Το λουκέτο στις τράπεζες που συμπληρώνει σήμερα οκτώ εργάσιμες ημέρες έχει προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στο χώρο της εστίασης. Η έλλειψη ρευστότητας δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στους επιχειρηματίες του κλάδου, που δηλώνουν πλέον αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να εκπληρώσουν οικονομικές τους συναλλαγές τόσο για την προμήθεια των απαραίτητων για τη λειτουργία της επιχείρησής τους υλικών όσο και με τους πελάτες τους.
Από τη μια οι Έλληνες επισκέπτες έχουν περιορίσει κατά πολύ την κατανάλωσή τους με δεδομένο ότι τα χρήματά τους βρίσκονται στις τράπεζες και το καθημερινό όριο των αναλήψεων δεν επιτρέπει παρά μειωμένες εξόδους για φαγητό και ποτό και από την άλλη οι τουρίστες αν και δεν έχουν πρόβλημα με τις τράπεζες από τις οποίες μπορούν χωρίς πρόβλημα να κάνουν αναλήψεις εμφανίζονται διστακτικοί και επιφυλακτικοί και επιλέγουν στα εστιατόρια να πληρώνουν μέσω κάρτας.
Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στην έλλειψη ρευστότητας των επιχειρηματιών, που τις τελευταίες ημέρες πληρώνονται κατά κύριο λόγο από τους τουρίστες μέσω χρεωστικών καρτών, καθώς και εκείνοι με τη σειρά τους δεν μπορούν να πληρώσουν προμηθευτές, πολλοί εκ των οποίων ζητούν χρήματα τοις μετρητοίς.
Ωστόσο υπάρχουν και επιχειρηματίες που δεν έχουν την ίδια άποψη και εκτιμούν πως η κίνηση στα καταστήματά τους δεν παρουσιάζει καμία διαφοροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Όπως λένε η πελατεία τους παραμένει σταθερή και η κατανάλωση επίσης, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα με τις προμήθειες των καταστημάτων τους.
Το αρνητικό οικονομικό κλίμα και η κακή ψυχολογία των καταναλωτών, έχουν γίνει αισθητά και προβληματίζουν έντονα τους επιχειρηματίες της πόλης, οι οποίοι ελπίζουν σε μια εξομάλυνση του τραπεζικού συστήματος για να αποκατασταθεί η δύσκολη πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις τους.
Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων, Ανδρέας Κλαψινός, επεσήμανε στην εφημερίδα πως η πτώση του τζίρου σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει ακόμα και το 40%, σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα που ήταν ανοιχτές οι τράπεζες. Επιπλέον, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που συνεχιστεί αντίστοιχη οικονομική αβεβαιότητα. «Δυστυχώς η πραγματικότητα δεν είναι καθόλου ευχάριστη, καθώς υπάρχει μεγάλη πτώση της κίνησης και του τζίρου στον χώρο της εστίασης. Η εβδομάδα που ακολούθησε την προκήρυξη του δημοψηφίσματος ήταν πάρα πολύ άσχημη για τα μαγαζιά μας και δυστυχώς δεν υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης ούτε και αυτή την εβδομάδα. Οι Έλληνες με πενήντα και εξήντα ευρώ που μπορούν καθημερινά να παίρνουν από τις τράπεζες, το τελευταίο πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι να βγουν έξω για φαγητό και διασκέδαση. Στο δικό μου κατάστημα κάποιοι πελάτες δεν με πληρώνουν, όχι επειδή δεν έχουν αλλά επειδή δεν μπορούν να πάρουν χρήματα από τις τράπεζες για να με πληρώσουν. Ο δικός μας κλάδος, δυστυχώς, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα και η πτώση κυμαίνεται σε μέσο όρο 30%-40%, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο. Στην εστίαση υπάρχουν πάρα πολλοί συνάδελφοι που ανοίγουν κάθε καλοκαίρι μονάχα τα καταστήματά τους. Οι άνθρωποι αυτοί αν συνεχίσει αυτή η οικονομική αστάθεια τον χειμώνα θα αντιμετωπίσουν βιοποριστικό πρόβλημα. Αν η σεζόν με τις διάφορες εξελίξεις που προκύπτουν εξακολουθήσει να μην εξελίσσετε ομαλά θα είναι καταστροφικό για όλους μας» δήλωσε ειδικότερα.
Σχολιάζοντας την επιφυλακτικότητα των τουριστών και την προτίμησή τους να πληρώνουν με πιστωτικές κάρτες ο κ. Κλαψινός, επεσήμανε ότι είναι αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που νιώθουν για το οικονομικό κλίμα στη χώρα, κάτι όμως που έχει επιπτώσεις και στην τροφοδοσία των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μεγάλο ποσοστό των τουριστών είναι ακόμα και σήμερα μουδιασμένο, μειώνοντας την κίνηση στις επιχειρήσεις μας. Ακόμα και όσοι έρχονται μας πληρώνουν με κάρτα, γιατί προτιμούν να κρατήσουν τα μετρητά που έχουν φέρει για μια ώρα ανάγκης, καθώς δεν είναι σίγουροι για το τι θα αντιμετωπίσουν λόγω της κατάστασης. Αυτό, συνδυαστικά με τα δεσμευμένα από τις τράπεζες μας κάνει να λέμε ότι θα πληρώνουμε την τροφοδοσία των καταστημάτων μας όσο αντέξουμε. Προς το παρόν δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα σε αυτό τον τομέα, πέρα από το ότι αναγκαζόμαστε να κάνουμε τις συναλλαγές σε μετρητά. Η επάρκεια προϊόντων είναι ακόμα δεδομένη αλλά την επόμενη εβδομάδα πιστεύω θα υπάρξει και εκεί σημαντικό πρόβλημα».
Προβληματισμένος με τις τελευταίες εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στον κλάδο της εστίασης δήλωσε στα «Ρ.Ν.» και ο γραμματέας του Σωματείου Εστίασης, Χάρης Αυγουστάκης. «Σίγουρα ως κλάδος δεν βιώνουμε την καλύτερη περίοδο. Η σεζόν ξεκίνησε μέτρια, πήγε να ανακάμψει, όμως τα τελευταία γεγονότα μας επέστρεψαν στην μετριότητα. Αν δεν δοθεί μια λύση σύντομα θα έχουμε πραγματικά πολύ σοβαρά προβλήματα. Είμαστε ένας κλάδος που δεν έχουμε πρόσβαση στην τράπεζα, δεν μπορούμε να κινήσουμε τους λογαριασμούς μας και να κάνουμε αναλήψεις χρημάτων, παρά μόνο μονάχα e-banking, κάτι που έχει μόνο το 20%-30% των επαγγελματιών. Πρέπει, παρ’ όλ’ αυτά, καθημερινά να κάνουμε τροφοδοσία των καταστημάτων μας και οι προμηθευτές μας πλέον δεν μας δίνουν προϊόντα χωρίς να κάνουμε καταβολή μετρητών. Καταλαβαίνετε, λοιπόν πόσο μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουμε» επεσήμανε, σχολιάζοντας την δυσλειτουργικότητα που έχει προκύψει στον τομέα της τροφοδοσίας για τον οποίο προϋποθέτεται η με μετρητά εξόφληση, σε μια στεγνή από χρήμα αγορά.
Όπως τόνισε ο κ. Αυγουστάκης, η κακή ψυχολογία του κόσμου και η επιφυλακτικότητα έχουν οδηγήσει σε μια δύσκολη κατάσταση τις επιχειρήσεις τους. «Η επιφυλακτικότητα που είχαν οι Έλληνες την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα εξακολουθεί να υπάρχει και μετά το δημοψήφισμα. Ο κόσμος είναι πολύ μαζεμένος, κάτι που είναι απόλυτα λογικό, γιατί εξήντα ευρώ όριο ανάληψης καθημερινά είναι αδύνατον να είναι προτεραιότητα η έξοδος. Τα εξήντα ευρώ είναι ποσό για να εξυπηρετήσεις τις καθημερινές σου ανάγκες αλλά δεν είναι ένα ποσό που θα σου επιτρέψει να κάνεις κάτι παραπάνω. Ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι που δεν εξαρτώνται από αυτό το ποσόν και δίνουν ζωή στα καταστήματά μας. Υπάρχει αδιαμφισβήτητα μια κάμψη που φαίνεται όχι μόνοι στην κατανάλωση των πελατών αλλά και στην όψη. Υπάρχει ένα μάγκωμα, μια αγωνία και μια κακή ψυχολογία που αυτομάτως μετατρέπεται σε έλλειψη κατανάλωσης» επεσήμανε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και όσα δήλωσε ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Όθωνας Χριστουλάκης, ο οποίος διαπίστωσε έντονα προβλήματα στην αγορά μετά τις πρόσφατες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Προβλήματα, που όπως είπε, έχουν φέρει σε δυσμενή θέση τους επιχειρηματίες. «Αρχής γενομένης από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος τα πράγματα ξεκίνησαν να μουδιάζουν λίγο και τις παραμονές τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα, όπως εξακολουθούν να είναι και τώρα, ελάχιστες μέρες μετά την Κυριακή. Οι Έλληνες είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί και δεν κυκλοφορούν, ενώ υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πτώση του τζίρου σε όλα τα καταστήματα εστίασης. Την Κυριακή συγκεκριμένα στο δικό μου κατάστημα υπήρξε πτώση 60% του τζίρου και τη Δευτέρα κατεβήκαμε στο μισό του καθημερινού μας τζίρου. Οι ντόπιοι λόγω του προβλήματος με τις τράπεζες έχουν μια κακή ψυχολογία και το τελευταίο που θα σκεφτούνε είναι να βγουν έξω και να φάνε, ενώ οι ξένοι που έχουν μια μονόπλευρη πληροφόρηση από τους ξεναγούς τους και από τους ανθρώπους από τα γραφεία είναι ανήσυχοι με την κατάσταση. Τις πρώτες μέρες σχεδόν όλοι οι τουρίστες μας πληρώναμε με κάρτες για να έχουν την ασφάλεια των μετρητών τους αν κάτι συμβεί. Όσο περνούν οι μέρες αυτό αλλάζει, κάτι που είναι ενθαρρυντικό για τις επιχειρήσεις μας. Σαν επιχειρηματίες, χρειαζόμαστε την πληρωμή με μετρητά, γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες προμήθειες. Οι συναλλαγές με τους προμηθευτές γίνονται μόνο με μετρητά για όσο βέβαια θα υπάρχουν ακόμα πράγματα, μιας και υπάρχει μια αίσθηση ότι κάποια προϊόντα εξαντλούνται» είπε συγκεκριμένα.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Φίλλιπας, εργαζόμενος σε μεζεδοπωλείο της παλιάς πόλης, αποτυπώνοντας την κατάσταση, δήλωσε: «Μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος σαν να φοβήθηκε λίγο ο κόσμος, με αποτέλεσμα να πέσει η δουλειά περίπου σε ένα ποσοστό 30%. Κυρίως οι Έλληνες δεν βγαίνουν έξω για φαγητό αλλά και να βγουν οι παραγγελίες τους είναι πολύ μειωμένες σε σχέση με πριν. Οι τουρίστες φοβήθηκαν τις πρώτες μέρες, γιατί δεν ήξεραν τι θα γίνει με τις τράπεζες αλλά τώρα πια αρχίζουν σιγά σιγά να επανέρχονται στο κανονικό ρυθμό διακοπών και ελπίζουμε σταδιακά να ξεπεράσουν και αυτοί την επιφυλακτικότητά τους για το καλό των επιχειρήσεων».
Εξίσου προβληματισμένος και ο Μάνος Γάσπαρης, εργαζόμενος και εκείνος σε κατάστημα εστίασης. «Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με το δημοψήφισμα έχει πέσει πολύ η κίνηση. Έλληνες και τουρίστες το τελευταίο διάστημα ήταν σχεδόν τρομοκρατημένοι. Την προηγούμενη εβδομάδα κανένας δεν μας πλήρωνε μετρητά, γιατί φοβήθηκαν ότι δεν θα μπορούσαν να βγάλουν χρήματα από το ΑΤΜ και αυτό φυσικά έχει επιπτώσεις και στην τροφοδοσία του καταστήματος. Σε γενικές γραμμές πάντως, στον τομέα αυτό ακόμα δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα αλλά δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει στο μέλλον».
Υπάρχει, βέβαια, και η αντίθετη άποψη όσων επιχειρηματιών δηλώνουν πως η κίνηση στα καταστήματά τους δεν έχει επηρεαστεί από τις τελευταίες εξελίξεις και ο τζίρος του κινείται στα ίδια πλαίσια. «Δεν διαπιστώνω απολύτως κανένα πρόβλημα την τελευταία εβδομάδα πραγματικά. Όλα κινούνται στους ίδιους ρυθμούς με πριν και δεν βλέπω κανένα φόβο στον κόσμο, ούτε στου Έλληνες, ούτε στους ξένους. Γενικά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια πτώση αλλά δεν έχω παρατηρήσει κάτι ιδιαίτερο τις τελευταίες μέρες. Δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο θέμα ούτε ως προς τη μείωση της πελατεία, ούτε στην τροφοδοσία. Δουλεύουμε κυρίως με Έλληνες, που έρχονται στο μαγαζί, παραγγέλνουν κανονικά όσα και πριν και διασκεδάζουν με τον ίδιο τρόπο. Δεν έχουν αλλάξει καθόλου τις συνήθειές τους. Το ίδιο διαπιστώνω πως γίνεται και με τους ξένους που επίσης χαίρονται τις διακοπές τους, πηγαίνουν στα μαγαζιά τρώνε και πίνουν το ποτό τους» είπε στην εφημερίδα η κυρία Μαρία, ιδιοκτήτρια μεζεδοπωλείου στην παλιά πόλη.
«Η δουλειά τις τελευταίες μέρες δεν έχει καμία θεαματική πτώση όπως ακούγεται από πολλούς. Δουλεύουμε με τουρίστες και με Έλληνες. Η πραγματικότητα είναι ότι όσοι βγαίνουν για να φάνε, θα βγούνε και δεν θα κάνουν εκπτώσεις σε ότι τους ευχαριστεί. Το ίδιο και όσοι βγαίνουν για να πιούνε που δεν έχουν μειώσει ούτε στο ελάχιστό την κατανάλωσή τους. Όλοι μας πληρώνουν με μετρητά όχι με κάρτες και δεν έχει αλλάξει σε τίποτα ο τζίρος του μαγαζιού» είπε από την πλευρά του ο Γιάννης, εργαζόμενος σε κατάστημα εστίασης στην παραλιακή.