Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ
Τη νέα ρύθμιση οφειλών που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών ότι θα ισχύσει από τον Ιανουάριο, φαίνεται πως περιμένουν εναγωνίως πολλοί φορολογούμενοι στο Ρέθυμνο, ώστε να διευκολυνθούν και να ρυθμίσουν τα χρέη τους στο δημόσιο με μεγαλύτερη άνεση. Αυτό προκύπτει από το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν πολλοί Ρεθυμνιώτες, οι οποίοι πέρα από τους λογιστές τους απευθύνονται ακόμα και στην Εφορία ζητώντας διευκρινίσεις για το τι τελικά θα ισχύσει.
Πρόκειται για τη ρύθμιση των 24 ή ακόμα και των 48 δόσεων, η οποία εκτιμάται από τους εφοριακούς ότι θα τεθεί σε ισχύ περίπου στα μέσα Ιανουαρίου, αν και επίσημα δεν έχει ακόμα ενημερωθεί η υπηρεσία τους από το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εφημερίδα μας η προϊσταμένη της Εφορίας Ρεθύμνου, Ελένη Βαρνάβα, μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε ισχύ η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, η οποία προς το παρόν αποτελεί «μονόδρομο» για τους οφειλέτες που θέλουν να «νοικοκυρέψουν» τα χρέη τους.
Η ίδια μάλιστα έκανε λόγο και για τις προσπάθειες που καταβάλλουν πολλοί φορολογούμενοι του νομού μας, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων και στην πορεία προσπαθούν να τη διατηρήσουν πληρώνοντας κάθε μήνα την ελάχιστη δόση που τους αναλογεί. Ωστόσο, όπως ανέφερε, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που κάποιοι οφειλέτες «καθυστερούν» σκόπιμα να ρυθμίσουν τα χρέη τους αφήνοντας απλήρωτες σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις, καθώς βρίσκονται εν αναμονή της νέας ρύθμισης.
Όμως αυτό που συστήνει στους οφειλέτες η Ελένη Βαρνάβα είναι να μην αμελούν και να μην καθυστερούν να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις, προκειμένου να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Εννοώντας τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης -δηλαδή τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών- στα οποία καταφεύγει η Εφορία προκειμένου να μπει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία της.
Άλλωστε, η διαδικασία αυτή αν και φαινομενικά μπορεί να έχει «αδρανήσει» το τελευταίο διάστημα -λόγω και των εορταστικών ημερών που προηγήθηκαν- εντούτοις, δεν έπαψε ποτέ να ισχύει και μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τον φορολογικό μηχανισμό να ενεργοποιείται ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο, με βάση και τις «διαρροές» που υπάρχουν, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους ρύθμισαν τις φορολογικές τους οφειλές μετά την 1η Νοεμβρίου 2019, να μπορούν τελικά να τις εντάξουν στη νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης, δηλαδή σε 24 ή 48 δόσεις. Μάλιστα εάν αυτό τελικά ισχύσει, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα δώσει διέξοδο και σε άλλους οφειλέτες οι οποίοι που καθυστερούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, περιμένοντας να τεθεί σε ισχύ η νέα ρύθμιση.
Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό η κα Βαρνάβα σχολίασε τα εξής: «Αντιλαμβάνομαι τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, όμως θα πρέπει να μην χάνουν την ευκαιρία και να φροντίζουν ώστε να τακτοποιήσουν έγκαιρα τις οφειλές τους, προκειμένου να γλιτώνουν τα πρόστιμα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι τσουχτερά.
Για παράδειγμα, παρατηρώ τελευταία ότι οι πολλοί φορολογούμενοι προσπαθούν να ανταποκριθούν κάνοντας χρήση των ρυθμίσεων που βρίσκονται τώρα σε ισχύ. Μάλιστα βλέπουμε ότι ο κόσμος προσπαθεί και ότι είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που έχουν χαθεί οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων. Και αυτό κάτι σημαίνει, κάτι δείχνει.
Ωστόσο, αυτό που δεν θα κουραστώ να παροτρύνω τους φορολογούμενους που έχουν ακόμα και μικρές οφειλές προς την Εφορία, είναι να κάνουν ρυθμίσεις. Με τον τρόπο αυτό όλα γίνονται πιο εύκολα και οι οφειλές τους δεν θα συσσωρεύονται επικίνδυνα. Επίσης, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι εμείς και εγώ προσωπικά, είμαστε στη διάθεσή τους για να τους βοηθήσουμε να βρουν λύσεις και να καταφέρουν να βγουν από το οικονομικό αδιέξοδο που έχουν περιέλθει, στο πλαίσιο πάντα της ισχύουσας νομοθεσίας».
Σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, η νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς την Εφορία, προβλέπει έως 24 δόσεις για τις τακτικές οφειλές -όπως για παράδειγμα ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ- και έως 48 δόσεις για τις έκτακτες φορολογικές οφειλές, όπως ο φόρος κληρονομιάς και άλλα. Μάλιστα στην εν λόγω ρύθμιση αυτό που αναφέρεται είναι ότι θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές προς την Εφορία που είναι ληξιπρόθεσμες και δεν έχουν ρυθμιστεί από την 1η Νοεμβρίου και έπειτα.
Σημειώνεται ότι ο μέγιστος αριθμός των δόσεων ορίζεται με βάση εισοδηματικό κριτήριο. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέγουν για τακτικές φορολογικές οφειλές (όπως ο φόρος εισοδήματος) περισσότερες από 12 δόσεις θα επιβαρύνονται με αυξημένο επιτόκιο κατά μια εκατοστιαία μονάδα. Εξάλλου, το ίδιο θα γίνεται και για όσους επιλέγουν να εξοφλήσουν έκτακτες φορολογικές οφειλές, σε περισσότερες από 24 δόσεις. Άλλωστε, ο μέγιστος αριθμός των δόσεων που δικαιούται ο οφειλέτης είναι συνάρτηση του ύψους της οφειλής αλλά και του ύψους του εισοδήματός του.
Στη ρύθμιση και τα «αναδρομικά» που καλούνται να πληρώσουν 400 Ρεθυμνιώτες
Εν τω μεταξύ, τη δυνατότητα να ρυθμίσουν το χρέος τους -εάν δεν το καταβάλλουν εφάπαξ- με βάση τη νέα πάγια ρύθμιση, που όπως προαναφέραμε θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο διάστημα, θα έχουν και οι περίπου 400 φορολογούμενοι στο Ρέθυμνο που μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έλαβαν τα αναδρομικά χρεωστικά ειδοποιητήρια που τους απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για συνταξιούχους, αλλά ακόμα και για άνεργους του νομού, οι οποίοι μετά από τη διασταύρωση στα στοιχεία των ασφαλιστικών τους ταμείων και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που κατέθεσαν προηγούμενα οικονομικά έτη, πρόεκυψε ότι ενώ είχαν επιπλέον αποδοχές, δεν τις δήλωσαν ποτέ στην φορολογική τους δήλωση.
Με πιο απλά λόγια, τα στοιχεία έδειξαν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων ενώ είχε εισπράξει αναδρομικά ποσά αποδοχών δεν τα είχε συμπεριλάβει στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του έτους 2014 που υπέβαλαν για το 2013, ούτε είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις, ως όφειλαν.
Πάντως, βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα εν λόγω εκκαθαριστικά χρεωστικά σημειώματα αφορούν πανελλαδικά σε 71.000 φορολογούμενους. Πρόκειται δηλαδή για «ραβασάκια» που αφορούν στην καταβολή φόρου συνολικού ύψους 93 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί στα εισοδήματα που δεν είχαν δηλωθεί.
Τα ίδια στοιχεία αναφέρουν επίσης ότι η Α.Α.Δ.Ε. εξέτασε το προηγούμενο διάστημα περισσότερες από 155 χιλιάδες τέτοιες υποθέσεις φορολογούμενων σε σύνολο 190 χιλιάδων που είχαν λάβει αναδρομικά. Οι 35 χιλιάδες δεν εξετάστηκαν διότι το ποσό του φόρου που προέκυπτε ήταν πολύ μικρό, ενώ από τις 155 χιλιάδες υποθέσεις, κρίθηκε ότι απαιτείται επανεκκαθάριση σε 71 χιλιάδες, λόγω των υψηλότερων ποσών φόρου που αντιστοιχούσαν σε αυτές και δεν είχαν καταβληθεί.
Για τις υπόλοιπες υποθέσεις που εξετάστηκαν αλλά δεν έγινε εκκαθάριση, διαπιστώθηκε ότι είχαν υποβληθεί συμπληρωματικές δηλώσεις και είχε καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος.