Μέρος 2
Αρχίζει σιγά – σιγά να γίνεται συνείδηση ότι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Ούρσουλα. Πολλαπλασιάζονται οι συρράξεις και οι διαγκωνιζόμενοι μετά τη νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ. Αυτό όμως δεν αναιρεί τι έχει βγει στη δημοσιότητα σχετικά με τη νέα Κομισιόν που θα αρχίσει τη δουλειά της από την 1η Δεκεμβρίου τρέχοντος ΄τους. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να δούμε και το υπόλοιπο των εντολών της προέδρου της Κομισιόν προς τον επίτροπο του προϋπολογισμού, προκειμένου να διαπιστώσουμε τις κατευθύνσεις που θέλει να δώσει στην ευρωπαϊκή ιδέα, από μόνη της ή κατ εντολή μάλλον του άξονα Παρίσι – Βερολίνου, τη στιγμή της συρρίκνωσης του.
Στο προηγούμενο σημείωμά μας είχαμε καταγράψει ορισμένα γεγονότα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το προφανές θύμα των επιλογών φον ντερ Λάιεν είναι η βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. Και το εργαλείο θα είναι η απορρύθμιση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Έτσι, σε άρθρο του έγκυρου EUOBSERVER στις 31 Οκτωβρίου 2024 προτρέπει τους ευρωβουλευτές στις ακροάσεις τους με του νέους πιθανούς επιτρόπους να αμφισβητήσουν τους υποψηφίους στη μηχανή απορρύθμισης που έχει θέσει σε κίνηση η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η διαδικασία εκτυλίχθηκε ομαλά και δεν αμφισβητήθηκε η απορρύθμιση των κοινοτικών προγραμμάτων της φον ντερ Λάιεν. Βέβαια, δεν είναι εύκολο να βρεθούν και οι 27 ψήφοι για την τελική απόφαση στο συμβούλιο, δεδομένου ότι απαιτείται ομοφωνία. Αυτό όμως δεν αφαιρεί τους κινδύνους από τα πολεμικά λόμπυ που έχουν περάσει τις γραμμές τους πλήρως στο ενδεχόμενο ο προϋπολογισμός της ειρήνης και της ευημερίας, όπως ήταν ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΕ να καταντήσει ένα εργαλείο χρηματοδότησης οβίδων αντί τροφίμων. Άθλια πολιτική από ανύπαρκτους ταγούς. Στο έγκυρο περιοδικό Le Grand Continent στις 20 Νοεμβρίου αναφέρει ότι «Στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, η παραγωγή οβίδων έχει αυξηθεί σημαντικά από την εισβολή στην Ουκρανία το 2022 Σε περισσότερες από 1.000 ημέρες πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπέρ τριπλασιάσει την παραγωγική τους ικανότητα βλημάτων πυροβολικού, η οποία αυξήθηκε από 14.000 στην αρχή του πολέμου. εισβολή στην Ουκρανία σε 50.000 σήμερα. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν στείλει σχεδόν ένα εκατομμύριο οβίδες στο Κίεβο από τον Μάρτιο του 2023.
Τονίζουμε ότι οι παραγωγές πολεμικού υλικού δεν καλύπτεται από κοινοτική πολιτική και κάθε χρηματοδότηση όμοιας ή παρόμοιας επένδυσης συνιστά μέτρο κατά της ΕΕ και ίσως να πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα. Τονίζεται ακόμη ότι οι χώρες τη Ευρώπης, εξαθλιωμένες από τους δυο παγκόσμιους πολέμους στο έδαφός τους δεν έχουν ίδιες δυνάμεις και ίδιες ευθύνες για να μοιράζονται τα οποιαδήποτε οφέλη από την άσκηση νέας «αμυντικής» πολιτικής που ήδη έχει οδηγήσει τους πληθυσμούς της ΕΕ:
1. Σε ισχυρή μείωση της ευημερίας των κατοίκων της ΕΕ.
2. Σε αύξηση της φτώχειας και σε καταθλιπτική έξαρση νεώτερων γενεών και ανηλίκων που μάχονται πλέον στους δρόμους.
3. Σε αδυναμία χρηματοδότησης των πολιτικών που ισχύουν, όπως της ΚΓΠ, της Περιφερειακής πολιτικής και πολιτικής της Συνοχής.
Δείτε τον πολλαπλασιασμό των αρνήσεων χρηματοδοτήσεων έργων στους δήμους της χώρας και θα γίνει αυτόματα κατανοητό το επιχείρημα να μην αφήσουμε τη μετατροπή της ΕΕ σε στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, αν υποθέσουμε ότι το ΝΑΤΟ μας φτάνει και μας περισσεύει.
Ίσως να πρέπει να αναθεωρήσουμε ακόμη και για το ότι η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρεται σε ξένα δημοσιεύματα ότι «φαίνεται» να εμπνεύσθηκε, όχι μόνο από τις εκστρατείες εταιρικών λόμπι , αλλά υποστηρίζεται και από εκθέσεις υψηλού προφίλ των Letta και Draghi, για τις οποίες έχουμε γράψει αρκετά στα προηγούμενα σημειώματά μας.
Μόνο έτσι εξηγείται η πρόφασή της να μετατρέψει τη λήψη αποφάσεων της ΕΕ σε μηχανή απορρύθμισης όπου οι φιλόδοξες νέες κοινωνικές και οικολογικές πολιτικές αντιμετωπίζουν τόσα πολλά εμπόδια που υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να επιβιώσουν. Ενώ οι νόμοι που ήδη ισχύουν απειλούνται από περικοπές επιβολής και εποπτείας.
Και φυσικά η μηχανή απορρύθμισης της προέδρου της Κομισιόν στοχεύει επίσης εθνικές κυβερνήσεις, περιφέρειες και δήμους.
Μια νέα στρατηγική για την ενιαία αγορά «για την επιτάχυνση της άρσης των φραγμών» και μια πιθανή «Πράξη για την πρόληψη των εμποδίων στην ενιαία αγορά» θα δώσει στην Επιτροπή περαιτέρω εξουσίες για τον έλεγχο των εθνικών και τοπικών κυβερνήσεων και θα περιορίσει τον δημοκρατικό χώρο για προοδευτικά μέτρα.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην εντολή που έδωσε προς ον επίτροπο προϋπολογισμού φιγουράρει σε πρώτο πλάνο η δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανταγωνιστικότητας» που δημιουργεί επενδυτική ικανότητα που θα υποστηρίζει στρατηγικούς τομείς κρίσιμους για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και της καινοτομίας, και σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Μόνο που το κοινωνικό ενδιαφέρον αφορά την πολεμική, κυρίως, βιομηχανία.
Και δεν είναι επίσης, τυχαίο, ότι επιλέγει «Μια ανανεωμένη χρηματοδότηση εξωτερικής δράσης για να γίνει πιο αποτελεσματική και στοχευμένη για τους εταίρους μας και πιο ευθυγραμμισμένη με τα στρατηγικά μας συμφέροντα». Προφανώς και η ευημερία των πολιτών, ή η εξάλειψη της φτώχειας δεν είναι στους οραματισμούς της κυρίας φον ντερ Λάϊεν.
Αυτό όμως, σηματοδοτεί την επανεθνικοποίηση της ΚΓΠ, όπου ήδη υπάρχουν προβλήματα για την επιδότηση σιτηρών και άλλων προϊόντων, σημαίνει όπως τονίσαμε, ότι βασικά έργα υποδομής των δήμων δε θα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και άρα δεν θα πετύχουμε ποτέ τη σύγκλιση των οικονομιών, αντίθετα με τα λεχθέντα εξ αρχής, όταν γινόμασταν μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.