Σε ρυθμούς προετοιμασίας εν όψει της υλοποίησης του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (Σ.Ε.Σ.), του προγράμματος που διαδέχεται το ΕΣΠΑ, κινούνται η Περιφέρεια, οι Δήμοι και οι φορείς της Κρήτης. Η εγκύκλιος για την κατάρτιση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 τέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης υπόψιν της Διαχειριστικής Αρχής, η οποία σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τους φορείς υλοποίησης του προγράμματος, θα καταρτίσουν το σχέδιο που θα περιλαμβάνει τους στόχους, τις προτεραιότητες και το αναπτυξιακό όραμα για την επόμενη επταετία.
Με βάση το περιεχόμενο της εγκυκλίου, στο τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να υποβληθεί το πρώτο σχέδιο του περιφερειακού προγράμματος στο υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο διαδικασιών συντονισμού, ενώ εν μέσω των μηνών Απριλίου – Μαΐου υπάρχει η υποχρέωση της επίσημης υποβολής του ΕΣΠΑ 2014-2020 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο μεσοδιάστημα, οι Δήμοι και οι φορείς της Κρήτης οφείλουν να καταθέσουν τις προτάσεις, τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους στη Διαχειριστική Αρχή, η οποία είναι αρμόδια για την κατάρτιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, όπου θα εξειδικεύονται η στρατηγική για τη νέα προγραμματική περίοδο και οι κύριες πηγές χρηματοδότησης.
Διαχειριστική Αρχή: «Οι φορείς υλοποίησης πρέπει να προετοιμάζονται»
Λόγω της πολυπλοκότητας του νέου κανονιστικού πλαισίου, της αλλαγής καθεστώτος και τους περιορισμούς που μπαίνουν από την ΕΕ και θέτουν αυξημένες απαιτήσεις ως προς τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των νέων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, το υπουργείο Ανάπτυξης θα εκδίδει τεχνικές οδηγίες και κατά περίπτωση θα πραγματοποιούνται τεχνικές συναντήσεις ενημέρωσης και εξειδίκευσης όταν κρίνεται απαραίτητο. Αντίστοιχα θα λειτουργήσει και στο τοπικό επίπεδο η συνεργασία της Διαχειριστικής Αρχής με τους Δήμους και τους φορείς του νησιού.
Η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης, Μαρία Κασωτάκη, σε δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Αρχικά θα καταθέσουμε ένα πρώτο σχέδιο του προγράμματός μας στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στο σχέδιο αυτό θα ακολουθήσουν διορθώσεις και τροποποιήσεις και η επίσημη υποβολή του προγράμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπολογίζω ότι θα γίνει Απρίλιο-Μάιο.
Ήδη έχουμε ζητήσει από Δήμους και φορείς υλοποίησης του ΕΣΠΑ τις δικές τους απόψεις και θα ακολουθήσει διάλογος μαζί τους.
Οι προτάσεις και οι απόψεις τους θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψιν και το τελικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα καταρτιστεί από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, με βάση τις οδηγίες που μας δίνει η ΕΕ και το υπουργείο Ανάπτυξης».
Η κυρία Κασωτάκη καλεί σε εγρήγορση τους τοπικούς φορείς, καθώς το νέο ΕΣΠΑ θα αποτελέσει την κυρίαρχη χρηματοδοτική πηγή για τα επόμενα χρόνια, επομένως είναι αναγκαίο να εκλείψουν φαινόμενα «ανετοιμότητας» και καθυστερήσεων, όπως στο παρελθόν.
«Οι φορείς υλοποίησης πρέπει να προετοιμάζονται. Στην κατεύθυνση της ένταξης μελετών, έργων και της απορρόφησης κονδυλίων θα τους δώσουμε οδηγίες ως Διαχειριστική Αρχή, διότι το τρέχον ΕΣΠΑ είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με το προηγούμενο. Υπάρχουν νέες προτεραιότητες, νέες λογικές και σε αυτή τη βάση πρέπει να δουλέψουμε. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος», τόνισε η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής.
Οι στόχοι και τα κονδύλια των 452 εκατ. ευρώ
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Κρήτης, παρότι για τη νέα προγραμματική περίοδο κατατάσσεται στην κατηγορία «Περιφέρειες σε μετάβαση» κι όχι στις λιγότερο ανεπτυγμένες, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι πόροι του Σ.Ε.Σ. για την Ελλάδα είναι σημαντικά μειωμένοι συγκριτικά με το προηγούμενο ΕΣΠΑ, είναι ενισχυμένη, καθώς την περίοδο 2014-2020 θα διαχειριστεί κονδύλια 452 εκατομμυρίων ευρώ, όσα περίπου διαχειρίστηκε και στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2007-2013).
Για το τρέχον έτος, το 2014, στόχος της Περιφέρειας είναι να απορροφηθούν κονδύλια ύψους 170 εκατ. ευρώ για αναπτυξιακά έργα και μελέτες στο νησί. Σύμφωνα με την κυρία Κασωτάκη τα 100 εκατ. ευρώ αφορούν το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 και τα 70 εκατ. ευρώ το Σ.Ε.Σ. Ωστόσο, το ποσό της απορρόφησης πόρων για το 2014 θα εξαρτηθεί από τον παράγοντα χρόνο, καθώς τα τομεακά και περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα ούτε έχουν υποβληθεί ούτε εγκριθεί από την ΕΕ.
Οι τομείς στους οποίους θα δώσει προτεραιότητα η Περιφέρεια Κρήτης για την περίοδο 2014-2020, είναι οι εξής:
– Προστασία-βελτίωση του περιβάλλοντος.
– Διαχείριση λυμάτων – απορριμμάτων.
– Ενίσχυση κοινωνικής πολιτικής.
– Ανάπτυξη πόλεων με όρους βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
– Υποδομές οδικές – μεταφορών (Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης).
– Έρευνα – καινοτομία.
– Ενίσχυση επιχειρηματικότητας.
Στρατηγική για τη νέα προγραμματική περίοδο
Σχετικά με την στρατηγική για τη νέα προγραμματική περίοδο, με βάση όσα αναφέρονται στο περιεχόμενο της εγκυκλίου του υπουργείου Ανάπτυξης, βασική επιδίωξη αποτελεί το να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για μια ευημερία που θα στηρίζεται στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της χώρας συμπεριλαμβανομένων αυτών του πρωτογενή τομέα.
Το υπουργείο Ανάπτυξης προσθέτει: «ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για την Ελλάδα του 2020 αποβλέπει στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας με ανάταξη και αναβάθμιση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας και τη δημιουργία και διατήρηση βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, έχοντας ως αιχμή την εξωστρεφή, καινοτόμο και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα και γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης».
Κύριες προτεραιότητες χρηματοδότησης είναι οι παρακάτω:
1) Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων (ιδιαίτερα των ΜΜΕ), μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
2) Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού – ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση.
3) Προστασία του περιβάλλοντος – μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον.
4 )Ανάπτυξη – εκσυγχρονισμός – συμπλήρωση υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
5) Βελτίωση της θεσμικής επάρκειας και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.