Η παρέμβαση της καθ’ ύλην αρμόδιας αρχής, έγινε κατόπιν προσφυγής-καταγγελίας που έκαναν η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, μέσω του συνηγόρου τους Μανώλη Πετρακάκη, ζητώντας το «ξήλωμα» του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης.
Η προσφυγή έγινε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, η Αρχή απέστειλε έγγραφο στον διοικητή στις 13 Σεπτεμβρίου με το οποίο του ζητά εντός 15 ημερών να απαντήσει εγγράφως για τους λόγους που εγκατέστησε τις κάμερες παρακολούθησης, προκειμένου στη συνέχεια να συνεδριάσουν τα μέλη της Αρχής για να αποφασίσουν περί της νομιμότητας ή μη της ενέργειας αυτής του διοικητή. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πετρακάκη, η Αρχή δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση από τον διοικητή.
«Στο πλαίσιο εξέτασης της υπόθεσης, προκειμένου η Αρχή να είναι σε θέση να ασκήσει τις προβλεπόμενες στο ν.2472/1997 αρμοδιότητές της, σας καλούμε να μας γνωρίσετε τις απόψεις σας εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη λήψη του παρόντος εγγράφου. Ειδικότερα, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε αν και με ποιο τρόπο ενημερώσατε τους εργαζομένους πριν την εγκατάσταση του συστήματος βιντεοεπιτήρησης, καθώς και να αιτιολογήσετε επαρκώς γιατί ο επιδιωκόμενος σκοπός δεν μπορεί να επιτευχθεί με τα ηπιότερα μέσα που διαθέτει το μικρό, κατά τα αναφερόμενα στην καταγγελία, Νοσοκομείο Ρεθύμνου ήτοι την ιδιωτική πολυπληθή υπηρεσία φύλαξης χώρων που έχει σταθερή παρουσία με βάρδιες στις εισόδους – εξόδους του Νοσοκομείου, χωρίς να θίγονται θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων. Παρακαλούμε, επίσης, να προσκομίσετε διάγραμμα/κάτοψη με σημειωμένες τις θέσεις εγκατάστασης και την εμβέλεια των καμερών», αναφέρει μεταξύ άλλων η Αρχή στο έγγραφό της προς τον διοικητή.
Η τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης στο Νοσοκομείο είναι θέμα το οποίο επανειλημμένα έχουν καταγγείλει το ιατρικό και πολιτικό προσωπικό του Νοσοκομείου, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ενέργεια που καταπατεί κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα όχι μόνο του προσωπικού του νοσοκομείου, αλλά κυρίως των πολιτών που για οποιοδήποτε πρόβλημά τους εισέρχονται στο νοσηλευτικό ίδρυμα, αφού καταγράφεται η προσωπικότητα και η κατάσταση στην οποία ευρίσκονται είτε είναι ασθενείς είτε επισκέπτες.
Σύμφωνα με την καταγγελία, στο νοσοκομείο έχουν τοποθετηθεί από τις 6 Αυγούστου πέντε κάμερες στα εξής σημεία, α) στην είσοδο των εξωτερικών ιατρείων β) στη γενική είσοδο, που οδηγεί και στις διοικητικές υπηρεσίες γ) στην είσοδο των επειγόντων περιστατικών από τη βόρεια πλευρά και μάλιστα με πεδίο κάλυψης τον εσωτερικό διάδρομο των επειγόντων περιστατικών, δ) στην είσοδο των επειγόντων περιστατικών από τη Νότια πλευρά και ε) στην αποθήκη τροφοδοσίας από τη βόρεια πλευρά, για την εγκατάσταση της οποίας δεν υπάρχει αντίρρηση γιατρών και εργαζομένων.
Από την πλευρά του ο διοικητής έχει υποστηρίξει ότι τοποθέτησε τις κάμερες για λόγους προστασίας και ασφάλειας των χώρων του νοσοκομείου για να αποφεύγονται κρούσματα κλοπών, καθώς και για να αποτρέπεται η επίθεση κάποιων πολιτών (είτε ψυχικά ασθενών είτε υπό την επήρεια μέθης) κατά γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Ωστόσο, οι καταγγέλλοντες, όπως αναφέρουν και στην προσφυγή τους, επισημαίνουν πως για τον έλεγχο και την αποφυγή κλοπών ή άλλων περιστατικών, υπάρχουν στο νοσοκομείο φύλακες ιδιωτικής εταιρείας, σε 24ωρη βάρδια, που πληρώνονται ακριβώς για τον σκοπό αυτό.
«Η τοποθέτηση των καμερών, προς αποφυγή μικρού αριθμού κλοπών (όχι σε ποσοστό μεγαλύτερου από τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της χώρας μας), δεν πρόκειται να οδηγήσει, είτε στη μείωση των κρουσμάτων κλοπών, είτε στην αποτροπή των επίδοξων δραστών. Οι εισερχόμενοι στο χώρο του νοσοκομείου και οι εξερχόμενοι από αυτόν ελέγχονται σε κάθε περίπτωση από το προσωπικό φύλαξης που βρίσκεται στις εισόδους και εξόδους του νοσοκομείου. Επομένως, η τοποθέτηση καμερών στους συγκεκριμένους χώρους δεν συμβάλλει στην επιδίωξη του παραπάνω σκοπού. Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι κανείς δεν αντιτάχθηκε στην τοποθέτηση καμερών στην πόρτα της αποθήκης υλικών του νοσοκομείου, καθώς πράγματι εκεί η τοποθέτηση κάμερας, μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή κλοπής υλικών από τις αποθήκες.
Όσον αφορά, δε στα κρούσματα σωματικών βλαβών γιατρών και νοσηλευτών του νοσοκομείου από άτομα ψυχικά ασθενή ή σε κατάσταση μέθης, είναι πασιφανές ότι η τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος βιντεοεπιτήρησης σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να οδηγήσει στη μείωση των κρουσμάτων ή στην ανακάλυψη των δραστών. Όταν εισέρχεται κάποιος ασθενής στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης και παρά την ύπαρξη του προσωπικού ασφαλείας, συμπεριφέρεται εριστικά στο προσωπικό του νοσοκομείου, δεν πρόκειται να αποτραπεί από την ύπαρξη μιας κάμερας στην πόρτα των εξωτερικών ιατρείων, την οποία κατά πάσα πιθανότητα ούτε καν θα αντιληφθεί στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται», επισημαίνουν γιατροί και εργαζόμενοι μέσω του συνηγόρου τους Μανώλη Πετρακάκη.
Στην εκτενή αναφορά-καταγγελία τους, την οποία συνοδεύουν με αναλυτικά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό, απευθυνόμενοι οι καταγγέλλοντες στην καθ’ ύλην αρμόδια αρχή, καταλήγουν:
«Επειδή οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν παράνομες πράξεις συλλογής ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, παραβιάζοντας συνάμα την αρχή της αναλογικότητας.
Επειδή τα υποκείμενα της παρακολούθησης, ασθενείς, νοσηλευτές και ιατροί, για χάρη -δήθεν-της ασφάλειας των οποίων τοποθετήθηκε κατά τρόπο παράνομο και αυθαίρετο το συγκεκριμένο σύστημα βιντεοεπιτήρησης, διαμαρτύρονται σε καθημερινή βάση για τη συνεχή παρακολούθησή τους.
Επειδή η εγκατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος βιντεοεπιτήρησης υπηρετεί άλλες σκοπιμότητες, η δε ασφάλεια των προσώπων και πραγμάτων μπορεί να επιτευχθεί με λιγότερο επαχθή μέσα και χωρίς την απαράδεκτη συνεχή μας παρακολούθηση από μηχανικά μέσα.
Ζητάμε να γίνουν οι νόμιμες ενέργειες από την Αρχή σας, προκειμένου να απεγκατασταθεί το σύστημα βιντεοεπιτήρησης στο Γ.Ν. Ρεθύμνου και να αποκατασταθεί η νομιμότητα».
Πάντως, η Αρχή προκειμένου να συνεδριάσει και να αποφασίσει επί του αιτήματος, όπως έχει υποχρέωση, είναι απαραίτητη η απάντηση του διοικητή, την οποία ακόμα δεν έχει δώσει.