Στο τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες στον Βρεφονηπιακό Σταθμό Μισιρίων προκειμένου να αυξήσει τη δυναμικότητά του και από 18 βρέφη που φιλοξενεί σήμερα να μπορέσει να υποδεχτεί 30. Αυτό ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Μουσικής και Κοινωνικής Παιδείας, Γιώργος Μοτάκης, ο οποίος πρόσθεσε πως η αύξηση της δυναμικότητας του σταθμού των Μισιρίων σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των βρεφών που δέχεται πλέον ο βρεφικός σταθμός που βρίσκεται στην οδό Καντανολέοντος (περιοχή Μουσικού σχολείου), στο χώρο που μέχρι πρόσφατα στεγάζονταν τα γραφεία του Νομικού Προσώπου του δήμου Ρεθύμνου, θα περιορίσει σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια με την έλλειψη θέσεων για βρέφη στις δομές του δήμου.
Η δυναμικότητα των έξι δημοτικών παιδικών σταθμών τον περασμένο Μάιο ήταν 300 παιδιών. Μάλιστα από τους έξι παιδικούς σταθμούς, στους τέσσερις λειτουργούν και βρεφικά τμήματα, δυναμικότητας σχεδόν 70 βρεφών, αριθμός που θα φτάσει τα εκατό τον επόμενο μήνα. Συγκεκριμένα, στον Παιδικό των Μισιρίων θα φιλοξενηθούν 30 βρέφη, στον Παιδικό που βρίσκεται κοντά στο Μουσικό Σχολείο θα φιλοξενηθούν 25, στον Παιδικό της Λούτρας 8 και στον Παιδικό του Μασταμπά άλλα 16, ενώ οι Παιδικοί Σταθμοί σε Ατσιπόπουλο και Επισκοπή, δεν δύναται ακόμα να φιλοξενήσουν βρέφη ηλικίας από 18 μηνών έως και 2,5 ετών.
Σήμερα φιλοξενούνται στις δομές του Δήμου τετρακόσια πενήντα παιδιά, εκ των οποίων τα 370 είναι μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. «Ο Δήμος προσπαθεί να ανταποκριθεί με κάθε τρόπο στις αυξημένες ανάγκες και να δώσει μια «ανάσα» σε οικογένειες που αναζητούσαν λύση για τα παιδιά τους, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Παλιότερα δεν ήταν τόσο αναγκαία η φιλοξενία βρεφών. Τα τελευταία χρόνια όμως με την κρίση, υπάρχει ανάγκη γιατί αναγκάζονται να δουλεύουν κι οι δύο, για αυτό κάνουμε ότι μπορούμε για να εξυπηρετήσουμε το δυνατόν περισσότερες οικογένειες. Θεωρώ ότι πλέον δεν θα έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα με τις θέσεις φιλοξενίας των βρεφών».
Χρηματοδότηση δήμων για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς
Εν τω μεταξύ, σημαντικές ρυθμίσεις για την επέκταση αλλά και την ίδρυση νέων βρεφονηπιακών σταθμών σε πολλούς δήμους της χώρας περιέχει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις», το οποίο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 10 Ιανουαρίου 2020. Αρχικά προβλέπεται η επέκταση της λειτουργίας του προγράμματος χρηματοδότησης των δήμων, το οποίο έληγε την πρωτοχρονιά, και τον επόμενο χρόνο. Έτσι, οι δήμοι που θέλουν να επεκτείνουν τις δομές που διαθέτουν για βρέφη και νήπια μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα έως το τέλος του 2020.
Επιπλέον, με βάση τις καινούργιες διατάξεις, δίνεται η δυνατότητα και σε δήμους που δεν διέθεταν καθόλου ανάλογες δομές να ιδρύσουν τέτοιες, λαμβάνοντας σχετική χρηματοδότηση, υπό τον όρο ότι διαθέτουν κτίριο. Με το άρθρο 21 του εν λόγω νόμου αυξάνεται το ανώτατο ύψος της χρηματοδότησης από 75.000 ευρώ σε 150.000 για τους δήμους όπου σημειώθηκε μεγάλη ζήτηση μέσω των vouchers της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.).
Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης έχει αναλάβει την υλοποίηση και τη διαχείριση του προγράμματος χρηματοδότησης των δήμων μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ίδιας και των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών για τη δημιουργία νέων τμημάτων σε λειτουργούντες βρεφικούς, παιδικούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς. Πρόκειται για συνολικά 69 δήμους για τους οποίους διαπιστώθηκε σημαντική απόκλιση μεταξύ των vouchers για την πρόσβαση βρεφών και νηπίων σε μονάδες προσχολικής φροντίδας και των διαθέσιμων θέσεων στους υπάρχοντες δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Στην πράξη, δηλαδή, υπήρξε αυξημένη ζήτηση που δεν ήταν δυνατόν να ικανοποιηθεί από τις υπάρχουσες δομές, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές.
Για τους δήμους αυτούς είχε προβλεφθεί ότι η χρηματοδότησή τους από το εν λόγω πρόγραμμα δύναται να ανέλθει στο ποσό των 75.000 ευρώ, ώστε να δημιουργήσουν έως και δύο νέα τμήματα. Ωστόσο, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο η χρηματοδότηση προβλέπεται να διπλασιαστεί, οπότε οι δήμοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τέσσερα νέα τμήματα, εφόσον υπάρχει ζήτηση.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι επειδή έως τώρα το πρόγραμμα αφορούσε την επέκταση υφιστάμενων δομών, δεν μπορούσαν να λάβουν χρηματοδότηση δήμοι που δεν διέθεταν βρεφονηπιακούς σταθμούς. «Πρόκειται για περίπου 40 δήμους, κυρίως ορεινούς και νησιωτικούς, οι οποίοι δεν έχουν τέτοιες δομές. Μέσω της αλλαγής της νομοθεσίας μπορούν και αυτοί να χρηματοδοτηθούν», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Σπύρος Σπυρίδων.