Σε επαναδημοπράτηση του έργου κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου Ατσιποπούλου τον επόμενο μήνα προχωρά η δημοτική αρχή μετά την συναινετική λήξη της σύμβασης με την Κοινοπραξία «Δομική Κρήτης – Τάλως».
Πρόκειται για το έργο που αφορά στην κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης των οικισμών Ατσιπόπουλο, Βιολί Χαράκι και Πανόραμα, τα λύματα των οποίων θα έχουν αποδέκτη τον Βιολογικό Καθαρισμό Ρεθύμνου.
Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 4.680.000,00 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. εκ των οποίων 552.756,00 ευρώ είναι συμμετοχή της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. και αφορούν τις συνδέσεις των ακινήτων με το νέο δίκτυο και οι οποίες δεν είναι επιλέξιμες από το χρηματοδοτικό μέσο.
Η υπογραφείσα σύμβαση είναι 2.301.821,00 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. και η χρηματοδότηση του έργου είναι ενταγμένη στο ΕΠΠΕΡΑΑ – Διατήρη-
ση και προστασία περιβάλλοντος -Ταμείο Συνοχής 2014-2020. Το έργο ξεκίνησε στις αρχές του 2020, ωστόσο προέκυψαν σοβαρά προβλήματα που εμπόδισαν την απρόσκοπτη εξέλιξή του. Ειδικότερα, η υποχρέωση του εργολάβου να επωμιστεί το κόστος για την μεταφορά των υλικών εκσκαφής στη μονάδα που αδειοδοτήθηκε το 2020 στην περιοχή του Λατζιμά, χωρίς αυτό να προβλέπεται από τους όρους της διακήρυξης, σε συνδυασμό με το γεγονός των ανατιμήσεων των πρώτων υλών και του αυξημένου ενεργειακού κόστους δεν επέτρεψαν την πρόοδο των εργασιών. Οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συναινετική λύση της σύμβασης, αζημίως για την Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γ. Μαρινάκης. Όπως εξήγησε υπάρχει σύμπνοια και συνεργασία με το υπουργείο και η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη και μπορεί αυτό να επαναδημοπρατηθεί στις αρχές του έτους για να συνεχιστούν οι εργασίες και να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023, σύμφωνα με τους χρόνους που θέτει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο είναι ενταγμένο.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Το έργο επαναδημοπρατείται τον Γενάρη με τον νέο προϋπολογισμό. Είμαστε σε απολυτή συνεννόηση με το υπουργείο και όλες οι ενέργειες που κάνουμε είναι σε απόλυτη συμφωνία. Αποφεύγουμε τη δικαστική διένεξη, παρότι κερδίσαμε στις αρμόδιες επιτροπές, όπου απορρίφθηκαν οι προσφυγές του εργολάβου, αλλά αυτή η δικαστική περιπέτεια που θα μπορούσε να τραβήξει χρόνια, θα ήταν σε βάρος της περιοχής και του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Για αυτό επιλέξαμε το δρόμο της συναινετικής λύσης της σύμβασης, αζημίως για την Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. και σε συνεννόηση πάντα με το υπουργείο, ώστε με πρόσθετη χρηματοδότηση να δημοπρατηθεί εκ νέου το έργο και να γίνει σωστά και με ασφάλεια». Παράλληλα, όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο Δημήτρης Πριναράκης, επιβλέπων του έργου, εξασφαλιστήκαν από την Περιφέρεια Κρήτης χρήματα συνολικού ύψους 170.000 ευρώ, που θα δώσουν την δυνατότητα ενός πρόσθετου έργου που θα αφορά σε δίκτυο ομβρίων, το οποίο δεν προβλέπονταν στην αρχική σύμβαση.
Όπως ανέφερε ο κ. Πριναράκης μέχρι σήμερα έχει εκτελεστεί περίπου το 10% του έργου, ενώ μιλώντας για τα προβλήματα που πρόεκυψαν είπε: «Η υπογραφή της σύμβασης του έργου έγινε το 2019. Τον Μάρτιο του 2020 αδειοδοτήθηκε η μονάδα ανακύκλωσης των προϊόντων εκσκαφής -δεν είχε προβλεφθεί στη δημοπρασία- διότι όταν έγινε η δημοπράτηση και ο προϋπολογισμός, δεν υπήρχε αυτή η μονάδα. Αυτό είχε μια επιβάρυνση περίπου 6,5 ευρώ ο τόνος, στην οποία ο ανάδοχος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, ενώ δεν προβλεπόταν ούτε στη σύμβασή του. Ξεκίνησε προσπάθεια για να εξευρεθούν πόροι που αντιστοιχούσαν περίπου σε 140.000 ευρώ. Τα χρήματα δεν υπήρχαν και υπήρξε πρόβλημα με την γραφειοκρατία, καθώς το έργο ήταν μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος. Τότε ο ανάδοχος αιτήθηκε διάλυση της σύμβασης, καθώς αυτό συνέπεσε και με τις μεγάλες ανατιμήσεις των πρώτων υλών. Σε αυτή τη φάση, χωρίς ιδιαίτερη αποζημίωση καταφέραμε να διαλύσουμε τη σύμβαση και σώσαμε τη χρηματοδότηση του έργου. Τον Γενάρη θα καταθέσουμε να πάρουμε άδεια επαναδημοπράτησης του έργου. Στο μεσοδιάστημα πήραμε πίστωση για το δίκτυο ύδρευσης από την Περιφέρεια συνολικού ύψους 170,000 ευρώ και θα ενσωματώσουμε μέσα στο έργο περίπου 1.000 μέτρα δίκτυο ομβρίων, που θα αφορά τη μεσοχώρια του Ατσιποπούλου που θα γίνει μετά ανάπλαση από τον δήμο. Με άλλα λόγια η καθυστέρηση αυτή δημιούργησε τις προϋποθέσεις να ενσωματωθούν εκεί και άλλα τμήματα υδραυλικών έργων, όμβρια και ύδρευση που δεν ήταν στο αρχικό κομμάτι, οπότε θα έχουμε τώρα μια ποιο ολοκληρωμένη παρέμβαση».