ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στην εντατικοποίηση των δράσεων με στόχο την εξάλειψη του σχολικού εκφοβισμού, αναμένεται να προχωρήσει από τη νέα σχολική χρονιά το υπουργείο Παιδείας με αφορμή την έξαρση του φαινομένου το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αναμένεται να ενισχυθεί ο θεσμός του παρατηρητηρίου για την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας, μέσα από δράσεις ενημέρωσης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, με πρωταρχικό στόχο οι εξειδικευμένοι σε θέμα bullying δάσκαλοι και καθηγητές, να καταγράφουν τα περιστατικά και να προχωρούν άμεσα στην αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος παρουσιαστεί.
Με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας, έχει οριστεί ήδη από πέρυσι υπεύθυνος για θέμα σχολικής βίας και εκφοβισμού εκπαιδευτικός, ο οποίος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του σχολείου με το παρατηρητήριο για την πρόληψη του bullying. Από τη νέα σχολική χρονιά οι επιμορφωτικές δράσεις αυξάνονται και ενισχύονται με τον θεσμό πλέον του παρατηρητηρίου να τίθεται σε μόνιμη ισχύ. Οι εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν μέρος σε σεμινάρια, θα παρέχουν ενημερωτικό υλικό στη μαθητική κοινότητα, ενώ θα έχουν και συχνή επαφή με γονείς.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η ενίσχυση του θεσμού του παρατηρητηρίου πιθανότατα θα γίνει μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, προκειμένου οι δράσεις να χρηματοδοτηθούν με κοινοτικούς πόρους. Σε επίπεδο Κρήτης υπάρχει πλήρης καταγραφή του συνόλου των περιστατικών σχολικής βίας τόσο από το παρατηρητήριο όσο και από τον συμβουλευτικό σταθμό νέων, με τους εκπαιδευτικούς να ευελπιστούν ότι ο εμπλουτισμός των συγκεκριμένων ενεργειών θα φέρει και τα επιθυμητά αποτελέσματα, από την νέα χρονιά. Προτεραιότητα του αρμόδιου υπουργείου Παιδείας είναι η καλύτερη δυνατή οργάνωση των υπαρχουσών δομών και η κατά κάποιο τρόπο «μονιμοποίησή» τους στη δημόσια παιδεία. Η αρχή έχει γίνει από το 2014 με τον ορισμό εξειδικευμένων εκπαιδευτικών, ωστόσο ήρθε η στιγμή μέσα από αυξημένες πιστώσεις που θα δοθούν να εμπλουτιστούν και να ενισχυθούν οι δράσεις.
Η τραγική κατάληξη στην υπόθεση του Ρεθεμνιώτη φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη, έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο του bullying και ήδη πραγματοποιούνται καθημερινά εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα εκφοβισμού, με τις τοπικές κοινωνίες όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα να στέλνουν τα δικά τους μηνύματα ενάντια σε κάθε μορφής βίας. Παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας κυρίως με πρωταγωνιστές μαθητές δημοτικού και γυμνασίου στην Ελλάδα, κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφουν αύξηση τα τελευταία χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένας στους τρεις μαθητές 12-13 ετών έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, ένα ποσοστό κατά μέσο όρο 30%, που προκαλεί προβληματισμό στις τάξεις εκπαιδευτικών.
«Είναι θετικό το γεγονός ότι ιδρύθηκε το παρατηρητήριο για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού και ότι από τη νέα σχολική χρονιά θα ληφθούν μέτρα προς την κατεύθυνση στο να εξειδικευτούν κάποιοι εκπαιδευτικοί και να ασχοληθούν πιο σοβαρά και πιο συστηματικά με το θέμα. Θεωρώ ότι η πολιτεία πρέπει να κάνει κάτι προκειμένου να βρει τρόπους και να παρέμβει σε οικογένειες παιδιών που δέχονται βία ή που ασκούν τα παιδιά αυτά βία.
Πρέπει να ασχοληθούμε και με τον θύτη και με το θύμα, γιατί ουσιαστικά και οι δύο είναι θύματα. Είναι θύματα της κρίσης και της πίεσης που δέχονται και των ψυχολογικών πιέσεων που δέχεται ένα παιδί στην οικογένεια», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», Μανώλης Μπελαδάκης.
«Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω του διαδικτύου. Υπάρχουν περιστατικά μέσα από τα οποία παρατηρούμε ότι υπάρχει μία επιθετικότητα από ορισμένα παιδιά και αυτό είναι κάτι πολύ ανησυχητικό. Πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες και να υλοποιηθούν δράσεις κυρίως μέσα στην σχολική κοινότητα που να οδηγούν στον περιορισμό του φαινομένου. Εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε έρθει αντιμέτωποι με περιστατικά σχολικού εκφοβισμού και οι χειρισμοί σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να είναι λεπτοί και ιδιαίτερα προσεκτικοί», δηλώνει από την πλευρά του ο Γιώργος Μακράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ηρακλείου, «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος».
«Υπάρχει μία έξαρση του φαινομένου και πρέπει όλοι από την πλευρά μας να βοηθήσουμε ώστε να υπάρξει μία εξομάλυνση, προκειμένου μ’ ένα τρόπο που να συμβάλουν και οι εκπαιδευτικοί και η κοινωνία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να ενημερώσουμε από την μία την μαθητική κοινότητα και τους γονείς και από την άλλη να δούμε πως θα εξομαλύνουμε την κατάσταση και να μην την αναπαράγουμε. Αυτή είναι μία σημαντική παράμετρος.
Συγκεκριμένα το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει μαθητές που μου έχουν πει ότι έχουν δεχτεί ενδοσχολική βία μόνο και μόνο επειδή έχουν ακούσει τη φράση αυτή στην τηλεόραση ή από φίλους. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να βοηθήσουμε όλοι συμμετέχοντας και μέσα από δράσεις που πιθανότατα να λάβει το υπουργείο Παιδείας για να περιοριστεί το φαινόμενο», τονίζει ο εκπαιδευτικός και αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης, Δημήτρης Δερμιτζάκης.