Δύο είναι τα πιθανά σημεία για τη χωροθέτηση του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον δήμο Ρεθύμνου, μεταξύ των οποίων καλείται να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Αυτό ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αρμόδιος για την καθαριότητα αντιδήμαρχος Δημήτρης Λελεδάκης ,τονίζοντας ότι μετά την αυτοψία που έγινε στον δήμο από μελετητή του ΕΣΔΑΚ, στον οποίο υποδείχθηκαν οι προτεινόμενοι χώροι, προκρίθηκαν δυο.
Ταυτόχρονα δυο είναι και οι επιλογές για το πράσινο σημείο που θα δημιουργηθεί στον δήμο. Υπενθυμίζεται ότι ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων προβλέπεται στο πλαίσιο εφαρμογής του εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, ο οποίος βασίζεται στη λογική της διαλογής στην πηγή, δηλαδή, στον διαχωρισμό και την ανακύκλωση των απορριμμάτων.
Στόχος της νέας νομοθεσίας είναι η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων να γίνεται σε επίπεδο κάθε δήμου, με στόχο τη δραστική μείωση των αποβλήτων, που παραμένουν σε σύμμεικτη μορφή και οδηγούνται σε επεξεργασία και σε τελική διάθεση. Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει σε κάθε δήμο να υπάρχουν πράσινα σημεία, όπου θα συγκεντρώνονται τα απορρίμματα για να διαχειρίζονται μετά αναλόγως από τον δήμο. Ο ΕΣΔΑΚ μέσω διαγωνισμού ανέθεσε σε μελετητή την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για τη χωροθέτηση πράσινων σημείων στους δήμους του νησιού.
Ειδικότερα, για τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του δήμου, αν και ο σχεδιασμός έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό σε σχέση με τη χωροθέτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
Η μελέτη του έχει ολοκληρωθεί και ο σταθμός χωροθετήθηκε να κατασκευαστεί στα Τρία Μοναστήρια, ενώ ο φάκελος κατατέθηκε για χρηματοδότηση του έργου στο πρόγραμμα ΕΠΕΡΑΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Η μελέτη προβλέπει θέσεις εκφόρτωσης κατασκευή μικρού προκατασκευασμένου οικίσκου και όλων των συνοδών έργων υποδομής για την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία του, όπως οι περιφράξεις, αντικεραυνική προστασία, ηλεκτροφωτισμό, φυτεύσεις, ασφαλτοτάπητες, σύστημα πυρόσβεσης, κ.α., όπως επίσης και προμήθεια 8 ελκυστήρων και 11 αποσυμπιεζόμενων containers χωρητικότητας τουλάχιστον 55 m3 και ωφέλιμου φορτίου τουλάχιστον 20 τόνων.
Ωστόσο μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από κατοίκους της περιοχής, αλλά και σχετική αυτοψία μηχανικών του ΕΣΔΑΚ, το θέμα «πάγωσε» και ο δήμος ξεκίνησε την αναζήτηση άλλων εναλλακτικών χώρων, μεταξύ των οποίων και πλησίον του Ατσιποπούλου, όπου επίσης συνάντησε τις αντιδράσεις των κατοίκων.
Η αναγκαιότητα όμως για τη δημιουργία του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων χαρακτηρίζεται μεγάλη, ο οποίος θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων, που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των απορριμμάτων του μητροπολιτικού δήμου, περιορίζοντας σημαντικά τα δρομολόγια που σήμερα εκτελούν τα απορριμματοφόρα του δήμου προς τον ΧΥΤΑ εξοικονομώντας καύσιμα και ανθρώπινο δυναμικό αλλά και δημιουργώντας περιβαλλοντικά οφέλη.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι σήμερα περίπου 15 απορριμματοφόρα φτάνουν στον ΧΥΤΑ Αμαρίου, περνούν από οικισμούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την όχληση και την περιβαλλοντική επιβάρυνση που δημιουργείται. Με τη λειτουργία του σταθμού θα γίνεται μεταφόρτωση των απορριμμάτων και ο προγραμματισμός είναι να υπάρξει όφελος και εξοικονόμηση τόσο ανθρώπινου δυναμικού, όσο και κόστους, ενώ το κυριότερο θα είναι το περιβαλλοντικό όφελος.
Σημειώνεται ότι για τον δήμο Ρεθύμνου το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης προβλέπει επί της ουσίας τρία μεγάλα έργα: α) έναν Σταθμό Μεταφόρτωσης, ο οποίος βάσει του ΓΠΣ έχει χωροθετηθεί σε οικοπεδικό χώρο 4,5 στρεμμάτων του δήμου στην περιοχή Τρία Μοναστήρια, δίπλα από το δημοτικό νεκροταφείο, όπου εκεί θα μεταφέρονται αρχικά τα απορρίμματα και θα συμπιέζονται για να οδηγούνται στη συνέχεια στο ΧΥΤΑ β) «Πράσινα Σημεία» -στα οποία θα γίνεται διαχωρισμός των απορριμμάτων και γ) διαλογή στην πηγή, δηλαδή διαχωρισμός όλων των απορριμμάτων ανά κατηγορία, έτσι ώστε να μειώνεται ο όγκος των σύμμεικτων, που θα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.
Σε ό, τι αφορά στα «Πράσινα Σημεία» από τις πρώτες επαφές που είχε η υπηρεσία του δήμου με τον ΕΣΔΑΚ φαίνεται πως προτείνεται αντί για δυο μεγάλα να γίνει μόνο ένα και αντί για οχτώ μικρά να γίνουν δέκα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρότασή του για την ένταξη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις» ο δήμος Ρεθύμνου έχει υποβάλλει ως προτεινόμενο έργο την κατασκευή πράσινων σημείων στον δήμο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο, το Πράσινο Σημείο είναι ένας οριοθετημένος και διαμορφωμένος χώρος με κατάλληλη κτιριακή υποδομή (όπου απαιτείται) και εξοπλισμό, οργανωμένος από το Δήμο, ώστε οι δημότες να αποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεγέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (όπως ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό), προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.
H ανάπτυξη των Πράσινων Σημείων συντελεί ουσιαστικά στην υιοθέτηση της εθνικής πολιτικής σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, καθώς αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στα ακόλουθα:
– προώθηση της πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων,
– ενίσχυση των δραστηριοτήτων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης,
– εκτροπή αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ,
– ανακύκλωση οικιακών αποβλήτων,
– χωριστή συλλογή χαρτιού, μετάλλου, πλαστικού και γυαλιού,
– διαμόρφωση νέας προσέγγισης ως προς το τι είναι και τι δεν είναι απόβλητο, μείωση της ευκολίας απόρριψης χρήσιμων αντικειμένων και υλικών, καθώς και ανάπτυξη νέων προτύπων κοινωνικής συμπεριφοράς.
Το μόνο βέβαιον είναι ότι οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα τόσο για την κατασκευή του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων όσο και για τα πράσινα σημεία -εκτιμάται ότι θα γίνει ένα μεγάλο περιφερειακά του δήμου- ενώ αναζητείται οικοπεδική έκταση για τη στέγαση της υπηρεσίας καθαριότητας σε σύγχρονους χώρους. Αυτά είναι ζητήματα που θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα, ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον. Η οργάνωση της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για το ίδιο το περιβάλλον όσο και για την εικόνα της πόλης, την εξυπηρέτηση των δημοτών αλλά και την εξοικονόμηση κόστους.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Δημήτρης Λελεδάκης, είπε πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε πολύ σύντομα τα θέματα αυτά να συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο να υπάρξει σχετική απόφαση για να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, με δεδομένο ότι τόσο ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων όσο και τα πράσινα σημεία θα αναβαθμίσουν σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του δήμου «προχωρούν κάποια πράγματα όμως δεν έχουμε ακόμα καταλήξει για ανακοινώσουμε κάτι. Υπάρχουν δυο χώροι που έχουν προκριθεί. Ο μελετητής του ΕΣΔΑΚ ήρθε στο Ρέθυμνο τις προηγούμενες εβδομάδες, του υποδείξαμε τα σημεία που προτείναμε και εκείνος μας προέκρινε δυο προτάσεις για τα πράσινα σημεία. Ο περιφερειακός σχεδιασμός αναφέρει για δυο μεγάλα και οκτώ μικρά σημεία, όμως ο μελετητής από την εργολαβία του ΕΣΔΑΚ θα μας υποδείξει ένα. Μας προέκρινε δυο χώρους ως καταλληλότερους για τη δημιουργία πράσινου σημείου. Στα σημεία αυτά θα μπορούν να εναποθέτουν οι δημότες ότι απορρίμματα δεν μπαίνουν στους κάδους των σύμμεικτων απορριμμάτων και τους κάδους ανακύκλωσης. Σε ότι αφορά τον ΣΜΑ δυο είναι οι υποψήφιοι χώροι που μπορούν να αδειοδοτηθούν. Ο ένας έχει ήδη άδεια και για τον άλλο προσπαθούμε να τον αδειοδοτήσουμε. Το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να λάβει σχετική απόφαση, ο δήμος Ρεθύμνου συνεργάζεται με τον ΕΣΔΑΚ και για τα πράσινα σημεία και για τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η δημιουργία του ΣΜΑ και των πρασίνων σημείων θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση κόστους για την υπηρεσία και ταυτόχρονα θα συμβάλλει στη θωράκιση του περιβάλλοντος. Και το πράσινο σημείο και ο ΣΜΑ που θα γίνουν μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος με την απαραίτητη συντήρηση και προστασία, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για την περιοχή στην οποία θα δημιουργηθούν. Εμείς κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να μειώσουμε το κόστος της λειτουργιάς της υπηρεσίας, αυτό όμως δεν μειώνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Και όλη αυτή την προσπάθεια την καταβάλλουμε χωρίς να υποβαθμίσουμε την ποιότητα αποκομιδής των απορριμμάτων. Εμείς δουλεύουμε και για τον σταθμό μεταφόρτωσης και για τα πράσινα σημεία και για τη μετεγκατάσταση της υπηρεσίας μας».