Στο έλεος της κακοκαιρίας παραδόθηκε για μια ακόμα φορά το βράδυ της Πέμπτης το εμπορικό λιμάνι του Ρεθύμνου. Το σκηνικό με τη θάλασσα να γίνεται ένα με την ευρύτερη περιοχή επαναλήφθηκε αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά την ανάγκη οριστικής λύσης στο πρόβλημα που υπάρχει και αφήνει ανοχύρωτο τον χώρο.
Η ακατάπαυστη ισχυρή νεροποντή από το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι τα ξημερώματα, σε συνδυασμό με τους έντονους βοριάδες, είχε ως αποτέλεσμα η ευρύτερη περιοχή να πλημμυρίσει, οι δρόμοι γύρω από το λιμεναρχείο να μετατραπούν σε ποτάμια, ενώ τα κύματα «εκτόξευσαν» στο δρόμο πέτρες και άλλα φερτά υλικά. Εκτός από την περιοχή του εμπορικού λιμανιού πρόβλημα παρουσιάστηκε και στον περιφερειακό δρόμο στο ύψος του φρουρίου Φορτέτζα, όπου πέτρες κατέληξαν στο δρόμο.
Η περιοχή είχε αποκλειστεί αρχικά προληπτικά από τις 6 το απόγευμα, όπου η κυκλοφορία είχε απαγορευτεί στο σημείο, ενώ χθες το πρωί συνεργεία του λιμενικού ταμείου και της υπηρεσίας καθαριότητας απομάκρυναν τα φερτά υλικά από το οδόστρωμα.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου Ρένα Κουτσαλεδάκη, το τμήμα που προσφάτως επισκευάστηκε στα δυτικά του παρκινγκ του λιμανιού δεν υποχώρησε, αλλά η περιοχή πλημμύρισε από την ανατολική πλευρά, όπου η ζημιά που είχε σημειωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί αφενός και αφετέρου απαιτείται παρέμβαση ανάσχεσης του κυματισμού. Η ίδια επανέλαβε πως μοναδικός τρόπος για την θωράκιση της περιοχής, είναι η υλοποίηση του μεγάλου έργου προστασίας του λιμανιού, του οποίου ωστόσο οι μελέτες εξακολουθούν να είναι μπλοκαρισμένες.
Σημειώνεται ότι τα χρήματα για τις μελέτες έχουν εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια Κρήτης, συνολικού ύψους 873.000 ευρώ, μια εκ των οποίων αφορά την προστασία του προσήνεμου μόλου του λιμανιού (προϋπολογισμού 373.616,74 ευρώ). Η υλοποίηση αυτού του έργου αναμένεται να αντιμετωπίσει οριστικά τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή και να διασφαλίσει την προστασία του. Το μεγάλο έργο -ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ- της αντιπλημμυρικής θωράκισης του λιμανιού, εδώ και μήνες βρίσκεται στο στάδιο των μελετών.
Δυστυχώς όμως οι διαδικασίες έχουν «παγώσει», αφού οι μελετητές δεν μπορούν να πληρωθούν. Αποτέλεσμα αυτών των καθυστερήσεων είναι ότι το λιμάνι παραμένει επί της ουσίας ανοχύρωτο.
Ειδικότερα, η κυρία Κουτσαλεδάκη μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε: «Με την χτεσινή κακοκαιρία η προσωρινή θωράκιση που κάναμε με χρήματα της Περιφέρειας «άντεξε» όσον αφορά και τις παρεμβάσεις, που έγιναν στη ρίζα του προσήνεμου μόλου, όσο και στην υποστήριξη θωράκισης και κατ’ επέκταση μέσα στη θάλασσα. Ωστόσο, λόγω του κυματισμού αποκολλήθηκαν από το δάπεδο μικρές πέτρες και βότσαλα, από τις ζαρντινιέρες περιμετρικά του Φρουρίου Φορτέτζας στο τμήμα ανατολικά του λιμανιού, το όποιο εκτελείται αυτή την περίοδο με χρήματα, από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ύψους 300.000 ευρώ. Η παρέμβαση αυτή ξεκίνησε πριν λίγες μέρες, όπου αποκατέστησε το τοιχίο, που είχε καταρρεύσει στο ακρομώλιο και από το σημείο αυτό δημιουργήθηκαν την Πέμπτη τα πλημμυρικά φαινόμενα. Ταυτόχρονα με την παρέμβαση αυτή, προβλέπεται να ανασυρθούν από τη θάλασσα μπλόκια, τα οποία θα τοποθετήσουμε για να στηρίξουμε καλύτερα το λιμενοβραχίονα. Από το υγιές τμήμα -στο κομμάτι του χώρου του παρκινγκ από την πλευρά των καταστημάτων της Κιολούμπαση, που δεν είχαμε ποτέ φθορές είναι απαραίτητη η θωράκιση του λιμανιού, για να αποφεύγονται τα πλημμυρικά φαινόμενα. Για το τμήμα αυτό δεν έχουμε εξασφαλίσει χρήματα, παρότι τα διεκδικήσαμε και από το ΠΔΕ και από την Περιφέρεια. Η κατάσταση θα σωθεί μόνο αν γίνει το μεγάλο έργο της θωράκισης, όπου προβλέπεται κυματοθραύστης, για να υπάρχει ανάσχεση του κυματισμού. Δυστυχώς οι μελέτες του έργου παραμένουν κολλημένες, παρά τις παρεμβάσεις που έχουν κάνει για το θέμα και οι δυο βουλευτές μας».