Είναι τοις πάσι γνωστό πια ότι διακαής πόθος των ΕΠΣ Κρήτης και φυσικά των συλλόγων που ανήκουν στη Γ’ Εθνική είναι η δημιουργία ενός πρωταθλήματος που θα αφορά αποκλειστικά και μόνο την περιφέρεια του νησιού.
Διακαής πόθος βέβαια είναι και των συλλόγων εκείνων που προέρχονται από άλλα γεωγραφικά μέρη και δη αυτά του Πειραιά. Ένωση η οποία κλήθηκε να τραβήξει και εκείνη (όπως και οι ομάδες της Κρήτης) το βαρύ φορτίο των συχνών μετακινήσεων. Κι όλα αυτά σε μια διοργάνωση όπου οι παράγοντες χρειάζεται να βάζουν πολλάκις το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν δεξιά και αριστερά, ό,τι ίσως να πλήρωναν μέχρι σήμερα κάποιοι συνάδελφοί τους στην αμέσως επόμενη κατηγορία (Φούτμπολ Λιγκ με την μέχρι φέτος εικόνα που παρουσίαζε).
Δεν είναι άλλωστε κρυφό ότι, πολλές από τις πρωταγωνίστριες ομάδες της Γ’ Εθνικής (και όχι απαραίτητα τις πρωταθλήτριες) είχαν ανάλογες οικονομικές υποχρεώσεις με κάποιες της Φούτμπολ Λιγκ. Αν μάλιστα στο ισοζύγιο των ομάδων της παραπάνω κατηγορίας μπει το γεγονός ότι είχαν κάποια έσοδα από τα τηλεοπτικά, ίσως η οικονομική πλάστιγγα να γέρνει υπέρ τους.
Σε κάθε περίπτωση, μια δημιουργία ενός περιφερειακού πρωταθλήματος θα απαλύνει οικονομικά πολλούς παράγοντες που έχουν μοιράσει πολλά λεφτά τα τελευταία χρόνια, ενώ θα δώσει την αίγλη, αυτή που όλοι γνωρίσαμε κατά την πρώτη δεκαετία του 2000.
Μάλιστα, επειδή δεν θα μιλάμε για περιφερειακό πρωτάθλημα αλλά και μία διοργάνωση Γ’ Εθνικής, το επίπεδο θα είναι σαφώς πιο ανεβασμένο, ενώ το ενδιαφέρον του φίλαθλου κοινού της Κρήτης καλύτερα εστιασμένο στα των ομάδων τους.
Εννιά ομάδες λοιπόν κρέμονται από τα χείλη των ανθρώπων της ΕΠΟ στη Γενική Συνέλευση, που θα γίνει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου και περιμένουν την απόφαση που θα επιφέρει σωστές αλλαγές. Τέτοιες αλλαγές φυσικά είναι να έχουν συνεργάτιδες ομάδες από την Κρήτη κι αυτές δεν μπορεί παρά να είναι οι δευτεραθλήτριες σε α’ βαθμό.
Υπενθυμίζουμε ότι οι 9 ομάδες της Κρήτης είναι: ΣΥΝΚΑ, Πανακρωτηριακός (Χανιά), Επισκοπή, ΑΕΜ (Ρέθυμνο), Ηρόδοτος ΠΟΑ, Γιούχτας, Πόρος (Ηράκλειο) και ΑΟΑΝ (Λασίθι).
Οι συνεργάτες που ψάχνουν οι «9» για να συμπληρωθεί το παζλ της Γ’ Εθνικής σ’ έναν όμιλο Κρήτης είναι, ο Απόλλων Χανίων, ο οποίος έχει πει ένα προκαταβολικό μεγαλόπρεπο «ναι» για τη δημιουργία πρωταθλήματος Κρήτης, ο Ρεθυμνιακός που κλείνει προς το «ναι», ο Ζαρός από το Ηράκλειο που σαφώς και είχε εξ αρχής τέτοιες βλέψεις και η Νίκη Σητείας από το Λασίθι που και εκείνη περιμένει για τη δική της ευκαιρία να βγει στις εθνικές κατηγορίες μετά από το 1993.
Η άλλη πλευρά
Στην αντίπερα όχθη βέβαια, υπάρχει και η άλλη σκέψη που μάλιστα τούτη τη στιγμή έχει βαρύνουσα σημασία και δεν είναι άλλη από το να συνεχίσουν να διεξάγονται τα πρωταθλήματα με την ισχύουσα διάταξη και νομοθεσία. Να διεξάγονται δηλαδή ως έχουν. Μόνο που… την καυτή πατάτα της Κρήτης (για τους υπολοίπους) η Ένωση Πειραιά ίσως ζητήσει να την πετάξει ξανά προς άλλη ποδοσφαιρική Ένωση. Παλαιότερα με τις ομάδες της Κρήτης αγωνίζονται εκείνες της Ένωσης Ανατολικής Αττικής.
…Κι έπειτα δεν είναι μονάχα οι ομάδες της Κρήτης. Τι να πουν και οι ροδίτικες, πολλώ δε μάλλον εκείνες των ακριτικών νησιών, όπου η γραμμή σύνδεσης με κάποιο μεταφορικό μέσο θαλάσσιο ή εναέριο συνοδεύεται με τον χαρακτηρισμό «άγονη».
Σαφώς και η ΕΠΣ Κρήτης στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση θα πιέσει προς την κατεύθυνση όπως έχουμε τονίσει παραπάνω όμως στην ΕΠΟ, τουλάχιστον για την ώρα, δεν ασχολούνται καθόλου με το ζήτημα έχοντας απλώς κοινοποιήσει στην Επιτροπή πρωταθλήματος Γ’ Εθνικής να ετοιμάσει μία ολοκληρωμένη πρόταση για να δουν πώς μπορούν να αναθεωρήσουν ή όχι την μέχρι στιγμής κατάσταση.