Η εξοικονόμηση νερού, η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων και η περιορισμένη κατανάλωσή του βρίσκεται στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, η οποία συμμετέχει και μάλιστα ως επικεφαλής εταίρος σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και στόχο έχει μέσα από την ανταλλαγή απόψεων την εξεύρεση όλων εκείνων των απαραίτητων εργαλείων, που θα οδηγήσουν σε περιορισμό της χρήσης και της κατανάλωσης νερού σε τουριστικές περιοχές.
Στο πλαίσιο αυτό χθες και σήμερα πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο, στο Κτίριο Κοινωνικής Μέριμνας, συνάντηση με εξειδικευμένους εκπροσώπους των περιφερειών και ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι οποίες είναι: η Εμίλια Ρομάνια, το Βένετο, η Λεμεσσός, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, η Μούρθια, η Κροατία, η Βαλένθια, η Λανγκεντόκ-Ρουσιγιόν και η Μάλτα.
Το πρόγραμμα «CASTWATER» επικεντρώνεται στην αειφόρο διαχείριση των υδάτων στον τουριστικό τομέα των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου.
Πρόκειται για πολύ σημαντική ευρωπαϊκή δράση, η οποία σκοπό έχει την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στην περιοχή της Μεσογείου, μέσα από καινοτόμες ιδέες και πρακτικές που εστιάζουν σε βασικούς αναπτυξιακούς τομείς όπως τον τουρισμό, την τεχνολογία, τη διακυβέρνηση, τις υπηρεσίες, την ορθή χρήση των φυσικών πόρων και άλλους.
Ειδικότερα, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, στην τοποθέτησή του κατά τη χτεσινή συνάντηση των ευρωπαίων εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «αισθανόμαστε πραγματικά ικανοί αλλά και τυχεροί που επιτύχαμε την ένταξή μας σε μία ευρωπαϊκή δράση με υψηλό στόχο την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στην περιοχή της Μεσογείου, μέσα από καινοτόμες ιδέες και πρακτικές που εστιάζουν σε βασικούς αναπτυξιακούς τομείς όπως τον τουρισμό, την τεχνολογία, τη διακυβέρνηση, τις υπηρεσίες, την ορθή χρήση των φυσικών πόρων και άλλους. Επιπλέον, μέσα από την κινητοποίηση και τη σύμπραξη των τοπικών φορέων, θα διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή των λαών της Μεσογείου και η ενσωμάτωσή τους σ’ ένα ενιαίο, δημοκρατικό και αποτελεσματικό πεδίο δράσης.
Συμφωνούμε άλλωστε πως η εφαρμογή καινοτομιών σε κάθε τομέα είναι αυτή που θα επιτρέψει στις μεσογειακές περιοχές της Ε.Ε. να επιτύχουν μια ανάπτυξη αειφόρο, ανταγωνιστική και δίκαιη και να ευημερήσουν, με σεβασμό στο περιβάλλον και στον πολίτη, διεκδικώντας την πρωτοπορία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Φυσικά από την εφαρμογή καινοτομιών δε θα μπορούσε να λείπει ο τομέας του τουρισμού, που αποτελεί ένα από τους βασικότερους μοχλούς οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης για τις μεσογειακές οικονομίες. Είναι καθολική η αναγκαιότητα ενίσχυσης των πιο ανταγωνιστικών τομέων των τοπικών οικονομιών όπως ο τουρισμός, προκειμένου οι καινοτομίες να διαχυθούν στην υπόλοιπη οικονομία της κάθε περιοχής. Ειδικά, στο σύγχρονο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, η συνεργασία μας στην προώθηση και ανάδειξη των υψηλών ποιοτικών τουριστικών δυνατοτήτων που έχουν οι χώρες μας, είναι όχι απλώς επιθυμητή αλλά επιβαλλόμενη.
Εξίσου, σημαντική είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καινοτόμων ιδεών και εμπειριών μας, ορθή και άρτια διαχείριση του νερού, που αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την αειφόρο ανάπτυξη των τουριστικών επιχειρήσεων στις περιοχές της Μεσογείου.
Οι έντονες κλιματικές αλλαγές, τις οποίες όλοι βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τα ξηροθερμικά κλίματα σε συνδυασμό με την έλλειψη μιας κοινής αποτελεσματικής πολιτικής στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων αλλά και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών που απειλούν με ερημοποίηση το οικοσύστημα, αφήνουν τις περιοχές μας και τους ανθρώπους τους εκτεθειμένες σε κινδύνους που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Νομίζω πως αυτή, άλλωστε, η κοινή μας αγωνία, είναι που δημιουργεί και προσδίδει περιεχόμενο στα Προγράμματα στα οποία συμμετέχουμε, όπως είναι το CASTWATER.
Προσδοκούμε λοιπόν πως, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Προγράμματος, θα ανταλλάξουμε πολύτιμη γνώση, ιδέες και προτάσεις με ειδικούς επιστήμονες από τα συμμετέχοντα Πανεπιστήμια και με εξειδικευμένα στελέχη περιοχών ανεπτυγμένων τουριστικά ώστε να καταφέρουμε μαζί να σχεδιάσουμε και να ενσωματώσουμε δράσεις, κοινά αποδεκτές με δυνατότητα ελέγχου της αποτελεσματικότητα τους, με προσανατολισμό όχι μόνον την αειφορία, με τη γενικότερη έννοια του όρου, αλλά και την απόλυτη εξοικονόμηση νερού: να ξοδεύουμε λιγότερο στην καθημερινή μας χρήση, να ελέγξουμε τις διαρροές και την άστοχη απώλεια και να επιτύχουμε την επαναχρησιμοποίηση του νερού σε κάποιες χρήσεις.
Είμαι βέβαιος ότι το CASTWATER, θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη του κοινού μας στόχου, παρέχοντας μας τη δυνατότητα μιας αρμονικής, κερδοφόρας και επωφελούς για όλους συνεργασία, εφόσον στο έργο συμμετέχουν τοπικές, περιφερειακές αρχές και θεσμοί που πρωτοπορούν στις προσπάθειες για υποστήριξη καινοτόμων πολιτικών.
Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τάσος Παπαδουράκης υποστήριξε: «Στην πρώτη συνάντηση παρουσίασε κάθε εταίρος την περιοχή του για το τι κάνει και πως αντιμετωπίζει τους υδάτινους πόρους και στη συνέχεια συζητήσαμε για το πως θα συνεχίσει το έργο που έχει χρόνο υλοποίησης τα τρία έτη. Θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος καταμέτρηση των καταναλώσεων που αφορούν το νερό και ακολούθως θα γίνουν μελέτες για να προσπαθήσουμε όλοι να διαχειριστούμε το νερό με τον καλύτερο τρόπο. Έχει να κάνει δηλαδή με ξενοδοχεία, με καταστήματα εστίασης, με καταστήματα ενοικίασης ΙΧ ή οτιδήποτε έχει να κάνει με την κατανάλωση νερού σε τουριστική δραστηριότητα. Μετά την καταγραφή της κατανάλωσης θα ακολουθήσουν μελέτες, ώστε να προκύψουν οι τρόποι μείωσης της κατανάλωσης και ορθολογικής χρήσης νερού. Έχει αποδειχθεί άλλωστε ότι ένας από τους παράγοντες που επιβαρύνουν σημαντικά τις τουριστικές περιοχές είναι και η κατανάλωση νερού και με την αλλαγή του κλίματος που οι βροχοπτώσεις είναι λίγες πρέπει να διαχειριστούμε το νερό με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Το πρόγραμμα δεν έχει έργα υποδομής, δίκτυα ή δεξαμενές, αλλά έχει να κάνει με την καταγραφή της σημερινής κατάστασης και θα προχωρήσουμε στην ανάθεση των σχετικών μελετών».