Έργα βιοκλιματικής ανάπλασης και αλλαγή στα σκίαστρα που διατηρούν χρόνια τώρα τα καταστήματα εστίασης στην ευρύτερη περιοχή Κιουλούμπαση στον περιφερειακό δρόμο της πόλης μας, σχεδιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα το Λιμενικό Ταμείο, με σκοπό να αναβαθμιστεί και αυτή η περιοχή της παλιάς πόλης.
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα μας η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Ρένα Κουτσαλεδάκη, η οποία έκανε λόγο για τα σχέδια που έχει η υπηρεσία της προκειμένου να αλλάξει η όψη της περιοχής, στην οποία μάλιστα βρίσκεται και το ιστορικό φρούριο της Φορτέτζας.
Σύμφωνα με την ίδια αυτό το διάστημα το Λιμενικό Ταμείο επιχειρεί να εξασφαλίσει από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» την σχετική χρηματοδότηση των μελετών που θα εκπονηθούν, όμως -όπως είπε- πέρα από την έγκριση σκοπιμότητας που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας, εκκρεμεί και το «πράσινο φως» από το υπουργείο Εσωτερικών.
«Θέλουμε να υπάρξει μια ομοιομορφία και στο εν λόγω σημείο της πόλης, που μάλιστα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό φρούριο της Φορτέτζας», σχολίασε χαρακτηριστικά η κα Κουτσαλεδάκη.
Συγκεκριμένα, πέρα από την αξιοποίηση και την ανάδειξη της περιοχής του παλιού Λιμεναρχείου και του παλιού Τελωνείου, η υπηρεσία της επιδιώκει να εξασφαλίσει κονδύλια και για μελέτες που αφορούν στην αναβάθμιση της περιοχής Κιουλούμπαση. Άλλωστε, το πρώτο πράγμα που έχει θέσει ως στόχο είναι να αλλάξουν τα στέγαστρα που διατηρούν τα καταστήματα της περιοχής, ενώ το αμέσως επόμενο είναι η εκπόνηση μελέτης για τη βιοκλιματική ανάπτυξη του δρόμου που διέρχεται από το εν λόγω σημείο.
Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό η Ρένα Κουτσαλεδάκη ανέφερε τα εξής: «Η περιοχή Κιουλούμπαση έχει τα στέγαστρα των καταστημάτων, τα οποία όμως δεν έχουν καμία ομοιομορφία. Άρα, θα πρέπει να γίνει μια μελέτη και για τα στέγαστρα, σύμφωνα με τις επιταγές και της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Επίσης, επειδή είναι πολυσύχναστος και ο δρόμος από τον οποίο διέρχονται καθημερινά φορτηγά και λεωφορεία, θα πρέπει να γίνει μια μελέτη και για την βιοκλιματική ανάπτυξη του δρόμου, δηλαδή να μην παραμείνει αυτή η άσφαλτος που προσελκύει και την ακτινοβολία και επιβαρύνει γενικότερα. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και βιοκλιματικά. Όλα αυτά είναι στα σχέδια μας και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουμε τις απαραίτητες συζητήσεις».
Τα έργα αναβάθμισης του Ενετικού λιμανιού
Εν τω μεταξύ, ο επόμενος στόχος που έχει θέσει το Λιμενικό Ταμείο είναι να αλλάξει γενικότερα η όψη που παρουσιάζει σήμερα και η ευρύτερη περιοχή του Ενετικού λιμανιού, με σκοπό να κερδίσει την παλιά του αίγλη και να μην αλλοιωθεί κανένα στοιχείο της ιστορίας του.
Σε αυτό το ολικό «λίφτινγκ» στο στολίδι του ιστορικού κέντρου -που αποτελεί σήμα κατατεθέν για το Ρέθυμνο- περιλαμβάνεται και η υποθαλάσσια «θωράκιση» των κρηπιδωμάτων του ενετικού λιμανιού, αλλά και του ενετικού φάρου.
Για τον αιγυπτιακό φάρο μάλιστα θα πρέπει να γίνουν μελέτες στατικότητας για την υποθαλάσσια «θωράκιση» του μνημείου, που ταλαιπωρείται από σπηλαιώσεις, αλλά και ηλεκτροφωτισμού για την ανάδειξη του. Άλλωστε, στους σχεδιασμούς του Λιμενικού Ταμείου συγκαταλέγεται και η αποκατάσταση του διαδρόμου που οδηγεί στον φάρο και ο οποίος σήμερα είναι άκρως επικίνδυνος.
«Πέρα από την συντήρηση και ανάδειξη του φάρου μας, θέλουμε να κάνουμε αντίστοιχες εργασίες συντήρησης και αξιοποίησης και των κτιρίων του παλιού Λιμεναρχείου, αλλά και του παλιού Τελωνείου, καθώς και των ενετικών τειχών που βρίσκονται γύρω από αυτά τα κτίρια μέχρι τον φάρο. Θέλουμε δηλαδή, να είναι αισθητική και λειτουργική η αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, σε τέτοιο βαθμό που θα προσδώσει στο μνημείο την χαμένη του αίγλη. Με άλλα λόγια, θέλουμε η περιοχή μετά τις εργασίες να θυμίζει την μορφή που είχε το 1920», σχολίασε μεταξύ άλλων η Ρένα Κουτσαλεδάκη.
Και συνεχίζοντας πρόσθεσε πως «οι μελέτες που θα γίνουν και που σε ύψος αγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, θα είναι στατικές, αρχιτεκτονικές, μελέτες φωτισμού, μελέτες για την ανάδειξη του παλιού κτιρίου του Λιμεναρχείου, του Τελωνείου, του καρνάγιου, του φάρου και άλλες.
Βέβαια, από την συνολική αναβάθμιση της περιοχής, δεν θα λείπουν και οι αλλαγές που σχεδιάζουμε να γίνουν και στην περιοχή εισόδου – εξόδου του εμπορικού λιμανιού. Δηλαδή, στο σημείο που σήμερα είναι το πάρκινγκ για τις μοτοσυκλέτες, μπροστά από το παλιό κτίριο του Λιμεναρχείου. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι θα είναι μια σειρά μελετών που θα πρέπει να εκπονηθούν, ώστε στη συνέχεια να αναζητήσουμε το πρόγραμμα χρηματοδότησης του έργου».