Η Γερμανία επιθυμεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει πρώτα τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις πριν εξεταστεί η ανάγκη για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών την Δευτέρα, όπως αναφέρει το Reuters.
«Θέλουμε πρώτα να δούμε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της ΕΕ μόλις συμφώνησαν ότι η χώρα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η υλοποίηση αυτών των μέτρων θα επηρεάσει αποφασιστικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ είπε ότι η συμφωνία του Μαΐου του 2016 έχει θέσει τον οδικό χάρτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Παράλληλα χαιρέτησε τη συμφωνία της Μάλτας, χαρακτηρίζοντάς την ως το πρώτο βήμα για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται από το Βερολίνο, μία ημέρα μετά το σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που συμφώνησε με τους δανειστές για το 2019 και 2020 υπό τον όρο ότι θα εγκριθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία μάλιστα πρέπει να είναι ικανά για να εξασφαλίσουν την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι για σήμερα, Δευτέρα, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όπου το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί επί τάπητος.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην Deutsche Welle, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφορές Γερμανίας – ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σχολιάζοντας πως είναι φυσικό «όταν προσπαθούμε να υπολογίσουμε πώς θα έχει εξελιχθεί έως το 2070, να καταλήγουμε και σε ορισμένα διαφορετικά συμπεράσματα».
Τι απαντά το Μαξίμου
Τον οδικό χάρτη της συμφωνίας της Μάλτας ξετυλίγουν από το Μέγαρο Μαξίμου και στον απόηχο των μηνυμάτων Σόιμπλε για μεταρρυθμίσεις που θα προηγηθούν του χρέους υπογραμμίζουν πως «δεν αμφισβητείται από κανέναν, ούτε από τον Β. Σόιμπλε».
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές: για να μην υπάρχουν παρερμηνείες διευκρινίζουμε ότι ο οδικός χάρτης της συμφωνίας της Μάλτας έχει ως εξής:
1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για τα έτη 2019 και 2020.
2. Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα οποία όπως έχει πολλάκις διευκρινιστεί θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος τώρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ. Η θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
3. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (Σεπτέμβρης 2018) θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας (01.01.2019).
Τέλος, όπως αναφέρουν, «αυτός είναι ο οδικός χάρτης και δεν αμφισβητείται από κανέναν: Ούτε από τον κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος αυτήν ακριβώς τη συμφωνία περιέγραψε και στις σημερινές δηλώσεις του».