Κανονικά θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Άρτα – Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος), όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Παν. Λαφαζάνης. Σε ότι αφορά, όμως, τις παραχωρήσεις στις 20 θαλάσσιες περιοχές σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης ξεκαθάρισε ότι θα επανεξεταστούν οι όροι του διαγωνισμού στη βάση του εθνικού συμφέροντος.
Τις δηλώσεις αυτές ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έκανε μετά τη συνεργασία του με την πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ Α.Ε.), Σοφία Σταματάκη, όπου εξετάστηκαν αναλυτικά οι πτυχές των εν εξελίξει διαγωνιστικών διαδικασιών για την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Οι προσφορές για τις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας κατατίθενται την ερχόμενη Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, ενώ για τις 20 θαλάσσιες περιοχές η αντίστοιχη προθεσμία, που είναι πιθανό να παραταθεί, εκπνέει στις 14 Μαΐου.
Ειδικότερα ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι «Δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση από την Πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενόψει της ολοκλήρωσης του Διεθνούς διαγωνισμού για έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στις τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Άρτα – Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Β.Δ. Πελοπόννησος), που βάση του αρχικού χρονοδιαγράμματος ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου, με την κατάθεση προσφορών από ενδιαφερόμενες εταιρίες».
Ωστόσο, αναφερόμενος στον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων που αφορά στις 20 θαλάσσιες περιοχές σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, ο κ. Λαφαζάνης ξεκαθάρισε ότι θα επανεξεταστεί στη βάση του εθνικού συμφέροντος και του μέγιστου αποτελέσματος για τη χώρα.
ΠΑΣΟΚ: Εθνικό συμφέρον η συνέχιση των διαγωνισμών
Άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι η «Σημερινή εξαγγελία του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Λαφαζάνη ότι θα επανεξεταστεί ο εν εξελίξει διεθνής διαγωνισμός για τα είκοσι θαλάσσια «οικόπεδα» στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης «στη βάση του εθνικού συμφέροντος και του μέγιστου αποτελέσματος για τη χώρα μας», αντιφάσκει επικίνδυνα με τον εαυτό της.
Το εθνικό συμφέρον είναι αυτό που επιβάλλει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία και να μην υπάρξει καμία κίνηση υπαναχώρησης ή καθυστέρησης που θα εκληφθεί διεθνώς ως υποχώρηση της Ελλάδας στην ενεργό άσκηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της μέσα στα απώτερα όρια της υφαλοκρηπίδας της και της ΑΟΖ της που έχουν καθορισθεί με το νόμο 4001/2011.
Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει τη συνέχεια της εθνικής πολιτικής στο ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό ζήτημα. Η προκήρυξη των είκοσι οικοπέδων είναι η πιο σημαντική έμπρακτη κίνηση που έχει γίνει τα τελευταία σαράντα χρόνια στο πεδίο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στις θαλάσσιες ζώνες της, ο όλος δε σχεδιασμός είναι αποτέλεσμα δουλειάς βάθους που έγινε από τα Υπουργεία Εξωτερικών και ΠΕΚΑ όχι στο όνομα της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά στο όνομα του Έθνους».
Ν.Δ.: Τεράστιο κόστος για τη χώρα από την επανεξέταση
Στη μεγάλη εθνική σημασία των διεθνών διαγωνισμών για τους υδρογονάνθρακες στα 20 θαλάσσια οικόπεδα, εστιάζει και Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη και επικίνδυνη την απόφαση του υπουργού Π. Λαφαζάνη να επανεξετάσει του όρους.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Κώστας Καραγκούνης, «Την προηγούμενη τριετία, η Ελλάδα προκήρυξε διαγωνισμό για εκμετάλλευση 20 θαλασσίων «οικοπέδων», έκτασης 100 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων! Δηλαδή, πάνω από το 75% του εδάφους της ελληνικής επικράτειας, και στο μεγαλύτερο μέρος τους εκτός των χωρικών υδάτων! Κι αυτό συνέβη για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ελλάδας!
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι αυτοί οι διαγωνισμοί για εκμετάλλευση θαλασσίων οικοπέδων δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και έχουν πλέον ευρωπαϊκή αναγνώριση της Ελληνικής δικαιοδοσίας!
Ο σχετικός Διεθνής Διαγωνισμός αποτελεί μοναδικής σημασίας επιτυχία για την Ελλάδα -οικονομική και πολιτική- ενώ ανοίγει τεράστιες προοπτικές για το διεθνή ενεργειακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο μέλλον.
Και βεβαίως αυτά όλα είναι επισήμως γνωστά στη σημερινή κυβέρνηση. Γι’ αυτό και είναι αδιανόητη η απόφαση του νέου υπουργού, να «επανεξετάσει» τους διαγωνισμούς που ήδη έγιναν, πράγμα που οδηγεί πρακτικά στην ακύρωσή τους.
Προειδοποιούμε ότι το κόστος για τη χώρα θα είναι τεράστιο, αφού θα κλονιστεί η αξιοπιστία της, τόσο γεωπολιτικά, όσο και έναντι υποψηφίων επενδυτών. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και να χτίσει πάνω στα θετικά που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση».