Δεκαπέντε επιστήμονες από δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται
το τελευταίο τριήμερο στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο του προγράμματος Δια Βίου
Μάθηση που υλοποιεί το Κέντρο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Περιφέρειας
Κρήτης (ΚΕΚΑΠΕΡ). Πρόκειται για μια δράση με τίτλο «Εκπαιδευτικές
Ανάγκες κατοίκων αγροτικών περιοχών», στο πλαίσιο της οποίας
επισκέφτηκαν τον νομό μας ενήλικες από την Ευρώπη, προκειμένου να
γνωρίσουν από κοντά τις δράσεις και τις δραστηριότητες που αφορούν τον
αγροτικό τομέα.
Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για την αγροτική γη, τα οφέλη των προϊόντων, αλλά και η διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό.
Στο πλαίσιο αυτό χθες η αντιπροσωπεία των ενηλίκων βρέθηκε στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, όπου η Μαίρη Λιονή έκανε μια παρουσίαση του αυτοδιοικητικού πλαισίου λειτουργίας της Περιφέρειας Κρήτης.
Η ίδια σε δηλώσεις της τόνισε τη σημασία τέτοιων προγραμμάτων που συμβάλλουν στην εξωστρέφεια από την μια και από την άλλη ενισχύουν τις προοπτικές ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Ειδικότερα, η κυρία Λιονή ανέφερε: «Στα πλαίσια της εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κρήτης σε ότι αφορά ευρωπαϊκά προγράμματα συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό, έτσι ώστε να συμμετέχουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα για να έχουμε ένα πολλαπλασιαστικό όφελος για τους κατοίκους του νησιού μας. Αυτό το πρόγραμμα έχει να κάνει με τη δια βίου μάθηση πολιτών, κατοίκων στις αγροτικές περιοχές. Οι επιστήμονες επισκέπτονται το νησί, βλέπουν τις δραστηριότητες και ενημερώνονται για τις δράσεις της Περιφέρειας σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα και τη διασύνδεσή του με τον τουρισμό. Ανταλλάσσουμε απόψεις και θέλουμε να ενημερωνόμαστε για τις πρακτικές των χωρών της Ε.Ε., τις οποίες ενδεχομένως μπορούμε να μεταφέρουμε και στους Κρητικούς. Υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία με τις διάφορες χώρες της Ε.Ε. αλλά και διαφορετικές αντιλήψεις. Μιλάνε για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και εμείς προβάλλουμε το μοντέλο που θέλουμε για την ανάπτυξη της Κρήτης, δηλαδή για την κρητική διατροφή, για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, που θα τυποποιούνται κάτω από μια ετικέτα που θα λέγεται «ΚΡΗΤΗ», ώστε να μπορέσουν τα προϊόντα μας λόγω της ταυτότητάς τους να γίνουν γνωστά.
Από την πλευρά του ο διευθυντής Κατάρτισης του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφέρειας Κρήτης Χαράλαμπος Πίτερης ανέφερε: «Το ΚΕΚΑΠΕΡ μετά από προσπάθειες 18 μηνών κατάφερε να διοργανώσει και στο Ρέθυμνο μια επίσκεψη μελέτης, στο πλαίσιο των οριζόντιων δράσεων του προγράμματος Δια Βίου Μάθηση. Κύριος σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η ενθάρρυνση και υποστήριξη συνεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη Δια Βίου Μάθηση. Στην επίσκεψη συμμετέχουν 15 επιστήμονες από 12 χώρες της Ε.Ε. που ασχολούνται με την εκπαίδευση ενηλίκων. Στόχος μας είναι να ανταλλάξουμε απόψεις για τις μεθόδους διερεύνησης των εκπαιδευτικών αναγκών των κατοίκων της υπαίθρου δημιουργώντας ένα σύγχρονο δυναμικό ευέλικτο και αποτελεσματικό σχήμα. Επισκεφτήκαμε και θα συνεχίσουμε τις επισκέψεις σε φορείς και σχολεία της υπαίθρου».
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...