Με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις των 150 ετών από το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου, οι οποίες ήταν αρκετά καλά οργανωμένες ποιοτικά και ποσοτικά, είδαμε να παρουσιάζονται και ιστορικά βιβλία σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα της Μονής αλλά και γενικότερα της Κρητικής Επανάστασης 1866-1869.
Λέγεται ότι η ιστορία όσες φορές κι αν την ψάξεις τόσες φορές θα βρεις νεότερα στοιχεία να προσθέσεις. Αυτό πράγματι αποδείχθηκε με τις νεότερες εκδόσεις. Είναι όμως αδύνατο να γραφτεί ιστορία μόνο με μία όψη, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις συρράξεων καταπίεσης και αδικίας. Υπάρχουν όμως στιγμές, που η ταχύτητα αγόρευσης προηγείται της γνώσης και τότε δημιουργείται πρόβλημα.
Πριν από ένα χρόνο εκπρόσωποι της εκκλησίας και της τοπικής Αυτοδιοίκησης πήγαν στην Αθήνα να προσκαλέσουν προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις των 150 ετών του ολοκαυτώματος της Ι.Μ. Αρκαδίου. «Ας πρόσεχαν».
Ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας στην αντιφώνησή του προς τον δήμαρχο Ρεθύμνου, δημιούργησε δυο πυρπολητές της μονής. Εκτός του ότι θα καταγραφεί αρνητικά στην ιστοριολογία, ενδεχομένως να προσθέσει επιχειρήματα σε αυτούς που διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στο άναμμα της φλόγας του ολοκαυτώματος.
Εύστοχα ο Μητροπολίτης Ευγένιος με διπλωματική ευστροφία τίμησε τους αγωνιστές Κωνσταντίνο Γιαμπουδάκη και Εμμανουήλ Σκουλά, αλλά ευστοχότερα, ως ειδικός επί της εντολής του Θεού, εβάπτισε τον ομιλητή ως το νεότερο μπουρλοτιέρη της Μονής Αρκαδίου. Αρκετές φορές ακόμα σχολιάστηκε η ατάκα του Προέδρου στον τοπικό τύπο με διάφορα ανθολογήματα όπως παρακάτω:
«Ήρθε ο προκομμένος ο Πρόεδρός μας και ανατίναξε για δεύτερη φορά την πυριτιδαποθήκη του Αρκαδίου», «Για πρώτη φορά πολιτειακός άρχοντας μίλησε για δυο πυρπολητές», «Μεγάλο το ατόπημα του Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου», κ.λπ.
Λίγες μέρες αργότερα, σε άλλη αντιφώνησή του στα Χανιά, θεωρήθηκε από πολλούς ότι διόρθωσε την ατάκα του στο Ρέθυμνο, αναφερόμενος στη μεγάλη Κρητική Επανάσταση του 1866-1869 και το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου. Δεν μπορούσε, όμως, να περάσει απαρατήρητη η συγκεκριμένη αστοχία δεδομένου ότι επί σειρά τελεσίδικων αποφάνσεων εγκεκριμένων φορέων τα τελευταία χρόνια το θέμα αυτό θεωρείται λήξαν με όλα τα αληθινά ιστορικά γεγονότα να καταδεικνύουν μοναδικό πυρπολητή τον Κωνσταντίνο Γιαμπουδάκη (δεν επιδιώκεται στο παρόν άρθρο η καταγραφή όλων των επεισοδίων/επιχειρημάτων αυτής της υπόθεσης). Για το ανωτέρω λοιπόν σημείο στην εκφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής αρκετό σούσουρο και χαμηλόφωνη οχλαγωγία από τους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης, που ευτυχώς δεν εκδηλώθηκε σε διαμαρτυρία.
Παρά το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις είχαν επιτυχία χάριν της οραματικότητας των εκπροσώπων της εκκλησίας και των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπήρχαν και παραλείψεις… Γιατί;
Σε προηγούμενο δημοσίευμά μας έμμεσα και με κόσμια συμπεριφορά διαμαρτυρηθήκαμε για την παράλειψη ενσωμάτωσης στο πρόγραμμα των επίσημων εορταστικών εκδηλώσεων, μιας τελετής για τους ήρωες στο μνημείο πεσόντων και ολοκαυτωθέντων στη Μονή Αρκαδίου που κατάγονταν από τον οικισμό Πίκρη, ιδιαίτερα δε τους Αδάμ Παπαδάκη και Ανδρέα Μπιρίκο, οι οποίοι ως αξιόλογοι αγωνιστές σε κάθε ομιλία ή δημοσίευμα για το Αρκάδι αναφέρονται και τα δικά τους ονόματα.
Θεωρήσαμε καθήκον μας να διοργανώσουμε, με ιδιωτική πρωτοβουλία των χωριανών, εκδήλωση τιμής γι’ αυτούς, και το κάναμε. Δόξα τω Θεώ έχουμε αρκετούς φίλους οι οποίοι πρόθυμα παραβρέθηκαν και τίμησαν την εκδήλωση. Τους ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ τους ιερείς Εμμανουήλ Πανταγιά και Φανούριο Σπυριδάκη, οι οποίοι έψαλαν στην τελετή επιμνημόσυνης δέησης. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους δημοτικούς συμβούλους κυρία Πέπη Μπιρλιράκη (αντιδήμαρχο), την κυρία Ειρήνη Κουτσαλεδάκη-Καπετανάκη (πρόεδρο Λιμενικού Ταμείου), την κυρία Ελευθερία Μιχάλα (σύμβουλο της δημοτικής κοινότητας) και τον κ. Δημήτρη Λελεδάκη (αντιδήμαρχο).
Ο κ. Εμμανουήλ Μπιρικάκης (δημοτικός σύμβουλος καταγόμενος από τον οικισμό Πίκρη) δεν κατάφερε να παραστεί διότι ευρισκόμενος στο Ηράκλειο ήταν υποχρεωμένος να κρατά στην αγκαλιά του το νεογέννητο γιο του. Άρα ήταν δικαιολογημένος και του ευχόμαστε να του ζήσει. Παραβρέθηκαν επίσης ο κ. Γεώργιος Φανουργάκης (τέως δήμαρχος του πρώην δήμου Αρκαδίου), ο κ. Ιωάννης Κονταξάκης (καθηγητής και τέως αντιδήμαρχος του πρώην δήμου Αρκαδίου), ο κ. Μιχαήλ Ηλιακάκης (πρώην διευθυντής ΟΑΔΥΚ), ο κ. Ευάγγελος Κιαγιαδάκης (ποιητής – συγγραφέας – δημοσιογράφος (Φτερόλακας), ο κ. Γεώργιος Πρεντάκης (επιχειρηματίας) καθώς και πολλοί άλλοι τους οποίους ευχαριστούμε πολύ.