πιο συνειδητοποιημένοι αντιλαμβάνονται, ότι ίσως να είναι προς όφελός τους το να έχουν μια πιο αυστηρή εξέταση στην Α’ και Β’ Λυκείου, γιατί αυτό τους παρακινεί να προετοιμάζονται καλύτερα μέχρι την Γ’ Λυκείου, που εκεί πλέον δεν «μαζεύονται» εύκολα οι ελλείψεις και τα κενά των προηγούμενων ετών» προσθέτει ο κ. Μαρκαντώνης.
Κοινή πάντως είναι η εκτίμηση για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, ότι η διδακτέα ύλη, ειδικότερα για την Α’ Λυκείου, είναι πολύ μεγάλη και πως για να λειτουργήσει καλύτερα το νέο εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να μειωθεί άμεσα. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός, ότι οι μαθητές αντιμετωπίζουν μια αντικειμενική δυσχέρεια για να εμπεδώσουν όλον αυτόν τον όγκο της νέας γνώσης, στην οποία, επιπρόσθετα, καλούνται να εξεταστούν, διαδικασία που με το νέο σύστημα καθορίζει, σε μεγάλο πλέον βαθμό, το επαγγελματικό τους μέλλον.
Ανάμεσα στα κυριότερα προβλήματα, που αναμένεται να απασχολήσουν επίσης και στη νέα σχολική χρονιά, όπως υπογραμμίζουν οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων, είναι ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων και η καθημερινότητα μέσα σε αυτά και όχι οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, που πάντοτε περιέχουν θετικά κι αρνητικά στοιχεία.
«Θα ήθελα να τονίσω, γιατί είναι πολύ σημαντικό, ότι θα πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές στην σοβαρότητα και το σωστό προγραμματισμό, με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται οι μαθητές και γενικότερα η παιδεία, από τον υπουργό μέχρι τον τελευταίο καθηγητή» καταλήγει ο πρόεδρος της Ένωσης Φροντιστηρίων του Ρεθύμνου κ. Κωνσταντίνος Μαρκαντώνης.