Εξ αποστάσεως θα πραγματοποιηθεί το 90% των εξετάσεων στο πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως προέκρινε η Σύγκλητος του ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος του νησιού στην τελευταία συνεδρίαση της, τονίζοντας ότι μόνο στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό θα γίνονται διά ζώσης οι εξετάσεις.
Πρόκειται για ειδικές συνθήκες στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν τα πανεπιστήμια και το μεγάλο στοίχημα είναι να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας. Αυτό ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιπρύτανης του Π.Κ. Κωστής Σπανουδάκης, υποστηρίζοντας ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας που μπορούν να το εξασφαλίσουν στον βαθμό του δυνατού, όπως η απαγόρευση της επικοινωνίας μεταξύ των εξεταζομένων, ο διαχωρισμός τους σε ομάδες και ο καθορισμός συγκεκριμένου χρόνου για να απαντήσουν οι φοιτητές στις ερωτήσεις καθώς και να διατηρούν τα μικρόφωνα τους διαρκώς ανοιχτά, ώστε να μην χάνεται η επαφή με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται.
Με φυσική παρουσία θα γίνουν μόνο όσες εξετάσεις δεν γίνεται να πραγματοποιηθούν αλλιώς (εργαστηριακές ή κλινικές ασκήσεις) καθώς και στις περιπτώσεις όπου ο διδάσκοντας κρίνει ότι δεν μπορεί το μάθημα του να εξεταστεί εξ αποστάσεως. Τότε ο διδάσκοντας θα δώσει εναλλακτικές επιλογές στους φοιτητές, όπως για παράδειγμα να καταθέσουν απαλλακτική εργασία, κάτι που δεν αποτελεί πρώτη επιλογή των διδασκόντων στο πανεπιστήμιο Κρήτης ή να προσέλθουν να εξεταστούν διά ζώσης λαμβάνοντας όλα τα μέτρα με τήρηση των κανόνων αποστάσεων και υγιεινής.
Στις έκτακτες συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία το πανεπιστήμιο Κρήτης θα επιδιώξει την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με εξ αποστάσεως εξετάσεις, προκειμένου να αποφευχθούν μετακινήσεις χιλιάδων φοιτητών από όλη την Ελλάδα προς την Κρήτη, καθώς πολλοί από αυτούς δεν βρίσκονται στο νησί. «Ζούμε μια ειδική συνθήκη. Δεν θεωρούμε ότι αυτό το οποίο σήμερα αναγκαζόμαστε να ρυθμίσουμε είναι ένα σωστό καθεστώς. Βεβαίως η εξ αποστάσεως επικοινωνία με τους φοιτητές μας είναι χρήσιμη. Ως συμπλήρωμα της διά ζώσης διδασκαλίας είναι χρήσιμη, όμως δεν μπορεί αυτό να υποκαταστήσει τη φυσική μας παρουσία στους χώρους του πανεπιστημίου, στις αίθουσες διδασκαλίας, γιατί η μάθηση δεν είναι αυτοματοποιημένη διαδικασία μεταξύ μηχανών, αλλά μια ενεργή διαδικασία μεταξύ ανθρώπων. Ωστόσο δεδομένων των ειδικών συνθηκών κρίνεται αναπόφευκτη», είπε ο κ. Σπανουδάκης προσθέτοντας ότι σε άλλη περίπτωση πολλοί φοιτητές θα κινδύνευαν να χάσουν το εξάμηνο και οι οικογένειες τους θα υφίσταντο επιπλέον οικονομικό βάρος για να ταξιδέψουν οι φοιτητές μας για να δώσουν εξετάσεις.
Η εξεταστική περίοδος θα ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου.
Πάντως η εμπειρία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του τελευταίου τριμήνου χαρακτηρίζεται εξαιρετική στο πανεπιστήμιο Κρήτης καθώς, όπως επεσήμανε ο αντιπρύτανης Κ. Σπανουδάκης, η προσαρμοστικότητα κεντρικών δομών του πανεπιστημίου, όπως είναι το κέντρο δικτύων αλλά και οργάνων συλλογικών, όπως είναι η σύγκλητος, οι συνελεύσεις τμημάτων καθηγητών και φοιτητών ήταν εντυπωσιακή