Στο Ρέθυμνο στρέφονται και φέτος τα φώτα της προβολής και το ενδιαφέρον για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, καθώς η Κρητική διατροφή ως βασικό στοιχείο της πολιτικής μας κληρονομιάς αποτελεί αντικείμενο της πολυήμερούς Παγκρήτιας εκδήλωσης που ξεκίνησε χθες το βράδυ στον Δημοτικό Κήπο της πόλης.
Οι ιδιαιτερότητες της Κρητικής κουζίνας και τα ποιοτικά προϊόντα που παράγονται στο νησί μας, παρουσιάζονται μέσα από σειρά εκδηλώσεων που αναμένεται να προσελκύσουν πλήθος επισκεπτών.
Η σύγχρονη παραγωγή και η εξελιγμένη μορφή συνταγών και αγαθών, καταδεικνύουν τη διαχρονική αξία, αλλά και τη διαφορετικότητα που διέπει τη γαστρονομία του νησιού μας.
Στοιχεία ενός πολιτισμού που ξεκινά από τους Μινωίτες και φτάνουν στις ημέρες μας με γεύσεις και εικόνες ποιοτικά αναλλοίωτες, παρουσιάζονται μέσα από βραδιές γευσιγνωσίας, υλοποίησης παραδοσιακών αλλά και πρωτότυπων συνταγών, εκθέσεις τοπικών παραγωγών και επιχειρήσεων, σεμινάρια και ποικίλες άλλες δράσεις που συνθέτουν μια πραγματική «Γιορτή Κρητικής Διατροφής».
Καλό κρασί, μέλι, τυρί, παξιμάδια, ελιές, ελαιόλαδο, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, χαρούπια και φραγκόσυκα, ακόμα και κοκτέιλ με κύριο συστατικό την τσικουδιά, θα έχουν την τιμητική τους στο πολυήμερο πρόγραμμα της γιορτής, που οργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου.
Παράλληλα ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα πλαισιώνει τις εκδηλώσεις, καθώς η μουσική, ο χορός, η εικαστική δημιουργία και κάθε μορφή της λαϊκής μας τέχνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένα στο ενιαίο πολιτισμικό πλαίσιο που διαμορφώνει την κουλτούρα των Κρητικών.
Η δε διασύνδεση του συγκεκριμένου πλαισίου με τον τουρισμό, αναβαθμίζουν το ποιοτικό επίπεδο του τοπικού τουριστικού προορισμού, ο οποίος προβάλλεται πλέον μέσα από τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και διαφοροποιείται, καθώς αναδεικνύονται οι ποικίλες μορφές τουρισμού που αναπτύσσονται και λειτουργούν στο Ρέθυμνο.
Γεγονός επίσης είναι, ότι η θέσπιση και η λειτουργία αυτής της εκδήλωσης τα τελευταία χρόνια είναι συμβατή με το γενικότερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί μέσα από την οικονομική και κοινωνική κρίση ως βίωμα, αφού θεωρείται, ότι ο πρωτογενής τομέας, ο πολιτισμός και ο τουρισμός, μπορούν να αποτελέσουν το μέσο διεξόδου και ανάκαμψης.
Πρόκειται για μια πολλαπλής σημασίας εκδήλωση, που αναμένεται και φέτος να προκαλέσει το ενδιαφέρον στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες μας, με την ελπίδα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στους στόχους των διοργανωτών.
Ο Δημοτικός Κήπος θα είναι ανοικτός για το κοινό κάθε απόγευμα από ώρα 19:00 έως αργά το βράδυ, φιλοξενώντας την έκθεση τοπικών προϊόντων, τις ποικίλες δράσεις και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο 5 Ιουλίου.
Αναλυτικά:
ΑΝΟΙΞΕ Η «ΑΥΛΑΙΑ» ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πιστοποιημένα προϊόντα αναδεικνύουν τον γαστρονομικό τουρισμό του νησιού
- Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων μέχρι και τις 5 Ιουλίου
Ο κρητικός πολιτισμός και η παράδοση του νησιού ξεδιπλώνονται από χθες και για εννέα ολόκληρες ημέρες, στον Δημοτικό Κήπο της πόλης του Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της Γιορτής Κρητικής Διατροφής. Ντόπια παραδοσιακά προϊόντα της κρητικής γης, όπως χαρούπι, μέλι, λάδι, χοχλιοί και κρασί, οι άνθρωποι που τα παράγουν με κόπο και μεράκι, φροντίζοντας ταυτόχρονα για την πιστοποίηση και την σωστή τυποποίησή τους, έρχονται κοντά με ντόπιους και επισκέπτες. Τους κάνουν κοινωνούς των προϊόντων, της καλλιέργειας, του τρόπου παραγωγής αλλά ταυτόχρονα και της υψηλής διατροφικής και υγιεινής τους αξίας. Η κρητική γαστρονομία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο με συνταγές παραδοσιακές να συνδυάζονται με γεύσεις νεώτερες, ενώ ξεχωριστή πινελιά δίδουν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με παραδοσιακή κρητική, αλλά και έντεχνη μουσική.
Η Γιορτή Κρητικής διατροφής άνοιξε χθες τις πύλες με ένα πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπου περισσότεροι από τριάντα παραγωγοί από όλη την Κρήτη εκθέτουν τα προϊόντα τους.
Αντιπεριφέρεια, Δήμος και Επιμελητήριο για μια ακόμα χρονιά ένωσαν τις δυνάμεις τους, με μοναδικό στόχο την προβολή, προώθηση και ανάδειξη των προϊόντων της κρητικής γης, με απώτερο στόχο αυτά να φτάνουν στις αγορές του εξωτερικού, μιας και μέσα από την συγκεκριμένη γιορτή δίδεται η δυνατότητα για σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών.
Η γιορτή εγκαινιάστηκε χθες από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιο, ενώ το «παρών» μεταξύ άλλων έδωσε η υπουργούς τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου Λ. Αυγενάκης, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και πολλοί εκπρόσωποι, αρχών, φορέων και άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου.
Την σπουδαιότητα ανάδειξης δράσεων που προβάλλουν την κρητική διατροφή και γαστρονομία για το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, επεσήμανε η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι ιδιαίτερη χαρά μου που βρίσκομαι στην πόλη μου, στο Ρέθυμνο για να εγκαινιάσω την Γιορτή Κρητικής Διατροφής. Όλοι ξέρουμε πολύ καλά ότι βασίζεται στην παράδοση της γιορτής του κρασιού, που όλοι θυμόμαστε και έχει μετεξελιχθεί, όμως και έχει γίνει ένας θεσμός, ο οποίος προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και του εξωτερικού.
Η κρητική διατροφή και η κρητική γαστρονομία, η κρητική κουζίνα είναι πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι της κρητικής φιλοξενίας, οπότε και για μας σαν υπουργείο Τουρισμού και για τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού έχει ιδιαίτερη σημασία να προβάλλονται τέτοιες δράσεις που αναδεικνύουν την κρητική διατροφή, τα κρητικά προϊόντα και που μας κάνουν έναν προορισμό ελκυστικό για τους επισκέπτες, όχι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και όλη τη διάρκεια του χρόνου. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εμπλουτίσουμε τον τουρισμό με ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός τουρισμός. Βλέπουμε ότι ολοένα και περισσότεροι ταξιδεύουν για να γνωρίσουν από κοντά τις ιδιαιτερότητες της τοπικής κουζίνας, τον αγροτουρισμό και τον οινοτουρισμό, ειδικές μορφές τουρισμού που βοηθάνε πάρα πολύ τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές οικονομίες. Συγχαρητήρια και πάλι στους διοργανωτές».
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, αναφέρθηκε στην ποιότητα των κρητικών προϊόντων και στη δυνατότητα που δίνεται στους παραγωγούς για την εξωστρέφειά τους: «Ξεκίνησε η Γιορτή της Κρητικής Διατροφής για τρίτη συνεχή χρονιά και θα είναι μια βδομάδα που θα προβάλλει το Ρέθυμνο και την Κρήτη, με τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα μαζί με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με την παράδοσή μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι πάρα πολύ σημαντική και από άποψη διασκέδασης αλλά και επιχειρηματικών συμφωνιών. Το Επιμελητήριο έχει οργανώσει καλές επιχειρηματικές συναντήσεις για τα προϊόντα του Ρεθύμνου, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου είναι άριστες και η Περιφέρεια Κρήτης έχει αναλάβει το στήσιμο της έκθεσης, που κάθε χρόνο είναι καλύτερο. Θέλω να πιστεύω ότι είναι ένας θεσμός που προάγει και τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα του Ρεθύμνου και τη Κρήτης γενικότερα».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, τόνισε: «Όπως κάθε χρόνο πιστοί στο ραντεβού όλο το Ρέθυμνο και όλοι οι επισκέπτες του, όλη η Κρήτη, είναι εδώ. Οι άνθρωποι του μόχθου, της γης, της παραγωγής, του πολιτισμού, της τέχνης βρισκόμαστε στον κήπο για μια εβδομάδα και αποδεικνύουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε συνεργαζόμενοι να κάνουμε ωραία πράγματα. Να αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας, την κρητική διατροφή και πάνω απ’ όλα την κουλτούρα μας και την επιθυμία μας να ξεφύγουμε από τη μετριότητα και να κάνουμε το βήμα της υπέρβασης.
Αυτή η διασύνδεση που γίνεται εδώ με τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τους επισκέπτες και τους ντόπιους είναι ένα εξαιρετικό εγχείρημα, που κάθε χρόνο στέφεται με επιτυχία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που συνεργάστηκαν για αυτό και τους εθελοντές και τους παραγωγούς, τους ανθρώπους που έχουν καταβάλει πολύ κόπο και πολύ προσπάθεια, για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα αποτέλεσμα και όλοι αυτοί μαζί εδώ διαλαλούμε την αξία των τοπικών προϊόντων του κρητικού πολιτισμού, της δικιάς μας παράδοσης.
Νομίζω ότι η διασύνδεση οδηγεί και σε παραγωγικά οικονομικά αποτελέσματα, γιατί έτσι ανακαλύπτουν και οι ντόπιοι την αξία των δικών μας προϊόντων, που όλα εδώ είναι πιστοποιημένα και μπορούν να μπουν στο ράφι οποιουδήποτε καλού καταστήματος όλου του κόσμου.
Μέσα από τη γιορτή γίνονται και επιχειρηματικές συμφωνίες, γι’ αυτό και κάθε χρόνο οι συμμετοχές αυξάνονται. Έχουμε φροντίσει με την Περιφέρεια και το Επιμελητήριο να μην υπάρχει επιβάρυνση στους παραγωγούς, αλλά να τους δώσουμε φτερά να πετάξουν και να αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα πράγματα».
Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, ο πρόεδρος Γιώργος Γιακουμάκης, τόνισε: «Με πολύ χαρά βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή και κόσμος ανταποκρίνεται στην προσπάθεια που κάνουμε. Στο νησί μας παράγονται προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, λόγω της ιδιομορφίας και του κατάλληλου κλίματος που έχει η Κρήτη.
Όλα αυτά παρουσιάζονται στον Δημοτικό Κήπο και ελπίζουμε ότι θα έχουν ανταπόκριση και στις αγορές του εξωτερικού, με τις προσπάθειες προβολής που γίνονται».
Ο Β’ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Τσομπανάκης στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ανάγκη πιστοποίησης των προϊόντων, καλώντας ταυτόχρονα την πολιτεία να συνδράμει τους παραγωγούς, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες για να μπορέσουν τα τοπικά προϊόντα να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στις ξένες αγορές. Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα προϊόντα της κρητικής γης είναι πλέον διεθνώς αναγνωρισμένα και είναι υψίστης διατροφικής και υγιεινής αξίας. Στόχος μας θα πρέπει να γίνουν πλέον οι διεθνείς αγορές. Θα πρέπει όλοι οι παραγωγοί να επεκτείνουν τις προσπάθειές τους σε τρεις τομείς: να δημιουργήσουν επώνυμο προϊόν και να κατοχυρώσουν brand name, να παράγουν και να συσκευάζουν τα προϊόντα τους σύμφωνα με όλους τους κανόνες και τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας και να τα πιστοποιήσουν από αναγνωρισμένους οργανισμούς και στη συνέχεια να προβάλλουν αυτά ανάλογα την πιστοποίησή τους, να διασφαλίσουν σταθερή ποιότητα και τιμή όπου είναι δυνατό.
Μόνο όμως η προσπάθεια των παραγωγών δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται η αρωγή της πολιτείας όχι μόνο με γιορτές, αλλά και τεχνική βοήθειας προς τους παραγωγούς, με δράσεις εξωστρέφειας, έρευνες, και συμμετοχή σε εκθέσεις».
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Σάββατο
19:30: Η ομάδα «ΑΡΧΕΛΩΝ» θα ενημερώσει μικρούς και μεγάλους μέσα από παιχνίδια, κατασκευές και τατουάζ, πόσο φιλόξενες είναι οι παραλίες μας για τη θαλάσσια χελώνα.
20:00: -Γευστική δοκιμή κρασιών από το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης.
– Παρουσίαση: «Ποιοτικά χαρακτηριστικά των βιολογικών προϊόντων».
κ. Μιχάλης Παπαηλιάκης γεωπόνος και μέλος της ΔΗΩ.
κ. Δασκαλάκης Γιώργος, βιοκαλλιεργητής, πρόεδρος ομάδας παραγωγών αβοκάντο.
κ. Βαβουράκης Νίκος, βιοκαλλιεργητής φραγκόσυκων.
κ. Σπαντιδάκης Κωνσταντίνος, βιοκαλλιεργητής κηπευτικών
Ακολουθεί η ταινία μικρού μήκους «Surconsommation» (Υπερκατανάλωση).
21:00:Κρητική παραδοσιακή μουσική και χοροί της Κρήτης από το μουσικοχορευτικό σύλλογο «Ντελίνα» και τον Στρατή Γουνάκη με το συγκρότημά του.
21:30: Συναυλία με τον Μανώλη Λιδάκη.
Κυριακή
19:30: Γνωριμία με το χαρούπι.
– Παρουσίαση: «Η καλλιέργεια φραγκόσυκου στην Κρήτη και οι προοπτικές ανάπτυξης» από την εταιρία Gea Creta.
– Γευστική δοκιμή κρασιών από το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης.
– Εργαστήριο ελαιολάδου από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης – τυφλή δοκιμή ελαιολάδων ντόπιων παραγωγών.
20:30: Κρητική παραδοσιακή μουσική και χοροί της Κρήτης από το κρητικό συγκρότημα «Ερωφίλη» και τον Γιάννη Δινιακό με το συγκρότημά του.
21:00: Συναυλία με τον Θάνο Μικρούτσικο.
Δευτέρα:
19:30: Γνωριμία με το μέλι.
20:00: Μαθαίνουμε για τις σφακιανές πίτες από την κυρία Βαλυράκη Αικατερίνη και γνωρίζουμε το κρητικό μέλι και τη μαγική ζωή της μέλισσας από τον κ. Νίκο Μπιρλιράκη και τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου.
20:00: Κρητική παραδοσιακή μουσική και χοροί της Κρήτης από το μουσικοχορευτικό σύλλογο «Κρήτες» και τους: Στέλιο Ηλιάκη (λαούτο), Δημήτρη Κεραμιανάκη (λύρα) και Γιώργο Λαδάκη(λαούτο).
21:00: Cocktail Like Crete. Κοκτέιλ με βάση κρητικές γεύσεις από σπουδαίους Bar Tender της Αθήνας και της Κρήτης. Tα Κρητικά προϊόντα γίνονται πρωταγωνιστές των shaker. Αυθεντικά κρητικά προϊόντα, αποστάγματα της κρητικής γης μπαίνουν «πίσω από την μπάρα», για να δημιουργηθούν μοναδικά κοκτέιλ. Καλλιτέχνες δημιουργοί, μας παρουσιάζουν τις νέες συνταγές που θα κυκλοφορήσουν σε όλο τον κόσμο με γεύση Κρήτης και με πιστοποίηση «Ρέθυμνο».