Με θετικό πρόσημο αναμένεται να ολοκληρωθεί η ελαιοκομική περίοδος για τους αγρότες της Κρήτης μία εξέλιξη, που έχει επαναφέρει το χαμόγελο και το αίσθημα της ικανοποίησης στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών του νησιού μετά από μία καταστροφική χρονιά όπως χαρακτηρίστηκε η περσινή.
Οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται η αντιστροφή του μέχρι πρότινος αρνητικού κλίματος στην ελαιοπαραγωγή, είναι η άριστη ποιότητα του ελαιολάδου και η μεγάλη ποσότητα που παράχθηκε, όπως επίσης και η ιδιαίτερα υψηλή τιμή παραγωγού, που τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αγγίζει τα 3 ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς αναμένεται ν’ αυξηθεί περαιτέρω.
Οι οιωνοί άλλωστε από την πρώτη στιγμή για την εφετινή σεζόν ήταν θετικοί και οι προσδοκίες -οι οποίες στην πορεία επαληθεύτηκαν- υψηλές. Άλλωστε η Ελλάδα έχει φέτος ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια καθώς αγορές όπως η Ισπανία και η Ιταλία -χώρες ανταγωνίστριες στην ελαιοπαραγωγή- υπέστησαν στην ουσία καθίζηση με την παραγωγή να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι φέτος η παραγωγή στην γειτονική Ιταλία δεν θα ξεπεράσει τους 302.000 τόνους την στιγμή που πέρσι άγγιξε του 464.000! Στις περισσότερες μάλιστα περιοχές της Ιταλίας οι παραγωγοί αποφάσισαν να μην μαζέψουν καν τις ελιές τους, καθώς η ποιότητα του ελαιολάδου λόγω των καιρικών συνθηκών και του δάκου ήταν ιδιαίτερα χαμηλή.
Οι παραγωγοί της Κρήτης φαίνεται πως θα εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία που τους δόθηκε, ενώ θα δουν κατ’ επέκταση και τα έσοδά τους να αυξάνονται, ειδικά σε μία περίοδο που ο αγροτικός κλάδος δοκιμάζεται μέσα στο γενικότερο κλίμα ύφεσης.
Η αλήθεια είναι ωστόσο πως δεν έλειψαν και τα μικροπροβλήματα της τελευταίας στιγμής, για τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού, που είχαν ως βάση τις καταστροφές που υπέστησαν τα ελαιόδεντρα από το χιόνι και της πλημμύρες, που έπληξαν κυρίως περιοχές της ενδοχώρας.
«Το πρόσημο με το οποίο ολοκληρώνεται η ελαιοκομική περίοδος είναι θετικό. Είχαμε γενικά μία καλή χρονιά τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και από ποσότητας, ενώ και η τιμή παραγωγού κυμαίνεται μέχρι και αυτή την στιγμή σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Το κλίμα στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών είναι θετικό κάτι το οποίο είχε να συμβεί πολλά χρόνια. Η περσινή χρόνια ήταν καταστροφική για την ελαιοπαραγωγή και κανείς δεν θέλει να τη θυμάται. Τα κέρδη και τα οφέλη για τον αγρότη της Κρήτης, από την εφετινή χρονιά είναι πολλαπλά», επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης.
Στο μέτωπο των αποζημιώσεων τώρα το τοπίο παραμένει θολό σχετικά με τα ποσά που θα καταβληθούν στους παραγωγούς μέσω ΠΣΕΑ μία διαδικασία που διαχρονικά είναι χρονοβόρα. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις που θα καταβληθούν μέσω του ΕΛΓΑ, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα καθώς ήδη οι γεωπόνοι έχουν καταγράψει ζημιές και η διοίκηση του οργανισμού έχει δεσμευτεί ότι τα συγκεκριμένα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των αγροτών σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Στις περιοχές όπου ο όγκος χιονιού ήταν μεγάλος σ’ όσα ελαιόδεντρα υπήρχε πάνω καρπός, χάθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό του. Το μόνο θετικό από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην Κρήτη, ήταν το νερό, που χρειαζόντουσαν τα ελαιόδεντρα. Στα θετικά επίσης είναι, ότι δεν παρουσιάστηκε ζημιά στην ποιότητα του λαδιού, καθώς φέτος είναι αρίστης ποιότητας και βέβαια δεν είχαμε και το πρόβλημα του δάκου.
Οι αποζημιώσεις από ΠΣΕΑ όλοι ξέρουμε ότι είναι χρονοβόρες. Όσοι επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και συγκεκριμένα όσοι είδαν τα ελαιόδεντρα τους να καταστρέφονται, δεν γνωρίζουν αυτή τη στιγμή πότε και αν θα αποζημιωθούν. Αυτό είναι ένα πρόβλημα και το τοπίο παραμένει θολό. Το κλίμα στην Κρήτη φαίνεται πως έχει αλλάξει και συχνό είναι πλέον το φαινόμενο τόσο του χιονιού όσο και των πλημμύρων.
Έχουμε βέβαια και ζημιές οι οποίες εντάσσονται στον ΕΛΓΑ, ωστόσο αυτές οι καταστροφές έχουν πάρει τον δρόμο των αποζημιώσεων. Οι γεωπόνοι έχουν ήδη καταγράψει τις ζημιές και υπάρχει σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε «γραμμή» από τον ΕΛΓΑ, να καταβληθούν οι αποζημιώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα», τονίζει στα «Ρ.Ν.» ο Μιχάλης Καμπιτάκης.