Εξαντλητική και λεπτομερέστατη ήταν από την έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης η εξέταση του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη για την υπόθεση της απαγωγής του. Το δικαστήριο, με υπομονή και επιμονή προσπαθεί να φωτίσει τις άγνωστες πτυχές της υπόθεσης, τον βαθμό εμπλοκής καθενός εκ των κατηγορουμένων και στον βαθμό που σταθεί δυνατόν να αποκαλυφθούν και άλλα άτομα που φέρονται να είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς και να αποκαλυφθούν τα σημεία όπου βρισκόταν τα κρησφύγετα, που κρατήθηκε στους έξι μήνες ομηρείας του.
Επανειλημμένα ο κ. Λεμπιδάκης αντί απαντήσεων έλεγε ότι δεν μπορεί να κάνει εικασίες, κάποιες φορές αναφερόταν πολύ θετικά για ορισμένους εκ των κατηγορουμένων και κάποιες άλλες όμως επεσήμαινε τις ευθύνες τους, αναιρώντας τρόπον τινά προηγούμενες καλές αναφορές του, υπήρξαν στιγμές που δεν θεώρησε καν προβληματικές τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες εκρατείτο.
Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας σε ένα διάλλειμα της δίκης, αποχωρώντας από το βήμα του μάρτυρα και περνώντας μπροστά από τους κατηγορούμενους, σταμάτησε και χαιρέτησε διά χειραψίας τους 5 εξ αυτών.
Η πρόεδρος της έδρας τον παρακάλεσε να βοηθήσει να αποδοθεί δικαιοσύνη. «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας. Μπορείτε αλλά δεν το κάνετε», είπε απευθυνόμενη στον μάρτυρα κάποια στιγμή.
Και είναι γεγονός ότι από κάποιο σημείο και μετά κατά την 5ωρη κατάθεση του ο επιχειρηματίας ήταν περισσότερο συνεργάσιμος σε ότι αφορά τη ρεαλιστικότερη απόδοση των γεγονότων.
Άξια αναφοράς είναι η μνήμη του κ. Λεμπιδάκη που παρά τον εφιάλτη και το σοκ που βίωσε, θυμάται ημερομηνίες, περιστατικά, συνομιλίες, θορύβους κ.λπ.
Ο κ. Λεμπιδάκης ερωτώμενος, ανέφερε ότι κατά την άποψη του, για την απαγωγή υπήρχε οργάνωση και σχέδιο, με αρχηγό και ομάδες διαφορετικές, προστίθεντο άτομα κατά καιρούς, αλλά δεν μπορεί να γνωρίζει αν ο αρχηγός ήταν πάντα από αρχή μέχρι τέλους ο ίδιος.
Για τα μηνύματα-επιστολές που έγραφε και στελνόταν στην οικογένεια του απάντησε πως το περιεχόμενο ήταν καθ’ υπόδειξη των απαγωγέων, ενώ ότι μετά τον Αύγουστο είχε την ευχέρεια να προσθέτει και προσωπικές του σκέψεις, αλλά βέβαια πάντα ελεγχόταν το περιεχόμενο τους.
Δεν γνωρίζει σε ποιους τόπους, σε ποια σημεία ήταν τα κρησφύγετα που κρατήθηκε. Ανέφερε πως σε κάποια απ’ αυτά άκουγε πρόβατα και βοσκούς καταλαβαίνοντας πως είναι μαντριά κοντά, αυτοκίνητα συνήθως ακουγόταν από μεγάλη σχετικά απόσταση. Συνολικά κρατήθηκε σε έξι κρησφύγετα, στο ένα εξ αυτών, στο προτελευταίο, για δυο-τρεις ημέρες.
Άρον άρον, όπως είπε, έγινε νύχτα η μεταφορά του από το τέταρτο στο πέμπτο κρησφύγετο και ύστερα στο έκτο και τελευταίο, καθώς, όπως ανέφερε, ένας εκ των κατηγορουμένων του είπε ότι η Αστυνομία είχε κάνει την προηγούμενη νύχτα μια τεράστια επιχείρηση αναζήτησης και εντοπισμού του. Εννοούσε την αστυνομική επιχείρηση στο χωριό Βρασκά Σφακίων, που έγινε ξημερώματα 6ης Αυγούστου. Τη νύχτα μεταφέρθηκε εσπευσμένα ο κ. Λεμπιδάκης και εικάζεται ότι εκρατείτο σε χώρο του συγκεκριμένου χωριού.
Για το ποσόν που ζητούσαν οι απαγωγείς ο μάρτυρας ανέφερε πως ήταν εξωπραγματικό, ότι του έλεγαν πως είχαν εσωτερική πληροφόρηση, ότι η οικογένεια έχει δυνατότητα να τα δώσει και το απολάμβαναν κάθε φορά που ο ίδιος τους έλεγε ότι δεν πρόκειται να βρεθούν τόσα χρήματα.
Χαρακτήρισε μάλιστα άπληστους τους δράστες όταν ερωτήθηκε από τη δικαστική έδρα γιατί επέμεναν τόσο σε ένα τεράστιο χρηματικό ποσόν και δεν έκαναν πίσω όταν η οικογένεια πρόσφερε 8-9 εκατομμύρια ευρώ. «Αυτό το αποδίδω στην απληστία τους» είπε.
Για την επιχείρηση της αστυνομίας στις 2 Οκτωβρίου 2017 ο κ. Λεμπιδάκης ανέφερε πως ήταν πρωί, ο φύλακας ήταν στο ισόγειο και κάποια στιγμή άκουσε έντονο θόρυβο, φασαρία και θεώρησε πως ετοιμάζεται νέα μετακίνηση του από τους απαγωγείς. «Όμως, αντ’ αυτού άκουσα μια φωνή δυνατή να λέει «αστυνομία» κι ανακουφίστηκα. Κατάλαβα πως είχε φτάσει η στιγμή της ελευθερίας μου».
Όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του, όπως είπε ο μάρτυρας, φορούσαν κουκούλες και μαύρα γυαλιά ηλίου για να μην δει τα πρόσωπα τους. Εξαίρεση αποτέλεσε ο ιδιοκτήτης της μάντρας που κρατήθηκε τελευταία, που ανέφερε ότι ένα βράδυ ξεπρόβαλε το κεφάλι του στην πόρτα της σοφίτας και ήταν ακάλυπτο, ενώ για τον ίδιο ανέφερε πως του είχε ξεφύγει και του είχε πει το μικρό του όνομα.
Στο τέλος της χθεσινής διαδικασίας, ερωτώμενος ο κ. Λεμπιδάκης από τους δημοσιογράφους τι νιώθει για τους απαγωγείς, για τους κατηγορούμενους με τους οποίους βρέθηκε τετ α τετ σήμερα, εκείνος από το βήμα του μάρτυρα κατηγορίας κι εκείνοι από το εδώλιο των κατηγορουμένων, είπε:
«Δεν αισθάνομαι μίσος. Αισθάνομαι λύπη γι’ αυτούς τους ανθρώπους που έπραξαν αυτό που έπραξαν και θα πρέπει τώρα να περάσουν κάποια χρόνια στη φυλακή, όσοι κριθούν ένοχοι. Λυπάμαι γι’ αυτούς και τις οικογένειες τους, όμως η δικαιοσύνη είναι η ασπίδα της κοινωνίας. Είναι υποχρεωμένη χωρίς συναισθηματισμούς να κρίνει και να επιβάλλει τον νόμο».
Η ημέρα της απαγωγής και η ενημέρωση για τα λύτρα
Ο κ. Λεμπιδάκης ξεκίνησε την κατάθεση του με το ιστορικό της ημέρας της απαγωγής. Όπως είπε, στις 30 Μαρτίου επιστρέφοντας από επαγγελματικό ταξίδι από τη Γερμανία-Πολωνία, έφτασε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, το μεσημέρι και στη συνέχεια πήρε την πτήση για Ηράκλειο, όπου αφίχθη περίπου στις 3 το απόγευμα. Με ταξί κατευθύνθηκε στην εταιρεία του, παρέμεινε για λίγα λεπτά και στη συνέχεια επιβιβάστηκε στο Ι.Χ. του, με κατεύθυνση το σπίτι του στα Καλέσσα Ηρακλείου. Κινήθηκε βάσει του συνηθισμένου δρομολογίου του και περίπου 1.000 μέτρα πριν το σπίτι του ένα αυτοκίνητο, μάλλον κλούβα, είδε να ‘ρχεται κατά πάνω του. Θεώρησε πως ήταν κάποιος απρόσεκτος οδηγός. Όμως, όπως αντιλήφθηκε σε λίγα λεπτά, ήταν ένα έντεχνο τρακάρισμα για να τον ακινητοποιήσουν.
«Βλέποντας το όχημα να ‘ρχεται προς το μέρος μου τραβήχτηκα, σταμάτησα. Εκείνη τη στιγμή μιλούσα στο τηλέφωνο με έναν φίλο μου Γάλλο. Δεν πήγε το μυαλό μου σε απαγωγή. Είδα ένα άνδρα με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου να με πλησιάζει στο τζάμι. Ήταν μεταξύ 30-50 ετών. Μου φώναξε «Βγες έξω, βγες έξω». Στα δεξιά μου βλέπω ένα άλλο άνδρα με καλάσνικοφ. Τα δυο άτομα με πήραν και με επιβίβασαν σε ένα άλλο όχημα. Μου έβαλαν κουκούλα στο πρόσωπο να μην βλέπω. Δεν είπα τίποτα. Με ρώτησαν αν ήμουν τσιπαρισμένος, μετά ένας άνδρας μου είπε «Μην φοβάσαι, δεν θα πάθει κανείς τίποτα». Μέσα στο αμάξι καθόταν δυο άνδρες μπροστά και δυο πίσω. Η προφορά του άνδρα που μου μίλησε ήταν κρητική.
Δεν κατάλαβα ποια διαδρομή ακολουθούσε το αυτοκίνητο. Μετά από 5-10 λεπτά σταμάτησαν, με κατέβασαν και με έβαλαν σε άλλο αυτοκίνητο. Κινήθηκε για 1-2 ώρες.
Σ’ αυτό το αυτοκίνητο επέβαιναν τρία διαφορετικά άτομα κι εγώ. Ξανά, ο ένας χαμηλόφωνα μου είπε: «Μην φοβάσαι δεν θα πάθει κανείς τίποτα». Η προφορά του, όπως είπε, δεν ήταν κατ’ ανάγκη κρητική.
Ερωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου ο κ. Λεμπιδάκης ποιοι γνώριζαν για το ταξίδι του στο εξωτερικό και για την ημέρα και ώρα της επιστροφής του. Ο κ. Λεμπιδάκης απάντησε ότι το γνώριζαν ελάχιστα άτομα. «Λίγος κόσμος το γνώριζε. Το πρακτορείο απ’ όπου είχα κόψει τα εισιτήρια και μέλη της οικογένειας μου μόνο και όχι όλα».
Στην ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου πε ποιους συναντήθηκε όταν έφτασε στην εταιρεία για να πάρει το αυτοκίνητο του απάντησε: «Είδα κάποιους υπαλλήλους και τη μητέρα μου που κι εκείνη ετοιμαζόταν να φύγει για το σπίτι».
Ερωτήθηκε πως μπορεί οι απαγωγείς να έμαθαν την ώρα της επιστροφής του και είπε «δεν μπορώ να κάνω εικασίες».
«Πρέπει να μαθεύτηκε από άτομο που είναι πολύ κοντά σας» του ανέφερε η πρόεδρος και απάντησε: «Μπορεί και τυχαία. Δεν μπορώ να σας βοηθήσω». Στην επιμονή της προέδρου να τον ρωτά εάν πάει κάπου το μυαλό του, απαντούσε «όχι, λυπάμαι».
‘Όταν ερωτήθηκε πως ενημερώθηκε για το ποσόν που ζητούσαν οι απαγωγείς για να τον απελευθερώσουν, είπε:
«Είδα σε εφημερίδα που μου έφεραν ότι ζητούσαν 100 εκ. ευρώ. Τους είπα ότι αυτό είναι τρελό ποσό. Κάποιος απ’ τα άτομα μου είπε πως η πραγματική απαίτηση είναι 25-30 εκ. ευρώ».
Περνώντας οι μέρες, του έλεγαν ότι η οικογένεια του δεν συνεργάζεται, δεν δίνει τα χρήματα, ότι έχει ενημερωθεί η αστυνομία κι ότι θα παραταθεί η κράτηση του.
«Φοβόμουν μήπως κάτι δεν πάει καλά. Αν δίνανε τα χρήματα θα με άφηναν. Δεν θα μου έκαναν κακό. Ήξερα τι είχε συμβεί σε όλες τις απαγωγές. Ήταν μεν κακοποιοί, αλλά όχι δολοφόνοι».
«Είσαστε ψύχραιμος. Ξέρατε από απαγωγές. Είχατε από πριν μελετήσει πως γίνονται;» ερωτήθηκε.
«Ότι είχα δει μόνο από την τηλεόραση» απάντησε.
Όπως ανέφερε, έμαθε τον Αύγουστο ότι το απαιτητέο ποσόν μειώθηκε στα 70 εκατομμύρια και αργότερα στα 18 εκ.
«Τους έλεγα ότι είναι αδύνατον να βρεθούν αυτά τα χρήματα. Εκείνοι έλεγαν πως ξέρουν ότι υπάρχουν, πως έχουν γι αυτό εσωτερική πληροφόρηση».
1ο κρησφύγετο και η χειροβομβίδα
«Στη διαδρομή από το σημείο που με πήραν, ανεβήκαμε, κατεβήκαμε, περάσαμε και από άσφαλτο. Περάσαμε όπως αντιλήφθηκα από μια μάντρα και το όχημα σταμάτησε σε ένα σπίτι (1ο κρησφύγετο). Κατάλαβα πως άνοιξε μια γκαραζόπορτα. Με έβαλαν στο ισόγειο και από κάποιο άλλο χώρο ακουγόταν ένα τρυπάνι. Μάλλον έβαζαν τον χαλκά στον τοίχο όπου αργότερα με έδεσαν. Ύστερα από μισή ώρα περίπου, με ανέβασαν στον α’ όροφο. Μου είπαν κι έβγαλα τα ρούχα που φορούσα. Μου έδωσαν να φορέσω μια φόρμα. Μου έβγαλαν την κουκούλα. Ένας άνδρας απ’ αυτούς που επέβαιναν στο αυτοκίνητο, μου πέρασε χειροπέδες και μου έδειξε μια χειροβομβίδα.
Μου ζήτησαν κάποια προσωπικά στοιχεία, τα οποία τους έδωσα για να επικοινωνήσουν, όπως μου είπαν, με την οικογένεια μου και να δώσουν στίγμα ότι με έχουν εκείνοι. Τους τα έδωσα και τους είπα να μην επικοινωνήσουν με τον πατέρα μου, αλλά με τον αδελφό μου.
Ύστερα με έδεσαν από το χέρι με μια χοντρή αλυσίδα που ήταν καρφωμένη στον τοίχο. Το δωμάτιο ήταν 3Χ3. Τα παράθυρα καλυμμένα με λινάτσα. Δεν μπορούσα να δω κάτι. Υπήρχε και σύστημα που με παρακολουθούσαν. Ήταν καινούριο σπίτι, με μοντέρνες πόρτες χρώματος καφέ. Μάλλον ήταν ακόμα ατελείωτο.
Υπήρχε τηλεόραση με τηλεχειριστήριο που μπορούσα να τη λειτουργώ. Μπορούσα να βλέπω ειδήσεις, έβλεπα ότι ήθελα. Εκεί έμεινα μέχρι τις 8-10 Μαΐου».
Στον συγκεκριμένο χώρο ερωτώμενος ο κ. Λεμπιδάκης από την εισαγγελέα, για τους φύλακες ποιοι ήταν, απάντησε ότι ήταν ο 46χρονος Ρεθεμνιώτης αγροτοκτηνοτρόφος από το χωριό Φρατζεσκιανά Μετόχια και ο 45χρονος Ρεθεμνιώτης, ξυλουργός και αντιπρόεδρος τότε του ΣΑΟΡ. Στην ερώτηση πως το γνωρίζει, ανέφερε ότι έχει διαβάσει τις απολογίες τους. Δεν είδε όπλα στο κρησφύγετο πλην τη χειροβομβίδα που του έδειξαν την πρώτη μέρα.
Η πρόεδρος τον ρώτησε γιατί του έδειξαν τη χειροβομβίδα και ο κ. Λεμπιδάκης απάντησε: «Θέλαν να μου δείξουν ότι το σπίτι ήταν παγιδευμένο σε περίπτωση που προσπαθούσα να φύγω».
Σε αυτό το κρησφύγετο έγινε και η πρώτη βιντεοσκόπηση του, όπως ανέφερε, αργά μια νύχτα, προκειμένου να σταλεί το βίντεο στην οικογένεια του ως σημάδι ότι είναι ζωντανός.
2ο κρησφύγετο
Μεταξύ 8-10 Μαΐου, ένα βράδυ, με μετέφεραν σε άλλο σπίτι. Ήταν διώροφο, πέτρινο. Είχε εσωτερική σκάλα. Η μεταφορά μου έγινε νομίζω από 4 άτομα. Η διαδρομή κράτησε περίπου 1 ώρα. Την πρώτη μέρα έμεινα ισόγειο, τη 2η μέρα μεταφέρθηκα σε έναν οντά. Το σπίτι ήταν παλιό. Είχε τηλεόραση αλλά δεν έπιανε σήμα. Έτσι μόνο διάβαζα. Σε αυτό τον χώρο χρέη φύλακα ή φροντιστή, όπως ο ίδιος θεωρούσε, είχε και πάλι ο 46χρονος από τα Φρατζεσκιανά Μετόχια, με κάποιους άλλους.
Ερωτήθηκε πως ξέρει πως ήταν αυτός, αφού δεν έβλεπε το πρόσωπο κανενός, ανέφερε πως τον αναγνώριζε από την περπατησιά του και μάλιστα νόμιζε πως ήταν μεγάλος σε ηλικία και τον αποκαλούσε «παππού».
Εκτός από τον «παππού» χρέη φύλακα είχαν και άλλα άτομα δυο ή τρία.
Σ’ αυτό το κρησφύγετο, ερωτώμενος αν υπήρχαν όπλα, απάντησε ότι υπήρχε ένα καλάσνικοφ.
-Είδατε το όπλο; τον ρώτησε η εισαγγελέας
-Ναι
-Πως το είδατε;
-Μου το έφερε κάποιο από τα άτομα, εγώ το ζήτησα
-Γιατί;
-Από περιέργεια.
-Πως ξέρατε ότι υπήρχε;
-Το είχα δεδομένο
3ο κρησφύγετο – Παραμονή Αγίου Πνεύματος
Στο τέλος Μαΐου, όπως ανέφερε ο κ. Λεμπιδάκης, μεταφέρθηκε νύχτα σε ορεινό σημείο, σε ένα μαντρί καλοφτιαγμένο. Αγροτική κατασκευή, αλλά καλοφτιαγμένη. Ο χώρος στον οποίο τον έβαλαν μικρός, 2Χ3.
Θυμάται ότι την παραμονή του Αγίου Πνεύματος άκουσε καμπάνες, ακουγόταν κόσμος πολύς σε κοντινή απόσταση ενώ σα να γινόταν γλέντι, ακούστηκαν και πυροβολισμοί.
Δεν μπορούσε να ξέρει που βρίσκεται αλλά σίγουρα υπήρχε πολύ κοντά στο κρησφύγετο εκκλησία του Αγίου Πνεύματος.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε ότι υπάρχει Άγιο Πνεύμα κάπου κοντά στο χωριό Κισσός Ρεθύμνου αλλά ο κ. Λεμπιδάκης δεν μπορούσε να απαντήσει αν επρόκειτο για το συγκεκριμένο χωριό.
4ο κρησφύγετο – Το τριώροφο εξοχικό
Περίπου 8-10 Ιουνίου, όπως ανέφερε ο κ. Λεμπιδάκης, μετακινήθηκε ξανά με αγροτικό αυτοκίνητο, όπως μπόρεσε να καταλάβει σε άλλο κρησφύγετο, σε ένα τριώροφο σπίτι, μάλλον εξοχικό. Ρώτησε γιατί τον μετέφεραν και του απάντησαν για λόγους ασφαλείας.
Τον ανέβασαν δυο ορόφους, σε μικρό δωματιάκι που έβαλαν ως διαχωριστικό με τον υπόλοιπο χώρο, μια λινάτσα.
Όπως είπε στο ισόγειο πρέπει να υπήρχαν άτομα γιατί άκουγε τη φωνή τους αλλά δεν τα είδε ποτέ.
Το φαγητό σε αυτό το κρησφύγετο δεν του το πήγαιναν στο δωμάτιο, όπως στα προηγούμενα κρησφύγετα, αλλά του το έσπρωχναν κάτω από τη λινάτσα.
Γ’ αυτό έδωσε τη δική του εξήγηση. Ήταν πια καλοκαίρι, είχε ζέστη και προφανώς οι δράστες δεν μπορούσαν να φορούν κουκούλες για να κρύβουν τα πρόσωπα τους, ούτε να φορούν βαριά ρούχα-φόρμες.
Και σε αυτό το σπίτι, όπως είπε, χρέη φύλακα εκτέλεσε για λίγες μέρες, περίπου 10, ο 46χρονος από τα Φρατζεσκιανά Μετόχια.
«Ήρθε, μου κράτησε το χέρι, είχαμε πια αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση» είπε.
-Όπλο υπήρχε εδώ;
-Ναι, μου είπαν ότι υπήρχε αλλά δεν το είδα
-Γιατί σας το είπαν;
-Εγώ ρώτησα
Ρωτήθηκε αν κατάλαβε πως μπορεί το κτίσμα αυτό να ήταν ξενοδοχείο αλλά ο κ. Λεμπιδάκης δεν γνώριζε για να απαντήσει.
Ο διαπραγματευτής πήγε δυο φορές, όπως ανέφερε ο μάρτυρας. Μια τον Ιούνιο και μια τον Ιούλιο.
«Μου έλεγε ότι δεν τα βρίσκουν με την οικογένεια μου, ότι δεν συνεργάζεται να δώσει τα χρήματα, του απαντούσα δεν υπάρχουν τόσα πολλά. Εκείνος έλεγε και πάλι ότι έχουν εσωτερική πληροφόρηση αλλά δεν ξέρω αν έλεγε αλήθεια».
Πρόσθεσε επίσης ο κ. Λεμπιδάκης πως κατάλαβε ότι οι οικονομικές γνώσεις των ατόμων που ερχόταν σε επαφή μαζί του ήταν αρκετά περιορισμένες.
5ο κρησφύγετο πάρτι με ψύλλους και 6ο κρησφύγετο στη Γέφυρα Ζουρίδας
Στις 6 Αυγούστου το βράδυ, όπως είπε ο κ. Λεμπιδάκης, άρον-άρον τον μετέφεραν αλλού. Διαδρομή μιας ώρας περίπου. Ήταν ένα μαντρί γεμάτο με ψύλλους. Εκεί, λόγω της ανυπόφορης κατάστασης από τους ψύλλους, όχι για τον ίδιο αλλά για τα άτομα που τον φύλαγαν, έμεινε 2-3 μέρες και τον μετέφεραν με διαφορετικό αυτοκίνητο, στη μάντρα, στη Γέφυρα της Ζουρίδας. Εκεί έμεινε στον α’ όροφο, σε μια σοφίτα από τις 10 Αυγούστου έως τις 2 Οκτωβρίου οπότε τον απελευθέρωσαν οι αστυνομικοί.
Η διαδρομή από το μαντρί με τους ψύλλους μέχρι τη Γέφυρα Ζουρίδας, όπως εκτιμά, διήρκησε 3 τέταρτα με 1 ώρα. Για πρώτη φορά, εκεί, την 1η μέρα έκανε μπάνιο μόνος του.
Δυο άτομα στο διάστημα αυτό είχαν τη φύλαξη του.
Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου φύλακας του ήταν ένας άνδρας που τον υπολόγισε περίπου 30 ετών. Στα μέσα Σεπτεμβρίου έφυγε και ανέλαβε νέος φύλακας.
Ο πρώτος του έλεγε ότι δεν ήθελε να κάνει αυτό που έκανε, αλλά ήταν υποχρεωμένος μέσα από κάποιες δεσμεύσεις που είχε. Ο δεύτερος φύλακας ήταν απόμακρος, φοβισμένος και φαινόταν να το κάνει από ανάγκη για τα χρήματα.
Για τον ιδιοκτήτη της μάντρας ανέφερε ότι: «Στις 12 Αυγούστου ήρθε έξω από το δωμάτιο ο ιδιοκτήτης και μου είπε ότι κάποιοι τον εκβίασαν για κάτι που είχε κάνει στο παρελθόν. Ότι ο ίδιος δεν είναι μέλος της ομάδας των απαγωγέων αλλά εκβιαστικά του τον πήγαν στον χώρο του».
Στο κρησφύγετο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Λεμπιδάκης, πήγε τρεις φορές ένας άνδρας που θα αναλάμβανε στο εξής τις διαπραγματεύσεις και εμφανίστηκε με το όνομα «Άκης».
Ημερήσιο πρόγραμμμα εν ομηρεία
Η πρόεδρος ζήτησε από τον κ.Λεμπιδάκη να περιγράψει το πρόγραμμα του και τα άτομα που βρισκόταν μαζί του.
«Υπήρχε πάντα ενα άτομο που το έλεγα φροντιστή.Μαγείρευε μου έφερνε φαγητό.Συνολικά στο σπίτι εναλασσόταν 6 άτομα.Το κάθε άτομο παρέμενε για 4 μερόνυχτα και ύστερα ερχόταν άλλο.
Το πρωί που ξυπνούσα΄μου έφερναν πρωινό,ύστερα διάβαζα κι έβλεπα τηλεόραση.Είχα ζητήσει βιβλία και μου είχαν φέρει.Είχα και μια τράπουλα να περνά η ώρα μου.
Φαγητό μου έφερναν 2 φορές τη ημέρα.Ήταν καλομαγειρεμένο φαγητό και αρκετό.Κρέας,ψάρι,ζυμαρικά,ρύζι».
Η πρόεδρος του Δικαστηρίου,εφ’όσον ο κ.Λεμπιδάκης ανέφερε ότι ήταν καλή η διατροφή του και 2 γεύματα την ημέρα,τον ρώτησε:Πως χάσατε τότε τόσα κιλά;νομίζω 17.Και απάντησε:«Στις αρχές έτρωγα.Αργότερα όχι.Γιατί συνεχώς ήταν στην σκέψη μου πότε θα τελειώσει αυτή η ιστορία.Δεν μπορούσα να φανταστώ πόσος καιρός θα περάσει.»
Για την απώλεια των 17 κιλών ερωτήθηκε και από την εισαγγελέα της έδρας:«Που αποδίδετε ότι χάσατε τόσα κιλά,εφ’όσον λέτε ότι σας έδιναν φαγητό;»Και απάντησε:«Δεν ξέρω,δεν το έψαξα,ίσως λόγω άγχους»
«Φοβόσαστε;»ερωτήθηκε και απάντησε:«Ο φόβος ως συναίσθημα υπήρχε.Πάντα όμως τον έκρυβα στο υποσυνείδητο μου για να μην με επηρρεάσει»
Η πρώτη επικοινωνία με την οικογένεια του,κατάλαβε όπως είπε ότι έγινε στα μέσα Απριλίου,όταν οι απαγωγείς τον έβαλαν να γράψει ένα σημείωμα το οποίο πολύ προσεκτικά για να μην υπάρχουν αποτυπώματα,το έβαλαν σε μια σακούλα για να το στείλουν στην οικογένεια του.
Ο κ.Λεμπιδάκης,ερωτήθηκε ποιοι θεωρεί ότι μπορεί να ήταν ηγετικά στελέχη και απάντησε:«Δεν ξέρω,δεν μπορώ να κάνω εικασίες.Μου έλεγαν για τον μεγάλο αρχηγό που θέλει να κάνει ρεκόρ τόσο σε διάρκεια όσο και σε χρήματα κι ότι αυτοί εκτελούν εντολές του».
«Τα χάπια με βοήθησαν»
Ο κ.Λεμπιδάκης ερωτήθηκε εαν και τι χάπια του έδιναν στο διάστημα της ομηρείας του.
-Τι χάπια σας έδιναν;Εσείς τα ζητήσατε;
-Δεν τα ζήτησα,δεν τα ήξερα.Μου έφερε κάποιος ZANAX στα νέσα Απριλίου, μου είπε να διαβάσω τις οδηγίες και να αποφασίσω εγώ αν θέλω να τα παίρνω.Αποφάσισα να τα παίρνω.Τελικά με βοήθησαν να κρατήσω την πνευματική μου συγκρότηση.Έπαιρνα μισό ή ένα ή 1,5 κάποιες φορές.
«Αργότερα,όταν με μετέφεραν στο τελευταίο κρυσφήγετο,ο ιδιοκτήτης μου έφερε ένα άλλο φάρμακο γιατί όπως μου είπε δεν έπρεπε να παίρνω ZANAX περισσότερο από 4 μήνες συνεχώς.
Μου έφερε ένα αντικαταθληπτικό φάρμακο.Το πήρε από Φαρμακείο»είπε κι επανέλαβε:«Τα χ’άπια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ψυχική μου ισορροπία και στην πνευματική μου συγκρότηση».
Η εισαγγελέας της έδρας τον ρώτησε ¨:«Λέτε ότι παίρνατε εκούσια τα χάπια.έχετε σήμερα κάποιο πρόβλημα για περαιτέρω χρήση τους;
-Όχι ,απάντησε.Έκανα αγωγή με γιατρό και τα σταμάτησα σε 15 μέρες.
Ζήτημα καθαριότητας
Πως ήταν το επίπεδο της καθαριότητας σας όλο αυτό το διάστημα;ερωτήθηκε ο κ.Λεμπιδάκης
-Δεν υπήρχε ιδιαίτερο πρόβλημα.Στο πρώτο σπίτι έκανα μια φορά μπάνιο σε σκάφη,δεμένος από το χέρι.Με βοήθησε ο «φροντιστής»(εννοωντας τον 46χρονο από τα Φρατζεσκιανά Μετόχια)
-Πως ξέρετε πως ήταν αυτός;
-Το ομολόγησε ο ίδιος.
-Μπάνιο όλο το διάστημα της κράτησης σας πόσες φορές κάνατε;
-4.
-Πόσες φορές αλλάξατε ρούχα;
-3 φορές άλλαξα
-Πόσες φορές ξυριστήκατε;
-Με ξύρισαν 2 φορές όλο το διάστημα
-Πως λέτε τότε ότι δεν υπήρχε θέμα καθαριότητας; Στο σπίτι σας έτσι σπάνια κάνετε μπάνιο σε σκάφη και δεμένος;
Οι δυο διαπραγματευτές
Ο πρώτος διαπραγματευτής με τον κωδικό ΑΒ,όπως είπε,τον είχε επισκεφθεί 3 φορές.Ποτέ δεν τον είχε δει διότι στεκόταν πίσω από κουρτίνα,ούτε καν τα παπούτσια του δεν φαινόταν από το κάτω μέρος της κουρτίνας, ποτέ δεν άκουσε κανονικά την φωνή του γιατί του μιλούσε ψιθυριστά.Όλες τις φορές του έλεγε «Δεν προχωράμε,γιατί η οικογένεια σου δεν δίνει τα χρήματα»
Στην ερώτηση:«Έχετε καταλήξει ποιος μπορεί να ήταν ο ΑΒ;» ο κ.Λεμπιδάκης απάντησε «Δεν μου επιτρέπεται να κάνω εικασίες,ηθικά δεν δεν μου επιτρέπεται».
-Χρειαζόμαστε την βοήθεια σας,του ανέφερε η Πρόεδρος
-Ας το βρεί το Δικαστήριο,απάντησε.
Ερωτήθηκε αν γνωρίζει ποιος ήταν ο «Άκης»,ο δεύτερος διαπραγματευτής που εμφανίστηκε στο τελευαίο κρυσφήγετο.Σύμφωνα με την δικογραφία ο ρόλος του «Άκη του διαπραγματευτή»αποδίδεται στον 60χρονο Ρεθεμνιώτη, μεσίτη, μέλος τότε του ΣΑΟΡ.
-Δεν γνωρίζω ποιος είναι ο Άκης,δεν μπήκε ποτέ μέσα στο δωμάτιο που ήμουν.Υπάρχουν πειστήρια απ’όσο γνωρίζω.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της δικαστικής έδρας ο κ.Λεμπιδάκης ανέφερε ότι:«Μου είπαν ότι για λόγους ασφαλείας άλλαξε ο διαπραγματευτής και στο εξής θα ερχόταν ο άκης.Μου το είπε ο ιδιοκτήτης της μάντρας.Ήρθε στις 20 Αυγούστου περίπου.Μου είπε ότι θα με βοηθήσει να φύγω σε 15 μέρες.Να στείλουμε μια επιστολή στην οικογένεια μου για 30 εκ.ευρω.Δεν μπήκε μέσα στον χώρο μου,μου μιλούσε απ’΄εξω.Έστειλε τον τότε φύλακα και με τράβηξε βίντεο.
Μετά από 1 εβδομάδα ξαναήρθε να γράψουμε μια επιστολή για 18 εκ.ευρώ λύτερα.Μου ζήτησε την διεύθυνση μιας θείας μου στην Αθήνα,να σταλεί εκεί.
Δεν ήρθε άλλη φορά.Έμαθα από τον ιδιοκτήτη του χώρου ότι αποσύρθηκε,διότι όπως έμαθε η οικογένεια μου συνεργάζεται με την αστυνομία,η υπόθερση είναι υπό αστυνομικό έλεγχο και δεν πρόκειται να πάρουν χρήματα».
Οι δυο φύλακες στην σοφίτα της μάντρας
Όπως κατέθεσε ο κ.Λεμπιδάκης εξεαζόμενος,στο τελευταίο κρυσφήγετο υπήρξαν δυο άτομα φ’υλακες,σε διαφορετική χρονική περίοδο καθένας.
Ο πρώτος φύλακας έμεινε από την ημέρα που μεταφέρθηκε εκεί ο επιχειρηματίας έως Σεπτέμβριο.Ο ρόλος χρεώνεται σε έναν 39 χρονο που ήταν υπάλληλος του ιδιοκτήτη της μάντρας και διέμενε στους Αρμένους.
Από τον κ.Λεμπιδάκη ζητήθηκε να τον κοιτάξει,να δει τον σωματότυπο του και να απαντήσει εαν του θυμίζει εκείνον τον φύλακα,ο οποίος να σημειωθεί αρνείται κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.
Ο κατηγορούμενος σηκώθηκε όρθιος,ο κ.Λεμπιδάκης τον κοίταξε και απάντησε ότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι με παρόμοιο σωματότυπο άρα δεν μπορεί να απαντήσει.«Νομίζω όμως ότι εκείνος ήταν νεώτερος και πιο γυμνασμένος» πρόσθεσε.
Η πρόεδρος τον ρώτησε:«Εσείς τον λέγατε φιλόσοφο αυτόν τον φύλακα,γιατί;» Και απάντησε: «Κάναμε συζητήσεις επιπέδου που μου έδειχνε ότι είχε Πανεπιστημιακή μόρφωση».
Ο 39χρονος ερωτήθηκε τι γραμματικές γνώσεις έχει κι απάντησε ότι έχει τελειώσει το Γυμνάσιο.
Η πρόεδρος του Δικαστηρίου ρώτησε επίσης εαν μπορεί να αναγνωρίσει την φωνή του φύλακα ακούγοντας την φωνή του 39 χρονου.
– Μιλούσε πάντα ψιθυριστά
-Τόσες φιλοσοφικές συζητήσεις ψιθυριστά;
-Αν με ρωτάτε για να σας πως αν μπορώ να αναγνωρίσω την φωνή του,σας λέω όχι δεν μπορώ ,απάντησε ο κ.Λεμπιδάκης.Το ίδιο απάντησε και στην Εισαγγελέα όταν ρωτήθηκε σχετικά.Από τον 39χρονο κατηγορούμενο πάντως,ζητήθηκε μέσω του δικηγόρου του να μιλήσει για να ακουστεί η φωνή του,πράγμα που έγινε αλλά ο επιχειρηματίας και πάλι ανέφερε πως η ταυτοποίηση φωνής είναι δύσκολη ακόμα και επιστημονικά.
Για τον δεύτερο φύλακα,40χρονος από τη Θεσσαλονίκη που κλήθηκε να έρθει στο Ρέθυμνο από τον 45χρονο πρώην αντιπρόεδρο του ΣΑΟΡ,ο κ.Λεμπιδάκης ανέφερε πως ήταν απόμακρος,λιγομίλητος και φοβισμένος.Σε ερωτήσεις συνηγόρου του κατηγορουμένου,έπιβεβαίωσε ότι ως φύλακας εμφανίστηκε στις 18 Αυγούστου 2017.
-Θεωρείτε ότι είχε εμπλοκή πριν τις 18 Αυγούστου;
-Δεν μου επιτρέπεται να απαντώ με εικασίες στο Δικαστήριο,απάντησε,προσθέτοντας ότι δεν έχει παράπονο από την συμπεριφορά του,όπως εξ άλλου ανέφερε και γιοα τους υπόλοιπους που ήρθαν σε επαφή μαζί του.
-Είπατε ότι ήταν φοβισμένος.Σας είπε γιατί φοβόταν;
-Την σύλληψη φοβόταν
-Του ζητήσατε ποτέ να σας βοηθήσει;
-Ναι,αλλά μου απάντησε ότι φοβόταν,παρόλο που του έταξα χρήματα.
Ο 43χρονος ιδιοκτήτης της μάντρας
Για τον ιδιοκτήτη ης μάντρας όπου εκρατείτο,ο κ.Λεμπιδάκης είπε ότι:
«Στις 12 Αυγούστου ήρθε έξω από το δωμάτιο και μου είπε ότι κάποιοι τον εκβίασαν για κάτι που είχε κάνει στο παρελθόν.Ότι ο ίδιος δεν είναι μέλος της ομάδας των απαγωγέων αλλά εκβιαστικά του τον πήγαν στον χώρο του»
-Έχει πει ότι σας πρότεινε να κάνετε τον άρρωστο για να σας πάει στο Νοσοκομείο ώστε να σας βοηθήσει να φύγετε.Είναι αλήθεια;
-Στις 29 ή 30 Αυγούστου ,όταν απέτυχε η προσπάθεια διαοραγμάτευσης,όταν του εξέφρασα την ανησυχία μου ,ναι μου πρότεινε να κάνω τον άρρωστο.Εγώ δεν δέχτηκα.Φοβόμουν γιατι θεωρούσα πως υπήρχε περιμετρικά του χώρου φύλαξη.Ο ίδιος μου έλεγε πως εξωτερικά υπάρχει φρουρηση από ομάδα.Γενικά,σε όλοα τα κρυσφήγετα μου έλεγαν ότι υπήρχαν απ’έξω «Ταλιμπάν».
Ο συνήγορος του κατηγορούμενου,ρώτησε τον κ./Λεμπιδάκη αν ο ιδιοκτήτης της μάντρας του ζήτησε στις 30 Σεπτεμβρίου να τον βοηθήσει να φύγει.
-Μα η Αστυνομία ήταν έξω από την μάντρα από την Παρασκευή.Δεν ξέρω αν το γνώριζε ό κατηγορούμενος(εννοεί πως του το ζήτησε την ημέρα που ήδη η Αστυνομία είχε φτάσει στα ίχνη του και είχε περικυκλώσει την μάντρα -δυο μέρες πριν την απελευθερωση του)
-Αν είχατε δεχτεί όμως θα είχατε απελευθερωθεί από τον ίδιο;
-Δεν μπορώ να κάνω εικασίες
-Είναι αλήθεια ότι επανειλλημμένα σας είχε ζητήσει να πάει στην Αστυνομία;
-Δεν είναι αλήθεια αυτό.Αν μπορούσε να πάει φυσικά θα ήθελα να πάει.Στα μέσα αυγούστου σε μια συζήτηση μας με ρώτησε,τι θές να κάνω;να πάω στον πατέρα σου;να πάω στην αστυνομία;Του απάντησα αν έχεις τρόπο ασφαλή που να μην κινδυνεύσεις εσυ και η οικογένεια σου,κάντο να με βοηθήσεις.Ήρθε όμως λίγες μέρες μετά και μου είπε,φοβάμαι,δεν βρίσκω τρόπο να σε βοηθήσω.
Δέχτηκα πρόταση να κάνω τον άρρωστο στις 29 του μήνα.Το έκανα όπως και άλλη μέρα.
Γράψατε κάποιο γράμμα και το δώσατε στον 43χρονο κατηγορούμενο να το ταχυδρομήσει κτρυφά;
Ναι,στις 29 Σεπτεμβρίου αλλά δεν εστάλη
-Θέλατε να δοθούν τα λύτρα για να απελευθερωθείτε;
-Δεν επιθυμώ να απαντήσω
Σε ερώρηση ο κ.Λεμπιδάκης ανέφερε πως θεωρεί ότι από την αρχή της ομηρείας του η εντολή ήταν να κρατηθεί σε καλή κατάσταση η υγεία του.
Διευκρίνησε για τον ιδιοκτήτη της μάντρας ότι του είπε πως εκείνος δεν επρόκειτο να πάρει χρήματα,δεν είχε συμφωνήσει κάτι τέτοιο.
Ο 46χρονος «φύλακας-φροντιστής»από το χωριό Φρατζεσκιανά Μετόχια
Ερωτώμενος για τον 43 χρονο που εκτελούσε χρεη φύλακα σε τρία τουλάχιστον κρυσφήγετα,από τον συνήγορο του,εαν θα τον αναγνώριζε σε περίπτωση που δεν ομολογούσε ο ίδιος,ο κ.Λεμπιδάκης απάντησε:
«Δεν είμαι σε θέση να πώ για κανένναν εκ των εκατηγορουμένων αν ήταν εκεί.’Όλοι οι φροντιστές-φύλακες,φορούσαν κουκουλες και μαύρα γιαλιά.Αν δεν ομολογούσε,όχι δεν θα τον αναγνώριζα.
-Ερχόταν κοντά σας σε δύσκολες στιγμές σας;
-Ναι ερχόταν σε δύσκολες για μένα ψυχολογικές στιγμές και με βοηθούσε ψυχολογικά
-Είχε όπλο;
-Δεν είδα ποτέ
-Θεωρείται πως έχει τη νοημοσύνη να σχεδιάσει,οργανώσει εγκληματική οργάνωση;
-Δεν θελω να υποτιμήσω τη νοημοσύνη του ,δεν μπορώ να πω πως δεν έχει νοημοσύνη να συμμετέχει σε οργάνωση,θεωρώ όμως πως δεν θα μπορούσε να την σχεδιάσει-οργανώσει μόνος του.Ακολουθούσε εντολές,ήταν σαφές .
Ο 60χρονος μεσίτης, μέλος του ΣΑΟΡ
Ο 60χρονος μεσίτης, μέλος του ΣΑΟΡ,μέλος του ΣΑΟΡ ζήτησε μέσω του συνηγόρου του συγνώμη από τον κ.Λεμπιδάκη,την οποία εκείνος δέχτηκε.
Ο συνήγορος του τον ρώτησε:
-Από τον σωματότυπο του και την ηλικία του,θεωρείτε ότι ήταν ένα από τα αρχηγικά και αρχικά μέλη της ομάδας που σας απήγαγε;
-Δεν ξέρω,εγω δεν θα τον έβαζα στα μέλη αυτά.Από τα άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί μου,δεν νομίζω να ήταν ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος.Δεν διαπίστωσα την παρουσία του,δεν ξέρω τι ρόλο είχε.
-Έχετε μιλήσει για κάποιον «Ακη» που ερχόταν στο τελευταίο κρυσφήγετο ως διαπραγματευτής.Φέρεται να είναι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος.Εσείς τι λέτε;
-Δεν ξέρω αν ήταν αυτός.
Στο σημείο αυτό,ο συνήγορος του 60χρονου ανέφερε ότι ο εντολέας του αποδέχεται την 29η – 32η διαπραγμάτευση.
Ο 45χρονος αντιπρόεδρος του ΣΑΟΡ
Με τον 45χρονο κατηγορούμενο,πρώην αντιπρόεδρο του ΣΑΟΡ,ο κ.Λεμπιδάκης παραδέχηκε ότι είχε αποκτήσει οικειότητα,ότι είχαν αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση καθώς ήταν από τα πρώτα άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί του,τις πρώτες ημέρες ομηρείας του και του φερόταν πολύ ευγενικά.Του είχε δώσει το παρατσούκλι «Ευγένιος» λόγω της καλής συμπεριφοράς του.
Τον περασμένο Ιούνιο,του έστειλε από την φυλακή μια επιστοολή,την οποία καθέσετε αμέσως στην ανακρίτρια ο επιχειρηματ’ιας,όπου αναφέρεται ο κατηγορούμενος σε μια σειρά επιχειρημάτων ότι τον πρόσεχε,τον βοηθούσε,ότι τον προστάτευε,του θύμιζε ωραίες στιγμές με…ωραίο φαγητό που του μαγείρευε,ότι του είχε προτείνει να τον βοηθήσει κ.α.,τα οποία χθες ο συνήγορος του ανέφερε στο Δικαστήριο,ζητώντας από τον κ.Λεμπιδάκη να τα ειβεβαιώσει αν είναι έτσι.
Άλλα επιβεβαίωσε και άλλα όχι ο επιχειρηματίας.
«Στην επιστολή είναι οι δικοί του ισχυρισμοί.Ήταν ευγενής άνθρωπος με καλή συμπεριφορά.Πιστεύω ότι ήθελε να με βοηθήσει να τελειώσει αυτή η περιπέτεια χωρίς να κινδυνεύσει η ζωή μου.Είναι εικασία ότι προσπάθησε να πιέσει να μειωθεί το ποσόν των λύτρων και να λήξει η ομηρία όταν είχαμε φτάσει πλέον στον Σεπτέμβριο.Τότε ήθελε να τελειώνει.
Τον Απρίλιο μου είχε πεί να κάνω τον άρρωστο να τελειώνει η υπόθεση»
-Άρα δεν ήταν αρχηγός.Σε κάποιον άλλο ήθελε να παρουσιάσει ότι είστε άρρωστος,ανέφερε ο συνήγορος.
-Αυτός είναι δικός σας ισχυρισμός,απάντησε ο κ.Λεμπιδάκης.
-Σας έβγαλε ποτέ τις χειροπέδες;
-Ναι μια φορά τον Απρίλιο,κι όταν έφυγε από τον χώρο μου τις ξαναπέρασε.
-Πόσες φορές τον είδατε;
-Τον είδα για πρώτη φορά στις 3 Απριλίου 2017 ,τον έβλεπα μέχρι 6 Μαίου,μετά τον έχασα και τον ξαναείδα στο τελευταίο κρυσφήγετο,στις 11 Αυγούστου 2017.
-Χαρήκατε που τον είδατε;Τον αγκαλιάστε όπως λέει;
-Δεν θυμάμαι να τον αγκάλιασα,χάρηκα γιαί είχαμε αποκτήσει οικειότητα.
-Έκανε κάτι να μειώσει το ποσόν των λύτρων;
-Μου έλεγε να λέω ότι δεν έχουμε να δώσουμε περισσότυερα από 10 εκ.ευρω
-Του παραδώσατε κάποιο γραμμα να το στείλει στην οικογένεια σας;
-Ναι,ου είχα δώσει ένα σημείωμα για τον πατέρα μου αλλά δεν το έστειλε ποτέ.
-Παρενέβη ποτέ να μην σας μεταφέρουν σε άλλο κρυσφύγετο;
-Αρχές Μαίου,μου είπε εκείνος ότι ήρθαν να με πάρουν να με πάνε αλλού και δεν τους άφησε.Εγώ όμως ξέρω ότι λίγες μέρες αργότερα με μετακίνησαν.
-Σας είχε πεί ότι θα βρεί τρόπο να επιοστρέψετε στο σπίτι σας;
-Όχι
-Στεναχωριόταν για την ταλαιπωρία σας;ήθελε να σας βοηθήσει από κάποιο σημείο και μετά;
-Όλοι ήθελαν να τελειώνει μετά από τόσο καιρό η υπόθεση,΄δεν το ήθελαν μόνο για μένα αλλά για τους εαυτούς τους.Έλεγε ότι ήθελε να με βοηθήσει αλλά δεν το έκανε .Επειδή τον έβλεπα περισσότερο στις αρχές,του είχα ζητήσει να με πάει αυτός σπίτι μου.
==CEPFG==