Το τελευταίο διάστημα το ζήτημα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ε.Ε. Οι αρνητικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα λειτουργούν σαν καταλύτης και υποχρεώνουν το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. να αναζητήσουν τρόπους σταθεροποίησης και στη συνέχεια ενίσχυσής της. Ένας από τους λόγους που οδηγεί σε μία οργανωμένη παρέμβαση είναι ο φόβος επέκτασης της ρωσικής επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι διευκολύνσεις προς την πλευρά των Σκοπίων να γίνουν σε βάρος των καλώς εννοούμενων συμφερόντων μας.
Με υπογραφή Γκρουέφσκι
Στην ΠΓΔΜ έχει δημιουργηθεί μία χαώδης κατάστασης με ευθύνη του πρωθυπουργού κ. Γκρουέφσκι. Αποκαλύφθηκε δίκτυο μαζικών υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών και παραγόντων του δημοσίου βίου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, συνεργάτες του κ. Γκρουέφσκι αξιοποιούσαν το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για να επιβάλουν τον έλεγχό τους στον δημόσιο βίο. Οι αποκαλύψεις έχουν οδηγήσει σε παραιτήσεις υπουργών, ενώ η σοσιαλιστική αντιπολίτευση δεν καταλαμβάνει τις έδρες που της αναλογούν στη Βουλή, θεωρώντας ότι το πολιτικό σύστημα είναι στημένο στα μέτρα του αυταρχικού πρωθυπουργού.
Τα πρόσφατα γεγονότα στο Κουμάνοβο ανέδειξαν το διπλό πρόβλημα της αντιπαλότητας των εθνοτήτων αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος που μαστίζει τη χώρα. Στο Κουμάνοβο σκοτώθηκαν 14 «τρομοκράτες» -οι οποίοι φαίνεται ότι είναι αλβανικής προέλευσης αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν ήταν ενταγμένοι στους κόλπους των αυτονομιστών ή εξυπηρετούσαν εγκληματικά κυκλώματα- και 8 αστυνομικοί. Για να επιβάλει η κυβέρνηση των έλεγχο κατέστρεψε μια ολόκληρη συνοικία και πολλοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το γεγονός αυτό μπορεί να στείλει τη χώρα 15 χρόνια πίσω, σε έναν εμφύλιο μεταξύ των 2/3 του πληθυσμού που ανήκουν στη σλαβική πλειονότητα και του 1/3 που ανήκει στην αλβανική μειονότητα.
Το ζήτημα του ονόματος
Η αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ ενεργοποιεί την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ, που έχει στόχο την ενσωμάτωση στη Συμμαχία του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της ΠΓΔΜ και της Γεωργίας.
Μέσα από αυτήν την πολιτική επιβεβαιώνεται η σημασία που δίνει το ΝΑΤΟ στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Προ ημερών πήρα μέρος στις εργασίες της εξαμηνιαίας κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το Μαυροβούνιο θα ενταχθεί στη Συμμαχία πιθανότατα στα τέλη του 2015, ενώ οι άλλες υποψήφιες χώρες θα πρέπει να ξεπεράσουν συγκεκριμένα προβλήματα για να γίνουν μέλη της Συμμαχίας.
Κινητικότητα επικρατεί και στην Ε.Ε., με χαρακτηριστική την υποστήριξη του κ. Γκρουέφσκι από την πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο όνομα της συμφιλίωσης με την αντιπολίτευση. Υπάρχει δέσμευση σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών για την αποτροπή της ένταξης οποιασδήποτε νέας χώρας μέλους την πενταετία της Επιτροπής Γιούνκερ, 2014-2019. Παρ’ όλ’ αυτά ακούγονται φωνές υπέρ της προσέγγισης με τα Σκόπια, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και προοπτικής και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην εξαιρετικά προβληματική χώρα.
Πολλοί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. αλλά και κορυφαίοι εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και ισχυρών κομμάτων αναφέρονται στην ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία». Έχουν καταλήξει στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι η διαμάχη για την ονομασία της γειτονικής χώρας λειτουργεί αποσταθεροποιητικά και δυσκολεύει την κυβέρνηση Γκρουέφσκι στην αποτελεσματική διαχείριση της οικονομίας και στην ομαλοποίηση της πολιτικής κατάστασης. Σαν να μην έφτανε αυτό θεωρούν ότι η διαμάχη πρέπει να ξεπεραστεί με την υιοθέτηση των θέσεων του κ. Γκρουέφσκι περί «Μακεδονίας» και σε βάρος της Ελλάδας η οποία αναζητεί μια συμβιβαστική λύση που θα διευκολύνει τη γειτονική χώρα χωρίς να δημιουργεί ανυπέρβλητο πρόβλημα ιστορικής και εθνικής ταυτότητας σε εμάς.
Σημάδια αδυναμίας
Αυτοί που επείγονται να σταθεροποιήσουν τα Σκόπια σε βάρος της Αθήνας εκτιμούν ότι η ελληνική πλευρά δεν είναι σε θέση να ασκήσει αποτελεσματική διπλωματία. Θεωρούν ότι η κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και η αδυναμία της κυβέρνησης Τσίπρα να μας βγάλει από το μνημόνιο και την ύφεση περιορίζουν τις δυνατότητες της ελληνικής διπλωματίας. Επιπλέον, η νέα ελληνική κυβέρνηση κινείται στο περιθώριο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, χωρίς ισχυρές συμμαχίες και δυνατότητα επηρεασμού των εξελίξεων.
Ανεξάρτητα από τις όποιες αδυναμίες της κυβέρνησης Τσίπρα θα πρέπει να αντιδράσουμε στη διπλωματική επίθεση των Σκοπίων και στους σχεδιασμούς στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που δίνουν προτεραιότητα στην υποτιθέμενη σταθεροποίηση της γειτονικής χώρας έναντι των καλώς εννοούμενων εθνικών συμφερόντων μας αλλά και των δικαιωμάτων που έχουμε σαν πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και κυρίως της Ε.Ε.
ΜΟΤΟ:
Οι τηλεφωνικές υποκλοπές και οι πολιτικοί αποκλεισμοί είναι οι μέθοδοι στις οποίες επενδύει ο Γκρουέφσκι.
Οι αιματηρές συγκρούσεις στο Κουμάνοβο μπορεί να αναβιώσουν τον προ δεκαπενταετίας εμφύλιο.
* O Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της Ν.Δ.