Ευωδιάζει πολύμοχθη προσπάθεια η έκθεση του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου «Δάκρυα σε φύλλα δάφνης» που λειτουργεί στην αίθουσά του.
Ήταν η πρόταση του ιστορικού μας σωματείου να τιμηθούν τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας με τον τρόπο που μόνο το Λύκειο ξέρει και μπορεί να δώσει άλλη διάσταση σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός.
Μοναδικά εκθέματα, φωτογραφίες, χάρτες και κειμήλια επιτρέπουν και στον πλέον αμύητο ιστορικά επισκέπτη να εντρυφήσει στην ελληνική επανάσταση του 1821 και να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της μεγάλης ιστορικής αυτής στιγμής πανελλαδικά.
Η τελετή των εγκαινίων έγινε με επισημότητα την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου με τιμητικές παρουσίες τον Αιδεσιμολογιώτατο πατέρα Χαράλαμπο Καμηλάκη, εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κκ Ευγενίου, την αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κ. Μαρία Λιονή, το δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γιώργο Μαρινάκη, το δήμαρχο Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννη Ταταράκη, τον αντιδήμαρχο κ. Στέλιο Σπανουδάκη, την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη, τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κωνσταντίνο Σπανουδάκη και άλλους εκπροσώπους της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.
Στην ομιλία της η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Φερενίκη Βαλαρή, καλωσορίζοντας τον κόσμο έθιξε και την θλιβερή συγκυρία να συμπέσει η εκδήλωση με την αναχώρηση, για το αιώνιο ταξίδι, του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.
«Ξεκινάμε, είπε χαρακτηριστικά, με την απαλή υπόκρουση των μελωδιών του μεγάλου μας μουσουργού σπουδαίου «Έλληνα μα και Κρητικού Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε για τις τάπιες του ουρανού προχτές. Θα χει πολύ δουλειά κι εκεί ο Μίκης. Μουσική, μουσική… Στον αγώνα του Φωτός. Πρώτες στην ψυχή οι νότες στο πεντάγραμμα της έμπνευσής του. Με το φεύγα του ίσως κλείνει ο κύκλος των μεγάλων Ελλήνων Συνθετών που θα μείνουν κλασικοί, αθάνατοι και θα συγκλονίζουν τις ψυχές με το ύψος των συναισθημάτων που τις φορτίζουν. Όρτσα τα πανιά Μίκη και σε τούτο το ταξίδι…».
Η κα Βαλαρή δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση της έκθεσης που ήταν η αντιπεριφερειάρχης κ. Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος κ. Γεώργιος Μαρινάκης, ο αντιδήμαρχος κ. Στέλιος Σπανουδάκης, ο αντιπρύτανης καθηγητής φιλόλογος κ. Κώστας Σπανουδάκης, ο φιλόλογος – ιστορικός κ. Νικόλαος Τσουπάκης, ο δάσκαλος – ιστορικός κ. Νίκος Δερεδάκης, ο κ. Νικόλαο Σαμψών, αντιστράτηγος εν αποστρατεία, η οικογένεια Νίκου Αγγελάκη για το αντίγραφο του λαβάρου των Σκορδίληδων που κοσμεί την έκθεση, η διακοσμήτρια και φίλη του Λυκείου κ. Μαρία Καλαϊτζάκη, και η οικογένεια του Ιωάννου Εμμ. Τσουδερού στο πρόσφατο βιβλίο του οποίου στηρίχτηκε η φιλοσοφία και η ανάπτυξη της έκθεσης.
Στο χαιρετισμό της η κα Λιονή, αφού συνεχάρη το Λύκειο για την πρωτοβουλία του αυτή, που αναβαθμίζει το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων, αναφέρθηκε στην απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη και ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.
Μετά τους χαιρετισμούς και των δημάρχων Ρεθύμνου κ. Γιώργου Μαρινάκη και Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη, τελέστηκε ο αγιασμός από τον π. Χαράλαμπο και κόπηκε η ταινία των εγκαινίων.
Η έκθεση ήταν πλέον στη διάθεση των επισκεπτών που με ελεγχόμενη ροή μπήκαν να την θαυμάσουν.
Η έκθεση – αφήγηση του αγώνα 1821- 1830 ξεκινά από αριστερά. Οι ημερομηνίες με μπλε αφορούν μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδος και των νησιών, ενώ με κόκκινο είναι τα γεγονότα της Κρήτης. Πίσω από την αφήγηση η αριστερή πλευρά είναι αφιερωμένη στην Κρήτη και η δεξιά στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Πολύτιμος οδηγός για τον επισκέπτη και το λεύκωμα που επιμελήθηκε το Λύκειο και διαθέτει αντί συμβολικής τιμής. Αποτελεί σίγουρα απόκτημα για κάθε βιβλιοθήκη.
Ομολογώ ότι μου προκάλεσε εξαιρετική εντύπωση η έκθεση. Με την διαρκή ενασχόλησή μου σε επετειακά αφιερώματα, από πολλά χρόνια τώρα, τις μελέτες και ό,τι άλλο με ενέπνευσε να ασχοληθώ η μεγάλη αυτή επέτειος μπόρεσα να εκτιμήσω το μεγαλείο αυτής της προσπάθειας.
Βέβαια είμαι η τελευταία που θα μπορούσα να καταθέσω άποψη αλλά σίγουρα και οι επαΐοντες στους οποίους αναφέρθηκε η κα Βαλαρή θα συμφωνήσουν μαζί μου, πως η προσπάθειά τους δικαιώθηκε με το παραπάνω.
Κατά την περιήγηση γύρισα πολλές φορές στο παρελθόν κυρίως, βλέποντας το πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Θυμήθηκα τον αγώνα της ομάδας «Κρήτη Αφιέρωμα» να συλλέξει τις φωτογραφίες των αγωνιστών που βλέπουμε σήμερα και στην έκθεση του Λυκείου εκεί στη δεκαετία του 70. Και τα κατάφερε .
Θυμήθηκα ακόμα και τον επετειακό τόμο του αείμνηστου Γιάννη Σμυρνιωτάκη με πλούτο στοιχείων για τη μεγάλη επανάσταση του 1821.
Πόσο χρήσιμες αλήθεια φάνηκαν όλες αυτές οι προσπάθειες σήμερα που τιμάμε τα 200 χρόνια. Ιδιαίτερα οι εικόνες με τους αγωνιστές της Κρήτης.
Σίγουρα θα αγάλλεται η ψυχή του Χάρη Σαριδάκη (Παύλου Κεδραίου) που είχε «καημό» να δει και τους πρωταγωνιστές της επανάστασης του 1821 στην Κρήτη να βρίσκονται πλάι στις εικόνες των αγωνιστών της άλλης Ελλάδας. Και «επιστρατεύοντας» τον πολυτάλαντο Γιώργο Πετουσάκη κατάφερε να σκιαγραφηθούν οι περισσότεροι και να διανεμηθούν το 1964 στα σχολεία με την υποχρέωση των δασκάλων να τις αναρτήσουν.
Και νάτους τώρα πλάι στους άλλους στην έκθεση του Λυκείου Ελληνίδων, εκεί που εικονίζονται και οι φιλέλληνες.
Εντυπωσιακός και ο χάρτης που δείχνει τα σημεία των μεγάλων επιχειρήσεων που συνέβαλαν στην έκβαση του αγώνα.
Η γνωστή για την καλαισθησία της κα Μαρία Καλαϊτζάκη πέτυχε το ιδανικό να αναδείξει την έκθεση πάντα με φόντο την παράδοση όπως ταιριάζει στον οργανωτή φορέα του σημαντικού αυτού πολιτιστικού γεγονότος.
Συγχαίρουμε θερμά το Λύκειο Ελληνίδων που συνεχίζει να τιμά τις παραδόσεις και το ιστορικό του παρελθόν και με την έκθεση αυτή.
Και σας συνιστούμε θερμά να την επισκεφθείτε.
Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα κάθε βράδυ ώρα 7:00-10:00, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Αν κάποιο σχολείο, σχολική τάξη ή άλλος φορέας επιθυμεί να την επισκεφθεί πρωινές ώρες δεν έχει παρά να τηλεφωνήσει στο 6978777891 για συνεννόηση.
Και μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε το λεύκωμα που αποτελεί πραγματικά μια θαυμάσια έκδοση.