Στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρου Ηρακλείου, ξεκινά σήμερα το 6ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Επικοινωνία, πληροφόρηση, ενημέρωση και εκπαίδευση στην ύστερη νεωτερικότητα», που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.), με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης. Το Συνέδριο θα διαρκέσει έως την Κυριακή 12 Ιουλίου.
Βασικός σκοπός του Επιστημονικού Συνεδρίου του το Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, είναι η κριτική διερεύνηση και ο επιστημονικός διάλογος γύρω από τις επίκαιρες εξελίξεις στον χώρο της πληροφόρησης, της επικοινωνίας και της ενημέρωσης, με κεντρικό άξονα αναφοράς τη λειτουργία τους πρωτίστως στον τομέα της έρευνας, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και ευρύτερα στην κοινωνία, στον πολιτισμό, στην οικονομία και στην πολιτική.
Σε συνέντευξη τύπου στη Περιφέρεια Κρήτης, χθες, παρουσιάστηκε το συνέδριο από την αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς Έφη Κουτεντάκη και τα μέλη της διοίκησης του Ι.Α.Κ.Ε., Ελένη Μαράκη (πρόεδρος), Μανόλη Μπελαδάκη (αντιπρόεδρος), Γιώργο Στριλιγκά (γενικός γραμματέας), Χρήστο Ντρουμπογιάννη (ταμίας), Χριστόφορο Αρβανίτη (γραμματέας Εκδόσεων Βιβλιοθήκης και έντυπου υλικού), Γιάννη Τζωρτζάκη (γραμματέας Οργανωτικού Ηλεκτρονικής Δικτύωσης και Επικοινωνίας), Ευγενία Ψαλτάκη (γραμματέας Καινοτόμων Προγραμμάτων Διεθνών Συμπράξεων και Ανταλλαγών).
Η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς κ. Κουτεντάκη, συνεχάρη το Ι.Α.Κ.Ε. και την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου για την πρωτοβουλία τους, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε έχει μεγάλη σημασία να μπορούμε να αναγνωρίζουμε την έγκυρη πληροφόρηση και την προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Επιπλέον, η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων αποτελεί προτεραιότητα, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες πρέπει να εκπαιδευτούν, ώστε να αναγνωρίζουν τα fake news και την προπαγάνδα, από όπου και αν προέρχονται.». Η αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι, «η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζεται με το Ι.Α.Κ.Ε. για να αναδείξουμε από κοινού τα επίκαιρα προβλήματα και να βρούμε λύσεις μέσα από τις διαδικασίες του δημοκρατικού διαλόγου» και ευχήθηκε καλή συνέχεια στις εργασίες του συνεδρίου.
Η πρόεδρος του Ι.Α.Κ.Ε. κ. Μαράκη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Καταφέραμε, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, να συναντηθούμε για άλλη μια φορά στο κορυφαίο αυτό επιστημονικό γεγονός για το Ινστιτούτο μας και, για άλλη μια φορά, να ανταλλάξουμε ιδέες και προβληματισμούς, να επιχειρήσουμε τη συγκρότηση ιδεών και προτάσεων που μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνία μας.
Είμαστε περήφανοι και απόλυτα ικανοποιημένοι, όλοι εμείς στο Ι.Α.Κ.Ε., που φτάσαμε αισίως για έκτη συνεχή χρονιά στο ραντεβού μας με την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας και του διεθνούς πεδίου των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Πολλοί από αυτούς που είχαμε προσκαλέσει και που θα θέλαμε να βρίσκονται εδώ απουσιάζουν, λόγω των δύσκολων συνθηκών και των περιορισμών που έχουν επιβληθεί σε ταξιδιώτες του εξωτερικού, καθώς και για λόγους προστασίας της υγείας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Βρίσκονται όμως κι αυτοί με κάποιο τρόπο παρόντες είτε συμμετέχοντας με τις εισηγήσεις τους που θα παρουσιαστούν «εξ αποστάσεως», είτε παρόντες στη σκέψη μας και μνημονευόμενοι στο λόγο μας».
Η κ. Μαράκη ευχαρίστησε για την έμπρακτη στήριξή του στο Ι.Α.Κ.Ε. τον περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη, όπως επίσης τον δήμαρχο Ηρακλείου κ. Λαμπρινό, τους δημάρχους Μαλεβιζίου και Μινώα Πεδιάδας τον κ. Μενέλαο Μποκέα και κ. Εμμανουήλ Φραγκάκη αλλά και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που όπως είπε πρόθυμα υποστήριξαν υλικά, ηθικά και επιστημονικά τη διοργάνωση του συνεδρίου.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ι.Α.Κ.Ε., Μανόλης Μπελαδάκης ανέφερε: «Είμαστε και πάλι παρόντες, αφού υπερβήκαμε πρωτόγνωρες δυσκολίες και αφού αναγκαστήκαμε να τροποποιήσουμε προγραμματισμούς προσωπικούς και συλλογικούς και να συμβιβαστούμε με περιορισμούς που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία μας. Παρά τις αντίξοες συνθήκες βρισκόμαστε σήμερα εδώ, πάρα πολλοί από τους παλιότερους γνώριμούς μας, αλλά και πολλοί νεότεροι και κάποιοι εντελώς νέοι, που τους γνωρίσαμε σήμερα ή θα τους ακούσουμε αύριο στις διάφορες συνεδρίες να εισηγούνται πολύ ενδιαφέροντα θέματα και να παρουσιάζουν αποτελέσματα και δεδομένα αξιόλογων και σημαντικών ερευνών και πρακτικών εφαρμογών στο χώρο της εκπαίδευσης και γενικότερα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Αναγνωρίζουμε, βέβαια, ότι εξαιτίας της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης δεν επαληθεύτηκαν οι φιλοδοξίες μας για τις συμμετοχές και τη μαζικότητα των εργασιών, έτσι όπως τις είχαμε συνηθίσει στα προηγούμενα συνέδρια, αλλά είμαστε βέβαιοι όλοι πως, όταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και αυτού του Συνεδρίου, θα μπορούμε να πούμε ότι διατηρήσαμε στο ακέραιο το επίπεδο των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προηγούμενων διοργανώσεων».
Ο γενικός γραμματέας Ι.Α.Κ.Ε., Γιώργος Στριλιγκάς, τόνισε: «Οι σύγχρονες συνθήκες επικοινωνίας, ενημέρωσης και πληροφόρησης αποτελούν προέκταση της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης και αναμφίβολα διέπονται από τις αντινομίες της παγκοσμιοποίησης. Επηρεάζονται από συγκροτημένες τάσεις και ανταγωνιστικά συμφέροντα, καθώς και από αστάθμητους και έκτακτους παράγοντες, όπως είναι η οικονομική κρίση και η πανδημία. Το παρόν συνέδριο φιλοδοξεί να διερευνήσει αυτές τις διαστάσεις, πρωτίστως στην εκπαίδευση, καθώς και στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή. Το υψηλό επίπεδο και το πλήθος των εισηγήσεων που θα παρουσιαστούν, από τετρακόσιους και πλέον εισηγητές από διάφορα εκπαιδευτικά, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, καθιστούν το Συνέδριο εξαιρετικά σημαντικό για την επιστημονική κοινότητα και τον τόπο μας και εγγυώνται την επιτυχία του».
Το σκεπτικό του συνεδρίου
Στη διαδρομή του ιστορικού χρόνου, η παραγωγή και η διαχείριση της γνώσης και της πληροφορίας, καθώς και οι διαδικασίες ενημέρωσης και επικοινωνίας, υπήρξαν πάντοτε κινητήριος μοχλός για την ιστορική και κοινωνική εξέλιξη. Η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από μια ριζική μεταβολή των πεδίων αυτών, της λειτουργίας τους και των μεταξύ τους σχέσεων, με σημαντικές συνέπειες στον δημόσιο και στον ιδιωτικό βίο. Οι συγκλονιστικές αλλαγές που σημειώθηκαν στα τελευταία χρόνια ανέδειξαν τη δυναμική της κοινωνίας της πληροφορίας, καθώς και της κοινωνίας της επικοινωνίας. Αιτιώδης παράμετρος των εξελίξεων υπήρξε πρωτίστως η γενικευμένη εισβολή των νέων τεχνολογιών πληροφορίας, ενημέρωσης και επικοινωνίας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Η μεταβολή δεν αφορά απλώς στην καθιέρωση νέων μέσων, δίαυλων και πρακτικών, αλλά αποτελεί ένα ευρύτερο και πολυδιάστατο κοινωνικό γεγονός, με σημαντικές προεκτάσεις και επιρροές στην επιστήμη, στην έρευνα, στην εκπαίδευση, στην κοινωνία των πολιτών, στη λειτουργία της αγοράς, στην πολιτική, μέχρι και στις στοιχειώδεις περιοχές της καθημερινότητας. Μέσα από τις πτυχές της παγκοσμιοποίησης, το φαινόμενο επηρεάζει ολοένα και περισσότερο ολόκληρο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, σε μια εποχή όπου όλα αλληλοσυνδέονται. Αναδεικνύεται εδώ η αμφίδρομη σχέση και αλληλεπίδραση μεταξύ γνώσης και πληροφορίας, κατάρτισης και ενημέρωσης, κατανάλωσης και επικοινωνίας, πληροφόρησης και έρευνας, κοινωνικής συγκρότησης και εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, εμφαίνονται διάφοροι κίνδυνοι, όπως είναι η κοινωνική χειραγώγηση, η προπαγάνδα, τα λεγόμενα fake news κ.ά. Συνάμα, εγείρονται προβληματισμοί, για την προστασία της ιδιωτικότητας και των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, για τη διάκριση του δημόσιου από το ιδιωτικό, για τις τάσεις υπερίσχυσης της πληροφορίας έναντι της γνώσης, για την ισότιμη πρόσβαση στην πληροφορία, στη γνώση και στην ενημέρωση κ.ά.
Με αφετηρία τους παραπάνω προβληματισμούς, το Ι.Α.Κ.Ε. προχωρεί στην υλοποίηση του 6ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του, ευελπιστώντας να φωτιστούν επιμέρους πτυχές του κεντρικού θέματος και να αποτελέσει βήμα γόνιμου επιστημονικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού διαλόγου για κάθε ενδιαφερόμενο.