Ένα νέο δωδεκαθέσιο δημοτικό σχολείο σχεδιάζει να κατασκευάσει στο Άδελε ο Δήμος Ρεθύμνου σε οικοπεδική έκταση νότια του υφιστάμενου σχολικού συγκροτήματος, που είχε αγοραστεί προ 30 έτη από το κοινοτικό συμβούλιο. Πρόκειται για ένα δωδεκαθέσιο σχολείο, η κατασκευή του οποίου χαρακτηρίζεται επιβεβλημένη, μιας και η υφιστάμενη δομή -αν και μια από τις μεγαλύτερες σε επίπεδο δημοτικών στον νομό- διαθέτει χώρους που δεν επαρκούν να στεγάσουν τον αυξημένο και δυναμικά αυξανόμενο μαθητικό πληθυσμό. Το απόγευμα της Τετάρτης σε κλίμα έντασης και εν μέσω διαφωνιών το δημοτικό συμβούλιο έλαβε απόφαση ότι ο συγκεκριμένος οικοπεδικός χώρος, συνολικής έκτασης 6,5 στρεμμάτων, είναι ο μοναδικός κατάλληλος για την ανέγερση σχολείου. Την πρόταση του δήμου υπερψήφισαν 16 δημοτικοί σύμβουλοι. Δεν ψήφισε η παράταξη του κ. Νίνου, καθώς ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Φανουργάκης υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη έκταση έχει χαρακτηριστεί ως χώρος για αθλητικές εγκαταστάσεις και είναι ήδη γήπεδο και όπως είπε καλό θα ήταν να αξιοποιηθεί ως τέτοια. Ο επικεφαλής της παράταξης Θ. Νίνος προτείνει να υπάρξει διερεύνηση για ανέγερση του σχολείου και σε έκταση νότια του υφιστάμενου.
Ειδικότερα, στην εισήγηση που έκανε ο Γιώργος Γεωργαλής, που είχε ασχοληθεί με το θέμα ως πρώην αντιδήμαρχος Παιδείας και μέλος της σχολικής επιτροπής, αναφέρθηκε στη διαβούλευση που προηγήθηκε με την τοπική κοινωνία του Άδελε, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο και συνολικά τη σχολική κοινότητα και ήδη, όπως είπε, έχει λάβει το πράσινο φως από την επιτροπή καταλληλότητας. Στο χώρο αυτό, όπως είπε, θα μπορούν να γίνουν αθλητικοί χώροι, ενώ στα υφιστάμενα κτίρια σχεδιάζεται να ανεγερθούν ένα νηπιαγωγείο και ένας βρεφονηπιακός σταθμός.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, αναφέρθηκε στην αύξηση της δυναμικότητας του μαθητικού πληθυσμού στο σχολείο, που εξυπηρετεί μαθητές από 13 οικισμούς και στο πλάνο του Δήμου Ρεθύμνου, για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων και των χώρων πολιτισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας «θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πράσινο βιοκλιματικό κτίριο, ανοιχτό στην κοινωνία, να αλληλεπιδρά με κοινωνία και πανεπιστήμιο» είπε χαρακτηριστικά.
Για την αύξηση του μαθητικού πληθυσμού και την αδυναμία του υπάρχοντος κτιρίου να στεγάσει σε αξιοπρεπείς συνθήκες τα παιδιά μίλησε και οι διευθυντής του σχολείου, Λάμπρος Καρβούνης.
Ο κ. Νίνος έκανε λόγο για καθυστέρηση της δημοτικής αρχής στο σχεδιασμό και συμμερίστηκε την άποψη του δημοτικού του συμβούλου Νίκου Δερεδάκη, ο οποίος επεσήμανε πως ούτε ο σχεδιασμός για 12θεσιο δημοτικό σχολείο θα καλύψει τις ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού, ο οποίος αυξάνεται και αναρωτήθηκε αν υπήρξε διερεύνηση από πλευράς δήμου για άλλη έκταση στη βορεινή πλευρά.
Στη διάρκεια της συζήτησης προκλήθηκε ένταση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, καθώς ο Γιώργος Φανουργάκης υποστήριξε ότι στη συγκεκριμένη οικοπεδική έκταση έχει κατασκευαστεί γήπεδο, κάτι που αμφισβητήθηκε από τον δήμαρχο, ο οποίος είπε ότι ο χώρος είναι ένα χωράφι. Η παράταξη του κ. Νίνου, όπως είπε ο ίδιος, συμφωνεί στην αναγκαιότητα ανέγερσης του σχολείου, ζήτησε ωστόσο να διερευνηθεί η δυνατότητα ανέγερσης του σχολείου στο βόρειο τμήμα του ιστάμενου και να γίνουν οι αθλοπαιδιές στο χώρο που ήδη υπάρχει το γήπεδο για την κατασκευή του οποίου είχαν δαπανηθεί χρήματα. Σε περίπτωση που, όπως είπε, απορριφθεί αυτό το ενδεχόμενο τότε τάσσεται υπέρ της αλλαγής χρήσης της οικοπεδικής έκτασης.
Η μοναδικότητα καταλληλότητας του οικοπέδου υπερψηφίστηκε από την παράταξη του κ. Μαρινάκη και τον Γιώργο Σταράκη, και τον Μανούσο Μανουσογιάννη υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι πρέπει να γίνει σαφές εξαρχής ποιο ήταν το οικόπεδο.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι ο μέχρι πρότινος εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος υπεύθυνος για συντονισμό των υπηρεσιών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου ορίζεται αντιδήμαρχος αμισθί με τα ίδια καθήκοντα.