Μια εβδομάδα συμπληρώθηκε χθες από την επανεκκίνηση του κρητικού τουρισμού, αφού την 1η Ιουλίου άνοιξαν τα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου, ξεκίνησαν οι πτήσεις τσάρτερ και τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου υποδέχτηκαν τους πρώτους επισκέπτες. Αν και οι πληρότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα είναι πολύ χαμηλές, θυμίζοντας έναν κακό Απρίλιο, εν τούτοις οι ξενοδόχοι του νομού, τηρώντας με ευλάβεια τα υγειονομικά μέτρα, άνοιξαν τις μονάδες τους ευελπιστώντας σε ενίσχυση της τουριστικής κίνησης το επόμενο δίμηνο και γιατί όχι και παράταση της φετινής σεζόν που είναι εντελώς διαφορετική από όλες τις προηγούμενες.
Τις τελευταίες μέρες η παρουσία των πρώτων επισκεπτών έγινε αντιληπτή στην πόλη. Παρά τον μικρό αριθμό τους η διαφορά φάνηκε, η πόλη δειλά-δειλά άρχισε να ζωντανεύει και οι πρώτοι επισκέπτες έκαναν τη βόλτα τους στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου και στην παραλία καθώς και στα καταστήματα εστίασης.
Τα «Ρ.Ν.» συνάντησαν κάποιους από τους πρώτους τουρίστες, οι οποίοι απολαμβάνουν τις διακοπές τους εν μέσω πανδημίας στο Ρέθυμνο. Όπως ανέφεραν οι ίδιοι οι επισκέπτες, τα χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων Covid -19 στο νησί καθώς επίσης και η άμεση ανταπόκριση της χώρας στο άνοιγμα των συνόρων, διαδραμάτισαν τον πλέον καταλυτικό ρόλο στην επιλογή της Κρήτης ως προορισμό για τις φετινές τους διακοπές.
”
Επέλεξαν την Κρήτη γιατί νιώθουν ασφαλείς, χωρίς προβλήματα το ταξίδι τους
Η υγειονομική ασφάλεια αποτέλεσε για τους επισκέπτες βασικό κριτήριο στην επιλογή του προορισμού διακοπών τους, με δεδομένο ότι στο νησί καταγράφηκαν ελάχιστα κρούσματα κορονοϊού. Όπως αναφέρουν στην πλειοψηφία τους δεν συνάντησαν δυσκολίες κατά το ταξίδι τους.
«Φτάσαμε την 1η Ιουλίου. Επιλέξαμε την Ελλάδα, παρότι το αρχικό μας πλάνο ήταν να πάμε στην Κροατία. Ωστόσο το ταξιδιωτικό γραφείο της χώρας μας μάς υπέδειξε ως καλύτερη λύση την Ελλάδα. Μας είπαν ότι είναι ασφαλέστερα εδώ, λόγω μειωμένων σε σχέση με άλλες χώρες, κρουσμάτων. Έχουμε επισκεφτεί στο παρελθόν ξανά την Ελλάδα, οπότε για εμάς ήταν εύκολη επιλογή», δηλώνει η κ. Οnu, με τον σύζυγό της από την Εσθονία ενώ ο Christian και η Marlette, από την Ελβετία, αναφέρουν πως: «Επιλέξαμε την Κρήτη προφανώς, για την ομορφιά του τόπου, που έχει διαφημιστεί αρκετά στη χώρα μας, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι στην απόφαση μας συνέβαλε και το γεγονός ότι στην Κρήτη τα κρούσματα του κορονοϊού ήταν ελάχιστα. Παράλληλα, έπαιξε ρόλο στην απόφαση μας το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε το άνοιγμα των συνόρων της προς την Ευρώπη και μετά ακολούθησαν πολύ αργότερα και οι υπόλοιπες».
Δυσκολίες, όσον αφορά τη μετακίνησή τους από τη χώρα τους, δεν αντιμετώπισαν οι επισκέπτες ενώ, όπως δηλώνουν, ο έλεγχος στο αεροδρόμιο κατά την προσέλευσή τους δεν ήταν σχολαστικός. Από τους τουρίστες που συναντήσαμε μόνο δυο μας ανέφεραν ότι υποβλήθηκαν σε τεστ για τον κορονοϊό, ενώ οι υπόλοιποι έχοντας μαζί τους και συμπληρωμένη τη φόρμα μετακίνησης ακολούθησαν την τυπική διαδικασία του check-out, χωρίς περαιτέρω έλεγχο. «Όταν φτάσαμε είχαμε συμπληρώσει το έγγραφο που έπρεπε και αμέσως μετά την άφιξη το δείχναμε στους υπαλλήλους του αεροδρομίου. Με το έγγραφο αυτό γινόταν ο έλεγχος για τον Covid- 19, ανάλογα με το τι είχαν δηλώσει κατά τη συμπλήρωση του εγγράφου σε σχέση με τις επαφές τις δικές μας ή κάποιου μέλους της οικογένειάς σου με φορείς του ιού στο παρελθόν. Εμάς δεν μας έλεγξαν», αναφέρει ο κ. Paul με τη σύζυγό του, από την Ολλανδία, ενώ η κ. Andria και ο σύζυγός της κ. Yuzin από την Αυστρία τόνισαν: «Ήμασταν το πρώτο αεροπλάνο από Αυστρία για Χανιά. Δεν ήταν πολύ δύσκολο να έρθουμε. Στο αεροδρόμιο έπρεπε να φοράμε μάσκα και απλά έλεγξαν το έγγραφο που είχαμε συμπληρώσει διαδικτυακά. Αλλά δεν έγινε κανένας περαιτέρω έλεγχος. (Είμαστε ασφαλείς εμείς, μην φοβάσαι- με χιούμορ). Περιμέναμε να είναι πιο δύσκολο το ταξίδι».
Ωστόσο κάποιοι επισκέπτες φάνηκαν σκεπτικοί ως προς τα κριτήρια ελέγχου. «Φτάσαμε στις 2 Ιουλίου. Δεν συναντήσαμε καμία δυσκολία στο ταξίδι μας και το αεροδρόμιο ήταν οργανωμένο. Η πτήση μας είχε 100% πληρότητα και έγινε έλεγχος ακριβώς στον μισό αριθμό ταξιδιωτών από τη συγκεκριμένη πτήση. Για παράδειγμα σε εμάς έκαναν έλεγχο μόνο στον άνδρα μου και όχι σε μένα και η τακτική αυτή ακολουθείτο και σε όλες τις οικογένειες. Μόνο στο ένα μέλος. Αλλά τον ιό μπορεί να τον έχω κολλήσει εγώ στη διάρκεια του ταξιδιού και να μην έχει εμφανίσει ακόμα συμπτώματα ο άνδρας μου», μας εξομολογείται η Marlette και ο Christian από την Ελβετία.
«Στο αεροδρόμιο μας έκαναν το τεστ από τη μύτη, αλλά όχι σε όλους τους επιβαίνοντες της πτήσης. Δεν μπορώ να γνωρίζω τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέγουν ποιός πρέπει να εξεταστεί και ποιός όχι», αναφέρει η Οnu, με τον σύζυγό της από την Ελβετία.
Ικανοποιημένοι με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων
Ανάλογα με τη χώρα προέλευσης τους οι τουρίστες συγκρίνουν τα προληπτικά μέτρα που είναι σε ισχύ στο νησί. Σε γενικές γραμμές εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την τήρηση των υγειονομικών κανόνων σε ξενοδοχεία, εμπορικές επιχειρήσεις και καταστήματα εστίασης, παρατηρούν ωστόσο και τις διαφορές σε σχέση με τη χώρα.
Τα προληπτικά μέτρα προστασίας, όπως λένε, τηρούνται σε όλα τα τουριστικά καταλύματα καθώς, όπως σχολιάζουν, οι εργαζόμενοι φορούν καθ’ όλη τη διάρκεια μάσκες και γάντια και αντισηπτικά υγρά βρίσκονται στη διάθεση τους σε όλη την έκταση του χώρου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχόλιο μιας Γερμανίδας τουρίστριας, της Anne, όταν ερωτήθηκε για το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει: «Η Κρήτη είναι απόλυτα οργανωμένη και προετοιμασμένη γι’ αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση, απλά νομίζω πως οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο μας και μάλλον γενικά στα ξενοδοχεία είναι λίγο παραπάνω στρεσαρισμένοι. Μάλλον επειδή με αυτήν τη ζέστη πρέπει να φορούν μάσκες, μακριά γάντια, ωστόσο κάνουν το καλύτερο που μπορούν», ενώ ένα ζευγάρι από την Ολλανδία, ο κ. Paul με τη σύζυγό του, αποκαλύπτουν με χιουμοριστική διάθεση πως: «Στο ξενοδοχείο που διαμένουμε παρατηρώ ένα παράδοξο, δηλαδή να φορούν τη μάσκα, αλλά η μύτη να είναι ακάλυπτη. Νομίζω ή πρέπει να τη φοράνε σωστά ή καθόλου!! Επιπλέον κάτι πολύ αστείο που μου συνέβη είναι ότι είμαστε εδώ από Πέμπτη και την Κυριακή μου έστειλε μήνυμα η κυβέρνησή σας «Καλωσορίσατε στην Ελλάδα, με την άφιξή σας στη χώρα μας, θα γίνει σε εσάς έλεγχος» και το ίδιο μήνυμα μου στείλανε σήμερα!».
Η τήρηση των μέτρων στην Κρήτη και η αισιόδοξη στάση που διατηρείται από τους ντόπιους, βρίσκει θετικό αντίκρισμα στους επισκέπτες δημιουργώντας σε πολλούς κλίμα «ασφάλειας», λέξη που χαρακτηριστικά χρησιμοποίησαν πολλοί, όταν τους ζητήθηκε να περιγράψουν την αίσθηση που αποκομίζουν από τη διαμονή τους στο νησί. «Νιώθουμε αρκετά ευπρόσδεκτοι και δεν το περιμέναμε. Δεν μας φοβούνται οι ντόπιοι. Είμαστε πάντα προετοιμασμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κρατάμε μαζί μας μάσκες και γάντια στη βόλτα μας, αλλά και εμείς οι ίδιοι είμαστε πιο χαλαροί», δηλώνουν η κ. Daniela και ο σύζυγός της Bernard, από τη Γαλλία.
Δύο οικογένειες από τη Φρανκφούρτη κάνουν λόγο για αισθητή διαφορά των μέτρων ασφαλείας, σε σχέση με την πατρίδα τους: «Νομίζω ότι εδώ είστε ασφαλείς. Παντού πρέπει να πλένεις τα χέρια σου και να κρατάμε απόσταση ασφαλείας. Στο ξενοδοχείο φορούν μάσκες και γάντια. Συγκριτικά όμως με την πατρίδα μας είστε πιο χαλαροί εδώ, για παράδειγμα δεν μπορείς να μπεις σε ένα μαγαζί ή στο λεωφορείο χωρίς τη χρήση μάσκας, ενώ εδώ τα μέτρα δεν είναι τόσο αυστηρά», παρατηρεί η κ. Giannina και ο κ. Britz, ενώ ο Peter με τη γυναίκα και το παιδάκι του συνεχίζει: «Εδώ στην Κρήτη, μερικές φορές, κάποιοι άνθρωποι φορούν τη μάσκα, ειδικά στα καταστήματα και τα εστιατόρια, αλλά γενικά δεν θεωρώ ότι στο μυαλό των Κρητικών υπάρχει ο κορονοϊός σαν απειλή. Φαίνονται όλα φυσιολογικά. Στη Φρανκφούρτη δείχνουμε την ίδια χαλαρότητα, με μόνη διαφορά, πως και οι πελάτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα αν εισέλθουν σε ένα κατάστημα και δεν επιτρέπεται να συνυπάρχουν τόσα άτομα, μέσα σε έναν χώρο, όπως γίνεται εδώ, είτε πρόκειται για μαγαζί, είτε για καφετέρια κ.τ.λ. Μόνο 10 άτομα ανά τετραγωνικό».
Ένα θετικό απότοκο του μειωμένου τουρισμού αποκαλύπτουν με χιουμοριστική διάθεση η κ. Οnu με τον σύζυγο της από την Εσθονία: «Ως τουρίστας εδώ κρατάω τις αποστάσεις μου, πλένω τα χέρια μου με αντισηπτικά και κάποιες φορές φοράω μάσκα. Εδώ η κατάσταση εκπέμπει μία ασφάλεια και κανονικότητα και για να μιλήσω και απολύτως ειλικρινά, μου αρέσει που δεν βλέπω τόσους πολλούς τουρίστες και είμαστε ακόμα ελάχιστοι. Καταλαβαίνω ότι για εσάς είναι μια πολύ δύσκολη συγκυρία, αλλά μου αρέσει γιατί προσδίδει μία ασφάλεια. Όλες τις υπέροχες παραλίες που άλλες φορές βούλιαζαν από την πολυκοσμία, τώρα θα μπορούμε να τις απολαύσουμε σε αποκλειστικότητα!!!».
Οι περισσότεροι επισκέπτες του νησιού, ωστόσο, δηλώνουν επίγνωση του κινδύνου μίας τέτοιας μετακίνησης τουριστών, εν μέσω πανδημίας, και συνιστούν την προσοχή των ντόπιων όσο προχωράει η τουριστική περίοδος, όπως ο κ. Paul και η σύζυγος του από την Ολλανδία, οι οποίοι εύχονται ένα καλοκαίρι χωρίς κρούσματα: «Εδώ αισθανόμαστε ότι δεν υπάρχει πανδημία. Εσείς θα ήταν καλό να ανησυχείτε για όλους τους τουρίστες που έρχονται από το εξωτερικό. Ελπίζουμε να είστε ασφαλείς και να μην εξελιχθεί άσχημα η κατάσταση!».
Τέλος, ένα ζευγάρι από την Αυστρία, ο κ. Yuzin και η κ. Andria, σπεύδουν να αφήσουν το δικό τους αισιόδοξο μήνυμα συμπαράστασης προς τους Κρητικούς και μία πρόβλεψη για το μέλλον: «Θεωρούμε ότι οι πολίτες της Ευρώπης αλληλοβοηθιόμαστε. Και ο αυστριακός τουρισμός βρίσκεται, όπως και ο ελληνικός, σε μία ανάστατη περίοδο, έτσι είμαστε πολύ χαρούμενοι αφού μπορούμε να ενισχύσουμε τον τουρισμό της Ελλάδας μαζί με Ολλανδούς, Γερμανούς. Δεν θέλουμε να δεχτεί μεγαλύτερο τουριστικό πλήγμα η χώρα σας».
Προσθέτουν ότι νιώθουν ασφαλείς λέγοντας πως: «Έχετε ελάχιστα κρούσματα! Νιώθουμε και οι ίδιοι μία ασφάλεια. Νομίζω στους εξωτερικούς χώρους δεν υπάρχει πρόβλημα. Αποστάσεις, αντισηπτικά και μάσκες είναι μέτρα που χρειάζεται να τηρείς όταν βρίσκεσαι έξω. Οι Κρητικοί είναι το ίδιο χαλαροί για τον κορονοϊό, όπως και οι Αυστριακοί. Όπως και στην Αυστρία πολλοί δεν έχουν πειστεί ακόμα πολλοί αν είναι όντως υπαρκτός ο ιός, ή όχι, το ίδιο βλέπω και εδώ στην Κρήτη. Όμως ο ιός υπάρχει» και το ζεύγος των Αυστριακών καταλήγει λέγοντας ότι: «Νομίζω το πρόβλημα για τους επόμενους μήνες βρίσκεται στους μέσα χώρους!! Clubbing, χορό και τουρισμό έχουμε και στην Αυστρία και ο συνωστισμός είναι μεγάλος στα μαγαζιά. Το βλέπω να συμβαίνει και εδώ και θα είναι λάθος. Πάντως είμαστε για κάποιο λόγο θετικοί και αισιόδοξοι».