Άγχος και πανικός εκδηλώνονται με πονοκέφαλο, ζάλη, θολωμένα μάτια, δύσπνοια, πρόβλημα συγκέντρωσης, κ.ά.:
1. Για να ξεμπλοκάρω βγαίνω έξω, στο μπαλκόνι ή κοιτάζω έξω από το παράθυρο και συγκεντρώνομαι σ’ ένα ψηλό σημείο. Δηλαδή κοιτάζω ψηλά στον ουρανό (σ’ ένα δέντρο, στο φεγγάρι, κ.τλ.) για ένα λεπτό ή παραπάνω. Βοηθάει να ξεμπλοκάρει και να χαλαρώσει το μυαλό, που είναι συνέχεια στραμμένο πάνω στα βιβλία.
2. Εισπνοή: Πάρε μια βαθιά εισπνοή, κράτα την για τρία δευτερόλεπτα και εξέπνεε σιγά σιγά… Μετά συνεχίζεις με κανονικές εισπνοές.
3. Θετική σκέψη «Τα καταφέρνω!», «Είμαι καλά!», «Γράφω ό,τι ξέρω.» Διαγράφω τις αρνητικές σκέψεις και τις αντικαθιστώ με θετικές!!!
4. Φαντάζομαι πως πήρα τους βαθμούς μου και πέρασα τις εξετάσεις… ή σκέφτομαι κάτι που με ευχαριστεί, π.χ. η παραλία, η θάλασσα. Με τις εικόνες της φαντασίας μου χαλαρώνω το μυαλό μου.
Υπολογιστής και κινητό:
1. Μετά την ενασχόληση με τον υπολογιστή και μετά την ομιλία στο κινητό χρειάζεται αρκετή ώρα μέχρι να συνέλθει ο εγκέφαλος και να είναι σε θέση να συγκεντρώνεται στο διάβασμα.
2. Αν θέλεις, διώξτε τον υπολογιστή για το διάστημα των εξετάσεων και θα δεις πως θα βγεις κερδισμένος/η με λιγότερο κόπο. Στην αρχή θα δυσκολευτείς να τα αποχωριστείς, αλλά στη συνέχεια θα αισθανθείς πολύ καλύτερα και η απόδοσή σου θα βελτιωθεί σημαντικά.
3. Απενεργοποίησε το κινητό σου για την ώρα που διαβάζεις και μετά το διάβασμα το ανοίγεις.
4. Κλείσε τον υπολογιστή και το κινητό και φαντάσου ένα καλοκαίρι στην παραλία, ένα καλοκαίρι στο σπίτι με τον υπολογιστή και να μιλάς στο κινητό. Για λίγες μέρες όμως κόψτε τα, γιατί το μυαλό μπερδεύεται. Γιατί μπερδεύεται το μυαλό; Επειδή, στον υπολογιστή και στο κινητό, το μυαλό λειτουργεί περισσότερο το δεξί ημισφαίριο. Αντιθέτως για το διάβασμα και για την αποκωδικοποίηση των γραμμάτων χρειαζόμαστε να ενεργοποιηθεί πρώτα το αριστερό ημισφαίριο.
Διατροφή:
1. «Δεν πεινάω!» Όταν δουλεύει συνέχεια το μυαλό, δεν νιώθουμε τις ανάγκες του σώματος. Δεν σημαίνει όμως, ότι ο οργανισμός σου δεν χρειάζεται το φαγητό.
2. Πάρε λίγο χρόνο για τρία γεύματα την ημέρα και θα συγκεντρωθείς μια και έξω καλύτερα. Μόνο έτσι δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα και θα αντέξεις την πίεση των εξετάσεων.
3. «Οι καφέδες και η σοκολάτα με βοηθάνε!» Προσοχή, γιατί φέρνουν υπερένταση και στη συνέχεια νιώθουμε μια ευφορία, που μπορεί να είναι επικίνδυνη. Ένα και το πολύ δύο καφέδες ή ροφήματα σοκολάτας την ημέρα και λίγη σοκολάτα (υγείας εννοείτε). Επίσης καλά είναι και τα ακατέργαστα φιστίκια.
4. Ο καφές, η σοκολάτα, τα φιστίκια, τα σάντουιτς, κρουασάν κ.τλ. είναι πρόσθετα, δεν αντικαθιστούν τα τρία γεύματα της ημέρας!!!
5. Όταν τρως συνέχεια, επειδή αγχώνεσαι ή ασυνείδητα βάζεις κάτι στο στόμα την ώρα του διαβάσματος, κανόνισε να βάλεις υγιεινά σνακ κοντά σου (αγγούρι, γιαούρτι κ.τλ.), που σου δίνουν ενέργεια και δεν παχαίνουν.
6. Πρόσθεσε 2 φρούτα ή χυμούς την ημέρα στο πρόγραμμά σου.
7. Να πιεις 3 με 6 ποτήρια νερό την ημέρα. Βοηθάει στην αποτοξίνωση. Με την πολλή πίεση και το στρες των εξετάσεων αυξάνονται οι τοξίνες και χρειάζεται να τις αποβάλεις.
Ύπνος:
1. Οχτώ με εννέα ώρες ύπνο είναι το φυσιολογικό για την ηλικία σου και το ιδανικό για την ανάπλαση των κυττάρων και την συγκέντρωσή σου.
2. Επειδή τα μαθήματα είναι πολλά και δεν προλαβαίνεις νομίζεις πως μπορείς να κόψεις τον ύπνο. Εδώ θέλει προσοχή: σε καμία περίπτωση ο ύπνος να είναι λιγότερο από 6 ώρες. Αν κοιμάσαι λιγότερο, την επόμενη μέρα δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς, θα επεμβαίνουν «όνειρα» την ώρα του διαβάσματος, εκνευρίζεσαι πιο εύκολα, η μνήμη σου υπολειτουργεί και η απόδοσή σου είναι μειωμένη. «Τι κέρδισες; … Τίποτα.» Καλύτερα να κοιμηθείς μια ώρα παραπάνω!
3. Όταν πάσχεις από αϋπνίες ίσως βοηθάει να φας κάτι ελαφριά πριν κοιμηθείς, να πίνεις γάλα, ή να φας λίγο μέλι ή ζάχαρη (μισό κουταλάκι του γλυκού). Το περπάτημα έξω επίσης βοηθάει.
Κάθε χρόνο δύσκολη η περίοδος των εξετάσεων. Φέτος ένα παραπάνω, λόγω της κρίσης. Το άγχος της καθημερινότητας έχει σκιάσει τα πάντα… Να ξέρετε… δεν θα πάνε χαμένοι οι κόποι μας. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Είτε να γράφεις 20, 16, 12 ή παρακάτω.. υπάρχει μια θέση για όλους μας… στην κοινωνία και στη ζωή.
Καλή επιτυχία!!!
Για το άρθρο συνεργάστηκε με το Σύλλογο Γονέων
και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου