Η εκτίμηση της πορείας των εμβολιασμών και η κατάσταση λειτουργίας των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της πόλης αποτέλεσε το αντικείμενο της επίσκεψης του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου κου Γ. Στεφανάκη, του αντιπροέδρου κου Γ. Μαρκάκη και της γραμματέως κας Α. Καπελέρη στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ρεθύμνου (πρώην ΙΚΑ/ΠΕΔΥ), την 1η ΤΟΜΥ Ρεθύμνου και στο Γενικό Νοσοκομείο Ρέθυμνου την Παρασκευή 04 Ιουνίου 2021.
Κατά την επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας της πόλης έγινε ενημέρωση και διαλογική συζήτηση με την υπεύθυνη κα Α. Νικολουδάκη και τον συντονιστή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας νομού Ρεθύμνου, υπεύθυνο προγράμματος εμβολιασμών και μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Κ. Χλίβερο.
Εμβολιασμοί
Η πρόοδος των εμβολιασμών στον νομό, βάσει των ημερήσιων στοιχείων, συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό και επιβάλλεται να επιταχυνθεί μέσω εμπλοκής ιατρών όλων των βαθμίδων στη διαδικασία. Ανασταλτικό ρόλο έπαιξε η καθυστέρηση της ενεργοποίησης των τριών Κ.Υ. της περιφέρειας του νομού (Ανωγείων, Αγίας Φωτεινής, Σπηλίου), η μη προμήθευσή τους με όλους τους διαθέσιμους τύπους εμβολίων όπως και η αμφισβήτηση της ασφάλειας, κυρίως ενός εκ των διαθέσιμων εμβολίων λόγω της εμφάνισης παρενεργειών. Σχετικά με τη συζήτηση που αναπτύσσεται ευρέως για την ασφάλεια, εκτιμούμε πως η ωφέλεια των εμβολίων είναι συντριπτικά μεγαλύτερη από τον δυνητικό κίνδυνο.
Ο έλεγχος της πανδημίας μέσω της επίκτητης ανοσίας των εμβολίων αλλά και της φυσικής ανοσίας των ατόμων που νοσήσαν με ή χωρίς κλινικά συμπτώματα αποτυπώνεται πλέον καθημερινά στην αργή αλλά σταθερή μείωση των περιστατικών (εισαγωγές κλινικών covid, νοσηλευόμενοι ΜΕΘ). Γεγονός αποτελεί ότι το 90% όσων νοσηλεύονται είναι μη εμβολιασμένοι συμπολίτες μας. Η αναμενομένη δεύτερη γενιά εμβολίων με ακόμη ασφαλέστερο προφίλ θεωρούμε ότι θα λύσει το πρόβλημα των σπάνιων αλλά υπαρκτών παρενεργειών.
Η γενικότερη χαλάρωση των ατομικών μέτρων προστασίας και η απροθυμία συμμόρφωσης σε κάθε προτεινόμενο μέτρο -που αναμένεται να ενταθεί τους επομένους 3-4 μήνες με την έλευση του καλοκαιριού και των όποιων επισκεπτών- επιβάλει την επανεκτίμηση της κατάστασης από την Πολιτεία και τις επιτροπές των εμπειρογνωμόνων με επιλογή μέτρων όσο πιο κοντά γίνεται στην αποδεκτή καθημερινότητα και στην κοινή λογική μέχρι να ενισχυθεί περαιτέρω η άμυνα μας ως κοινότητα. Αυτό πιθανόν να «αφοπλίσει» τους συστηματικούς «παραβάτες» και να προστατεύσει τους υπόλοιπους.
Η σχετικά χαμηλή ποσοστιαία εμβολιαστική κάλυψη των ευάλωτων και ευπαθών κυρίως ηλικιακών ομάδων είναι ένα πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας τους επόμενους μήνες, ιδίως μετά το καλοκαίρι. Ισχυρή σύσταση του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου παραμένει η διεξαγωγή των εμβολιασμών με πιο ευέλικτη διαδικασία, με όλους τους τύπους διαθέσιμων εμβολίων (Pfizer, Moderna, Astra-Zeneca, Johnson & Johnson κ.α.), έγκριση διεξαγωγής β’ δόσης από άλλου τύπου εμβόλιο, ακόμη και παράλληλες γραμμές (fast-track) για εμβολιασμό εργαζομένων που έρχονται σε άμεση επαφή με κοινό, πέραν των προγραμματισμένων ηλικιακών ομάδων και πάντα με την προϋπόθεση ότι έχουμε φροντίσει για την διάθεση και την επάρκεια εμβολίων όλων των τύπων, εμβολιαστικών γραμμών και κυρίως ενίσχυσης με προσωπικό. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Κρήτης, σύσσωμα, το είχαμε ζητήσει ήδη από τον Μάρτιο.
Πέρα από την επίτευξη του επιθυμητού τοίχους ανοσίας επιβάλλεται να καταγράφεται συστηματικά, όπως συμβαίνει από την ιατρική κοινότητα παγκοσμίως, ότι αφορά την οξεία ή την μακρά εξέλιξη της νόσου covid-19, τις επιπλοκές κάθε φάσης καθώς και την αντιμετώπιση τους. Πρέπει, επίσης, να καταγράφονται και να επιτηρούνται με ιδιαίτερη προσοχή τα περιστατικά με ύποπτα συμπτώματα μετά από εμβολιασμό απ’ όλους τους ιατρούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που συμμετέχουν έμμεσα ή άμεσα στην διαδικασία αυτή.
Η έγκαιρη αναγνώριση υπόπτων συμπτωμάτων που συνδέονται με τις παρενέργειες και η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση τους με τις διαθέσιμες θεραπείες έχει υψηλή αποτελεσματικότητα (85-90%) που δυστυχώς δεν προβάλλεται επαρκώς. Η σωστή ενημέρωση του κοινού από τους υγειονομικούς είναι καίριας σημασίας.
Αντίθετα, η υπερβολική και ανεξέλεγκτη συζήτηση από ειδικούς και μη στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ αυξάνει τη σύγχυση και την ανασφάλεια των πολιτών και δεν προσφέρει στην υπόθεση της επίτευξης του στόχου της συλλογικής ανοσίας.
Η άλλη όψη του νομίσματος της πανδημίας είναι οι λιγότερο ή περισσότερο εμφανείς συνέπειες στη νοσηρότητα και θνησιμότητα (υπερβάλλουσα θνησιμότητα), λόγω της νόσου covid αυτής καθ’ αυτής αλλά και λόγω της αδυναμίας των συστημάτων υγείας γενικά να υποστηρίξουν ταυτόχρονα άλλα σοβαρά χρόνια σωματικά και ψυχικά νοσήματα.
Πρωτοβάθμια Περίθαλψη Αστικού Ιστού
Το Αστικού Τύπου Κέντρο Υγείας Ρεθύμνου αποτελεί για τον Ιατρικό Σύλλογο βασικό πυλώνα παροχής επαρκών και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στην πόλη και τις περιαστικές περιοχές της που συγκεντρώνουν το ήμισυ του πληθυσμού του Νομού και επιβαρύνονται με την τουριστική κίνηση κατά τους θερινούς μήνες.
Η μοναδική δομή ΠΦΥ του αστικού και περιαστικού ιστού του Ρεθύμνου αποτελούσε εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα μετά το 2014 και την απομάκρυνση ενός μεγάλου αριθμού ειδικευμένων ιατρών, τον αδύναμο κρίκο στην δημόσια Πρωτοβάθμια Περίθαλψη του νόμου στερώντας από τους συμπολίτες μας την ευχερή, προγραμματισμένη και ταχεία πρόσβαση σε ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου διαχρονικά και σταθερά διεκδικεί, κατά απόλυτη προτεραιότητα, την ουσιαστική ανασυγκρότησή του με σύνταξη και έγκριση σύγχρονου Οργανισμού, με πλήρη στελέχωση σε ειδικευμένους γιατρούς ,με ενοποίηση των κατακερματισμένων δομών και ολοήμερη λειτουργία με σκοπό την απρόσκοπτη και συνεχή παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και συγχρόνως την αποσυμφόρηση του Γ.Ν. Ρεθύμνου και του τμήματος επειγόντων. Το αίτημα παραμένει ανοιχτό και επίκαιρο.
Γεγονός είναι πάντως, όπως προέκυψε από την ενημέρωση, ότι με κεντρικό συντονισμό φαίνεται να κινείται αργά αλλά σταθερά η ανάπτυξή του τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε απαιτούμενο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό μέχρι την ενοποίηση και ολοκλήρωση της μετεγκατάστασή του σε καταλληλότερο χώρο όπου, εκτός των άλλων, θα επιτρέπει την ανάπτυξη και λειτουργία εργαστηρίων Βιοπαθολογίας και απεικόνισης.
Αναφορικά με την 1η Τοπική Ομάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Ρεθύμνου, θεωρούμε ότι δυσκολεύεται να βρει τον ορθό προσανατολισμό της από την έναρξη λειτουργίας της έως και σήμερα έτσι ώστε να συμβάλλει καθοριστικά στην υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού της πόλης. Διαφαίνεται όμως ότι με κεντρικό συντονισμό πλέον και την εποπτεία της Διεύθυνσης του Κέντρου Υγείας Ρεθύμνου κινείται προς την σωστή κατεύθυνση για την κάλυψη των προβλεπόμενων από την ιδρυτική της απόφαση καθηκόντων των ιατρών και λοιπών επαγγελματιών υγείας που υπηρετούν σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής υπηρεσιών υγείας κατ οίκον η οποία κρίνεται επιβεβλημένη στα πλαίσια της ομότιμης κάλυψης όλων των πολιτών.
Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της πόλης και που έχουν ανάγκη υπηρεσιών υγείας και δεν δύνανται να μετακινηθούν προς αυτές όπως και υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής που αφορούν το γενικό πληθυσμό και αποτελούν βασική αρχή κάθε σχεδιασμού αποτελεσματικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας.
Στο Κ.Υ Ρεθύμνου και στην 1η ΤΟΜΥ, όπως και στο Γ.Ν. Ρεθύμνου, η πλήρης στελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό είναι αδήριτη ανάγκη τόσο για την επίτευξη καλύτερων συνθηκών εργασίας και ποιότητας ζωής των συναδέλφων ιατρών, όσο και για την αποφυγή της επαγγελματικής εξουθένωσης (burn-out) του συνόλου των εργαζομένων και την καλύτερη δυνατή ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τον πολίτη. Σε μια χρονική στιγμή που το σύνολο των υγειονομικών του ΕΣΥ εργάζεται πέραν των ορίων αντοχής του και με αβέβαιη την εξέλιξη της πανδημίας τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Ιατρικό Σύλλογο να συνεχίσει να διεκδικεί την ενοποίηση, αναβάθμιση και πλήρη στελέχωση των δομών ΠΦΥ με το προβλεπόμενο προσωπικό σε όλα τα επίπεδα.
Δευτεροβάθμια περίθαλψη
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που ακολούθησε στο Γ.Ν. Ρεθύμνου με τον διοικητή κ. Ελ. Μαρκάκη, συζητήθηκε η πρόοδος των εμβολιασμών και τα ζητήματα στελέχωσης των τμημάτων και κλινικών που ενέσκηψαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τον διοικητή κ. Μαρκάκη συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, ειδικά σε τμήματα νευραλγικής σημασίας όπως παθολογική κλινική, αναισθησιολογικό τμήμα Μ.Ε.Θ., Τ.Ε.Π. κ.α.
Η αναγκαιότητα ενός νέου οργανισμού είναι μονόδρομος στην παρούσα φάση για την παροχή επαρκών και ποιοτικών υπηρεσιών στο νοσοκομείο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα δυσλειτουργίας είναι οι κλινικές με έως 4 οργανικές θέσεις και ελλιπή στελέχωση όπου ο μεγάλος αριθμός εφημεριών και η επακόλουθη υπερκόπωση του προσωπικού είναι αναπόφευκτες.
Η ενεργειακή αναβάθμιση και η επέκταση της υφιστάμενης κτηριακής υποδομής είναι σε εξέλιξη.
Η κατασκευή ενός νέου σύγχρονου νοσοκομείου και η μετεγκατάσταση εκτός αστικού ιστού, που ήδη δρομολογείτε θα αποτελέσει για το Νομό την καλύτερη λύση της υγειονομικής κάλυψης.
Απαιτείται γι αυτό εκτός της πολιτικής βούλησης και η συστράτευση όλων μας στο σκοπό αυτό.
Προγραμματίζουμε άμεσα συνάντηση με το νεοεκλεγέν προεδρείο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνης (ΕΓΕΣΥΝΡ) για τη στήριξη και την από κοινού προώθηση του πλαισίου προτάσεων και διεκδικήσεων που πρόσφατα ανακοινώθηκαν για τη δημόσια και ιδιωτική πρωτοβάθμια αλλά και δευτεροβάθμια περίθαλψη στον νομό.
Πρωτοβάθμια περίθαλψη αγροτικών περιοχών
Επίκειται, τέλος, επίσκεψη του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου στα Κέντρα Υγείας της υπαίθρου για την εκτίμηση εκ του σύνεγγυς της κατάστασης που βιώνουν καθημερινά οι ιατροί και το λοιπό προσωπικό σε συνθήκες πανδημίας. Η γνώση, η εμπειρία και οι προτάσεις τους είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και για τον πληθυσμό της υπαίθρου με τις ιδιαίτερες ανάγκες
Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου