Αγαπούν την κρητική γη, ασχολήθηκαν με το χωράφι, σε κάποιες περιπτώσεις έκαναν το χόμπι τους επάγγελμα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να αξιοποιήσουν τα οφέλη του, παράγοντας φρούτα, λαχανικά, όσπρια, βότανα, γαλακτοκομικά προϊόντα, μέλι, ελαιόλαδο, ακόμα και σαπούνια και σειρά άλλων αγαθών. Παραγωγοί του νησιού επιστρατεύοντας την τόλμη, το μεράκι, την έμπνευση και τη δημιουργικότητα προσφέρουν πλέον μια τεράστια ποικιλία ντόπιων τυποποιημένων και πιστοποιημένων προϊόντων με τη σφραγίδα της Κρήτης. Παραγωγοί που έμειναν στον τόπο τους και αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τον πλούτο του, και να εφοδιάζουν πλέον την τοπική και όχι μόνο αγορά με σειρά ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων, τα οποία πλέον διατίθενται στα ράφια των εμπορικών επιχειρήσεων.
Η εξωστρέφεια αποτελεί για τους ίδιους το επόμενο βήμα, ώστε τα κρητικά προϊόντα να κερδίσουν μια θέση στις διεθνείς αγορές. Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής που πραγματοποιείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στον δημοτικό κήπο δίδει τη δυνατότητα στους ανθρώπους αυτούς που συμμετέχουν να έρθουν σε κατ’ ιδίαν επαφή με τους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους, να τους ενημερώσουν για τα προϊόντα τους, τις ευεργετικές, σε πολλές περιπτώσεις για την υγεία τους ιδιότητες και τα πολλαπλά οφέλη που αυτά έχουν αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής διατροφής, η οποία είναι ευρέως γνωστή.
Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής είναι ένα εργαλείο που μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα άμεσης εξωστρέφειας της κρητικής οικονομίας προς τις διεθνείς αγορές και κυρίως μπορεί να συμβάλλει στην άμεση διασύνδεση του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα. Οι επισκέπτες στη διάρκεια της γιορτής μπορούν να γευτούν τα προϊόντα, να τα δοκιμάσουν, να μυρίσουν το άρωμά τους και να ενημερωθούν αναλυτικά από τους ίδιους τους παραγωγούς, κάτι που δημιουργεί προστιθέμενη αξία στο προϊόν τους.
Τα «Ρ.Ν.» βρέθηκαν χθες στον Δημοτικό Κήπο και συνομίλησαν με κάποιους παραγωγούς που μίλησαν για τα προϊόντα τους και τη συμμετοχή τους στη γιορτή.
Ο κ. Ηλίας Χρονάκης παράγει αλόη. Μας μιλά με ιδιαίτερο ζήλο για το φυτό που με μεράκι καλλιεργεί όντας από τους πρωτεργάτες στη χώρα, αλλά και πως έχει αξιοποιήσει το φυτό με διάφορες χρήσεις: «Έχω μια φάρμα στον Τσούτσουρο στην νότια Κρήτη. Σε 75 στρέμματα χωράφι έχω φυτέψει μισό εκατομμύριο μικρά και μεγάλα φυτά αλόης, ένα πολύ ευεργετικό φυτό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ήμουν από τους πρώτους παραγωγούς του φυτού στην Ελλάδα και προσπάθησα μέσα από την πρωτοβουλία μου να κάνω τον κόσμο να το γνωρίσει. Την αλόη την έχω αξιοποιήσει με διάφορους τρόπους και την διαθέτω σε διάφορες μορφές, όπως σε ροφήματα και χυμούς για να μπορέσει ο καταναλωτής να επωφεληθεί από αυτήν και να την βάλει στην καθημερινότητά του» μας ανέφερε. Ο κ. Ηλίας μας εξηγεί ότι αυτό που τον ενδιαφέρει από τη συμμετοχή του στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής είναι να προβάλλει το προϊόν του και να το γνωστοποιήσει στους πολίτες «Ήρθα στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής για να γνωστοποιήσω αυτά τα οφέλη στον κόσμο, όχι για να πουλήσω. Το τελευταίο διάστημα μεγάλος αριθμός παραγωγών, περίπου 270, καλλιεργούν αλόη. Οι Έλληνες παραγωγοί κάνουμε εξαγωγές σε πολλές χώρες του εξωτερικού όπως το Λουξεμβούργο, την Αυστρία και την Βουλγαρία. Προβλέπω ότι θα είναι το προϊόν του μέλλοντος, γιατί αρχίζει ο κόσμος να υιοθετεί τη σωστή διατροφή και όταν παίρνεις αλόη είναι σαν να παίρνει ένα προληπτικό φάρμακο» μας είπε χαρακτηριστικά.
Η Ελένη Γυπαράκη, εκπρόσωπος της Ένωσης Μυλοποτάμου που συμμετέχει για μια ακόμα χρονιά στη γιορτή μας είπε: «Παράγουμε τυποποιημένο ελαιόλαδο και τυροκομικά προϊόντα, δυο από τα πιο παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης. Είμαστε στην Γιορτή Κρητικής Διατροφής για να μας μάθει ο ντόπιος κόσμος και σαν εταιρεία αλλά και για να γνωρίσουν οι τουρίστες την παράδοσή μας και τα προϊόντα του τόπου μας».
Ο Μανόλης Πλευράκης και η Παρασκευή Μπουρδάκη κατασκευάζουν σαπούνια με βάση το βιολογικό ελαιόλαδο στα Αγγελιανά. Αξιοποιώντας τις πρώτες ύλες της Κρήτης με έμπνευση και δημιουργικότητα έχουν καταφέρει να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά και όπως λένε έχουν ήδη κάνει τα πρώτα βήματα εξωστρέφειας σε διεθνείς αγορές και κρίνουν πως η συμμετοχή τους σε εκθέσεις και φεστιβάλ, όπως την κρητική διατροφή είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την ενίσχυση του επιχειρηματικού κόσμου. Χαρακτηριστικά μας είπαν: «Η εταιρεία μας παράγει προϊόντα παραδοσιακής φροντίδας με βάση το βιολογικό ελαιόλαδο, που αρωματίζονται με αιθέρια έλαιο και βότανα. Παράγουμε σαπούνια, κρέμες για το πρόσωπο και το σώμα και εκχυλίσματα βοτάνων. Όλα μας τα προϊόντα παράγονται στα Αγγελιανά. Είμαστε εδώ γιατί είμαστε μια νέα επιχείρηση και θέλουμε να μας γνωρίσουν οι άνθρωποι από το Ρέθυμνο αλλά και οι τουρίστες. Έχουμε κάνει τα πρώτα μας βήματα σε εξαγωγές και εκδηλώσεις όπως αυτή ενισχύουν την εξωστρέφεια, που ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή είναι απαραίτητη. Προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο για την ποιότητα των προϊόντων μας και πιστεύουμε πως οι πρώτες ύλες της Κρήτης είναι η καλύτερη εγγύηση ποιότητας ».
Παραδοσιακά προϊόντα όπως το λάδι και τη ρακή εμπορεύεται ο κ. Παντελής Παπαδογιαννάκης, ο οποίος επισημαίνει πως το μεγάλο ζητούμενο είναι οι εξαγωγές των τυποποιημένων προϊόντων για αυτό και πρέπει να συμμετέχουν σε δράσεις προβολής και προώθησής τους σε χώρες του εξωτερικού. Χαρακτηριστικά, μας είπε: «Εμπορεύομαι παραδοσιακά προϊόντα, όπως λάδι, ρακή, πετιμέζι και ρακόμελο, όλα σήμα κατατεθέν της Κρήτης, αγνά και παραδοσιακά που πάντα θα είναι στο τραπέζι των Κρητικών. Θέλουμε αυτά τα προϊόντα να μπουν και στο τραπέζι των τουριστών, να τα γνωρίσουν και να τα αγαπήσουν και νομίζω ότι αυτή η γιορτή είναι πολύ καλό βήμα για αύξηση της ανταπόκρισης από τους αυτούς και φυσικά την αύξηση των εξαγωγών των ντόπιων παραγωγών».
Εκ μέρους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου ο Ματθαίος Κουτελιδάκης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πιστοποίηση των προϊόντων τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Στο περίπτερο με τα προϊόντα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τα προϊόντα του Συνεταιρισμού, όπως τυροκομικά προϊόντα διάφορων ειδών, ανθότυρο, γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ και άλλα. Επίσης έχουμε προϊόντα όπως λάδι και ελιές βρώσιμες. Βέβαια, όλα τα προϊόντα μας είναι γνωστά και αγαπητά, αλλά αυτή τη χρονιά έχουμε και νέα προϊόντα, όπως μια καινούρια φέτα και καλούμε τον κόσμο να του προσφέρουμε και να δοκιμάσει για να καταλάβει την αγνή γεύση».
Η Ελένη Ηλιάκη ασχολείται στην οικογενειακή τους επιχείρηση στο Κάτω Μαλάκι και επισημαίνει πως τα προϊόντα της κρητικής γης υπερέχουν σε ποιότητα: «Στο περίπτερό μας έχουμε γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγει η οικογενειακή μας επιχείρηση στο Κάτω Μαλάκι. Θέλουμε μέσα από την παρουσία μας εδώ να γνωρίσει ο κόσμος τα τοπικά προϊόντα και να μάθει να τα προτιμάει, γιατί εκτός των άλλων είναι και πιο υγιεινά από τα τυποποιημένα εισαγωγής».
Η Μαρία Παραγιουδάκη μίλησε με ιδιαίτερη αγάπη για την παραγωγή ποτού με βάση την τσικουδιά: «Παράγουμε ποτά με βάση την κρητική τσικουδιά, το παραδοσιακό μας ποτό. Είναι το κάθε μπουκάλι ξεχωριστά φτιαγμένο με μεράκι και αγνές πρώτες ύλες. Προωθούμε τον τόπο μας με αγνά προϊόντα και θέλουμε να τα γνωρίσει ο κόσμος μέσα από τη Γιορτή Κρητικής Διατροφής», μας είπε υποστηρίζοντας πως η Κρήτη είναι ένας παραδεισένιος τόπος και η παραγωγή της ιδιαίτερης ποιότητας και μοναδικής αξίας».
Με καλλυντικά φτιαγμένα από φυτικές ύλες ασχολείται η Μέλπω Μυριοκεφαλιτάκη, η οποία υπογράμμισε την προσφορά της κρητικής γης τονίζοντας πως καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για εξωστρέφεια:
«Τα προϊόντα μας είναι καλλυντικά προϊόντα, καθαρά κρητικά με έδρα το Ρέθυμνο. Είναι φυσικά καλλυντικά, από φυτικές πρώτες ύλες, που υπάρχουν μόνο σε φαρμακεία και καταστήματα με βιολογικά σε όλη την Ελλάδα. Η παρουσία μας εδώ βοηθάει να γνωρίσει ο κόσμος την προσπάθειά μας και τι μπορεί να προσφέρει η Κρητική γη» ανέφερε.
Στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής συμμετέχει και ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνου. Η κ. Περάκη που συναντήσαμε χθες στο περίπτερο του δημοτικού κήπου μας είπε: «Όλοι οι μελισσοκόμοι του Συλλόγου παρουσιάζουν εδώ αυτές τις μέρες τα προϊόντα τους. Μέσα από την έκθεση παρουσιάζουμε στους ξένους επισκέπτες και τους ντόπιους ότι το Ρέθυμνο μπορεί και παράγει μέλι υψηλής ποιότητας, ώστε να προτιμάνε τα τοπικά προϊόντα και δη του νομού μας. Προσπαθούμε να κάνουμε και εξαγωγές στο εξωτερικό και έχουμε μεγάλη ανταπόκριση από τους τουρίστες μας. Το μέλι του Ρεθύμνου είναι ποιοτικό, χωρίς χημικές ουσίες και φυτοφάρμακα και προσκαλούμε όλους να το δοκιμάσουν, ώστε να το γνωρίσουν και να μην προτιμάνε τα τυποποιημένα εισαγωγής».
Στο πλαίσιο της 4ης «Γιορτής Κρητικής Διατροφής» που περιλαμβάνει έκθεση τοπικών προϊόντων, στην οποία συμμετέχουν 40 ντόπιοι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα (ελαιόλαδο, κρασί, τυροκομικά, φυτικά καλλυντικά) όσο και εργαστήρια λαϊκής τέχνης, θα υπάρχουν και εκδηλώσεις με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, γευσιγνωσίες κλπ. Η Γιορτή θα διαρκέσει μέχρι την επόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου.