Άγρια και συντονισμένη επιδρομή στα αγροτικά εισοδήματα έχει εξαπολύσει εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση, κόντρα στις εξαγγελίες της για τη μεγάλη σημασία του πρωτογενή τομέα για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Η επιδρομή για το 2013 αφορούσε τη μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ από 11% σε 6%, τη μείωση της επιδότησης του ΕΦΚ πετρελαίου, τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ με παράλληλη αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς, την μεγάλη αύξηση στης τιμής του αγροτικού ρεύματος, το «κούρεμα» των εξισωτικών αποζημιώσεων και άλλα…
Η επιδρομή το 2014 συνεχίζεται και αφορά -προς το παρόν- τη φορολογία της αγροτικής γης, τις περικοπές στις ενιαίες ενισχύσεις, τις πρόσθετες εισφορές σε ΕΛΓΑ και κυρίως το νέο καθεστώς φορολόγησης του πενιχρού συνήθως εισοδήματος των παραγωγών αγροτικών προϊόντων με βιβλία εσόδων-εξόδων.
Αυτό γίνεται διότι η κυβέρνηση φαντάζεται αυθαίρετα ότι οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν σημαντικά εισοδήματα που πρέπει να φορολογηθούν υπέρμετρα, τώρα μάλιστα που οι παραγωγοί είναι ασύντακτοι και ανοργάνωτοι.
Προφανώς σκόπιμα αγνοεί ότι το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα συνεχώς μειώνεται (γύρω στο 4-5% ετησίως), ενώ το αντίστοιχο στην Ευρώπη συνεχώς αυξάνεται. Αδιαφορεί για τα δισεκατομμύρια ευρώ που ξοδεύει κάθε χρόνο η χώρα για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Υποκρίνεται ότι δεν βλέπει τη φτώχεια, την αποεπένδυση και τη παντελή έλλειψη ρευστότητας στο πρωτογενή τομέα.
Αυτή η γενικευμένη επίθεση επί δικαίων και αδίκων, χωρίς κοινωνικά κριτήρια και αναπτυξιακά κίνητρα θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων και θα οδηγήσει σε ολοσχερή κατάρρευση του πρωτογενή τομέα και πέρασμα της αγροτικής γης στα χέρια λίγων και ισχυρών.
Παρότι πιστεύουμε ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει να φορολογούνται ανάλογα με τις δυνατότητές τους, θεωρούμε ότι με τη φορολόγηση των παραγωγών με βιβλία εσόδων – εξόδων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, περισσότερο ωφελημένοι θα είναι οι λογιστές παρά τα ταμεία του κράτους.
Το θέμα συνεπώς είναι να μη περάσει το συγκεκριμένο μέτρο και όχι η έκδοση κάποιων διευκρινιστικών οδηγιών εφαρμογής από το Υπ. Οικονομικών όπως λένε κάποιοι αγροτοσυνδικαλιστές, που ονειρεύονται έσοδα σε προβληματικές συνεταιριστικές οργανώσεις από τη παροχή λογιστικών υπηρεσιών στους παραγωγούς.
Mε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές η κυβέρνηση δύσκολα θα μακροημερεύσει, διότι ούτε την απαιτούμενη επαφή με το παραγωγικό ιστό της χώρας φαίνεται να έχει, ούτε φορολογική δικαιοσύνη μπορεί να απονείμει, ούτε να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια βιώσιμη αναπτυξιακή αγροτική πολιτική.
* Ο Λευτέρης Ντουντουνάκης είναι πρόεδρος Συνδέσμου Γεωπόνων Χανίων, γεν. γραμματέας Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης