Γοητευμένοι δηλώνουν οι ξένοι επισκέπτες της πόλης τόσο από τις φυσικές ομορφιές όσο και από τα μνημεία της. Έχοντας οργανώσει πολυήμερες διακοπές ή απλώς ένα σύντομο πέρασμα οι τουρίστες έχουν τις καλύτερες των εντυπώσεων κι αν δεν έχουν ξαναεπισκεφτεί το Ρέθυμνο δηλώνουν πως σκοπεύουν να το κάνουν με την πρώτη ευκαιρία. Άνθρωποι γεννημένοι σε διαφορετικά μήκη και πλάτη της γης, διαφορετικοί στην εθνικότητα και τις καταβολές, έχουν ως κοινό σημείο σύγκλισης την αγάπη τους για την κρητική φιλοξενία και την ευχάριστη ανάμνηση της διαμονής τους στην πόλη του Ρεθύμνου.
Κάστρο Φορτέτζα
Όπως ο Καναδός Σκότι Άντερσον που επισκέπτεται αυτές τις μέρες με τη σύζυγο και τα δύο του παιδιά την πόλη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και επιλέγει το Ρέθυμνο ως τόπο των καλοκαιρινών του διακοπών κυρίως λόγω της ιστορίας και των μνημείων του. «Τα τείχη του κάστρου της Φορτέτζας είναι απλώς πανέμορφα. Πολύ καλά διατηρημένα στο διάβα του χρόνου και αποτελεί ένα ιστορικό μνημείο που θα πρέπει ο καθένας να επισκεφτεί έστω και μια φορά στη ζωή του» αναφέρει ο Καναδός και προσθέτει «Τα παιδιά μου, τα οποία διδάσκονται στο σχολείο τους για την αρχαία Ελλάδα και τα επιτεύγματά της, όλα όσα στο πέρασμα του χρόνου φωτίζουν και εμπνέουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με ρωτούν διαρκώς να τους πω ό,τι περισσότερο γνωρίζω για την ιστορία του Ρεθύμνου. Είμαστε πραγματικά εντυπωσιασμένοι».
Περπατώντας κάτω από την αφόρητη για αυτούς ζέστη ο 56χρονος Μπρούνο Φάγκελ και η γυναίκα του Σίλβια 53 ετών από την Αυστρία μιλούν στα Ρεθεμνιώτικα Νέα με ιδιαίτερη θέρμη για το κάστρο της Φορτέτζας: «Για κάποιον που έχει γεννηθεί εκτός Ελλάδας είναι πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπει αυτή την απίστευτη αρχιτεκτονική, αυτόν τον όγκο της πέτρας που στέκει για χρόνια μπροστά στα μάτια του επισκέπτη. Νιώθω ειλικρινή θαυμασμό για το κάστρο και με την πρώτη ευκαιρία σκοπεύω να το ξαναεπισκεφτώ. Σκέφτομαι μάλιστα μόλις ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά στην Αυστρία, όπου η σύζυγός μου εργάζεται ως εκπαιδευτικός, να έρθω και πάλι στο Ρέθυμνο με τους φίλους μου. Ελπίζω να τα καταφέρω» τονίζει ο 56χρονος από την Αυστρία.
Η τοποθεσία αλλά και η επιβλητικότητα του μνημείου προκαλεί ωστόσο συγκίνηση ακόμη και σε Έλληνες περιηγητές που λίγο πολύ έχουν επισκεφθεί κάποιο αντίστοιχο αξιοθέατο σε κάποιο σημείο της χώρας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 62χρονου Παναγιώτη Τόρη από τα Ιωάννινα, ο οποίος επέλεξε να αφήσει τις παραλίες του νησιού και να διαθέσει μία ημέρα από τις διακοπές του για να επισκεφτεί το πολυδιαφημισμένο κάστρο. «Είναι πολύ όμορφη η αίσθηση μετά από την ανάβαση, μες τη ζέστη, να αποζημιώνεσαι με αυτή τη θέα, να ξέρεις ότι περπατάς πάνω στα χώματα που πάτησαν πριν από σένα άνθρωποι που διαμόρφωσαν την ιστορία αυτού του τόπου» αναφέρει ο 62χρονος, λάτρης όπως δηλώνει ο ίδιος της ιστορίας και της ανθρώπινης γεωγραφίας.
Αρχαιολογικό Μουσείο
Τον θαυμασμό των ξένων επισκεπτών προκαλεί επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου που αν και μικρό σε έκταση συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των τουριστών από όλα τα σημεία του κόσμου. Στεγαζόμενο σε ένα πενταγωνικό κτίριο ακριβώς μπροστά από την κεντρική πύλη της Φορτέτζας, κατασκευασμένο από τους Οθωμανούς που ήθελαν να προστατεύσουν την είσοδο του κάστρου, αποτελεί πόλο έλξης καθημερινά.
«Είναι πολύ μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον, άκρως εντυπωσιακό θα έλεγα για μας που βλέπουμε για πρώτη φορά τόσο παλιά αντικείμενα» μας λέει η Όλγα Μπιροσένκο από τη Ρωσία, η οποία επισκέπτεται μόνη της το Ρέθυμνο εξ αιτίας της αγάπης της για κάθε τι κρητικό. Έχοντας σπουδάσει στην Αγία Πετρούπολη πάνω στην προϊστορική και κλασική εποχή, λάτρης του αρχαίου Μινωικού Πολιτισμού επισημαίνει τη δίψα της να γνωρίσει τη ζωντανή ιστορία του τόπου: «Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι τα αρχαία νομίσματα, όλα αυτά τα πρόσωπα που διδάχθηκα στο σχολείο και τώρα έχω την τύχη να τα βλέπω να απεικονίζονται μπροστά μου, να τα παρατηρώ με τα ίδια μου τα μάτια» προσθέτει η Ρωσίδα τουρίστρια.
Ανάμεσα στα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ρεθύμνου ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν τα κεραμικά, πήλινα και χάλκινα εργαλεία από τη Νεολιθική Εποχή (5700-2800 π.Χ.) και κυρίως τα περίαπτα και τα σφονδύλια που έχουν εντοπιστεί στα σπήλαια του Γερανίου, Ελενών και Μελιδονίου καθώς επίσης και τα όστρακα αγγείων από τα Ζωνιανά.
Με μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Γερμανό ο 38χρονος Κρίστιαν Γέραμπεκ, που έφθασε στο Ρέθυμνο μόλις χθες, μιλά με ενθουσιασμό για τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου: «Αξίζει τον κόπο να έρθεις στο μουσείο για να δεις τα χάλκινα όπλα, τους αμφορείς, τα κοσμήματα και τα σκεύη κατασκευάσματα μιας άλλης εποχής που χιλιάδες χρόνια μετά συνεχίζουν να συγκινούν τον καθένα».
Για πρώτη ή για πολλοστή φορά, για λίγες ή περισσότερες ημέρες η επίσκεψη των ξένων τουριστών στην πόλη του Ρεθύμνου, θα μείνει όπως αναφέρουν οι ίδιοι, χαραγμένη βαθιά μες την ψυχή τους. Όλοι τους θα φύγουν, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, με μια γλυκιά ανάμνηση από την πόλη και με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουν να ξαναγυρίσουν για να γευτούν και πάλι τις ομορφιές της.