Επιβαρυμένο παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα και στην Κρήτη ιδιαίτερα όπου, παρά το γεγονός ότι είναι σε ισχύ μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού, τα κρούσματα σε ημερήσια βάση καταγράφουν αυξητικές τάσεις, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια-λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 108 νέα κρούσματα στο νησί, ενώ στη λίστα των θυμάτων του κορονοϊού προστέθηκε ένας ακόμα πολίτης του Ρέθυμνου. Πρόκειται για τον γνωστό Ρεθεμνιώτη Αποστόλη Αποστολάκη. Ο 78χρονος Ρεθεμνιώτης έδινε πολυήμερη μάχη με τον κορονοϊό σε νοσοκομείο του Ηρακλείου όπου είχε μεταφερθεί από τις 24 Φεβρουαρίου από την κλινική covid του νοσοκομείου Ρεθύμνου και χθες τα ξημερώματα κατέληξε βυθίζοντας στο πένθος την τοπική κοινωνία, που τις τρεις τελευταίες ημέρες έχει χάσει τρεις συμπολίτες από covid.
Στον νομό Ρεθύμνου χθες ανακοινώθηκαν είκοσι νέες μολύνσεις του ιού, αριθμός υψηλός, που αποδεικνύει πως ο ιός εξακολουθεί να είναι σε έξαρση και να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη διασπορά του. Στην κλινική covid του νοσοκομείου Ρεθύμνου νοσηλεύονται έξι ασθενείς με κορονοϊό και τέσσερις ακόμα που παραμένουν νοσηλευόμενοι, καθώς παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα και περιμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί.
Σε όλη την Κρήτη η κατάσταση εξακολουθεί να είναι σοβαρή και δύσκολη ενώ, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, ο δήμος Ανωγείων, Χανίων και η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου παραμένουν σε κατάσταση πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Χθες στο Ηράκλειο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 53 νέες μολύνσεις, 32 στα Χανιά και 3 στο Λασίθι.
Εν τω μεταξύ συγκεκριμένα μέτρα με χαμηλό επιδημιολογικό αποτύπωμα, που αποφάσισε χθες η επιτροπή επιδημιολόγων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Ειδικότερα αποφασίστηκε:
– Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί για όλη τη χώρα και όλη τη βδομάδα, αρχής γενομένης από αύριο, Σάββατο 20.03.2021.
– Επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και κέντρων περιποίησης άκρων από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.
– Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6 και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
– Άνοιγμα των δημόσιων πάρκων, με επίσκεψη έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο.
– Τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τμ και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.
– Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Κώστας Σκρέκας, θα υπάρχουν μαζικά, δωρεάν, άμεσα προσβάσιμα τεστ από τα φαρμακεία, ενώ κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα με τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του. Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά θα μπορούν να γίνονται 10.000.000 τεστ την εβδομάδα.
108 νέες μολύνσεις χτς στη Κρητη
Ακόμα 108 νέα κρούσματα ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας στην Κρήτη που τις τελευταίες μέρες η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και η επιδημιολογική της εικόνα παραμένει κακή. Χθες ένας ακόμα πολίτης του Ρέθυμνο έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό.
Πρόκειται για τον γνωστό Ρεθεμνιώτη Αποστόλη Αποστολάκη. Ο 78χρονος Ρεθεμνιώτης έδινε πολυήμερη μάχη με τον κορονοϊό σε νοσοκομείο του Ηρακλείου, όπου είχε μεταφερθεί από τις 24 Φεβρουαρίου από την κλινική covid και χθες τα ξημερώματα κατέληξε βυθίζοντας στο πένθος την τοπική κοινωνία που τις τρεις τελευταίες ημέρες έχει χάσει τρεις Ρεθεμνιώτες από covid.
Στον νομό Ρεθύμνου χθες ανακοινώθηκαν είκοσι νέες μολύνσεις του ιού, αριθμός υψηλός που αποδεικνύει πως ο ιός εξακολουθεί να είναι σε έξαρση και να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη διασπορά του. Στην κλινική covid του νοσοκομείου Ρεθύμνου νοσηλεύονται έξι ασθενείς με κορονοϊό και τέσσερις ακόμα ή που παραμένουν νοσηλευόμενοι καθώς παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα και περιμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί.
Στην υπόλοιπη Κρήτη η κατάσταση εξακολουθεί να είναι σοβαρή και δύσκολη ενώ, όπως ανακοινώσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας ο δήμος Ανωγείων, Χανίων και η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου παραμένουν σε κατάσταση πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Χθες στο Ηράκλειο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 53 νέες μολύνσεις, 32 στα Χανιά και 3 στο Λασίθι. Εξάλλου και η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλλου επεσήμανε στην τοποθέτησή της ότι παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην Κρήτη.
Αναλυτικά οι νοσηλείες ασθενών με covid χθες στα νοσοκομεία της Κρήτης έχουν έως εξής:
- Tο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 47 ασθενείς: 37 στην κλινική covid και 10 στη ΜΕΘ εκ των οποίων οι 8 διασωληνωμένοι
- Στο Βενιζέλειο νοσηλεύονται 44 ασθενείς: οι 37 στην κλινική και άλλοι 7 διασωληνωμένοι στην εντατική
- Στο νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύονται επίσης 44 ασθενείς με τους 5 από αυτούς να βρίσκονται διασωληνωμένοι δίνοντας τη μάχη τους στη ΜΕΘ, ενώ 39 παραμένουν στην κλινική covid.
- Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται συνολικά 6 ασθενείς, όλοι στην κλινική covid
- Στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου νοσηλεύονται 3 ασθενείς εκ των οποίων ένας βρίσκεται διασωληνωμένος στην εντατική.
Για ένα ακόμη 24ωρο τα νοσοκομεία Σητείας, Ιεράπετρας και Νεάπολης χαρακτηρίζονται covid free καθώς δεν υπάρχει κανένας νοσηλευόμενος ασθενής με κορονοϊό.
Συνολικά στη χώρα χθες ανακοινώθηκαν 2.785 νέα κρούσματα κορονοϊού Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 64 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 7361.
Παράλληλα, σε 649 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.
Στην Κρήτη σήμερα ανακοινώθηκαν 108 νέα κρούσματα covid 19. Από αυτά τα 53 καταγράφηκαν στο Ηράκλειο, 20 στο Ρέθυμνο, 32 στα Χανιά και 3 στο Λασίθι. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:
«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.785, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 233.079 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 75 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.101 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 64, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.361 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 649 (67.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.555 ασθενείς. Οι εισαγωγές 2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 507 (ημερήσια μεταβολή -3.43%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 459 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη)».
Τα νέα μέτρα
Συγκεκριμένα μέτρα με χαμηλό επιδημιολογικό αποτύπωμα, που αποφάσισε χθες η επιτροπή επιδημιολόγων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:
– Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί για όλη τη χώρα και όλη τη βδομάδα, αρχής γενομένης από αύριο, Σάββατο 20.03.2021.
– Επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και κέντρων περιποίησης άκρων από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.
– Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6 και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
– Άνοιγμα των δημόσιων πάρκων, με επίσκεψη έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο.
– Τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τμ και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.
– Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6.
Δωρεάν rapid test για όλους
O υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Κωστας Σκρέκας, ενημέρωσε ακόμη ότι θα υπάρχουν μαζικά, δωρεάν, άμεσα προσβάσιμα τεστ από τα φαρμακεία, ενώ κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα με τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του. Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά θα μπορούν να γίνονται 10.000.000 τεστ την εβδομάδα.
Στη συνέχεια, ο Ακης Σκέρτσος επισήμανε ότι «σε αυτή την προσπάθειά σημαντικότερος σύμμαχός μας είναι ο εμβολιασμός».
Ο εμβολιασμός θα επιταχύνει την αποκλιμάκωση των μέτρων, πρόσθεσε ο κ. Σκέρτσος, μεταξύ άλλων.
Τον Απρίλιο θα εμβολιαστούν οι ηλικίες 60+ και ευπαθείς ομάδες (κατηγορία Α), ενώ τον Μάιο-Ιούνιο θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων (κατηγορία Β), των ειδικών επαγγελματικών ομάδων και του γενικού πληθυσμού.
Ο κ. Σκέρτσος απηύθυνε ένα «ευχαριστώ» προς τους πολίτες για την ατομική, συλλογική και εθνική ευθύνη που επέδειξαν, αλλά και ένα μεγάλο, διαρκές «ευχαριστώ» στο υγειονομικό προσωπικό, τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους εδώ και έναν χρόνο.
Είναι πολύ σημαντικό να εργάζεσαι για να φεύγει ο φόβος από τις ζωές των ανθρώπων, και δη των πιο ευάλωτων, επισήμανε εξάλλου, και να πάρει τη θέση της η ελπίδα για τη ζωή, η ελευθερία, πρόσθεσε.
Β. Παπαευαγγέλου: Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην Ελλάδα
Για μια εβδομάδα ας μην επιτρέψουμε στο ιό να μας ξεγελάσει, ας μην μολυνθούμε και ας μην διασπείρουμε τον ιό. Με αυτά τα λόγια η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κάλεσε όλους, ιδίως τους νέους και τους ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας, να τηρήσουν τα μέτρα, καθώς φαίνεται ότι μόνο αυτός ο τρόπος μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού στις επιβαρυμένες περιοχές της χώρας. «Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο σε κάποιες περιοχές της χώρας παρατηρείται σχετική σταθεροποίηση, όχι όμως στην Αττική όπου παρατηρούνται αυξητικές τάσεις του επιδημιολογικού φορτίου», ανέφερε.
Η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε γιατί η Αττική δεν καταγράφει μείωση των κρουσμάτων παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται. Όπως είπε «τα μέτρα είναι αποτελεσματικά και δεν πιστεύουμε πως στην Αττική οι πολίτες τηρούν τα μέτρα λιγότερο», αλλά στην Αττική, μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή, είναι πιο εύκολη η διασπορά του ιού. Η ίδια παρατήρησε ότι ήδη υπάρχει σημαντική διασπορά του ιού στο Λεκανοπέδιο και παραδέχθηκε πως «τα μέτρα στην Αττική δεν έχουν αποδώσει όπως θα θέλαμε, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί η πανδημία». Ακόμα κι αν καταφέρουμε να σταματήσουμε τις νέες μολύνσεις στην Αττική θα συνεχίσουμε για τουλάχιστον 2 με 4 εβδομάδες να βλέπουμε το σύστημα υγείας να πιέζεται, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων είναι πλέον 2.250. Επίσης ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού αυξήθηκε από 4,5% σε 6% την τελευταία εβδομάδα και παρότι καταγράφεται σχετική σταθεροποίηση σε κάποιες περιφερειακές ενότητες όπως η Αττική, η Πελοπόννησος, η δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο, υπάρχουν άλλες περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία και η Κρήτη που εξακολουθούν να αυξάνονται τα νέα κρούσματα. Η ίδια τόνισε ότι αυξάνεται και ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών και παρατήρησε πως παρά τη σημαντική αύξηση των κλινών το σύστημα πιέζεται διαρκώς. Μάλιστα πρόσθεσε πως καταγράφτηκαν περισσότερες από 450 εισαγωγές κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα. Από το σύνολο των 4.600 ασθενών που νοσηλεύονται στη χώρα, οι 2.500 ασθενείς νοσηλεύονται στην Αττική. Ακόμα ανέφερε πως εκτός από την Αττική, υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία στην Αχαΐα, ενώ αυξητική τάση καταγράφεται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης. Ωστόσο, προέβλεψε ότι ο αριθμός των νέων θανάτων δεν θα αυξηθεί σημαντικά τις ερχόμενες εβδομάδες, καθώς νοσηλεύονται όλο και λιγότεροι άνθρωποι άνω των 60 ετών και όσοι νοσηλεύονται ήδη έχουν καλύτερη πρόγνωση.
Μίλησε ξανά για τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παρατηρείται μείωση νέων κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη εμβολιαστεί.
Αναφέρθηκε, τέλος, στη ψυχική κόπωση, που -όπως είπε- απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής. Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για μερική «χαλάρωση» καθώς, όπως επισήμανε, για άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν μπορούμε να συζητάμε. «Δεν μπορούμε εύκολα να μιλήσουμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων με συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα. Μετά τη σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων θα μπορούμε να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες με πολλά τεστ, ώστε να εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί, να γίνεται ιχνηλάτηση και διακοπή της μετάδοσης» είπε και κατέληξε επισημαίνοντας ότι καθώς οι εμβολιασμοί στις ευπαθείς ομάδες θα προχωρούν, θα καταφέρουμε να ελέγξουμε και να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες και σ’ αυτό θα βοηθήσει και ο καλός καιρός που επικρατεί συνήθως από εδώ και στο εξής στη χώρα μας.
Γκ. Μαγιορκίνης: Στο επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις
Ενδείξεις αποσυμπίεσης του ΕΣΥ δεν υπάρχουν και αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να γίνει, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την πανδημία.
Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 15%, ενώ ο δείκτης Rt παραμένει πάνω από το 1. Οι ηλικίες που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα είναι οι 40-65 και ακολουθούν οι 18-39. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στο επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις όπου η μάσκα δεν χρησιμοποιείται και γι’ αυτό συνέστησε περιορισμό των επαφών και πρότεινε οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοιχτούς και καλά αεριζόμενους χώρους, ωστόσο το κλειδί παραμένει η τήρηση των μέτρων προστασίας.
Η πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με κάποιον που είναι φορέας του κορονοϊού είναι πιο αυξημένη σήμερα από ποτέ
Η πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με κάποιον που είναι φορέας του κορονοϊού είναι πιο αυξημένη σήμερα από ποτέ, παρατήρησε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο ίδιος επισήμανε πως «ενδείξεις αποσυμπίεσης του ΕΣΥ δεν υπάρχουν» και αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να γίνει, ανέφερε. Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 15%, ενώ ο δείκτης Rt παραμένει πάνω από το 1. Οι ηλικίες που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα είναι οι 40-65 και ακολουθούν οι 18-39. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στο επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις όπου η μάσκα δεν χρησιμοποιείται και γι’ αυτό συνέστησε περιορισμό των επαφών και πρότεινε οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοιχτούς και καλά αεριζόμενους χώρους.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που αφορούσε το εμβόλιο και την ανοσία που δημιουργεί σε σχέση με την ανοσία όσων έχουν ήδη νοσήσει από τον κορονοϊό, είπε ότι «η ανοσία από το εμβόλιο είναι πιο ισχυρή γι’ αυτό και όσοι έχουν περάσει τον κορονοϊό καλούνται να εμβολιαστούν». Μέχρι στιγμής το πιο σημαντικό μέτρο στη μάχη κατά του κορονοϊού παραμένει ο εμβολιασμός, κατέληξε
Β. Κοντοζαμάνης: Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19 το 77% του ιατρικού προσωπικού και το 51% του νοσηλευτικού
Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, είναι όμως θέμα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης και ειδικά για τους υγειονομικούς είναι και θέμα ηθικής υποχρέωσης, διότι προσφέρουν υπηρεσίες υγείας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Μέχρι σήμερα, όπως είπε, έχει εμβολιαστεί κατά της επιδημίας του covid-19, το 77% του ιατρικού προσωπικού και το 51% του νοσηλευτικού προσωπικού. Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι από την αρχή της πανδημίας ελήφθησαν μέτρα για την προστασία των υγειονομικών – κυρίως με μέσα ατομικής προστασίας – και κατά την εκκίνηση του προγράμματος εμβολιασμού, το υγειονομικό προσωπικό ήταν το πρώτο που κλήθηκε να εμβολιαστεί. Σημείωσε ότι ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας συνεχίζεται, και εξέφρασε την ελπίδα το ποσοστό των υγειονομικών που εμβολιάζονται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Τόνισε ότι ο εμβολιασμός, σε συνδυασμό με τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας και την ατομική συμμόρφωση του καθενός, διασφαλίζει την υγεία του υγειονομικού προσωπικού. Εξήγησε επίσης ότι η χρήση δύο rapid test τεστ στο προσωπικό των δομών υγείας που δεν έχει εμβολιαστεί, είναι ένα μέτρο που θα δώσει την δυνατότητα ελέγχου τυχόν διασποράς του ιού στο χώρο εργασίας.
Το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του
Το ΕΣΥ έχει αντέξει χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού, τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πρώτη μέρα της πανδημίας, και έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του συστήματος, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υποδομές.
«Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο, έχει φτάσει στα όριά του και συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες υγείας», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης. Πρόσθεσε ότι τις τελευταίες 25 ημέρες έχουν προστεθεί περισσότερες από 1000 κλίνες για την νοσηλεία ασθενών με covid-19, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τις ένοπλες δυνάμεις, και τις επόμενες μέρες θα προστεθούν ακόμα 500 κλίνες covid. Αυτή τι στιγμή, πρόσθεσε, το εθνικό σύστημα υγείας είναι ενιαίο, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. Το σύστημα υγείας ενισχύεται συνεχώς – χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως στην Αττική κατά τις αρχές Φεβρουαρίου υπήρχαν 229 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ covid, ενώ σήμερα είναι 387.
Συνεχίζουμε να ενισχύουμε το σύστημα με προσωπικό και υποδομές, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, ωστόσο «το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του, και πρέπει να καταστεί σαφές ότι σε κάθε περίπτωση, όσα μέτρα και να ληφθούν, εάν δεν υπάρξει η ατομική ευθύνη και η συμμόρφωση στα μέτρα και τις υποδείξεις της Πολιτείας, τότε δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε την πανδημία».