Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχει προχωρήσει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στην επίσημη πλέον ανακοίνωση του σχεδιασμού του υπουργείου για τη νέα σχολική χρονιά. Ένας σχεδιασμός που περιλαμβάνει την επιμήκυνση του σχολικού έτους, κάτι το οποίο φαίνεται πλέον πως αποτελεί ειλημμένη απόφαση.
Άλλωστε ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε εκφράσει επανειλημμένως στο παρελθόν την άποψη ότι η επιμήκυνση του σχολικού έτους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταπολέμηση του φαινομένου της παραπαιδείας, καθώς όπως είχε δηλώσει ‘«περισσότερες ώρες στο σχολείο, σημαίνει λιγότερες ώρες στο φροντιστήριο».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το διδακτικό έτος 2014-2015 αναμένεται να ξεκινήσει μία εβδομάδα νωρίτερα σε σχέση με φέτος, ενώ το υπουργείο θα προχωρήσει στην κατάργηση της αργίας του Αγίου Ιωάννη και των Τριών Ιεραρχών, με αποτέλεσμα τις συγκριμένες ημερομηνίες οι μαθητές να πραγματοποιούν τα μαθήματά τους κανονικά.
Το σχέδιο τώρα του υπουργείου Παιδείας προβλέπει αλλαγές στον αριθμό των εκδρομών που θα πραγματοποιηθούν τόσο στα δημοτικά, όσο και στα γυμνάσια και λύκεια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα αυξηθούν τουλάχιστον οι εκδρομές εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης Δημήτρης Δερμιτζάκης, υποστηρίζει πως προτεραιότητα για το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να είναι η αύξηση των κονδυλίων και της χρηματοδότησης και όχι η επιμήκυνση του σχολικού έτους, ένας σχεδιασμός ο οποίος δεν είναι σίγουρο, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
«Να πούμε όσον αφορά τη Α/θμια εκπαίδευση, ότι αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό από την κοινωνία είναι ότι η αύξηση των εκπαιδευτικών περιπάτων δεν μας βρίσκει αντίθετους, επειδή ούτως ή άλλως οι εκδρομές στην Α/θμια έχουν εκπαιδευτικό στόχο και χαρακτήρα.
Να τονίσουμε όμως κάτι πολύ σημαντικό. Οι εκπαιδευτικοί δεν θα δειλιάσουν σε μια ακόμα βδομάδα μάθημα. Άλλωστε στο φιλότιμο του εκπαιδευτικού οφείλεται και η λειτουργία των σχολικών μονάδων ιδιαίτερα το σχολικό έτος που διανύουμε.
Η ουσία όμως δεν βρίσκεται στη ποσότητα, αλλά στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Είχαμε ξανακούσει υπερφίαλα σχέδια του υπουργού από την προηγούμενη σχολική χρονιά και είδαμε ότι αυτή που διανύουμε ήταν η χειρότερη των τελευταίων 30 χρόνων.
Άρα αν θέλει να επιμηκύνει το σχολικό έτος ο υπουργός ας «επιμηκύνει» και τα κονδύλια που θα εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας για τις στρατιές άνεργων εκπαιδευτικών, με βασικότερο σκοπό να υπάρχουν εκπαιδευτικοί στην ώρα τους στα σχολεία το Σεπτέμβρη. Το βασικότερο, ας πάρει πίσω τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία αύξησε και τον αριθμό των μαθητών ανα τάξη. (28 ανά τμήμα).
Γνωρίζοντας τις μεγάλες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα σχολεία πανελλαδικά, αλλά και σε επίπεδο Κρήτης (ΑΠΥΣΠΕ), αν τον προσεχή Σεπτέμβρη τη μέρα που θα αρχίζει το σχολικό έτος υπάρχουν σε όλα τα σχολεία εκπαιδευτικοί χωρίς ιδιαίτερα κενά τότε θα παραδεχτούμε ως συνδικάτο, τη σημασία της επέκτασης του σχολικού έτους. Αν πάλι χαθούν τόσες ώρες διδασκαλίας λόγω ελλείψεων προσωπικού, ως είθισται κάθε χρόνο δυστυχώς, τότε «δώρον άδωρον», δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο Δημήτρης Δερμιτζάκης.