Για ένα «βαρύ» χειμώνα προετοιμάζονται οι επιχειρηματίες εστίασης του Ρεθύμνου βλέποντας την επιδημιολογική εικόνα του νομού, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, αλλά και τα μέτρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε αναφορικά με την πρόσβαση των αποκλειστικά εμβολιασμένων στα καταστήματά τους από τις 13 Σεπτεμβρίου.
Αν και στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι σύμφωνοι με το σκεπτικό της κυβέρνησης αναγνωρίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού ως μονόδρομο για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού, εν τούτοις εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι για τεράστιες επιπτώσεις στο τζίρο τους, ιδίως μετά τον Οκτώβριο, οπότε και θα ξεκινήσει επί της ουσίας η χρήση των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων τους.
Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, η πρόσβαση των πελατών στους χώρους εστίασης το χειμώνα θα περιοριστεί σημαντικά, αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού τοπικά είναι ανεμβολίαστο και πως σε πολλές περιπτώσεις οι παρέες είναι μεικτές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης του Ρεθύμνου, Ανδρέας Κλαψινός, ο ενάμισης μήνας λειτουργίας των επιχειρήσεων σε συνθήκες κανονικότητας κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου δεν μπορεί να αναπληρώσει τον χαμένο τζίρο των 16 προηγούμενων μηνών, ενώ τονίζουν πως θα περίμεναν, μαζί με τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, να ανακοινωθούν και μέτρα στήριξης του κλάδου εστίασης, δηλαδή μείωση των ενοικίων, αναστολή συμβάσεων εργασίας αλλά και προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής.
«Έχουμε βαρεθεί να αλλάζουν τα μέτρα διαρκώς. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Υπάρχει πολύς κόσμος και εδώ στο Ρέθυμνο που δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί και δεν ξέρω αν θα το κάνει το επόμενο δίμηνο. Εμείς συμφωνούμε με τον εμβολιασμό, ωστόσο σίγουρα η αποκλειστική πρόσβαση εμβολιασμένων στα καταστήματά μας θα έχει τεράστια επίπτωση στην κίνηση και στον τζίρο μας. Σε μια παρέα ατόμων που έρχονται να φάνε η αλήθεια είναι ότι οι μισοί δεν έχουν εμβολιαστεί.
Είμαστε κι εμείς σε αχαρτογράφητα νερά, δεν ξέρουμε ούτε πως θα αντιδράσει ο κόσμος ούτε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση. Εμείς θέλουμε να είναι εμβολιασμένοι όλοι που θα μπαίνουν στα μαγαζιά μας γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι μονόδρομος ο εμβολιασμός. Όμως πρέπει και εμείς να δουλέψουμε. Το ότι δουλέψαμε 2 μήνες δεν σημαίνει ότι βγάλαμε τα σπασμένα δυο χρόνων. Οπωσδήποτε πρέπει το κράτος να μας βοηθήσει. Είτε με την μορφή επιδότησης με το ενοίκιο, είτε με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, οτιδήποτε. Σίγουρα όμως κάτι πρέπει να κάνουν.
Πραγματικά ελπίζουμε και ευχόμαστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού μέχρι τον Οκτώβριο για να τελειώνουμε με την πανδημία και να μην χρειαστεί να πάρουν άλλα μέτρα.
Δυστυχώς φοβόμαστε τα χειρότερα. Ακόμα και ένα νέο λουκέτο, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού».
Από την πλευρά του ο επαγγελματίας Όθωνας Χριστουλάκης ανάφερε: «Για μια ακόμα φορά καλείται ο κόσμος της εστίασης να σηκώσει το βάρος. Εμείς εδώ στο Ρέθυμνο επειδή το κλίμα και οι συνθήκες είναι κάπως διαφορετικότερες, είναι καλύτερες και επειδή δεν έχουμε και βαρύ χειμώνα θα την ψιλοβγάλουμε αλλά μακάρι βέβαια να έχουμε δουλειά, να μην μας κλείσουν ή να μην κλείσουμε από μόνοι μας. Όμως αυτό το «ρατσιστικό» της επιλογής δεν θα περπατήσει την στιγμή που 55% της κοινωνίας μας είναι ανεμβολίαστοι. Πρέπει να επιλέξουν άλλο τρόπο να πείσουν τον κόσμο να εμβολιαστεί και όχι ας πούμε μέσω της εστίασης».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σε ό,τι αφορά τους κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα διενεργείται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή Covid free app. Παράλληλα οι εργαζόμενοι του κλάδου που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid tests την εβδομάδα, τα οποία θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή Covid Free App από τον εργοδότη.
Μέτρα στήριξης ζητά η ΠΟΕΣΕ
Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών της εστίασης κάνουν λόγο για «μίνι lockdown» στον κλάδο όσον αφορά τους νέους περιορισμούς, ενώ την ίδια ώρα οι έμποροι εκφράζουν την ικανοποίησή τους.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους κλειστούς χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δυο Έλληνες είναι ανεμβολίαστος και παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων».
Και συνεχίζει: «Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown. Η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και μάλιστα την ίδια ώρα που έχει αποσύρει τα μέτρα στήριξης που παρείχε.
Η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό που όλοι πρέπει να προστατέψουμε, όμως δεν μπορεί για μια ακόμα φορά να χρησιμοποιείται ένας κλάδος, που όλο το προηγούμενο διάστημα παρέμενε κλειστός και συσσώρευε χρέη και ζημίες, ως o «πολιορκητικός κριός» απέναντι στους ανεμβολίαστους πολίτες.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων που άντεξαν το προηγούμενο διάστημα εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που είχαν. Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δούλεψαν 1,5 μήνα το καλοκαίρι δεν είναι ικανή συνθήκη για να ισοσκελίσει τις απώλειες των 15 προηγούμενων μηνών».
Η ανακοίνωση καταλήγει, αναφέροντας πως η ΠΟΕΣΕ και τα μέλη της σέβονται την προσπάθεια της κυβέρνησης, παροτρύνοντας παράλληλα τους εργαζομένους του κλάδου να εμβολιαστούν και ζητούν νέα μέτρα στήριξης όπως:
- Μείωση ενοικίων
- Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας
- Νέα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Ικανοποιημένοι οι έμποροι
Αντίθετα με την εστίαση, ικανοποιημένοι δηλώνουν οι έμποροι, καθώς εξαιρέθηκε από τα νέα μέτρα το λιανεμπόριο και μιλούν για επιβράβευση του κλάδου για τη συνέπεια που επέδειξε στην εφαρμογή των περιορισμών όλο αυτό το διάστημα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, «καμία αλλαγή δεν υφίσταται στη λειτουργία της αγοράς, παραμένοντας σε ισχύ η τηρούμενη αναλογία του ενός ατόμου ανά 16 τμ. εντός των καταστημάτων. Με σοβαρότητα, προσοχή και συνέπεια συνεχίζουμε, προστατεύοντας πάνω από όλα τη δημόσια υγεία, διεκδικώντας όμως την συνεχόμενη και αδιάλειπτη λειτουργία της αγοράς, χωρίς εξαιρέσεις και νέους περιορισμούς για επιχειρήσεις και καταναλωτές», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε πως θα πρέπει να επισπευστούν οι εμβολιασμοί γιατί η αγορά και η οικονομία δεν αντέχει άλλα λουκέτα και νέες χαμένες θέσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κορκίδης τόνισε πως «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν βάζουν τους ανεμβολίαστους σε μια διαρκή διαδικασία ελέγχου με δικό τους κόστος, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά τους και μειώνοντας τη δυνατότητα επισκεψιμότητας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους».
«Όμως συνολικά τα μέτρα προστατεύουν και διευκολύνουν τους περισσότερους μεταξύ των οποίων και τα 5,6 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων πολιτών. Ας μην ρισκάρουμε άλλο την υγεία μας και τη ζωή των γύρω μας, αφού μπορούμε να σταματήσουμε τη διασπορά με τον εμβολιασμό. Τέλος, ας προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τα οικονομικά μας, εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της δημόσιας υγείας σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους», συμπλήρωσε.
«Με τα σημερινά δεδομένα η οικονομία και η αγορά δεν θα αντέξει ένα νέο καθολικό ή τοπικό lockdown. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η επιτάχυνση των ρυθμών εμβολιασμού. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για λουκέτα και για χαμένες θέσεις εργασίας», κατέληξε χαρακτηριστικά.