Την έντονη αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνης προκάλεσε η πρόσφατη κατάργηση της μεταβατικής έδρας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρεθύμνου, για την οποία ενημερώθηκαν τα μέλη του από τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ.
Για «αποστέρηση του δικαιώματος του πολίτη να προσφύγει στη Διοικητική Δικαιοσύνη», κάνει λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βαγγέλης Μουνδριανάκης, επισημαίνοντας ότι η κατάργηση της μεταβατικής έδρας έγινε αιφνιδιαστικά, αυθαίρετα, αυταρχικά και με αντιδημοκρατικό τρόπο, προειδοποιώντας για απεργιακές κινητοποιήσεις των μελών του Συλλόγου.
Με επιστολή του δε, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων και τον προϊστάμενο – πρόεδρο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Χανίων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου ζητά την ακύρωση της απόφασης κατάργησης της μεταβατικής ‘έδρας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρεθύμνου.
Προκαλεί μεγάλη εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε η κατάργηση του συγκεκριμένου Δικαστηρίου, διαβάζοντας την σχετική αλληλογραφία μεταξύ των συναρμόδιων δικαστικών υπηρεσιών.
Με έγγραφό της η γενική επίτροπος της Επικρατείας, προς την προϊσταμένη του Διοικητικού Πρωτοδικείου Χανίων, στις 19 Φεβρουαρίου 2013, ζητά να ενημερωθεί για τον αριθμό των απροσδιόριστων υποθέσεων που εκκρεμούσαν τη χρονιά εκείνη (δηλαδή το 2013) στη μεταβατική έδρα του Ρεθύμνου, για τον αριθμό των υποθέσεων που είχαν προσδιοριστεί να δικαστούν την ίδια χρονιά, τον αριθμό των υποθέσεων που είχαν δικαστεί την τελευταία τριετία και τέλος το ετήσιο κόστος που είχε η μετακίνηση δικαστών και γραμματέων, από την έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου, δηλαδή από τα Χανιά, στην μεταβατική έδρα του συγκεκριμένου Δικαστηρίου, δηλαδή στο Ρέθυμνο. Τέλος, ζητείται η δική της άποψη για την κατάργηση ή μη της μεταβατικής έδρας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρεθύμνου.
Ειδικότερα, στο έγγραφό της η γενική επίτροπος της Επικρατείας αναφέρει:
«Προκειμένου να επεξεργαστούμε προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, για την κατάργηση ή μη μεταβατικών εδρών των Διοικητικών Πρωτοδικείων της χώρας, παρακαλούμε να μας αποστείλετε άμεσα, ει δυνατόν με fax, τα εξής στοιχεία:
1) Πόσες είναι οι απροσδιόριστες υποθέσεις αρμοδιότητας της μεταβατικής έδρας του Δικαστηρίου σας.
2) Πόσες υποθέσεις αρμοδιότητας της μεταβατικής έδρας του Δικαστηρίου σας έχουν προσδιορισθεί να εκδικαστούν εντός του 2013 και σε πόσες δικάσιμους.
3) Πόσες είναι οι εισαχθείσες κατά την τελευταία τριετία υποθέσεις: χωριστά κατ’ έτος, αρμοδιότητας της μεταβατικής έδρας του Δικαστηρίου σας.
4) Ποιό είναι το σχετικό ετήσιο κόστος μετακίνησης δικαστών και γραμματέων.
Επιπροσθέτως παρακαλούμε να διατυπώσετε την άποψή σας, σχετικά με το υπό ζήτημα».
Η απάντηση της τότε προϊσταμένης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Χανίων στο παραπάνω έγγραφο, ήταν άμεση: Στις 27 Φεβρουαρίου 2013 απέστειλε σχετικό απαντητικό έγγραφο. Εκείνο που προκαλεί πολύ μεγάλη εντύπωση είναι η δική της γνωμοδότηση. Με ιδιαίτερη θέρμη υποστηρίζει την κατάργηση της μεταβατικής έδρας Ρεθύμνου, επικαλούμενη αφ’ ενός την κοντινή απόσταση που έχει το Ρέθυμνο με τα Χανιά κρίνοντας, χωρίς ωστόσο να ζητήσει την άποψή τους ποτέ, ότι οι δικηγόροι του Ρεθύμνου δεν κωλύονται να πηγαινοέρχονται στα Χανιά για την εκδίκαση υποθέσεών τους.
«Η απόσταση καλύπτεται πλέον σε σύντομο χρόνο»! αναφέρει. Το «πλέον» δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά από την στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι η καθημερινή διαδρομή και μοναδική σύνδεση με τα Χανιά, αυτή μέσω του ΒΟΑΚ, εδώ και πολλά χρόνια παραμένει ίδια. Γεμάτη κακοτεχνίες και επικίνδυνη για τους οδηγούς, αποτελώντας το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για το Ρέθυμνο.
Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η τότε προϊσταμένη του Διοικητικού Πρωτοδικείου Χανίων, στο απαντητικό της έγγραφο επισημαίνει ότι είναι αναγκαία η περιστολή δημόσιων δαπανών και αυτό κρίνει πως είναι σημαντικός λόγος για την κατάργηση της μεταβατικής έδρας του Ρεθύμνου. Μόνο που το ετήσιο κόστος για τη λειτουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου στο Ρέθυμνο είναι μόλις 600 ευρώ!
Ειδικότερα, το απαντητικό έγγραφο της προϊσταμένης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Χανίων, την περίοδο του Φεβρουαρίου 2013, έχει ως εξής:
Σε απάντηση του με αριθμό πρωτ. 776/19-2-2013 εγγράφου σας, σας ενημερώνουμε ότι:
1) Οι απροσδιόριστες υποθέσεις της μεταβατικής έδρας του Δικαστηρίου ανέρχονται σε 1.307, επί συνόλου 4.433.
2) Εντός του έτους 2013 έχουν μέχρι στιγμής προσδιοριστεί να εκδικαστούν 96 υποθέσεις αρμοδιότητας της μεταβατικής έδρας, σε 2 από τις 4 οριζόμενες δικασίμους (για τις δικασίμους Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2013 δεν έχει γίνει ακόμη προσδιορισμός).
3) Οι υποθέσεις (κατατεθέντα δικόγραφα) που αφορούν την μεταβατική έδρα του Δικαστηρίου, ανήλθαν σε 253 για το έτος 2010, 217 για το έτος 2011 και 165 για το έτος 2012.
4) Το ετήσιο κόστος μετακίνησης δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων ανέρχεται σε 600 ευρώ περίπου.
Εν όψει του ότι:
α. Η εισαγωγή υποθέσεων στη μεταβατική έδρα του Δικαστηρίου βαίνει μειούμενη, κατά τα ανωτέρω,
β. η απόσταση ανάμεσα στην κύρια και στη μεταβατική έδρα του Δικαστηρίου καλύπτεται πλέον σε σύντομο χρόνο.
γ. τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου δεν κωλύονται πλέον να διενεργούν οποιαδήποτε δικαστική πράξη στην κύρια έδρα του Δικαστηρίου και
δ. είναι αναγκαία η περιστολή δημόσιων δαπανών, κρίνουμε σκόπιμο να καταργηθεί η μεταβατική έδρα του Δικαστηρίου.
Για τα παραπάνω ζητήματα ουδέποτε ενημερώθηκε και ουδέποτε ερωτήθηκε από κανέναν -ούτε από τον υπουργό Δικαιοσύνης- ούτε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου ούτε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων. Ενάμισι χρόνο μετά την παραπάνω ανταλλαγή εγγράφων, μόλις προ ολίγων ημερών, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατάργησε τη μεταβατική έδρα Ρεθύμνου του Διοικητικού Πρωτοδικείου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν του το απαντητικό έγγραφο της προϊσταμένης του συγκεκριμένου Δικαστηρίου, όχι επειδή δεν υπάρχουν υποθέσεις να δικαστούν στο Ρέθυμνο, αφού ανέρχονται σε εκατοντάδες, αλλά επειδή εκείνη το έκρινε έτσι για να μειωθεί η περιστολή των δημόσιων δαπανών κατά 600 ευρώ το χρόνο! Ένα πραγματικά αστείο επιχείρημα για ένα αστείο ποσόν, μπροστά στις δημόσιες άλλες δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ.
«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου δεν θα ανεχθεί μεθοδεύσεις»
Το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνης, που υπογράφουν ο πρόεδρος Βαγγέλης Μουνδριανάκης και ο γενικός γραμματέας Μανώλης Πετρακάκης, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων και τον προϊστάμενο – πρόεδρο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Χανίων, έχει ως εξής:
«Με μεγίστη κατάπληξη, πληροφορηθήκαμε την κατάργηση της μεταβατικής έδρας Ρεθύμνου του Διοικητικού Πρωτοδικείου Χανίων, με το άρθρο 39 Ν.4274/14, η οποία συνετελέσθη κατά τρόπο αιφνιδιαστικό, αυθαίρετο, αυταρχικό και αντιδημοκρατικό, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, αλλά και των Χανίων και χωρίς την παραμικρή προηγούμενη ενημέρωσή μας.
Μόλις ένα έτος μετά την κατάργηση του τοπικού Γραφείου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αποφασίστηκε και η κατάργηση της μεταβατικής έδρας Ρεθύμνου του Διοικητικού Πρωτοδικείου χωρίς καν οι αρμόδιοι φορείς να ζητήσουν τις απόψεις των άμεσα ενδιαφερομένων, των Δικηγορικών Συλλόγων Ρεθύμνου και Χανίων, υλοποιώντας, εν κρυπτώ, τις αποφάσεις τους.
Επιπλέον, πλήττεται βάναυσα η αρχή της επικουρικότητας και αναγκάζει πλήθος πολιτών του Νομού Ρεθύμνου να υποβάλλονται σε δυσανάλογα έξοδα και κινδύνους μετακίνησης, 150 χιλιομέτρων, σε ένα οδικό δίκτυο-λαιμητόμο.
Η μεταβατική έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου στο Ρέθυμνο προσέφερε τη δυνατότητα στους προσφεύγοντες στη Διοικητική Δικαιοσύνη πολίτες του Ρεθύμνου, να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτήν, παριστάμενοι και αυτοπροσώπως στην εκδίκαση των υποθέσεών τους και επιπλέον δεν υποχρέωνε τους παράγοντες της διαδικασίας (δικηγόρους και διαδίκους) να μεταβαίνουν στα Χανιά, προκειμένου να τύχουν έννομης προστασίας. Εξ άλλου, ο μεγάλος αριθμός των απροσδιόριστων υποθέσεων και των νέων υποθέσεων που εισάγονται κάθε έτος, καθώς επίσης και τα μηδαμινά ετήσια έξοδα μετακίνησης γραμματέων και δικαστών στην μεταβατική έδρα του Ρεθύμνου, θα έπρεπε να οδηγήσουν στην απόφαση για αύξηση των δικασίμων στη μεταβατική έδρα του Ρεθύμνου και όχι βέβαια στην κατάργηση αυτής.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου επισημαίνει ότι η κατάργηση της μεταβατικής έδρας, αποσκοπεί, εν τέλει, στην αποστέρηση του δικαιώματος του πολίτη να προσφύγει στην Διοικητική Δικαιοσύνη η οποία, λόγω της υποστελέχωσής της σε δικαστικούς λειτουργούς και γραμματείς, απονέμεται, ήδη, με τρόπο που στην πραγματικότητα, προσεγγίζει, αν δεν τα υπερβαίνει, τα όρια της αρνησιδικίας.
Επισημαίνει επίσης ότι, η κατάργηση αυτή έγινε κατά παράβαση του άρθρου Άρθρου 90 του Ν. 4194/ 2013 «Κώδικας Δικηγόρων» (Φ.Ε.Κ. 208 της 27 Σεπτεμβρίου 2013, τεύχος Πρώτο) το οποίο ορίζει ότι: «Στους Δικηγορικούς Συλλόγους ανήκει: α) Η υπεράσπιση των αρχών και κανόνων του κράτους δικαίου σε μια δημοκρατική πολιτεία. β) Η διασφάλιση της λειτουργίας μίας ανεξάρτητης δικαιοσύνης, η οποία απονέμεται πάντοτε στο όνομα του ελληνικού λαού. γ) Η φροντίδα και μέριμνα για τη συνδρομή των προϋποθέσεων για την αξιοπρεπή άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος. δ) Η μέριμνα για το σεβασμό και την τιμή που οφείλει να απολαμβάνει ο δικηγόρος από τη δικαστική και κάθε άλλη αρχή και εξουσία κατά την άσκηση του λειτουργήματός του. ε) Η διατύπωση γνωμών και προτάσεων που αφορούν στη βελτίωση της νομοθεσίας, την ερμηνεία και την εφαρμογή της. Στο πλαίσιο αυτό οι Δικηγορικοί Σύλλογοι αναγνωρίζονται ως σύμβουλοι της πολιτείας και συμμετέχουν υποχρεωτικά στις σχετικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. στ) Η διατύπωση κρίσεων και προτάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας και της απονομής της δικαιοσύνης…..».
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, θα προβεί σε κάθε ενέργεια, προκειμένου να υπάρξει άμεση ακύρωση της παραπάνω απόφασης και διαμηνύει ότι δεν θα ανεχθεί μεθοδεύσεις και αποφάσεις που δημιουργούν εμπόδια στην άσκηση του λειτουργήματος των μελών του, δυσχεραίνουν την πρόσβαση των πολιτών του Ρεθύμνου στη Διοικητική Δικαιοσύνη και πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία της».