Σε επίτιμη διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης του Τμήματος Φιλολογίας, αναγορεύτηκε η καθηγήτρια Γλωσσολογίας του MIT, Σαββίνα Ιατρίδου το απόγευμα της Τετάρτης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» του Ωδείου στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και συγκεκριμένα το Τμήμα Φιλολογίας, προέβη στην αναγόρευσή της, με γνώμονα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση της απόφασης «την καθοριστική και αναντικατάστατη συμβολή της στην πρόοδο της έρευνας της Θεωρητικής Γλωσσολογίας και ειδικότερα στον χώρο της σύνταξης, της σημασιολογίας και της διεπαφής μορφολογίας-σύνταξης-σημασιολογίας και πραγματολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο».
Η Σαβίνα Ιατρίδου είναι από τις πλέον καταξιωμένες γλωσσολόγους με σειρά δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και μακροχρόνια προσφορά στον κλάδο των ανθρωπιστικών επιστημών και στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Σπούδασε στη Σχολή Επιστημών Υγείας (τμήμα Οδοντιατρικής) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Μετά την αποφοίτησή της, στράφηκε στην Ανθρωπολογία και μετέβη για σπουδές στο Σικάγο (Η.Π.Α.). Μέσα από την ανθρωπολογία ήρθε σε επαφή με τη γλώσσα και έγινε δεκτή στο διδακτορικό πρόγραμμα του Τεχνολογικού Ιδρύματος της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή υπό την εποπτεία του κορυφαίου σύγχρονου διανοητή και καθηγητή Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας στο ΜΙΤ, Νόαμ Τσόμσκι.
Σ. Ιατρίδου: «Εξαιρετική τιμή για εμένα η αναγωγή μου σε Επίτιμο Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης»
Συγκινημένη και ταυτόχρονα χαρούμενη δήλωσε η Σαββίνα Ιατρίδου μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το κύρος, την εγκυρότητα, την πολυσχιδή και αλματώδη πρόοδο που παρουσιάζει, το πανεπιστημιακό ίδρυμα του νησιού, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα.
Συγκεκριμένα η κυρία Ιατρίδου ανέφερε τα εξής: «Για έμενα είναι μια πολύ μεγάλη διάκριση, το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης και συγκεκριμένα το Τμήμα Φιλολογίας επέλεξε να με αναγάγει σε επίτιμο διδάκτορα. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα και αποτελεί και σημείο ακαδημαϊκής αναφοράς για τη χώρα σε διεθνές επίπεδο, επίσης το επίπεδο της έρευνας και του υλικού που προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι εξαιρετικά υψηλό, και όσοι εργάζονται γι’ αυτό πρέπει να νιώθουν εξαιρετικά υπερήφανοι. Νιώθω ιδιαίτερη ταπεινότητα και ταυτόχρονα περηφάνια για τη συγκεκριμένη τιμή, και επίσης δεν υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση από αυτή των συναδέλφων και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου».
«Καθοριστικής σημασίας το έργο της Σαβίνας Ιατρίδου στον κλάδο της Γλωσσολογίας»
Στις δηλώσεις τους οι ομιλητές εξήραν το έργο της κυρίας Ιατρίδου, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του ερευνητικού της έργου. Συγκεκριμένα στον χαιρετισμό του ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννης Καρακάσης καλωσόρισε την Σαβίνα Ιατρίδου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Την κύρια Ιατρίδου χαρακτηρίζουν, η σκληρή δουλειά, η προσωπική και ακαδημαϊκή ακεραιότητα. Έχει τιμήσει την επιστήμη της στα χρόνια της σταδιοδρομίας της και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το επιστημονικό της πεδίο».
Με τη σειρά της, η Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγήτρια Λουκία Αθανασάκη στην προσφώνησή της ανέφερε τα εξής: «Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Φιλοσοφική Σχολή και το Τμήμα Φιλολογίας, τιμά σήμερα την σπουδαία και καινοτόμα συνεισφορά της κυρίας Ιατρίδου στη Γλωσσολογία. Η επικέντρωση στην ελληνική γλώσσα είχαν ως αποτέλεσμα αφενός τη διεθνοποίηση της ελληνικής γλωσσολογίας και αφετέρου την εξέταση των δυνατοτήτων της Ελληνικής γλώσσας. Το συνολικό της έργο είναι καθοριστικό και κομβικό στο συγκεκριμένο πεδίο».
Η πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγήτρια Αγγέλα Καστρινάκη, στην προσφώνησή της ανέφερε τα εξής: «Η Σαββίνα Ιατρίδου είναι η πρώτη επίτιμη διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στον τομέα της Γλωσσολογίας. Πρόκειται για μια αναγνωρισμένη καθηγήτρια του ΜΙΤ, ενώ η παρουσία της στην παγκόσμια γλωσσολογική σκηνή σημαίνει και μια διεθνοποίηση της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, που αν και για εμάς τους Έλληνες είναι η κατεξοχήν γλώσσα, για τον υπόλοιπο κόσμο είναι μια γλώσσα εξαιρετικά δύσκολη και μπερδεμένη. Σαν αποτέλεσμα, είναι μεγάλη τύχη και τιμή για τη χώρα μας να εκπροσωπείται η γλώσσα μας διεθνώς, από μια εξαιρετική επιστήμονα, σαν την κυρία Ιατρίδου».
Η καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Έλενα Αναγνωστοπούλου παρουσίασε το έργο της τιμώμενης, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμένα να παρουσιάσω σήμερα, το επιστημονικό έργο και την ακαδημαϊκή προσφορά μιας από τις σημαντικότερες γλωσσολόγους διεθνώς. Η Σαβίνα Ιατρίδου έφερε στο προσκήνιο στην κάρδια της διεθνούς Γλωσσολογίας τη μελέτη της Ελληνικής Γλώσσας και αποτέλεσε πρότυπο για τις επόμενες γενιές Ελλήνων και ξένων γλωσσολόγων. Ενδεικτικό της εξαιρετικά πλούσιας ερευνητικής καριέρας της, είναι το γεγονός ότι εκπόνησε τη διατριβή της υπό την εποπτεία του Νόαμ Τσόμσκι, ενώ το έργο της είναι δημοσιευμένο στα εγκυρότερα γλωσσολογικά περιοδικά με τους υψηλότερους δείκτες απήχησης».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, οι αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωάννης Καρακάσης και Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Γεωργαλής, ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης Ρεθύμνου πατέρας Νικόλαος Nικηφόρος, η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Λουκία Αθανασάκη, η πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Αγγέλα Καστρινάκη, ακαδημαϊκός και φοιτητές, ενώ την αποτίμηση του έργου της τιμώμενης έκανε η καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας, Έλενα Αναγνωστοπούλου.
Την εκδήλωση άνοιξαν με έναν μουσικό πρόλογο ο Αντώνης Μαυράκης και η Ελένη Αλεξαντωνάκη.