Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης αναγόρευσαν τον ομότιμο καθηγητή Βernard Vernier, σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος την Τετάρτη 7 Μαΐου, στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου. Ο Βernard Vernier είναι ομότιμος καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Lyon II. Ήταν μαθητής του Β. Mporte και διεξήγαγε τις έρευνές του για τις οικογενειακές δομές κυρίως στην αγροτική Ελλάδα αλλά και την Τυνησία, Νιγηρία και Γαλλία. Τα 35 χρόνια διεθνώς επιστημονικής παρουσίας παρήγαγαν ένα μεγάλο επιστημονικό έργο εμπειρικής και θεωρητικής έρευνας, το οποίο μεταφραζόμενο σε διάφορες χώρες του κόσμου ενέπνευσε σημαντικό αριθμό ερευνητών σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους.
Στην τελετή παραβρέθηκαν εκ μέρους του Μητροπολίτη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου ο πατήρ Νικόλαος Νικηφόρος, γενικός αρχιερατικός επίτροπος, ο αναπληρωτής πρύτανης Βασίλειος Καρδάσης, η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Αικατερίνη Κόπακα, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Νίκος Ξυπολυτάς, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανδρέας Ταξάκης, καθηγητές του Ιδρύματος, φοιτητές και πλήθος κόσμου. Το έργο και την προσφορά του κ. Bernard Vernier παρουσίασε ο καθηγητής κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος. Στα πλαίσια της τελετής ο τιμώμενος έδωσε διάλεξη με τίτλο: ««Αστάθεια και Γονιμότητα της Εθνογραφικής Έρευνας».
Στην ομιλία του ο Bernard Vernier ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την τιμή να του προσφέρει τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα και δήλωσε βαθιά συγκινημένος για την κατάσταση κρίσης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα. Η αγάπη του για την Ελλάδα είναι μεγάλη, γιατί αισθάνεται ότι έχει μια τεράστια συναισθηματική και επιστημονική οφειλή προς τη χώρα μας. Χρησιμοποιώντας την προσωπική εμπειρία του, τόνισε την αστάθεια της εθνογραφικής έρευνας που βασίζεται στις σχέσεις ανθρώπου προς άνθρωπο. Συγκεκριμένα είπε: «Η επιλογή των θεμάτων είναι συνδεδεμένη με την προσωπική ιστορία του κάθε ερευνητή. Εξαρτάται επίσης και από ένα μίγμα τύχης, σύμπτωσης, λογικής και κοινωνιολογικής αναγκαιότητας. Οι ανακαλύψεις συχνά προέρχονται από τύχη, η οποία μπορεί όμως να προκληθεί από την ίδια την εργασία, αλλά που συχνά θα πρέπει κανείς να περιμένει χωρίς να χάνει το κουράγιο του. Και στις δύο περιπτώσεις ο ερευνητής θα πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία που του παρουσιάζονται πριν εξαφανιστεί. Μια ολόκληρη ζωή έρευνας μπορεί να εξαρτηθεί από ένα άγνωστο πρόσωπο που τολμήσαμε ή όχι να πλησιάσουμε, από μια φράση που ακούσαμε σε ένα καφενείο και που θα προσδιορίσει δέκα χρόνια έρευνας. Αλλά, εάν η εθνογραφία έχει κάτι εύθραυστο, μπορεί επίσης και να είναι εξαιρετικά γόνιμη».
Ο Bernard Vernier θέλει να αποκαταστήσει την εθνογραφία, ένα είδος συχνά περιφρονημένο από τους θεωρητικούς επιστήμονες. Η μονογραφία ενός χωριού αρκεί να είναι αρκετά ψαγμένη και εξετασμένη σε βάθος και μπορεί να καταλήξει σε επιστημονικά αποτελέσματα. Η ικανότητα της εθνογραφίας να γονιμοποιήσει την ανθρωπολογία θα πρέπει να κάνει τους ερευνητές και φοιτητές αισιόδοξους. Η εθνογραφία των χωριών και της πόλης, είναι στις δυνατότητες του καθενός, χωρίς να χρειάζονται πολλά οικονομικά μέσα, πράγμα που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε περιόδους κρίσης και ένδειας του Πανεπιστημίου.
Η αναγόρευση του τιμωμένου πραγματοποιήθηκε από τον αναπληρωτή πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητή Βασίλειο Καρδάση και ο τιμώμενος έλαβε το ασημένιο μετάλλιο του Ιδρύματος με ιδιαίτερη συγκίνηση. Η τελετή ολοκληρώθηκε με παραδοσιακή μουσική από τους «Daulute» και στην οποία συμμετέχουν ο Δημήτρης Σιδερής, ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης και ο Γιάννης Παπατζανής.