30 °C Rethymno, GR
01/07/2022

ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Εξελέγησαν τα Εσωτερικά Μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης

Αναδείχτηκαν την περασμένη Δευτέρα τα Εσωτερικά Μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης μετά την εκλογική διαδικασία που έγινε με ηλεκτρονική ψήφο, όπως είχε αποφασίσει σε συνεδρίασή του το Πρυτανικό Συμβούλιο του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος του νησιού.

Οι υποψήφιοι για τις θέσεις των Εξωτερικών Μελών

Υποψήφιοι για τις οκτώ θέσεις των Εσωτερικών Μελών ήταν 13 καθηγητές, τέσσερις από τις σχολές του Ρεθύμνου και εννέα από τις σχολές του Ηρακλείου εκ των οποίων εξελέγησαν οι παρακάτω:
1. Νικόλαος Κυλάφης του Δημητρίου από Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών.
2. Κυριακή Θερμού του Αναστασίου από Σχολή Επιστημών Υγείας.
3. Μαρουδιώ Κεντούρη του Γεωργίου από Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών.
4. Αλέξιος Καλοκαιρινός του Ανδρέα από Φιλοσοφική Σχολή.
5. Χρήστος Λιονής του Δημητρίου από Σχολή Επιστημών Υγείας.
6. Ιωάννης Σπαντιδάκης του Ιωάννη από Σχολή Επιστημών Αγωγής.
7. Ευγένιος Ματθιόπουλος του Δημητρίου από Φιλοσοφική Σχολή.
8. Ανδρέας Καστελλάκης του Αντώνιου από Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.
 Στη διαδικασία για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών απείχαν οι φοιτητές, όπως άλλωστε είχαν αποφασίσει στη διάρκεια των γενικών τους συνελεύσεων, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτόν την έντονη αντίδρασή τους για τον νέο νόμο πλαίσιο. Αυτό σημαίνει πως τα Εσωτερικά Μέλη θα αποτελούνται μόνο από καθηγητές και οι φοιτητές δεν θα έχουν εκπρόσωπο, κάτι που σύμφωνα με τον πρύτανη του Π.Κ. προβλέπεται στο σχετικό νόμο.
Να σημειωθεί ότι από τους 493 εγγεγραμμένους ψήφισαν 361. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 354 και τα λευκά επτά, ενώ η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα και ενστάσεις.
Εν τω μεταξύ έληξε την Παρασκευή η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις θέσεις των εξωτερικών μελών Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτη. Τα παρακάτω ονόματα θα επικυρωθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου και στη συνέχεια τα οκτώ Εσωτερικά Μέλη που εξελέγησαν θα επιλέξουν έξι Εξωτερικά Μέλη. Πρόεδρος του Συμβουλίου θα εκλεγεί ένα από τα Εξωτερικά Μέλη και αναπληρωτής πρόεδρος ένα από τα Εσωτερικά Μέλη.

Υποψηφιότητες Εξωτερικών Μελών
 
α/α    Επώνυμο    Όνομα

1.    Παπανικολάου    Ανδρέας    Η.Π.Α.
2.    Χαριτάκης    Νικόλαος    Ηράκλειο
3.    Δαφέρμος    Κων/νος    Providence Rhode Island
4.    Μπούρας    Νίκανδρος    London
5.    Σηφάκης    Γρηγόρης    Χαλάνδρι
6.    Τζεκάκης    Μιχαήλ    Ρέθυμνο
7.    Μπρεδάκη-Μαρινέλλη    Ελένη    Ηράκλειο
8.    Ηλιόπουλος    Ιωάννης    Paris
9.    Κιούσης    Δημήτριος    London U.K.
10.    Μπέσσης    Νικόλαος    Derby,U.K.
11.    Αρταβάνης-Τσάκωνας    Σπύρος    Boston
12.    Παρνάβελας    Ιωάννης    London, U.K.
13.    Αγγελάκη    Δώρα    Houston,TEXAS
14.    Βαβουρανάκης    Ιωάννης    Ηράκλειο
15.    Γαβράς    Χαράλαμπος    Βοστόνη
16.    Λογοθέτης    Διομήδης    Ρίτσμοντ
17.    Ρομπάκης    Νικόλαος    Νέα Υόρκη
18.    Βούρος    Παύλος    Βοστόνη
19.    Τσούκας    Κωνσταντίνος    Σαν Ντιέγκο
20.    Αγγελόπουλος    Θεόδωρος    Orlando
21.    Καλυβάς    Ευστάθιος    New Haven
22.    Στεφανόπουλος    Γρηγόρης    Βοστόνη
23.    Εφραιμίδης    Αντώνης    Maryland
24.    Σπυράτος    Νικόλαος    Paris
25.    Γκλαβάνης    Παντελής    Cairo Egypt
26.    Μόλχο    Αντώνης    Αθήνα
27.    Λαπαβίτσας    Κώστας    Αθήνα

 
Ο Ευριπίδης Στεφάνου μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για το Συμβούλιο Διοίκησης, ανέφερε: «Η δουλειά του νέου Συμβουλίου Διοίκησης είναι να επεξεργάζεται τη γενικότερη πολιτική και στρατηγική του ιδρύματος και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει εγκριτικό ρόλο, όπως για τον προϋπολογισμό. Το νέο συμβούλιο θα αναλάβει καθήκοντα μόλις τα μέλη του διοριστούν από το υπουργείου Παιδείας».

Η ΠΑΣΠ Ιστορίας-Αρχαιολογίας Καταγγέλλει τον τρόπο εκλογής μελών των συμβουλίων διοίκησης
 
Με ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΠ Ιστορίας και Αρχαιολογίας καταγγέλλει τον τρόπο εκλογής των μελών των συμβουλίων διοίκησης στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου χαρακτηρίζοντας αντιδημοκρατική την όλη διαδικασία και κάνοντας λόγο για μυστικιστικές πρακτικές σε δημοκρατικούς θεσμούς.

Το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης-καταγγελίας, έχει ως εξής:
«Σήμερα 6/11/12 (χθες), ενώ έχουμε μία πανεργατική απεργία βρισκόμαστε προ εκπλήξεως, καθώς οι τροποποιήσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου που αφορούν τα συμβούλια διοίκησης πέρασαν κάτω από το τραπέζι και την Δευτέρα 5/11 διεξήχθησαν με μυστικότητα οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών για τα συμβούλια του πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο.
Ως εκπρόσωποι φοιτητών προερχόμενοι από την ΠΑΣΠ το 2010 κληθήκαμε σε ανοιχτό διάλογο με την τότε υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου από τον οποίο και αποχωρήσαμε όταν αντιληφθήκαμε ότι ήταν προσχηματικός. Ως αντίλογο όλων αυτών των πεπραχθέντων καταθέσαμε ως αντιπρόταση «τον δεκάλογο του καλού φοιτητή» σε όλα τα όργανα διοίκησης και συνδιοίκησης του πανεπιστημίου, ο οποίος και έγινε αποδεκτός και από τις δυο πρυτανικές αρχές.
Ως ΠΑΣΠ Ι-Α καταγγέλλουμε:
• Ως αντιδημοκρατική την όλη διαδικασία εκλογής των μελών του συμβουλίου διοίκησης με ηλεκτρονική ψηφοφορία, καθώς δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από τους ενιαίους φορείς διδασκόντων ούτε σε παραδόσεις ούτε σε σεμινάρια προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους.
• Την προπαγάνδα των Μ.Μ.Ε., τα οποία μεθοδευμένα εκθεμελίωναν τον φοιτητικό συνδικαλισμό παρουσιάζοντας τις φοιτητικές παρατάξεις σαν το καρκίνωμα του ελληνικού πανεπιστημίου.
Παρόλα αυτά ταχτήκαμε με την επικρατούσα άποψη τις πλειοψηφίας των φοιτητών κατά του νέου νόμου και δεν διστάσαμε να έρθουμε σε ρήξη με άλλες ΠΑΣΠ πανελλαδικά, καθώς και με μειοψηφίες που εξυπηρετούσαν μικροκομματικά συμφέροντα.

Η χθεσινή μυστικιστική ψηφοφορία μας παραπέμπει σε άλλες εποχές που δεν συνάδουν με την δημοκρατικότητα που προβάλλει το έθνος μας εδώ και χρόνια. Ως ΠΑΣΠ Ι-Α έχουμε χαράξει μια σταθερή πορεία κόντρα σε κάθε πείραμα που αφορά το ελληνικό πανεπιστήμιο και σε οποιαδήποτε ενέργεια υποβάθμισης και καταστρατήγησης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του».