Στο πλαίσιο του τοπικού σχεδίου δράσης με τίτλο «Ολοκληρωμένες δράσεις για την ένταξη στην αγορά εργασίας κοινωνικά ευάλωτων ομάδων στην Π.Ε Ρεθύμνου», που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Ενίσχυσης της Απασχόλησης των Ευαίσθητων Κοινωνικών Ομάδων του υπουργείου Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Δίκτυο Αλληλεγγύης» Νομού Ρεθύμνου προχώρησε στη διοργάνωση διακρατικής συνεργασίας με επίσκεψη εργασίας στην Ιταλία.
Οι ωφελούμενοι του τοπικού σχεδίου δράσης έλαβαν μέρος σε συζητήσεις – διαβουλεύσεις και συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης μέσα από τις δράσεις του και μετά από κλήρωση επιλέχθηκαν 12 άτομα για τη συμμετοχή τους στη δράση δικτύωσης «Διακρατική συνεργασία». Μεταξύ αυτών ήταν και εκπρόσωποι φορέων από την Α.Σ. όπως ο κ. Φοβάκης Νεκτάριος από το Σωματείο ΑΜΕΑ Ν. Ρεθύμνης και o κ. Μιχάλης Δαράκης από το «Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης-Περιφέρειας Κρήτης».
Το τοπικό σχέδιο δράσης έχει στόχο την ένταξη 100 ωφελούμενων που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες στην απασχόληση και την εύρεση εργασίας. Μέσα από τη διακρατική συνεργασία η Α.Σ. στόχο είχε να εμπλουτίσει τις γνώσεις των ωφελούμενων γύρω από διάφορες επιχειρηματικές ιδέες και κυρίως γύρω από την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Η βασική ιδέα ήταν η ανταλλαγή know – how και μεθοδολογίας ίδρυσης – σύστασης, ανάπτυξης και προώθησης κοινωνικών κατά βάση επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα εργασιών ήταν διάρκειας τριών ημερών και αναπτύχθηκε γύρω από τις δύο Επαρχίες της Περιφέρειας της Καλαβρίας, την Cosenza και του Vibo Valentia.
Την πρώτη ημέρα η ομάδα εργασίας επισκέφθηκε την Ιταλική ένωση Εμπορικών και τουριστικών Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών- «Confesercenti – Confederazione italiana imprese commerciali, turistiche e dei servizi». Στην συζήτηση αναφέρθηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά του Νόμου περί Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και ταυτόχρονα παρουσιάστηκε ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του φορέα. Ακολούθησε μια δεύτερη συνάντηση εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας με θέματα συζήτησης την ανάλυση του θεσμικού πλαισίου της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, την εμβάθυνση σε θέματα διαχείρισης και διοίκησης των αντίστοιχων επιχειρήσεων, ο κοινωνικός τουρισμός στην περίπτωση της Ιταλίας, αλλά και η παρουσίαση του θεσμού «Prolocco». Ο θεσμός αναφέρεται στις ομάδες νέων που λειτουργούν ως πρεσβευτές του τόπου τους, συστήνοντας μια ΜΚΟ ανά δήμο με στόχο την προώθηση της τοπικής κουλτούρας και του πολιτισμού αλλά και την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Είναι ένας σημαντικός θεσμός της Ιταλίας με άνω των 50 ετών παρουσία και που ακόμα σε πολλές περιοχές της Ιταλίας γνωρίζει άνθιση και μεγάλη συμμετοχή των νέων.
Η δεύτερη ημέρα αφιερώθηκε σε μια επίσκεψη στο «Ανοιχτό Ξενοδοχείο»- Albergho Diffuso- EcoBelmonte, στο χωριό Belmonte της επαρχίας της Cosenza. Ο κ. Pino Suriano ξενάγησε την ομάδα εργασίας στο πανέμορφο, ολοκληρωτικά αναπαλαιωμένο χωριό του Belmonte το οποίο από το 2001 ξαναπήρε ζωή, χάρη στην πρωτοβουλία πέντε νέων να αναστηλώσουν τα παλιά τους σπίτια υπό την σκέπη μιας Μ.Κ.Ο. αρχικά, απλά για να κρατήσουν την περιουσία τους και να δομήσουν σιγά – σιγά ένα νέο μοντέλο παραδοσιακής και καινοτόμας συνάμα φιλοξενίας. Η Μ.Κ.Ο. μετά τον τελευταίο Ιταλικό νόμο περί κοινωνικής οικονομίας μετατράπηκε σε κοινωνική επιχείρηση και σήμερα αριθμεί 9 βασικά μέλη, ενώ περιλαμβάνει ακόμα και επισκέπτες ως απλά μέλη της κοινωνικής επιχείρησης. Ακολούθησε το απόγευμα επίσκεψη σε ένα από τα πιο «Όμορφα Χωριά της Ιταλίας» το χωριό FiumeFreddo Bruzio και εισήγηση- παρουσίαση της πρωτοβουλίας δικτύωσης και τοπικής ανάπτυξης των χωριών και ιστορικών κέντρων «I Borghi piu Belli d’ Italia».
Η τρίτη ημέρα ξεκίνησε με μία ακόμα επίσκεψη σε κοινωνική επιχείρηση – μικρή μονάδα παραγωγής και τυποποίησης τοπικών βιολογικών αγροτικών προϊόντων. Η ιδέα ξεκίνησε με την προτροπή, τη βοήθεια και την πλήρη αφοσίωση της Αδερφής Tiziana Manada, η οποία άφησε το Βορρά της Ιταλίας για να «διευθύνει» ένα κέντρο νεότητας στο χωριό Fusaldo. Στην αρχή ξεκίνησε δραστηριότητες με κύριο ενδιαφέρον τον τομέα της χειροτεχνίας και της υφαντικής. Αργότερα όμως με κύριο γνώμονα την επιστροφή και συγκράτηση των νέων στον τόπο τους, γεννήθηκε η ανάγκη για την από κοινού ενασχόλησή τους με την εκμετάλλευση της αγροτικής γης. Μετά από μεγάλη προσπάθεια, αλλά και στήριξη των τοπικών φορέων και της εκκλησίας ίδρυσαν την κοινωνική επιχείρηση “Il Segno”, κοινωνική επιχείρηση τύπου Β και ασχολούνται με την βιολογική γεωργία, την τυποποίηση και προώθηση των προϊόντων τους στην αγορά.
Η δράση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην Tropea, ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά θέρετρα της ευρύτερης περιοχής, το οποίο είναι «δυσεύρετο» για κάποιον που δεν γνωρίζει καλά την περιοχή, όπως αναλογίστηκε η ομάδα. Η ομάδα εργασίας είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τα παραδείγματα της Ιταλίας σε διάφορους τομείς σε μια περιφέρεια – περιοχή, που έχει αρκετά κοινά, αλλά και μεγάλες διαφορές με την περιοχή του Ρεθύμνου και της Κρήτης αντίστοιχα. Συζητήθηκαν τα διάφορα εμπόδια ή προβλήματα, αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισής τους και δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήσεις – κλειδιά για την αντίστοιχη ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Η ομάδα «έδεσε» μεταξύ της και ευχής έργο θα ήταν να προκύψει μέσα από τη ζύμωση αυτή και μια νέα επιχειρηματική ιδέα ενσωμάτωσης ΕΚΟ και προώθησής τους στην απασχόληση. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε το Σάββατο 18/5/2014 και αναλυτική παρουσίαση θα ακολουθήσει σε ημερίδα παρουσίασης αποτελεσμάτων του προγράμματος στο Ρέθυμνο.
Από το Γραφείο Τύπου της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Δίκτυο Αλληλεγγύης»