Όμως η χθεσινή επίδειξη της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, σε μικρούς και μεγάλους Ρεθεμνιώτες, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, σίγουρα αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη, τόσο στο μουσικό σκέλος, υπό το πρίσμα του ρεπερτορίου, όσο και από πλευράς εκτέλεσης των σχηματισμών στις ασκήσεις ακριβείας.
Από νωρίς το πρωί, η Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «ΑΔΡΙΑΣ», είχε καταπλεύσει λίγο έξω από το λιμάνι της πόλης. Κατεβαίνοντας κατά τις 12:00 το μεσημέρι, από τον Δημοτικό Κήπο προς την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, μέσα από την Παλιά Πόλη, πολλοί ήταν οι διερχόμενοι Ρεθεμνιώτες που σταματούσαν μπροστά στις κάθετα τοποθετημένες μηχανές της Τροχαίας Ρεθύμνου και ρωτώντας για το λόγο των κλειστών δρόμων ενημερώνονταν για την έλευση της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού.
Εν τω μεταξύ στην πλατεία, οι παρακείμενοι καθήμενοι στα παγκάκια και τις γύρω καφετέριες, απολάμβαναν ράθυμα την κουβέντα, τον καφέ και την ηλιόλουστη χθεσινή μέρα. Κατά τις 12:30 δεν ήταν η Μπάντα, αλλά οι φωνές και τα χαχανητά των μικρών παιδιών από σχολεία της πόλης, οι οποίες αναστάτωσαν την ήσυχη, μέχρι εκείνη τη στιγμή, πλατεία. Σιγά-σιγά, η τελευταία γέμισε από παιδιά και συνοδούς εκπαιδευτικούς, ενώ κοντά σε αυτούς, αρκετοί ήταν και οι μεγαλύτεροι Ρεθεμνιώτες που παραβρέθηκαν.
Έπειτα από λίγο, ο ήχος των κρουστών της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού ανακοίνωσε την άφιξή της, με τα μέλη της, σε παράταξη, να στέκονται αρχικά στην κάτω πλευρά της πλατείας. Ο Πλωτάρχης Γιώργος Τσιλιμπάρης, τμηματάρχης Μουσικής-Αρχιμουσικός Πολεμικού Ναυτικού, αρχικά μέτρησε την πλατεία περπατώντας κατά μήκος της, προκειμένου η επίδειξη να εκτελεστεί με ακρίβεια. «Σήμερα θα κάνουμε μια επίδειξη σχηματισμών και παράλληλα θα ακουστούν κομμάτια από μιούζικαλ, από ελληνικές ταινίες, ελληνική μουσική αλλά και ξένο ρεπερτόριο. Βεβαίως δεν θα ασχοληθούμε με εμβατήρια», είπε ο ίδιος στα «Ρ.Ν.», λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση κι όντως έτσι έγινε.
Μέσα σε λίγα λεπτά στη μέχρι πρότινος ήσυχη πλατεία μικροί και μεγάλοι διασκέδαζαν με τα τραγούδια της και παράλληλα παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις επιδείξεις των σχηματισμών, που εκτελούνταν με μεγάλη ακρίβεια. Η Μπάντα, πότε έσπαγε σε δύο κομμάτια, πότε σε τρία, κι άλλοτε οι γραμμές τις κινούμενες, η μία μέσα στην άλλη, έπαιρναν σχήματα, όπως τέσσερις περιστρεφόμενοι κύκλοι, ή ένας άψογα εκτελεσμένος περιστρεφόμενος στον άξονά του, σταυρός. Όσον αφορά το μουσικό σκέλος της επίδειξης, έκανε μικρούς και μεγάλους να διασκεδάσουν ακούγοντας μελωδίες από κλασικά ελληνικά και ξένα κομμάτια, που παρέπεμπαν σε παλιότερες εποχές, Σαββόπουλο, Queen, ή το πασίγνωστο λάτιν κομμάτι «La Cucaracha» (Η κατσαρίδα) και το καλοκαιρινό «Tequila». Στο εν λόγω κομμάτι, ο σαξοφωνίστας της Μπάντας ξεσήκωσε τα μικρά παιδιά, τα οποία ανταπέδωσαν με ρυθμικό χειροκρότημα, αφού βγαίνοντας από την παράταξη, στάθηκε μπροστά τους προφέροντας ένα όμορφο σόλο.
Όσο περνούσε η ώρα η πλατεία γέμιζε με ανθρώπους όλων των ηλικιών, οι οποίοι με χαμόγελο παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα. Η επίδειξη διήρκησε περίπου μια ώρα και ολοκληρώθηκε με ένα χριστουγεννιάτικο κομμάτι (Felice Navidad) κινούμενη στο κλίμα των προσεχών γιορτινών ημερών. Αργότερα το απόγευμα η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού παρέθεσε συναυλία στο Ωδείο, στο πλαίσιο της στενότερης σύνδεσής του με τους πολίτες του Ρεθύμνου, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ρεθύμνης.
Όσον αφορά το ιστορικό της, το πρώτο Μουσικό τμήμα του Π.Ν. συγκροτήθηκε το έτος 1880 και ήταν μόνιμα εγκατεστημένο σε πολεμικό πλοίο. Από το 1936 μέχρι το 1941 η μπάντα είχε μετακομίσει στην Ναυτική Βάση της Σαλαμίνας μέχρι την αναχώρηση του στόλου για την Μέση Ανατολή, οπότε η Μπάντα εγκαταστάθηκε στο επιβατηγό πλοίο «Ιονία» μέχρι το έτος 1943 και από τότε μετακόμισε στο Θωρηκτό Αβέρωφ. Το 1946 και μετά από την επιστροφή του Ελληνικού Στόλου από την Μέση Ανατολή το μουσικό τμήμα εγκαταστάθηκε στο Κ.Ε. Παλάσκας, έως τον Ιούλιο του 2012, όπου και μετεγκαταστάθει στο Ν.Ο. Βοτανικού.
Στα 133 χρόνια παρουσίας της, έχει να επιδείξει πολύ πλούσιο έργο σε κοινωνικό, και πολιτιστικό επίπεδο σε όλη την Ελλάδα και τις ξένες πόλεις. Έχει παρουσιάσει προγράμματα σε Ραδιόφωνο και Τηλεόραση, ενώ συμμετέχει σε όλες τις εθνικές και θρησκευτικές τελετές. Παράλληλα, έχει δώσει συναυλίες υπό την αιγίδα του ΓΕΝ και άλλων τοπικών και πολιτιστικών συλλόγων. Επίσης έχει συμμετάσχει σε Διεθνή Φεστιβάλ στρατιωτικών μουσικών στο εξωτερικό (Ολλανδία – Πολωνία – Κορέα – Βέλγιο – Γαλλία κ.α.). Τέλος, συμμετείχε στην μεγαλειώδη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στην Αθήνα, αλλά και στην έναρξη των Παρά-Ολυμπιακών αγώνων το 2011 στο Παναθηναϊκό Στάδιο.