Ήταν ένα ονειρικό ταξίδι που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο ακριβώς. Ο Μπάμπης Πραματευτάκης καλούμενος να προτείνει κάποια εκδήλωση στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, προτίμησε να απαντήσει με ένα νέο έργο. Έτσι μετά τις «Θερμοπύλες», το «Λάκα Σούλι», την «Ωδή στη Μάχη της Κρήτης» το «Αρκάδι» το «Κέντρους Εγκώμιο» δημιουργήθηκε το «Ενώσεως Κλέος».
Όπως κάνει συνήθως και του οφείλω χάρη γι’ αυτό, ζήτησε την ταπεινή μου συνδρομή.
Έτσι άρχισε το ταξίδι. Στο χώρο που δημιουργεί, πλάι στη μούσα του, την αγαπημένη του σύντροφο, γέμισαν και άδειασαν πολλές σελίδες μέχρι να δοθεί η τελική μουσική φόρμα, να ολοκληρωθεί το κείμενο και να προχωρήσει μετά ο συνθέτης στην ενορχήστρωση των μερών.
Η δική μου υποχρέωση ήταν να μην παραβλεφθούν και άλλοι δημιουργοί που ασχολήθηκαν με το θέμα. Και κυρίως ο αξέχαστος Κώστας Απανωμεριτάκης που έχει γράψει ένα εκπληκτικό ποίημα για την Ένωση αλλά και ο Χανιώτης Βαγγέλης Κακατσάκης. Ο Δημήτρης Αετουδάκης δεν μπορούσε να λείπει από το λογοτεχνικό προσκλητήριο, καθώς επίσης ο Κωστής Καλλέργης, ενώ προστέθηκε και το ποίημα του Κώστα Ψαράκη για το Αρκάδι.
Ο Μπάμπης Πραματευτάκης σε στιγμές μοναδικής έμπνευσης σκιαγράφησε με νότες την πορεία του Κρητικού λαού μέσα από ματωμένα μονοπάτια μέχρι την Ένωση, ονομάζοντας αυτή τη φορά Αφιερώματα τα μουσικά μέρη.
Το έργο ξεκινά από τους πρώτους ηρωικούς αγώνες του νησιού μέχρι τη δικαίωση, το ρόλο που διαδραμάτισαν οι ξένες δυνάμεις σε βάρος του ονείρου κάθε Κρητικού, υμνεί την Αρκαδική εθελοθυσία, προβάλλει τη μορφή και το ρόλο που διαδραμάτισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και φθάνει στη μεγάλη μέρα που ενώθηκε η Κρήτη με την Ελλάδα με το δοξαστικό και το πανηγυρικό χρώμα μιας πολυπόθητης κατάληξης μακροχρόνου αγώνα με πολλές εκατόμβες μαρτύρων.
Υπάρχει όμως ακόμα κάτι που κάνει ιστορική αυτή την πρώτη παρουσίαση του έργου.
Θα εμφανιστεί για πρώτη φορά το μουσικό τρίο παραδοσιακής μουσικής στο οποίο δεσπόζει η γιγαντόλυρα. Μια ιδέα του Μπάμπη Πραματευτάκη που υλοποίησε η αξιοσύνη του διαλεχτού μάστορα παραδοσιακών οργάνων Γιώργου Παπαλεξάκη.
Ο μεγάλος μας δημιουργός ίσως δεν είναι ο μόνος που οραματίστηκε μια λύρα σεβαστών διαστάσεων. Με το σχεδιασμό του της έδωσε όμως ένα σπάνιο άκουσμα και επιπλέον αρχίζει να υλοποιεί μια σκέψη του που έχει σχέση με την εξέλιξη της Κρητικής μουσικής.
O κ. Πραματευτάκης τονίζει σε σχετικές μελέτες του ότι αξίζει να δοθεί μια συνέχεια στην παραδοσιακή μας μουσική που διαθέτει και τα περισσότερα ηχοχρώματα με το κουαρτέτο κρητικής μουσικής που αποτελούν η μπάσα λύρα, η λύρα, το λυράκι και το λαούτο. Μια πρώτη άποψη, με τρίο αυτή τη φορά, θα εκφραστεί στην εκτέλεση του έργου «Ενώσεως Κλέος» Ο Μιχάλης Δασκαλάκης ανέλαβε το δύσκολο ρόλο της εκτέλεσης με τον Γιάννη Τσουρδαλάκη στη λύρα και τον Ανδρέα Κουτελιδάκη στο λαούτο.
Στο έργο που θα παρουσιαστεί το βράδυ της Κυριακής 1 Δεκεμβρίου στο Ωδείο, συμμετέχει η Αθηναϊκή συμφωνιέτα με μοναδική ρεθεμνιώτικη συμμετοχή τον Αντώνη Μαυράκη υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη. Συμπράττει χορωδία με σολίστ τους Μαριέλλα Βιτώρου, Αντιόπη Νικολουδάκη, Ρομανό Σκουμπουρδή, Βαγγέλη Λινοξυλάκη, Γιώργο Παπαλεξάκη και Γιώργο Δρουδάκη. Αφηγητής είναι ο εξαίρετος ηθοποιός Μιχάλης Αεράκης
Την εκδήλωση οργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο Δήμος Ρεθύμνου και το Ίδρυμα μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος.
Το αποτέλεσμα θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα δικαιώσει όσους κοπίασαν γι’ αυτό. Είναι σίγουρο πάντως ότι βοηθά και το Ρέθυμνο να συμβάλει με τον ιδανικότερο τρόπο σε μια τόσο σημαντική επέτειο όπως η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.