Ένα εξειδικευμένο συνέδριο, που πραγματεύεται τις διαταραχές της ακοής και της ισορροπίας, δηλαδή, τον ίλιγγο και τη βαρηκοΐα, ξεκίνησε χθες το απόγευμα στο Ρέθυμνο και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής.
Ο λόγος για το 27ο πανελλήνιο ιατρικό συνέδριο Ωτολογίας, Ακοολογίας, Νευροωτολογίας, στο οποίο συμμετέχουν με εισηγήσεις, διαλέξεις και πρακτικά εργαστήρια έγκριτοι γιατροί από την Ελλάδα και το εξωτερικό και το οποίο διεξάγεται στο ωδείο και στο «σπίτι του πολιτισμού» της παλιάς πόλης.
Όπως εξήγησε η ΩΡΛ του νοσοκομείου Ρεθύμνου και ταμίας της πανελλήνιας ιατρικής εταιρείας Ωτολογίας, Ακοολογίας, Νευροωτολογίας, Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, η βαρηκοΐα είναι μια φοβερά εξελίξιμη νόσος, όμως με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχουν ανακαλυφθεί τα κοχλιακά εμφυτεύματα και η κώφωση δεν υφίσταται πια σαν αναπηρία. «Δεν υπάρχουν πια κωφοί, ανέφερε χαρακτηριστικά, αφού η διάγνωση και η εμφύτευση γίνεται και στα παιδιά έγκαιρα και το κόστος το καλύπτει το κράτος, δεδομένου ότι όλα γίνονται στις κρατικές δομές. Οπότε δεν υπάρχει πια παιδί που να καταδικάζεται να μην ακούει. Για μένα αυτό είναι ένας λόγος να δοθεί ένα νόμπελ ιατρικής».
Και συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα όμως εξελίσσονται και τα ίδια τα κοχλιακά εμφυτεύματα και τα ακουστικά βαρηκοΐας και σ’ αυτό το κομμάτι έχουμε καινούργιες εξελίξεις. Για τον λόγο αυτό έχουν έρθει συνάδελφοι και από το εξωτερικό -που είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι- προκειμένου να μας διαφωτίσουν. Σε γενικές γραμμές πάντως, ότι καινούργιο και εμπεριστατωμένο υπάρχει θα παρουσιαστεί σ’ αυτό το συνέδριο σχετικά με την διάγνωση και στην θεραπεία».
Το εν λόγω συνέδριο, πάντως, παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον και για άλλες ειδικότητες, όπως για τους παιδιάτρους, τους γιατρούς γενικής ιατρικής και τους νευρολόγους, δεδομένου ότι η θεματολογία του, τους αφορά άμεσα και για τα παιδιά και για τους ενήλικες.
Μεγάλη αύξηση στα περιστατικά ιλίγγου και αστάθειας στους ηλικιωμένους
Και την ώρα που η βαρηκοΐα δεν εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα δεδομένου ότι η τεχνολογία κάνει πλέον άλματα, παρατηρείται ότι εξελίσσονται και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό τα περιστατικά ιλίγγου και αστάθειας στους ηλικιωμένους.
Αυτό σύμφωνα με την κ. Ελευθεριάδου οφείλεται στο γεγονός ότι αυξάνεται ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων. «Σε αυτή την κατηγορία οι ασθενείς πολλαπλασιάζονται και αυτό οφείλεται στο ότι στην τρίτη ηλικία υπάρχουν πολλών ειδών ίλιγγοι και κυρίως αυτοί που αφορούν το λαβύρινθο (δηλαδή, το αφτί). Άρα όλα αυτά άπτονται της δικής μας ειδικότητας. Εκεί πραγματικά έχουμε μαζική αύξηση των περιστατικών, διότι ξαναλέω ότι στην τρίτη ηλικία, οι ίλιγγοι είναι πάρα πολύ συχνοί και ειδικά οι χρόνιοι ίλιγγοι», επεσήμανε μεταξύ άλλων η Άννα Ελευθεριάδου.
Γενικά ο ίλιγγος, όπως ανέφερε, είναι η περιστροφική ζάλη που κατά κανόνα οφείλεται στον λαβύρινθο. «Σε κάθε περίπτωση αυτό που αποκλείουμε πρώτα είναι αυτό, ακόμη και στους νέους σε ηλικία ανθρώπους. Στους μεγαλύτερους όμως μπορεί να οφείλεται σε κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα ή μπορεί να είναι κάτι από το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή, ένα εγκεφαλικό και πολλές άλλες πιο σπάνιες παθολογίες. Παρόλα αυτά ο μεγάλος όγκος των περιστατικών είναι από τον λαβύρινθο και είναι ίλιγγοι λαβυρινθικής αιτιολογίας. Αυτό το πεδίο λοιπόν έχει όλο και μεγαλύτερη ανάγκη από γιατρούς να ασχολούνται ειδικά με αυτό, διότι είναι όλο και περισσότεροι οι ασθενείς που χρειάζονται την υποστήριξη και την βοήθεια μας», τόνισε η κ. Ελευθεριάδου.
Σε ότι αφορά πάντως στον τρόπο αντιμετώπισης των εν λόγω προβλημάτων η ΩΡΛ του νοσοκομείου, απάντησε: «Η θεραπεία εξαρτάται από τα είδη. Ο συνηθισμένος ίλιγγος είναι ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως, ο οποίος είναι καλοήθης και αντιμετωπίζεται όχι με φάρμακα, αλλά με ειδικούς χειρισμούς. Είναι είδη ασκήσεων και πρέπει ο γιατρός να είναι εξοικειωμένος με αυτό. Άρα, η εταιρία ακοολογίας, νευροωτολογίας κάνει ακριβώς αυτό, βοηθά δηλαδή ειδικά τους νέους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με αυτά τα αντικείμενα, να εξοικειωθούν και να εκπαιδευτούν και μάλιστα στην διάρκεια του συνεδρίου (δηλαδή, αύριο Κυριακή) θα κάνουμε και ειδικά σεμινάρια σχετικά με αυτό.
Επίσης, υπάρχουν και φάρμακα σε συγκεκριμένες παθολογίες και πολύ πιο σπάνια απαιτείται εγχείρηση σε πολύ λίγα περιστατικά. Πάντως, οι μόνιμες λύσεις στο πρόβλημα, εξαρτώνται από την αιτιολογία, διότι συνήθως οι ίλιγγοι αυτοί είναι παροδικοί και δεν επανέρχονται, αφού γίνεται μια σειρά συνεδριών με ασκήσεις και αυτό είναι αρκετό».
Νίκος Μαρουδιάς: «Είναι καθήκον μας να εκπαιδεύσουμε τους νέους συναδέλφους»
Στην ανάγκη της συνεχούς εκπαίδευσης των νέων επιστημόνων στον τομέα της ωτολογίας και όχι μόνο, αναφέρθηκε μιλώντας στους δημοσιογράφους και ο ειδικός γραμματέας της πανελλήνιας ιατρικής εταιρείας Ωτολογίας, Ακοολογίας, Νευροωτολογίας, Νίκος Μαρουδιάς.
Ο κ. Μαρουδιάς μιλώντας για την επιστήμη του, υπογράμμισε πως «η ωτολογία δεν είναι στα πάνω της, σε σχέση με την εμπορευματοποίηση της ιατρικής, υπό την έννοια ότι οι παθήσεις της δεν είναι αυτές που αποδίδουν σε πολλούς ΩΡΛ, όπως η ρινολογία. Είναι ένα πολύ δύσκολο αντικείμενο. Άρα, αυτοί που ασχολούνται με την ωτολογία κάνουν πραγματικές θυσίες για αυτό το αντικείμενο που είναι πολύ σημαντικό. Είναι δηλαδή, η βαρηκοΐα, είναι η αστάθεια, είναι η ζάλη και πολλά άλλα που έχουν να κάνουν με την παθολογία του ωτός του ασθενούς».
Και συνέπεια, όπως πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρχει συνεχής εκπαίδευση των νέων επιστημόνων. «Και καθήκον εμάς των παλαιότερων είναι να δημιουργήσουμε τη νέα γενιά ωτολόγων, καθώς αυτή η ειδικότητα θα πρέπει και πάλι να αγαπηθεί ξανά στον ίδιο βαθμό. Θα πρέπει επίσης να αναφέρω ότι στην ειδικότητά μας έχουμε δύο βραβεία νόμπελ. Και τα δύο οφείλονται στην ωτολογία. Άρα λοιπόν, είναι σημαντικό, ότι όλη η λαρυγγολογία δεν έχει κανένα άλλο βραβείο νόμπελ, εκτός από την ωτολογία. Και μάλιστα θα έπρεπε να δοθεί ένα τρίτο βραβείο νόμπελ στην ωτολογία. Και αυτό διότι η ωτολογία σε σχέση με την οφθαλμολογία κατόρθωσε να χειρουργεί το κωφό αφτί και να το κάνει να ακούει, αλλά συμφέροντα στην Αμερική, πιστεύω, είναι αυτά που οδήγησαν να μην αποδοθεί σε αυτούς τους κορυφαίους γιατρούς που έκαναν τις πρώτες κωφο-χειρουργικές επεμβάσεις, να αξιολογηθούν σωστά και να επιβραβευτούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο Νίκος Μαρουδιάς δεν παρέλειψε να κάνει εκτενή αναφορά και στα κατά καιρούς σεμινάρια και συνέδρια που διοργανώνονται και τα οποία, όπως είπε, είναι στην ουσία τους εκπαιδευτικά. «Παλαιότεροι γιατροί με μεγάλες εμπειρίες, νεότεροι γιατροί με καλές σπουδές στο εξωτερικό, «μπλέκονται» στην ίδια αίθουσα, κάνουν συζητήσεις, διαφωνούν και έτσι μπορούμε να ξέρουμε ποιες είναι οι κατευθυντήριες οδηγίες. Τι πρέπει να κάνουμε για τους ασθενείς μας και πως θα βελτιώσουμε την υγεία τους. Δηλαδή με άλλα λόγια, δεν είναι το ζητούμενο να ικανοποιήσουμε το πάθος μας σαν γιατροί, αλλά είναι να βρούμε ιδέες και απόψεις, οι οποίες στο τέλος καταλήγουν σε καλύτερη υγεία για τους ασθενείς μας», κατέληξε χαρακτηριστικά.